سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

گزارش/

بازگشت غول سرما در هیبتی متفاوت/ مواد غذایی مقوی را وارد صحنه نبرد کنید

چند روزی است که بحث‌های پیرامون آلودگی هوا در کلانشهرها داغ‌تر شده و این معضل چاره‌ای جز تعطیلی مدارس برای مسئولان باقی نگذاشته است.

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ به نظر می‌رسد در سالهای اخیر فصل سرما بدون آلودگی هوا معنا ندارد و آلاینده های جوی میهمان شهرهای صنعتی شده اند؛ آن هم چه میهمانی، کنگر خورده و لنگر انداخته!

این معضل ظاهرا حل نشدنی کودکان و سالمندان را خانه نشین و بسیاری از افراد سالم را راهی بیمارستان کرده تا بار دیگر ما را یاد اشتباهاتمان بیاندازد.

 طبق آمار، سالانه 26 هزار نفر و روزانه 18 نفر در ایران به دلیل آلودگی هوا جان خود را از دست می‌دهند، اما هنوز راهکار مناسبی از سوی مسئولین ارائه نشده و به همان راه حل های قدیمی تعطیلی مدارس و زوج و فرد کردن ماشین و خانه نشین شدن گروه های پرخطر بسنده شده است.

ظاهرا در این شرایط پردود و دم تنها چاره‌ای که به ذهن عموم خطور می‌کند ویراژ ندادن به صورت تک سرنشین در خیابان ها یا استفاده از ماسک‌های تنفسی باشد. البته کارشناسان تغذیه آگاهی از فواید و نقش غذاها را به منظور کاهش تاثیرات سوء آلاینده ها در بدن باهمیت خوانده‌اند.

وقتی هوا بلای جان انسان‌ها در فصل سرما می‌شود
عبدالحمید مصلی نژاد عضو هیئت علمی تغذیه کشوری، در این خصوص بیان کرد: آب، هوا، زمین و تغذیه چهار جز مهم و تاثیرگذار در زندگی و سلامت انسان ها هستند که این روزها با اوج گرفتن آلودگی و افزایش آلاینده های جوی، همین هوا به معضلی جدی برای سلامتی ساکنین کلانشهرها تبدیل شده است.

جلال الدین میرزای رزاز رییس انجمن تغذیه ایران در ادامه، آلاینده های شیمیایی، ذرات معلق و آلاینده های میکروبیولوژیکی را از آسیب رسان ترین آلودگی های هوا عنوان کرد و افزود: متاسفانه بیشتر این آلودگی در دنیای کنونی توسط فعالیت های بشر تولید می شود و با صنعتی شدن جوامع، بیش از پیش شاهد بروز این آلودگی ها هستیم.

مهمترین سوغات میهمانان ناخوانده کلانشهرها
رییس انجمن تغذیه ایران تاثیر آلودگی هوا بر افراد مختلف را متفاوت دانست و بیان کرد: آسيب پذيري برخي افراد مانند کودکان، سالمندان و بیماران قلبی و ریوی در برابر آلودگي هوا بسيار بيشتر از سايرين است. بر اساس مطالعات بسته به میزان قرارگیری در معرض مواد شیمیایی و مدت تماس با آلاینده ها برخی بیماری ها مانند آسم، بیماری قلبی و ریوی در مواقع آلودگی هوا تشدید می شوند.

وی حساسیت چشم‌ها، بینی و حلق، عفونت‌های دستگاه تنفسی فوقانی مانند برونشيت و ذات الريه، سردرد، تهوع و واكنش‌های آلرژيک را از عوارض كوتاه مدت این معضل زیست محیطی برشمرد و افزود: بيماری مزمن تنفسی، سرطان ريه، بيماری قلبی، و حتی آسيب به مغز، اعصاب، كبد و كليه‌ها مهمترین آثار درازمدت آلودگی هوا محسوب می‌شوند.

نازایی مردان؛ ارمغان نوظهور آلودگی هوا
میرزای رزاز با اشاره به تاثیرات گسترده آلودگی هوا بر بدن اظهار داشت: عقیم شدن و نازایی در مردان از دیگر عوارض آلودگی هوا شناخته شده است.

رییس انجمن تغذیه ایران ادامه داد، آلودگی هوا با ایجاد اختلال در فرآیند کنترل جریان خون بیماران دیابتی معضلی مرگبار برای آنها است و از این گذشته نقش آلاینده ها در بروز چاقی، جوش صورت و حتی مرگ زودرس در نواحی آلوده شهرها به اثبات رسیده است.

گیاهان یارای مقابله با غول آلودگی را ندارند
آلودگی هوا این روزها به مثابه غولی شده که گویی هر چقدر سنگش می‌زنند، بزرگتر و مهیب‌تر می شود و بی دریغ همه چیز را اعم از انسان و گیاه در کام خود فرو می‌برد. آری، اینبار گیاهان نیز بار غفلت‌های چند ساله انسان ها را بر دوش می‌کشند.

رییس انجمن تغذیه ایران تصریح کرد: بر اساس بررسی های انجام شده در سالهای اخیر، مشاهده شده که آلاینده ها توان گیاهان برای مقابله با بیماری ها و حشرات را کاهش داده و در رشد آنها تاثیر منفی می گذارند به طوری که بسياري از درختان در بزرگراه هاي شهر تهران به علت انباشت لايه‌اي از ذرات آلاينده بر شاخ و برگشان در حالت نیمه زنده به سر می‌برند.

سد دفاعی آلودگی هوا
به گفته مصلی نژاد با ورود آلاینده ها به بدن از طریق خون، رادیکال های آزاد تولید می شود که چنانچه با آنها مقابله نشود به بدن آسیب می رسانند.

عضو هیئت مدیره تغذیه کشوری، تغذیه را یکی از راهکارهای افزایش قدرت دفاعی بدن در برابر آلودگی های زیستی خواند و تصریح کرد: تغذیه مناسب می تواند مانند سد دفاعی محکمی در برابر آلودگی هوا عمل کرده و بسیاری از اثرات آن را کاهش دهد.

میرزای رزاز تاثیر آلودگی هوا را ایجاد استرس اکسیداتیو در بدن خواند و اظهار داشت: با بررسی مکانیسم اثر آلاینده ها بر بدن، تنفس آلاینده های هوا با از بین بردن انواع ترکیبات آنزیمی و غیر آنزیمی با کارکرد آنتی اکسیدانی منجر به اختلال در ارگان های بدن می شوند.

وی با تاکید بر مصرف مواد غذایی آنتی اکسیدانی، یادآور شد: در مواقع آلودگی باید از نظر تغذیه ای بدن خود را از مواد آنتی اکسیدان غنی نمود تا ضرر ناشی از تنفس آلاینده های هوایی به حداقل برسد.

آرایش نظامی مواد غذایی در برابر آلاینده ها
مصلی نژاد مصرف مواد غذایی آنتی اکسیدانی، کارتنوتیدها و پلی فنول ها را در زمان آلودگی هوا ضروری دانست و بیان کرد: ویتامین C در زمان آلودگی هوا با رادیکال های آزاد تولید شده مبارزه می کند و ویتامین E با آنها ترکیب شده و موجب دفع آنها می شود.

وی ادامه داد: منابع ویتامین D، کلسیم و به طور کلی منابع پروتئینی مثل لبنیات که منیزیوم و روی هم دارند، با عناصر فلزی آلاینده های جوی در بدن رقابت کرده و دفع آنها را آسان تر می کنند؛ همچنین پروتئین لبنیات هم در اثر ترکیب با این عناصر فلزی دفع می شوند.

جدول مواد غذایی ضروری حاوی آنتی اکسیدان:


از ماست که بر ماست
شاید بتوان گفت علت اصلی آلودگی های هوا، سوراخ شدن لایه اوزون، از بین رفتن طبیعت و همه فجایع بشری ثمره میل انسان به زندگی آسان‌تر بوده است؛ آسایشی که به قیمت برهم خوردن تعادل طبیعت تمام شده و اکنون دودش مستقیماً چشمان خودمان را نشانه گرفته است.

آنچه مسلم است این دوره آلودگی هوا نیز خواهد گذشت اما خدا می‌داند که چند تعطیلی مدرسه و شاید هم ادارات و سازمان‌ها در انتظارمان است.

گزارش از سیما ذکایی

انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.