سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

ریاض به دنبال سرداری مانند قاسم سلیمانی در ارتش خود!

سایت تحلیلی المانیتور در گزارشی به شکست عربستان از ایران در تحولات منطقه‌ای پرداخت.

به گزارش گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران جوان؛ پایگاه تحلیلی المانیتور در گزارشی به قلم "بروس ریدل" نوشت: عربستان قدرت نفوذ خود را در تحولات منطقه‌ای به ایران، رقیب دیرینه خود، واگذار کرده است. روند از دست رفتن جایگاه و قدرت عربستان در برابر ایران هر روز شتاب بیشتری می‌گیرد. 

المانیتور در ادامه نوشت: تحلیل رفتن قدرت نفوذ عربستان به عواملی بستگی دارد که اغلب خارج از کنترل سعودی‌ها است؛ اما بدون شک نشان‌دهنده ضعف در توانایی و ظرفیت‌های ریاض نیز هست.

عربستان پیش از این روابط دوستانه‌ای با عراق و به ویژه "صدام،" دیکتاتور سابق این کشور، داشت. این روابط دوستانه تا زمانیکه عراق به کویت حمله نظامی کرد ادامه داشت. می‌توان گفت در بیشتر سال‌های دهه 80 میلادی روابط عربستان و عراق بسیار دوستانه و نزدیک به هم بود و هر دو در جهت ضربه زدن به انقلاب اسلامی ایران گام برمی‌داشتند.

"فهد،" پادشاه پیشین عربستان، چندین میلیارد دلار کمک مالی به صدام واگذار کرد تا در جریان جنگ با ایران مورد استفاده قرار دهد. بدون کمک مالی عربستان، بدون شک عراق در این جنگ شکست سنگینی خورده و دولت صدام سقوط می‌کرد.

"فهد" همچنین از دیگر متحدان خود در حاشیه خلیج فارس خواست جانب صدام را بگیرند و این ذهنیت را ترویج کرد که دیکتاتور عراق قدرتی شناخته شده برای همکاری با واشینگتن است.

"عبدالله بن عبدالعزیز،" پادشاه بعدی عربستان، در سال 2003 مراتب نگرانی خود را در ارتباط با تصمیم آمریکا برای سرنگونی صدام اعلام کرد. به نظر وی اقدام عربستان برای از قدرت ساقط کردن صدام زمانیکه هنوز هیچ جانشین سنی برای او انتخاب نکرده بود، تصمیمی خطرناک و شتاب‌زده به حساب می‌آمد.

مقامات سعودی مطمئن بودند ایران جای خالی بوجود آمده را پر می‌کند. ریاض به نقش "احمد چلپی،" دبیرکل پیشین کنگره ملی عراق، مشکوک بود و تصور می‌کرد او ماموری دست نشانده از سوی ایران است. ریاض برای برقراری هرگونه ارتباطی با گروه‌های سیاسی شیعه در عراق بی‌میل بود و حتی بازگشایی سفارت عربستان در بغداد را سال‌ها به تاخیر انداخت.

هرچند مقامات سعودی مدعی حمایت از نابودی داعش در عراق و سوریه هستند؛ نگرانی شدیدی از شکست داعش و به قدرت گرفتن نیروهای شیعه و احتمالا ایران در این کشورها دارند. عربستان دوستان دیپلمات کمی در عراق دارد و نمی‌تواند بر روی حمایت سیاستمدارانی که از ریاض حمایت می‌کنند در این کشور حساب کند.

از سوی دیگر، عربستان این روزها به یکی از دشمنان قسم خورده "بشار اسد،" رئیس جمهور سوریه، تبدیل شده است. حال آنکه پادشاه پیشین عربستان در سال‌های نه چندان دور یکی از دوستان نزدیک "حافظ اسد،" پدر بشار اسد، به حساب می‌آمد.  دمشق در سال 1990 نیروهای ارتش را برای حمایت از عربستان در برابر صدام به این کشور اعزام کرد. در سال 2000، شاهزاده "بندر سلطان،" سفیر عربستان در واشینگتن، مشاوره‌هایی به بشار اسد جوان که به تازگی پدرش را از دست داده و رئیس جمهور سوریه شده بود ارائه داد.

ماجرای ترور "رفیق حریری،" نخست وزیر سابق لبنان، به دوستی عربستان و سوریه خاتمه داد. زمانیکه در سال 2011 تحولات داخلی در سوریه شکل گرفت، ریاض از نیروهای سنی حمایت کرد؛ اما به دلیل انکه این حمایت‌ها هدفمند و با برنامه‌ریزی نبودند، کمک‌های مالی عربستان به دست نیروهای شورشی افتاد.

ورود نیروهای ایرانی، حزب‌الله و روسی به سوریه و مقابله با شورشی‌های مسلح و تروریست‌ها، تمام اهداف عربستان را در این کشور خنثی کرد. حزب‌الله به منبع مشکلات عربستان تبدیل شد و قدرت گرفتن این نیروهای شیعه در لبنان و سوریه به بهای از دست رفتن منافع ریاض تمام شد.

عربستان در مواجه با نیروهای انصارالله یمن تلاش کرد اشتباهی را که در ارتباط با حماس مرتکب شده تکرار نکند و به تصور خود با حمله نظامی به یمن درصدد نابودی انصارالله برآمد؛ اما تا به امروز موفق به انجام این کار نشد.

المانیتور در ادامه نوشت: عربستان فاقد ابزارهای قدرتی است که ایران طی دهه‌های گذشته آنان را کسب کرده است. سعودی ها معادلی برای سپاه پاسداران ندارند که می‌تواند کمک‌های مشاوره ای و تخصصی به گروه هایی نظیر حزب الله و انصارالله ارائه دهد.

ریاض، فرماندهی "قاسم سلیمانی،" فرمانده سپاه قدس، را در اختیار ندارد؛ شخصی که کوله باری از سال‌ها تجربه را در عملیات‌های نظامی مخفی به دوش می‌کشد. عربستان، سرویس های اطلاعاتی خوبی دارد؛ اما آنان مانند سپاه پاسداران ایران توانایی اجرای عملیات‌های واقعی و تخصص درباره نبردهای سخت را ندارند.
 
ریاض به صورت سنتی بر حمایت مالی از قدرت‌ها و بازیگران منطقه تکیه داشته است اما با توجه به سقوط بهای نفت، ادامه این روند مشکل می‌نماید. عربستان سعودی بخشی از کمک های چندین میلیارد دلاری به ارتش لبنان را برای صرفه جویی در هزینه هایش قطع کرده است.
 
 المانیتور در پایان نوشت: ایران به قدرت سلطه گر در منطقه تبدیل نخواهد شد؛ اما این کشور به صورت روزافزون درحال تبدیل شدن به پرنفوذترین بازیگر هلال حاصلخیز و کنار زدن عربستان سعودی است.


انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۶
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۳:۲۲ ۱۸ آبان ۱۳۹۵
سردار سلیمانی حتی در نزد دشمنان هم محبوب شده این به خاطر خلوص نیت و ایمان وداشتن دلی همچون آهنه
ب امیدی شناخته شدن 312 نفر بعدی
ناشناس
۱۲:۰۵ ۱۸ آبان ۱۳۹۵
کل عربستان جمع کنند به برق نگاه سردار حاج قاسم نمیشوند چه برسد بخواهند مثلش پیدا کنند حاج قاسم یکی یه دونه است و اونم از بخت بدبختی عربستان ایرانی ودر ایران است
ناشناس
۱۱:۱۷ ۱۸ آبان ۱۳۹۵
تو خواب مثل سردار پیدا کنید در ضمن سردار که کودک کش وسربریدن بلد نیست انسانه با مرام ومردصفته نه مثل شما خونخوار پس زرزر زیادی نکنید دهان کثیفتان را ابکشی کنید سردار مرد عدالته نه مثل شما ادم کش .شما مثل هیتلر کسی رو پیدا کنید احمقهای وهابی پست فطرت
ناشناس
۰۹:۱۰ ۱۸ آبان ۱۳۹۵
خخخخخخخخخخخخخخخخ
ریاض و سردار داشتن.........یه مشت ترسوی حرومی بیش نیستن.خخخخخخخخخخخخخخخخخخخخ
ناشناس
۰۶:۱۳ ۱۸ آبان ۱۳۹۵
انشائالله خداوند وهّابیت خون آشام ودور از اسلام وآل سعود رانابود کند
ناشناس
۲۳:۱۸ ۱۷ آبان ۱۳۹۵
ان شاالله
ناشناس
۲۳:۱۶ ۱۷ آبان ۱۳۹۵
پاینده باد سردار بزرگ ایرانی
ناشناس
۲۳:۱۱ ۱۷ آبان ۱۳۹۵
اگه نفت توعربستان ته بکشه وهابیت هم به امید خدا ته خواهد کشید وحکومت به ال علی خواهد رسید
ناشناس
۲۰:۲۹ ۱۷ آبان ۱۳۹۵
نگردید که نیست . چون عمرا در عربستان چنین کسی رو بتونید پیدا کنید
ناشناس
۲۰:۲۳ ۱۷ آبان ۱۳۹۵
خداوند عربستان رو به راه راست هدایت کنه
الهی آمین.....
ناشناس
۲۰:۲۱ ۱۷ آبان ۱۳۹۵
عربستان هرگز دلاوری مانند حاج قاسم نخواهد داشت چون عربستان از ولایت اسدالله الغالب علی بن ابیطالب بی بهره ست و حاج قاسم و دلاورانی مانند او به واسطه ی پیروی از امیرامومنین چنین می شن
ناشناس
۲۰:۱۶ ۱۷ آبان ۱۳۹۵
یاشا سردار
ناشناس
۲۰:۱۲ ۱۷ آبان ۱۳۹۵
سعودیا در رابطه با حماس چه ضرری کردن دقیقتر بگید مردم عادی که اطلاعاتشون معمول دیگه شما یه مقدمه بگید آدم بفهمه چی به چیه
ناشناس
۱۹:۳۲ ۱۷ آبان ۱۳۹۵
وقتی به تاریخ می نگری( نزدیک شدن سلمان فارسی به پیامبر اعظم وامام علی وداماد شدن امام حسین علیه السلام رشادت 9نفرایرانی دررکاب آن امام درحادثه عاشورا وکشته شدن شمرلعین بدست ایرانی ها حسادت دردل کوردلان دوچندان کرده وافتخارات ایرانی هادرطول تاریخ نشان ازغیرت وشجاعت ایرانی ست پس حق دارند جاهلان تامیتوانند برعلیه ایرانی دست به هرحیله ای بزنند ونگذارند ایرانی ها رشدکنند.
ناشناس
۱۸:۳۱ ۱۷ آبان ۱۳۹۵
گشتیم نبود... نگرد نیست .
ناشناس
۱۷:۲۳ ۱۷ آبان ۱۳۹۵
هرگزدرصف مزدوران آل سعودچنین پهلوان وبزرگ مردی یافت نمیشود واینها به به برکت خون شهدا ورهبری ولی امرمسلمین حضرت آیت الله العظمی امام خامنه ای است.
ناشناس
۱۶:۱۹ ۱۷ آبان ۱۳۹۵
شیر مردی مثل سردار قاسم سلیمانی را آمریکا ندارد عربستان همچون فرماندهی را در خواب هم نمیتواند ببیند.
ناشناس
۱۵:۵۳ ۱۷ آبان ۱۳۹۵
تا چشم همه دشمنان ایران اسلامی کور بشه که نمیتونن قدرت ایران رو ببینن مرگ بر ال سقوط وهابی و اسراییل بزودی هردو از نقشه دنیا حذف میشن ان شآالله.
ناشناس
۱۳:۳۸ ۱۷ آبان ۱۳۹۵
به کوری چشم دشمنان
ناشناس
۱۳:۱۱ ۱۷ آبان ۱۳۹۵
شتر در خواب بیند پنبه دانه! گهی لپ لپ خورد گه دانه دانه
ناشناس
۱۳:۰۹ ۱۷ آبان ۱۳۹۵
خیلی خوبه که چشم دیدن ایران اسلامی قدرتمند را ندارید.چشمهایتان کور
ناشناس
۱۲:۵۸ ۱۷ آبان ۱۳۹۵
تا کور شود انکه نتوان دید
ناشناس
۱۲:۵۸ ۱۷ آبان ۱۳۹۵
ان شالله عربستان به زودی از روی نقشه محو میشه
افشین
۱۹:۴۳ ۱۷ آبان ۱۳۹۵
دمت گررررم انشالا که از صفحه روزگار محو شه چرا که کثیف ترین و بی فرهنگ ترین کشور جهان همین عربستان هست :|
ناشناس
۱۲:۲۴ ۱۷ آبان ۱۳۹۵
این قدرت بخاطر وجود افراد مقتدر و با ایمانی مثل سردار سلیمانیه
ما حصل دیپلماسی خنده و زانو زدن چیزی جز ذلت نیست
ناشناس
۱۴:۵۵ ۱۷ آبان ۱۳۹۵
احسنت بارک الله. گل گفتی برادر