سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

گزارش/خبری خوش در لابلای اخبار نگران کننده محیط زیست؛

افزایش جمعیت علفخواران و اهمیت آن از منظر توریستی و چرخه زیست حیات وحش

در لابلای اخبار تاسف‌آور و نگران کننده حوزه زیست محیطی، افزایش جمعیت علفخواران و سم داران عرصه حیات وحش، موضوعی مسرت بخش به شمار می‌رود که در حیات و بقای هر چه مطلوب‌تر محیط زیست و گونه‌های جانوری تاثیرگذار خواهد بود.

به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، افزایش جمعیت گونه‌های علفخوار حوزه محیط زیست کشور، خبری مسرت‌بخش به شمار می‌رود که در لابلای اخبار تاسف‌آور و نگران کننده‌ای همچون خطر انقراض فوک‌ها، یوز ایرانی، کشتار پرندگان در تالاب‌های شمال و جنوب کشور، آلایندگی‌های زیست محیطی اعم از صوتی، نوری و انتشار گازهایی که سلامت انسان را تحت الشعاع قرار می دهد، شکار غیر مجاز، قربانی شدن محیط بانان و... نوید بخش به نظر می رسد.

چندی پیش،اخبار و آمار منتشر شده در رسانه ها موید وجود 144 هزار راس گونه شاخص علفخوار در کشور بود که از این میزان 51 هزار و 803 راس کل و بز،72 هزار و 971 راس قوچ و میش،17 هزار و 517 راس آهو و 2 هزار و 289 راس جدی به ثبت رسیده است.

طرح سرشماری گونه های شاخص حیات وحش همچون جبیر،آهو،قوچ،کل،میش و...با مشارکت و همیاری نیروهای محلی،شکارچیان،سازمان های مردم نهاد(سمن ها)دانشجویان و...عملیاتی شد و پس از سالها، احصای آماری تعدد و کثرت این گونه های ارزنده در دستور کار قرار گرفت.

پیش از این در سال 1392،علفخواران حیات وحش در 31 زیستگاه کشور،119 هزار راس برآورد شده بود که افزایش قریب به 25 هزار راس از این گونه ها موید رشد قابل توجه جمعیت آنها است.

رویا مرزبانی،محقق و پژوهشگر حوزه حیات وحش کشور در گفت و گو با خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،ضمن ابراز رضایت از افزایش گونه ای علفخوار کشور،اظهار داشت: اهمیت گونه های علفخوار همچون کل،قوچ،میش،آهو،جبیر و...از منظر توریستی،گردشگری،چرخه زیست حیات وحش و تامین غذای گونه های گوشتخوار بسیار مهم و حائز اهمیت است.

وی افزود: این دستاورد بزرگ در شرایطی به دست آمده که شکار غیر مجاز در سنوات اخیر تشدید شده است و این امر موفقیت بزرگی به شمار می رود.

محقق و پژو هشگر حیات وحش گفت: متاسفانه علیرغم افزایش ضریب شکار غیر مجاز،میزان شمار محیط بانان با تغییر چشم گیری همراه نبوده است و به واقع کمبود نیروی انسانی و تجهیزات، حفاظت از محیط زیست را با دشواری های خاص به خود همراه ساخته که با افزودن مخاطراتی همچون خشکسالی،اشغال زیستگاه ها و آبشخوری های حیات وحش توسط دامداران و گله داران،بییش از پیش به اهمیت افزایش جمعیت علفخواران در این تنگناهای جدی پی می بریم.

نقش سازنده و تاثیرگذار آمار در برنامه ریزی و مدیریت کنترل جمعیت گونه های حیات وحش

مصطفی رازینی،یکی از فعالانِ انجمن دوستدار محیط زیست و کارشناس این حوزه در گفت و گو با خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،با اشاره به نقش حائز اهمیت آمار و اعداد و ارقام دقیق و صحیح در اتخاذ تدابیر سازنده برای برون رفت از چالش ها و مخاطراتی که در عرصه های گوناگون وجود دارد،اظهار داشت: نظام آماری، عرصه ای محسوب می شود که با احصای دقیق اعداد و ارقام و برآوردِ فراوانی و دستیابی به حداکثرها و حداقل ها می توان به نحو اصولی و شایسته تری نسبت به کاستی ها،محدودیت ها،فرصت ها و تهدیدهای احتمالی تصمیم گیری و چاره اندیشی کرد و قاعدتا در چنین شرایطی با اتکا به برنامه ریزی های کارشناسی شده در سه مقطع کوتاه مدت،میان مدت و بلند مدت می توان به توفیقات هر چه بیشتری نائل شد.

وی افزود: امید آن می رود در آینده ای نزدیک شاهد انتشار آماری دقیق از فراوانی و کثرت گونه های جانوری حفاظت شده حیات وحش همچون یوز آسیایی،پلنگ ایرانی،خرس سیاه آسیایی و...باشیم که قطعا با دست یافتن به چنین داده های دقیقی،قادر خواهیم بود بستر و زمینه مناسبِ حفاظتِ موثر و کارآمد و اجرای طرح های تکثیر و ازدیاد جمعیت را فراهم سازیم.

رازینی گفت: بدون تردید این افزایش آماری در گونه های علفخوار با برنامه ریزی موثر و طراحی ها و تدابیر سازنده محقق شده که بخشی از آن به تشدید برخوردها و اعمال جدی قانون از سوی عوامل نظارتی در عرصه محیط زیست معطوف می شود.

عضو انجمن دوستدار طبیعت در خاتمه یادآور شد:نباید از نظر دور داشت که اشاره به 144 هزار راس علفخوار نمی تواند بصورت 100 درصد دقیق تلقی شود زیرا اساسا در نظام آماری و احصای چنین اعداد و ارقامی خطاهایی نیز به چشم می خورد که طبیعی است و باید همواره اختلاف 5 درصدی را در خصوص برآوردهای آماری مدنظر قرار داد،لذا با همه این اوصاف،انتشار و اعلام آمار جمعیت قوچ،کل،میش،آهو و جبیر گامی سازنده در حفظ و حراست از چنین چارپایانی محسوب می شود که باید نسبت به تسری آن در دیگر حوزه ها و گونه های جانوری اقدامات لازم عملیاتی شود.

انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.