سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

دریاچه ارومیه در دو راهی خشکی و بقا

دریاچه ارومیه بی توجه از تمامی نا ملایمات بر بسترزخمیش نمک می پاشد تا صورتش را همچنان سرخ نگه دارد.

به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان  خشکسالی یکباره گریبان دریاچه ارومیه را نگرفته است. بی توجهی نسبت به این چاله نمکی موضوع امروز و دیروز نیست زخمی کهنه درزیر بستر نمک آلودش پنهان کرده که با کمی بارندگی التیام می یابد اما مشکل اصلی فقط خشکسالی و کاهش بارندگی است؟

مردم منطقه با آگاهی یافتن نسبت به اهمیت حفظ دریاچه ارومیه برای احیایش پیش قدم شده ودر مصرف آب صرفه جویی می کنند. برخی از افراد برای اینکه خشک شدن وتبعات آن را هشدار دهند با بطری آب به دریاچه می ریزند یا در مثلها می گویند گریه کنیم تا با اشکهای ما دریاچه پر شود.

کشاورزان هم با اصلاح و تغییر الگوی کشت و کاشت یک محصول آنهم فقط برای امرار معاش و استفاده ازتکنیک های نوین آبیاری نسبت به احیای دریاچه احساس مسئولیت می کنند.برخی نیز با کاشت بوته و نهال در حاشیه دریاچه و برای اینکه با تانکرهای آبرسانی وارد بیابان ترک خورده حاشیه دریاچه نشوند با دبه به پوشش گیاهی ایجاد کرده آب می دهند تا هر طور شده دریاچه را حفظ کنند چون معتقدند وجود دریاچه بقای آنها و سرزمین آبا و اجدادیشان است.



رحمان وهاب زاده مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان غربی در گفتگو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان  با اشاره به اینکه میزان بارندگی ها در سال جاری تراز آبی دریاچه ارومیه را در مقایسه با سال گذشته(94) تا 40 سانتی متر افزایش داده است,گفت: حرکت ماسه های شنی در آذربایجان غربی مردم این خطه را گله‌مند و معیشت آنها را مختل کرده است همچنین شور شدن آب،بیماریهای تنفسی و گوارشی در زمان وزش بادهای نمکی از دیگر معضلات مردم این منطقه است.

وی با بیان اینکه آذربایجان شرقی و غربی از قطبهای مهم کشاورزی در کشور است و معیشت مردم این استانها از طریق کشت و کار تامین می شود،تصریح کرد:ریزگردها در زمان گل‌دهی روی محصولات کشاورزی می نشیند و مانع گرده افشانی و باروری محصولات شده و نتیجه این امر کاهش محصولات کشاورزی خواهد بود.

وهاب زاده ادامه داد:کانونهای گرد و غبار در اثر مدیریت نامناسب و بی توجهی در سالهای گذشته حاشیه دریاچه را به بیابان و کانون ریزگرد تبدیل کرده است.

مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان غربی اظهار داشت:بهره برداری غیر اصولی و توسعه چاههای غیر مجازدر کنار توسعه باغات در مناطق کوهستانی وعدم برنامه ریزی برای حقابه کشاورزی باعث شده تا کشاورزان به اجبار از آب چاه استفاده کنند و بلای جان آب های زیر زمینی شوند.

وهاب زاده یکی از راههای احیا دریاچه ارومیه را مسدود کردن تمام چاههای غیر مجاز دانست و گفت:در جلسه ای که با شورای حفاظت آب داشتیم استاندار ارومیه بر مسدود کردن چاههای غیر مجاز تاکید و دستگاههای مرتبط از جمله سازمان آب را موظف به اجرای اقدامات اساسی در راستای مسدود کردن چاههای غیر مجاز کرد.

وی افزود:رفتارهای نادرست ما با محیط زیست باعث شده تا دریاچه ارومیه در شرایط فعلی قرار بگیرد و در این میان احیای دریاچه در معیشت،سلامت ،محیط زیست پاک،مباحث استراتژیک و ارتباطات بین المللی نقش  بسیار موثر خواهد داشت.



عملیات احیایی در 6500 هکتار از عرصه های طبیعی حاشیه دریاچه ارومیه

مجید موسی زاده مدیر اجرایی پروژه احیای دریاچه ارومیه نیز در گفتگو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان در خصوص اقدامات صورت گرفته برای مقابله با کانونهای گرد و غبار گفت: در سال 93 تمام کانونهای ریزگرد شناسایی و وارد فاز مطالعاتی شده ایم و با همکاری دانشگاه منابع طبیعی ارومیه و مرکز تحقیقات دو موضوع عملیات بیومکانیکی و بیولوژیکی را در استانهای آذربایجان غربی و شرقی پیگیر شدیم و در سال 94 شاهد رشد چشمگیر این عملیات بودیم.

وی افزود: درسال 93 و 94 حدود 6500 هکتار از عرصه های منابع طبیعی حاشیه دریاچه ارومیه که پوشش گیاهی خود را از دست داده و به کانون تولیدگرد و غبار تبدیل شده بودندشناسایی و عملیات مقابله با آن اجرایی شده است.

موسی زاده در ادامه گفت:عملیاتهای احیایی شامل هلالی های آبگیر،فارو و پتینگ که جزعملیات کنترل هرزآب هستند و کاشت نهال،بوته و بذر هم جز عملیات بیولوژیکی است که اعتباری بالغ بر 9 میلیارد و 550 میلیون تومان هزینه شده است.

وی تصریح کرد: دو سال ازپروژه احیای دریاچه ارومیه می گذرد و در طی این مدت کانونهای تولید گردوغبار در شمال و مرکز استان آذربایجان غربی را با توجه به اعتبارات اختصاص یافته شناسایی و احیا کردیم.

مدیر اجرایی پروژه احیای دریاچه ارومیه اظهار داشت: با استفاده از ایستگاه های سنجش و پایش فرسایش مستقر در کانون های تولید گرد و غبار در سال آینده می توانیم درصد مقابله با گرد و غبار و میزان فرسایش را بررسی کنیم.


انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۲۲:۱۹ ۱۸ شهريور ۱۳۹۵
چاه باید خودش اب داشته باشه //نمیشه که اب بریزی توش