سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

احمد ضیا مسعود مطرح کرد

خروج سالیانه یک ‌میلیارد دلار از افغانستان به دلیل پایین بودن خدمات بهداشتی

نماینده ویژه رییس جمهور در امور حکومت داری خوب با انتقاد از عدم ارائه خدمات بهداشتی با کیفیت در کشور می گوید که شهروند افغانستان سالانه یک میلیارد دلار را برای تداوی امراض خود از کشور خارج می کنند.

به گزارش حوزه افغانستان باشگاه خبرنگاران، احمد ضیا مسعود، امروز یک شنبه (۷سنبله) در نشست"بررسی چگونگی ارائه خدمات صحی؛ چالشها و راه حل‌ها" درکابل، گفت، با وجود تلاش‌های ۱۳ ساله هنوزهم حتی واحدهای اداری ولایت کابل نیز مراکز بهداشتی ندارند و سقف مرگ و میر در این ولایت بلند است.

آقای مسعود بخش صحت را یکی از موضوعات اساسی در کشور خواند و افزود: نسبت عدم توجه وزارت صحت و نهادهای مرتبط دیگر، "ادویه های بی کیفیت در پندکی‌ها/پشتاره از پاکستان وارد می شود و این دواها بجای تداوی امراض، مشکلات صحی را بیشتر می سازد".

مسعود، خاطر نشان کرد که نبود توجه به بخش صحت در کشور سبب شده که "مردم افغانستان سالانه یک میلیارد دالر" را برای تداوی امراض خود در خارج از کشور مصرف کنند.

از سوی هم، کمیسیون رفاه عامه مجلس سنا، نظارتی را که در یک ماه گذشته از شفاخانه ها و داروخانه های ولایت کابل انجام داده است، نیز از سطح پایین خدمات بهداشتی انتقاد کرد.

نثار حارث رییس این کمیسیون گفت: "با وجود تحمیل هزینه گزاف (۲۰ تا ۲۵هزار افغانی)‌ معاینات لابراتواری، در شفاخانه های سطح شهر کابل موارد بهداشتی رعایت نمی شوند و زباله های کلینیکی در جاده ها تخلیه می گردد".

آقای حارث افزود، کسانی که در بخش های ارائه خدمات صحی در کابل کار می کنند، اکثرا یا سواد ندارند و یا هم جواز کار بهداشتی را ندارند؛ به همین دلیل امراض تشخیص درست نشده و در برخی اوقات این مشکل سبب مرگ و میر بیماران شده است.

به گفته وی، در بررسی های که از سوی کمیسیون رفاه عامه مجلس سنا انجام شده نشان می دهد که در ولسوالی ها و محلات دوردست کابل، مردم به خدمات ابتدای بهداشتی هم دست رسی ندارند.
در همین حال، وزارت صحت عامه چالش ها در بخش ارائه خدمات بهداشتی را در کشور می پذیرد؛ اما می گوید که این وزارت کارهای را انجام داده است که نتایج آن در دراز مدت برای مردم افغانستان روشن خواهد شد.

فیروزالدین فیروز وزیر صحت گفت: "هم اکنون ۶۰درصد مردم کشور به خدمات صحی دست رسی دارند و وزارت صحت در نظر دارد تا ۴۰ درصد مردم دیگرنیز از طریق ساخت ۳۷۰مرکز صحی در سطح کشور که کار آن به زودی آغاز خواهد شد، از خدمات صحی مستفید شوند".

آقای فیروز در خصوص کیفیت پایین خدمات بهداشتی گفت که تخصیص عرضه خدمات بهداشتی برای هرنفر در سال ۵ دالر است در حالیکه در کشورهای همسایه حدود ۲۵ دالر است؛ با این تخصیص خدمات باکیفیت بهداشتی ارئه نمی شود.

به گفته وی، با آنکه قانون اساسی ارئه خدمات صحی را از سوی دولت مجانی گفته است ولی نسبت نبود بودجه هم اکنون مردم افغانستان حدود ۷۰ درصد هزینه خدمات بهداشتی را از جیب خود می پردازند.

از سوی دیگر، نماینده ویژه رییس جمهور در بخش حکومت داری خوب، تاکید دارد تا زمانی که سرمایه گذاری های خارجی برای ساخت زیربنای بهداشتی کشور جذب نگردد، دولت افغانستان نمی تواند خدمات خوب را به مردم ارائه کند.

او از وزارت صحت خواست که برای جذب سرمایه گذاری های خارجی در بخش صحت تلاش کند.

فیروز الدین فیروز نبود مقرره‌ها و قوانین را از مشکلاتی خواند که به گفته وی دولت نمی تواند سرمایه گذاری خارجی را در شرایط کنونی جذب کند؛ اما او تاکید ورزید، آوردن اصلاحات برای نظم دادن به امور بهداشتی کشور که خود مشوق سرمایه گذاری های خارجی خواهد بود، ادامه دارد.
انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.