سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

یکسان سازی نرخ ارز چه بر سر اقتصاد کشور می آورد؟

کارشناسان اقتصادی بر این باورند که یکسان سازی نرخ ارز زمینه را برای دستیابی به شفافیت اقتصادی و همچنین توسعه صادرات فراهم می سازد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان،  در سال های اخیر شاهد آن بوده ایم که بسیاری از مسئولان دولتی و بانکی وعده تک نرخی شدن ارز را داده بودند اما هیچ اتفاق خاصی در این زمینه رخ نداد تا اینکه چند هفته گذشته ولی الله سیف قول تک نرخی شدن ارز را داد و این امر موجب شد  بسیاری از بحث های اقتصادی حول محور این موضوع بچرخند و بخش خصوصی کشور برای تحقق این امر تمهیدات بیشتری در نظر بگیرند. حال سوال اینجاست که این امر چه تاثیری در روند صادرات می گذارد؟

محمد لاهوتی کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار بورس،بانک وبیمه گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، در خصوص روند صادرات کشور طی چند سال اخیر گفت: بررسی ها نشان می دهد که طی 4 ماه اول سال جاری، رقمی بالغ بر 16/3 میلیارد دلار درآمد ارزی وارد کشور شده است که این امر بیانگر رشد 21 درصدی صادرات کشور بوده است.

به گفته وی بیشتر این افزایش صادرات مربوط به بخش معدن و پتروشیمی بوده در حالیکه در بخش کشاورزی با کاهش صادرات مواجه بوده ایم.

لاهوتی تصریح کرد: روند نزولی صادرات از اوایل سال 94 شروع و تا 2 ماه اول سال 95 ادامه پیدا کرده بود اما خوشبختانه در 2 ماه اول سال جاری، این نمودار نزولی به سمت صعودی تغییر شکل داده است. علاوه بر این، شکل گیری ستاد اقتصاد مقاومتی و برطرف کردن پاره ای از مشکلات از یک سو و ثبات در قوانین ارزی از طرفی دیگر، باعث روند روبه رشد صادراتی شده است.

وی با بیان اینکه چند نرخی بودن نرخ ارز باعث ایجاد رانت و فساد در کشور شده است، گفت: ارز چند نرخی باعث سوء استفاده افرادی که دسترسی بیشتری به منابع دارند شده است که این امر یک نابرابری بین تولید کنندگان به وجود آورده است.

این کارشناس اقتصادی در ادامه عنوان کرد: از آنجایی که چند نرخی بودن ارز طی چند سال اخیر اقتصاد کشور را آزار داده است لذا اجرای طرح تک نرخی شدن آن بعد از گذشت 3 سال سبب شفافیت اقتصادی و نیز برقرار ساختن عدالت اقتصادی در بخش های ارزی کشور می شود.

وی با بیان اینکه تک نرخی شدن ارز ریسک سرمایه گذاری را نیز کاهش می دهد، گفت:با اجرای این امر هزینه هایی که از سوی  صرافی به فعالان اقتصادی تحمیل شده است نیز کاهش پیدا می کند البته مشروط بر اینکه روابط کارگزاری بانک ها نیز احیا شود که با وجود این اتفاق می توانیم شاهد کاهش هزینه ها و شفافیت اقتصادی باشیم.

لاهوتی در پایان بیان کرد: زمانی به قیمت متعادل دست خواهیم یافت که نرخ ارز مبادله ای به نرخ ارز آزاد برسد و اگر قیمت ارز از نرخ کنونی آزاد، کمتر در سیستم بانکی تعیین شود قطعا بعد از گذشت زمان کوتاهی چند نرخی در بازار اتفاق خواهد افتاد که این امرعلاوه بر متضرر ساختن بخش تولید و صادرات، موجب تشدید قاچاق در کشور نیز می شود.

ارز تک نرخی کمک به تولید و توسعه صادرات

در همین راستا عباس آرگون کارشناس اقتصادی نیز در گفتگو با خبرنگار بورس،بانک وبیمه گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، بیان کرد:‌ آمارها حاکی از رشد 21 درصدی صادرات است که این امر نشان دهنده بخشی از گشایش ها در زمان پساتحریم، سهولت در ورود به بازارهای جهانی و نیز احیای بازار از دست رفته کشور  است.

وی با بیان اینکه الزاماتی در بحث صادرات وجود دارد، گفت: در وهله اول باید از طریق پیوستن به سازمان تجارت جهانی تعاملات خود را با دیگر کشور ها افزایش دهیم، سپس از طریق ارتقای کیفیت تولیدات داخلی و نیز کاهش قیمت تمام شده کالا ها مطابق با استاندارد جهانی، زمینه را برای افزایش صادرات فراهم نماییم.

این کارشناس اقتصادی با اشاره به بحث واردات بیان کرد: عمده واردات کشور، کالاهای واسطه ای هستند و عمده کالاهای مصرفی وارداتی کشور نیز از راه های دیگری همچون قاچاق وارد می شوند؛ به دلیل شرایط اقتصادی و رکود حاکم بر کشور طی چند سال اخیر، واردات کشور روندی نزولی را طی کرده است.

وی با بیان اینکه تک نرخی شدن ارز شفافیت اقتصادی را ارتقا می دهد، گفت: از آنجایی که ارز یکی از متغیر های اساسی اقتصاد کشور محسوب می شود لذا یکسان سازی قیمت آن علاوه بر کاهش بی انضباطی مالی، امکان فساد هایی که در شکاف این دو نرخ لانه می کند را از بین می برد.

آرگون در پایان بیان کرد: باید سرمایه کشور را به سمت تولید سوق دهیم تا زمینه برای اشتغالزایی و افزایش صادرات فراهم شود؛ همچنین، تغییرات در نرخ ارز باید متناسب با نرخ تورم انجام شود تا بدین طریق تولیدات داخلی توان رقابت در عرصه جهانی داشته باشند.

ضرورت زمینه سازی رقابت جهانی برای تولیدکنندگان

در این میان محمد رضا بهرامن کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار بورس،بانک وبیمه گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان،اظهار داشت: در مقایسه با 4 ماه اول سال گذشته ها شاخص ها نشان می دهند رشد صادرات در سال جاری از روند قابل قبولی برخوردار بوده که رشد 40 درصدی بخش معدن بیانگر این ادعاست.

وی در خصوص تاثیر تک نرخی شدن ارز بر روند صادرات افزود: با اجرایی شدن این قانون فضای مبادلات پولی و ارزی برای صادر کنندگان کشور روشن تر شده هر چند ممکن است در برخی موارد برای شرکت های کوچک، زیان هایی را در پی داشته باشد که دولت باید با مدیریت صحیح از این ضرر و زیان ها بکاهد.

این کارشناس اقتصادی در ادامه عنوان کرد: از طریق یکسان سازی نرخ ارز باید برای تولید کنندگانی که مصرف کننده ارز بوده و تولیدات آنان فقط در داخل کشور مصرف شده امنیت لازم را ایجاد کنیم علاوه بر این، در دیگر بخش هایی از جمله معدن و پتروشیمی، زمینه برای رقابت در بازار های جهانی فراهم شود.

بهرامن در پایان تصریح کرد: ما می توانیم از طریق تک نرخی شدن ارز، ارز مورد نیاز کشور را به راحتی از طریق بانک ها تامین کنیم و مجددا رویکرد ما به بازارهای آزاد نباشد و دیگر مشکلاتی که طی سال های گذشته گریبانگیر کشور بوده است را شاهد نباشیم.



انتهای پیام/

برچسب ها: اقتصادی ، ارز ، تک نرخی ، صادرات
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.