سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

در گفتگوی خبری ویژه مطرح شد؛

سود کلان برخی مسئولین از 11 سال تعلل در اجرای شبکه ملی اطلاعات/ آینده شبکه ملی اطلاعات چه می شود؟

پس از 11 سال تعلل و تخصیص بودجه‌های کلان به طرحی که تاکنون عملی نشده بود، بالاخره اولین گام‌ها به سمت اجرای شبکه ملی اطلاعات برداشته شد.

به گزارش گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان؛ شب گذشته گفتگوی ویژه خبری با حضور محمدجواد آذری جهرمی، معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و حجت‌الاسلام نصرالله پژمان‌فر عضو شورای معین فضای مجازی از شبکه دوم رسانه ملی با موضوع "آینده شبکه ملی اطلاعات" و دلایل طولانی شدن اجرای شبکه ملی اطلاعات و آینده این طرح پخش شد.





11 ساله شدن پروژه ای که هنوز متولد نشده است

حجت الاسلام نصرالله پژمان‌فر با اشاره به اینکه بحث شبکه ملی اطلاعات از سال 84 مطرح و بودجه های زیادی به آن تخصیص داده شد، علت این تعلل‌ها را "مدیریتی" دانست و اذعان کرد: "اگرچه زیر ساخت های لازم برای اجرای این شبکه مورد نیاز بود ولی مشکل اصلی مدیریتی بود. سال 84 موضوع "اینترنت ملی" در حالی مطرح شد که هیچ گونه تعریفی از آن وجود نداشت."

 وی افزود: "از دیگر علل مهم این تعلل‌ها در اجرای شبکه ملی اطلاعات، افراد ذینفع بودند. از آن جایی که اجرای این پروژه به هزینه های زیادی نیاز داشت، برخی افراد به منظور حفظ درآمدهای خود از اجرای این شبکه شانه خالی کرده اند حال آنکه بالغ بر 3000 میلیارد تومان بودجه، درآمدی بوده که برای اجرای شبکه ملی اطلاعات به جیب آقایان رفته است. در جربان بررسی علت این تعویق ها توسط مجلس، هیچ گاه عذر قابل توجیهی وجود نداشت تا جایی که به وزیر مربوطه از سوی مجلس کارت زرد داده شد".

جهرمی با اشاره به 11 ساله شدن طرح شبکه ملی اطلاعات از علل عقب‌افتادن این طرح گفت: " اگرچه قرار بود این طرح در دو سال اول برنامه پنجم یعنی سال 92 محقق شود ولی متاسفانه این اتفاق نیفتاد که علت آن فقدان امکانات لازم برای این پروژه مهم بود و از آنجایی که برای اجرای این شبکه به بیش از 60 هزار کیلومتر فیبر نوری نیاز است اجرای آن زمان بر است.

با داشتن 23 میلیون خانوار در سطح کشور ظرفیت دسترسی قابل توجهی معادل (30 ترابیت) مورد نیاز بود که مسلما در مدت زمانی کوتاه قابل اجرا نبود.

وی از دیگر دلایل این تعلل را درک نادرست برخی مسئولین از مفهوم شبکه ملی اطلاعات دانست و گفت: بعضا تصور می کردند که داشتن شبکه ملی اطلاعات یعنی داشتن دو سیستم مجزا در هر منزل با اتصالات جداگانه (اتصال به اینترنت داخلی و خارجی) در حالی که با دستور مقام معظم رهبری و تشکیل شورای عالی فضای مجازی از 18 ماه پیش تعریف واحدی از شبکه ملی اطلاعات مطرح شد و برای اجرای آن نیز توافقاتی صورت گرفت.

در ادامه علی رضا شاه میرزایی، رئیس پژوهشکده فناوری اطلاعات موسسه تحقیقات ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز در گفتگویی تلفنی علت تعویق های طولانی مدت را نبود جسارت و کفایت لازم مسئولین پیشین دانست و گفت: "در 7 بهمن سال 91 مصوبه ای مطرح شد که بر اساس آن می بایست دسترسی کاربران به سایت های داخلی با سرعتی بیش از سایت های خارجی محقق گردد ولی با گذشت سه سال و نیم علی رغم بودجه‌هایی که وزارت ارتباطات برای اجرای این شبکه داشت هرگز اجرایی نشد".

وی افزود: "نبود تعریف واحد از مفهوم شبکه ملی اطلاعات و سردرگمی های بسیار  یکی از علل طولانی شدن این پروژه است."

شبکه ملی اطلاعات به چه دردی می خورد؟
 
پژمان‌فر از مزایای راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات یاد کرد و گفت: "شبکه ملی اطلاعات اقدامی است که از طریق آن مردم می توانند از فضای مجازی با قیمتی ارزان، کیفیتی بهتر و امنیتی بالا استفاده کنند و با اجرای آن تا حد زیادی اشتغال‌زایی خواهد شد. در حال حاضر بسیاری از کشورهای مطرح دنیا دارای شبکه ملی هستند که از جمله آن می توان به کره جنوبی اشاره کرد. این کشور با داشتن مصرف اینترنت بسیار بالا در جهان شبکه ای ملی به نام کاکائو دارد و امروزه 93 درصد از کاربران این کشور با بهره گیری از شبکه ملی خود، از اینترنتی با خدمات بسیار بالاتر و مطلوب‌تر استفاده می‌کنند. خدماتی که تاکنون مردم ما آن را احساس نکرده‌اند.

عضو شورای معین فضای مجازی افزود: "شواهد زیادی دال بر نا امنی شبکه های خارجی وجود دارد. در اینترنت که به نوعی اینترانت محسوب می شود، کاربر به طور کامل شناخته شده و اطلاعات وی در این فضا ضبط می شود. "

جهرمی و شاه میرزایی نیز سرعت بیشتر در استفاده از اینترنت با قیمت کمتر و کیفیت بهتر را از مولفه های مهم شبکه ملی اطلاعات دانستند که هم برای تولیدکنندگان محتوا و هم کاربران سودآور است.

جهرمی گفت : "در سال 93 سهم استفاده از اینترنت داخلی و خارجی 90 به 10 بود و امروز این میزان 60 به 40 شده است و این موضوع به طور چشم گیری به اقتصاد کشور کمک می کند. از سوی دیگر اشتغال‌زایی، فرهنگ‌سازی و کیفیت و هزینه مطلوب‌تر از دیگر ارمغان های شبکه ملی اطلاعات هستند."

جهرمی در ادامه اذعان کرد: "تاکنون تولیدکنندگان محتوا بابت هر 10 گیگ موظف به پرداخت 1.7 میلیارد تومان بودند ولی امروز نه تنها پولی پرداخت نمی کنند بلکه بابت تولید ترافیک درآمد دارند.

وی ادامه داد: بر اساس مصوبه، هر کاربر با مصرف 1 واحد اینترنت داخلی می تواند دو واحد اینترنت مجانی مصرف کند که با رشد بازار و تامین مخارج بخش خصوصی این رقم 1 به 10 خواهد شد. یعنی کاربر با هر واحد مصرف اینترنت 10 واحد اینترنت مجانی خواهد داشت.

وضعیت کنونی شبکه ملی اطلاعات پس از 11 سال


شاه میرزایی با اشاره به دستاوردهایی که تاکنون در شبکه ملی اطلاعات و تفکیک ترافیک داخلی و خارجی وجود داشته اذعان کرد: "با راه‌اندازی این مراکز تبادل داده در چهار استان مهم کشور مانند: تهران، شیراز، مشهد و تبریز، کاربران می توانند با مراجعه به سامانه تامین‌کننده اینترنت، میزان مصرف ترافیک داخلی و خارجی خود را مشاهده کرده و بین آن ها تمیز قائل شوند".

به گفته شاه میرزایی، کاربران می توانند دو برابر ترافیک داخلی از ترافیک خارجی استفاده کنند که در نتیجه منجر به کاهش چشمگیر هزینه اینترنت خواهد شد.

جهرمی گفت: "در حوزه اینترنت موبایل با گسترده شدن نسل سوم و چهارم پوشش لازم برای دسترسی کاربران داده شده است همچنین در حوزه تلفن ثابت و فیبر منازل عقب‌افتادگی‌هایی داریم و در خصوص شبکه های داخل شهری نیازمند بخش های خصوصی هستیم. "


آینده شبکه ملی اطلاعات
  
رئیس پژوهشکده فناوری اطلاعات موسسه تحقیقات ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: "در گام بعدی ما نیازمند سرور هستیم که باید در تمام استان ها توزیع شوند. گام بعدی احراز هویت ملی و پس از آن سیستم عامل ملی و آنتی ویروس ملی است".

گزارش از شکوه نیروبخش




انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۴:۴۵ ۰۶ مرداد ۱۳۹۵
نمدونم چی بگم تو جریان لباس المپیک انتقاد زیاد بود ولی در این مورد شبکه ملی یه نظر هم نیست