سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

گزارشی از فشار دانشگاه ها در تسویه بدهی/ رنجی که دانشجویان از چینش زمان امتحانات می برند

نحوه چینش برنامه امتحانی برای ترم جاری و فشار دانشگاه‌ها در تسویه بدهی، چند روز اخیر باعث بلند شدن صدای اعتراض جمعی از دانشجویان در دانشگاه‌های مختلف شده است.

به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاهی  گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، در گذشته حساسیت روی چینش برنامه‌های امتحانی دانش آموزان و دانشجویان بیشتر بود، به گونه‌ای که برای هر درسی بخصوص اگر پای درسهای سخت و تخصصی در میان بود، حداقل یک روز فرصت درنظر گرفته می شد و دانشجویان با فکری آزادتر و امتحانات را یکی پس از دیگری پشت سر می گذاشتند. اما امروزه روز ماجرا کمی تغییر کرده و دیگر آن حساسیت سابق و رعایت حال دانشجو کمرنگ تر شده تا جایی صدای نارضایتی دانشگاهیان حتی استادان از هر کوی و برزنی به گوش می رسد.


تاثیر برنامه‌هایی مثل برگزاری جام جهانی و المپیک، انتخابات، بدی آب و هوا و فرا رسیدن ماه‌هایی مثل محرم و رمضان روی زمان بندی امتحانات دانشجویان بدون شک قابل درک است اما اقدام برخی دانشگاه‌ها در سال‌های اخیر برای تهیه تدارک تقویم امتحانات، دانشجویان را با مشکل مواجه ساخته است.

شرایطی را در نظربگیرید که علاوه بر چینش نادرست امتحانات از پشت سرهم بودن گرفته تا چند امتحان در یک روز، آنها در ماه رمضان هم برگزار شوند، آن وقت است که دیگر دانشجویان دست به اعتراض زده و آنهایی هم که بی تفاوت هستند نهایتا از دادن امتحان صرف نظر می کنند.

درست مانند شرایطی که در ترم جاری بسیاری از دانشگاه اتفاق افتاده و هیچکس پاسخ درستی برای آن ندارد، چرا که وزارت علوم،تحقیقات و فناوری در برنامه‌ریزی و برگزاری امتحانات، دانشگاه‌ها را مختار دانسته و بخشنامه خاصی ابلاغ نکرده است.

درآمدی کلان از برنامه‌‎های فشرده امتحان
سعید همتی دانشجوی صنایع دانشگاه آزاد در این باره گفت: در ابتدای ترم برای انتخاب واحد، تمام تلاشم را می کنم که درسهایم را با در نظر گرفتن روزهای امتحان و سختی  و آسانی‌اش، متناسب انتخاب کنم چون امتحانات و کلاس های طولانی و پشت هم ذهنم رو خسته و نمراتم را پایین می آورد.

او ادامه داد: با وجود این پیشینه برای اخذ واحد اما متاسفانه این ترم برای انتخاب هردرس مشکل تاریخ امتحان داشتم و هرکار می کردم درآخر چند امتحان متوالی یا در یک روز در برنامه‌ام جای می گرفت؛ بخاطر همین مجبور شدم واحدهای کمتری را بردارم.

این شرایط را دانشجویانی چون سعید و چند تن از دوستانش اینگونه توجیه کردند که دانشگاه آزاد بخاطر گرفتن شهریه بیشتر اینگونه برنامه‌ریزی می کند تا دانشجویان مجبور به برداشتن ترم های بیشتر شوند که البته آن چنان هم بعید به نظر نمی رسد وگرنه چرا باید یک دانشگاه برنامه امتحانی را کاملا فشرده برگزار کند؟!

یا فرناز احمدی دانشجوی ترم آخر دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه آزاد که با انتشار کارت امتحانش، اعتراضش را به حق دانست و ثابت کرد. چند امتحان در یک روز، که دانشجویی را به غیر از مشکلات جسمی با مشکلات روحی هم مواجه کرده است. فرناز می گوید: دانشجویانی چون او که تنها همین ترم را برای فارغ التحصیلی دارند چرا باید به اجبار با مسائلی این چنینی روبه‌رو شوند.

هر ساعت یک امتحان
مینا کریمی دانشجوی ترم پنجم حسابداری دانشگاه علمی کاربردی هم در این باره گفت: هرچند که امتحانات پشت سرهم زودتر به پایان می رسند و دانشجو از آنها رهایی پیدا می کند اما بهتر است لااقل یک امتحان سخت را با چند امتحان آسان تر متوالی برگزار کنند ( مثلا یک درس تخصصی با دو درس عمومی) تا دانشجویان راحت تر با این موضوع کنار آیند نه اینکه هر سه درس تخصصی که در این ترم دارم باید در سه روز متوالی امتحان دهم.

این دانشجواظهار داست: اما وضعیت من از برخی دوستانم بهتر است چرا که در این دانشگاه یا در دانشگاه آزاد مجبور به پاس کردن 10 واحد در دو روز هستند به عبارتی چهارامتحان در دو روز متوالی

اول پول بعد امتحان 
این ماجرا در حالی است که دانشجویان دانشگاه علمی و کاربردی با مشکل دیگری هم در این روزهای سخت امتحان مواجه شدند آن هم اینکه دانشگاه در پرداخت بدهی‌شان، به آنها فشار آورده و اعلام کرده اگر دانشجویی بدهی خود را تسویه نکند اجازه شرکت در امتحان را ندارد. این مسئله هرچند در دانشگاه‌های پولی و غیردولتی زیاد به چشم خورده اما شیوه آنها بدین صورت است که حدود دو هفته قبل از شروع امتحانات این شرط را برای دریافت کارت امتحان دانشجویان می گذارند، نه اینکه در وسط روزهای امتحان که دانشجویان تعدادی از دروس خود را امتحان داده‌اند و تعدادی مانده.

عباس علایی نوین معاون سنجش و خدمات ارزشیابی دانشگاه علمی کاربردی در گفت‌وگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان در توضیح این مسئله گفت: مراکز علمی کاربردی به عنوان یک دانشگاه مهارتی و تقاضا محور یارانه ای از طرف وزارت علوم به آن تعلق نمی گیرد و هزینه هایش از شهریه دانشجویان تامین می شود از این رو دانشجویانی که هنگام انتخاب واحد در اول ترم تحصیلی از وام استفاده کرده اند، در صورت بدهی به دانشگاه علمی کاربردی از ورودشان به جلسات امتحانات ممانعت صورت می گیرد.

وی کاربردی در خصوص مشکلات مالی دانشجویان افزود: سقف اعطای وام به دانشجویان این دانشگاه محدود است و دانشجویان تمام شهریه خود را نمی توانند وام بگیرند و به همین خاطر دانشجویان باید بدهی خود را پرداخت کنند.

اطلاعیه‌هایی که بی موقع صادر می شوند
گرفتن شهریه و در تنگنا گذاشتن دانشجویان آن هم در ایام امتحان کاری منطقی به نظر نمی رسد. مسئولان این دانشگاه و بقیه دانشگاه‌های این چنینی باید حداقل یک هفته قبل از شروع امتحانات یا اصلا در همان ابتدای ترم و استفاده از وام، این نکته را به دانشجویان گوش زد کنند که برای امتحان دادن باید قبل از شروع  آنها بدهی خود را کامل تسویه کنند، نه اینکه هر زمان که به دانشگاه فشار مالی وارد شد و مسئولان آن یادشان آمد اطلاعیه دهند.

این کار تمام و کمال به دانشجویان ضربه می زند بخصوص که برخی دانشجویان از شرایط مالی خوبی برخودار نبوده و همانطور که معاون سنجش و خدمات ارزشیابی دانشگاه علمی کاربردی ذکر کرده برای شهریه ابتدایی هم از وام استفاده کرده‌اند.

سلسله مشکلات دانشکده‌های دانشگاه خوارزمی
چند دانشجو از دانشگاه خوارزمی هم می‌گویند: برنامه‌ریزی به این صورت است که سه امتحان در یک روز برگزار می‌شود و تداخل ساعت‌های این امتحانات، مشکل یک گروه آموزشی یا یک دانشکده نیست بلکه کل دانشکده‌های دانشگاه خوارزمی با این مشکل مواجه هستند.

متقی مدیر تحصیلات تکمیلی دانشگاه خوارزمی در این باره گفت: با توجه به تداخل زمان امتحانات با ماه مبارک رمضان، چند مورد تداخل زمانی در امتحانات دانشگاه خوارزمی داشتیم که جا به جا شد. به طور معمول در زمان برنامه‌ریزی آموزشی، چنین مواردی را لحاظ می‌کنیم تا دانشجویان با مشکل مواجه نشوند و اگر موردی هم باشد جا به جا می‌کنیم که امسال هشت مورد تداخل زمانی داشتیم و جا به جا کردیم.

انتخاب بین بد و بدتر
احمد معتمدی رییس دانشگاه صنعتی امیرکبیر در رابطه با تداخل امتحانات دانشجویان در گفت‌و گو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان گفت: به طور معمول برنامه ریزی در گروه‌های آموزشی به این صورت است که امتحانات به صورت همزمان نباشد ولی گاهی برخی دانشجویان همراه با دانشجویان هم‌مقطع خود پیش نیامدند و واحدی که باید ترم یک بگیرند را ترم سه گذرانده‌اند، به همین دلیل ممکن است امتحانات این دانشجویان در یک روز برگزار شود ولی در این صورت هم ساعت برگزاری امتحانات همزمان نیست.

اما از طرفی برخی دانشگاه‌های دیگر، فشردگی برنامه‌های امتحانی را با بهانه تداخل پیدا کردن ترم تابستان مطرح می کنند و معتقدند برای اینکه دانشجو مجبور به دادن چند امتحان در یک روز نشود، دروس بصورت متوالی امتحان گرفته می شوند.

علی آهون منش رییس اتحادیه دانشگاه غیرانتفاعی و موسسات غیردولتی در گفت‌وگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان اظهار داشت: امتحانات پایانی ترم بهار این دانشگاه به دلیل فشردگی و نزدیکی اش با شروع ترم تابستان ( که از اول تیرماه آغاز می شود)، باعث شده که به ناچار حتی در ایام قدر هم امتحان برگزار شود زیرا دانشجویان آمادگی برگزاری دو امتحان در یک روز را ندارند.
هرچند که امتحان در روزهای قدر بهتر از دادن چند امتحان در یک روز است اما این موضوع برای دانشجویان، انتخاب بین بد و بدتر است و دردی از آنها دوا نمی کند.

خودتان را زیرسوال نبرید
بنابراین نحوه چیدن برنامه امتحانی دانشجویان  که بحثی داغ برای این روزهای سال است از سوی دانشجویان مشکل و از سوی مسئولان امری منطقی و قابل توجیه است. دانشجویان باید بدانند که با اعتراض و تجمع کار به جایی نمی رسد و با این شیوه معمول دانشگاه‌ها که چرایی و پاسخ درستی برای آن در دست نیست، بهتر است در هنگام انتخاب واحد همه جوانب را در نظر گرفته و از ابتدای ترم نسبت به خواندن درس‌هایشان اهتمام ورزند همچنین مسئولان دانشگاه‌ها هم باید در تقویم آموزشی و برنامه‌ریزی‌های امتحانی کمی بیشتر حساسیت به خرج داده و مراعات حال دانشجو را داشته باشند چرا که نارضایتی دانشجویان منجر به افت کیفیت نمرات آنها و در نهایت افت رتبه دانشگاه می شود و ممکن است دانشگاهی زیر سوال برود.

پس بهتر است کمی هدفمندتر به برنامه‌ریزی برای درس( از جانب دانشجویان) و تاریخ امتحانات( از جانب دانشگاه) نگاه شود و با دیدی باز اتفاق افتند.

گزارش از محیامعصومی

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.