به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ از آنجایی که بیشتر ایرانی ها معتقدند که نان عامل سیری در هر وعده غذایی است و باتوجه به اهمیت این ماده غذایی ارزشمند در سفره خانوارها وزارت بهداشت از 9 سال پیش برای رفع کمبود آهن در کشور صنعت آرد را موظف به غنی کردن نان با آهن و اسیدفولیک کرد، تلاشی که برخی از نانواها آن را با استفاده از جوش شیرین تقریبا بی نتیجه کردند.
در بازرسی های سرزده ای که جعفری، مسئول بهداشت محیط شبکه بهداشت شمیرانات به همراه خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان انجام داد نانوایی های زیادی مورد بررسی قرار گرفت و متاسفانه در بسیاری از آنها گونی های بزرگ جوش شیرین مخفی شده کشف و ضبط شد.
حدود 20 سال است که از قانون تصویب ممنوعیت استفاده از جوش شیرین در تهیه نان می گذرد اما طبق آمار هنوز بیش از 50 درصد نانوایی ها بخصوص لواش و تافتونی ها گوش شنوا ندارند؛ گفتنی است این آمار در نانوایی های تهران بیشتراز 50 درصد گزارش شده است.
واحدی کارشناس بهداشت محیط شمیرانات درباره تست میزان جوش شیرین در نان گفت: معرف« بوروم تیلوم بلو» ماده ای است که به صورت آنی نشان می دهد که در نان جوش شیرین استفاده شده است یا خیر، اگر میزان جوش شیرین کم باشد با ریختن این ماده روی نان رنگ آن زرد می شود اما متاسفانه در چندین مورد تست شده در بازرسی ها میزان جوش شیرین به حدی زیاد بود که نان به رنگ سبز یا حتی آبی درمی آمد.
مسئول بهداشت محیط شمیرانات با بیان اینکه با استفاده از جوش شیرین نه تنها فواید نان ازبین می رود بلکه آسیب های جدی به سلامتی بدن وارد می شود، افزود: جوش شیرین باعث بروز بیماری های گوارشی و اختلال در جذب آهن می شود.
نانوایی های که مگس از در و دیوار آن بالا می رود
درطی همین بازرسی ها نانوایی های بسیاری دیده شد که از رعایت بهداشت در آنها خبری نبود از حشراتی که از در و دیوار نانوایی بالا می رفتند تا پیدا شدن مگس در ظرف خمیرگیر نانوایی و نداشتن کارت بهداشت نانواها همه و همه حاکی از آلوده بودن محل پخت غذای اصلی خانوارهای ایرانی بود.
جعفری با اشاره به اینکه حشرات عامل انتقال بسیاری از بیماری ها به انسان است، افزود: نانوایی ها موظف هستند از ورود حشرات به داخل نانوایی جلوگیری کرده وکسانی که در پخت نان شرکت می کنند باید حتما کارت سلامت داشته باشند.
جوش شیرینی که صدای مردم را در آورده است!
در مدتی که در نانوایی ها گشت می زدیم با افراد بسیاری مواجه شدیم که در انتظار بودند تا یکی از مهمترین موادغذایی سفره خود را به خانه ببرند اما به درد دل هر یک انها که گوش می دادیم از بی کیفیتی نان گله داشتند، یکی از خشک شدن و راهی شدن آن به سبد نان خشک ها یک ساعت بعد از خرید و دیگری از کم خریدن نان و مدام در صف نان ایستادن به خاطر کیفیت پایینش شکایت می کرد واین در حالی است که سازمان فائو، ایران را جایگاه اول دور ریز مواد غذایی در جهان معرفی کرده است.
نارضایتی مردم فقط به شاطرها و کوتاهی آنها برنمی گردد بلکه صنعت آرد هم دراین بی کیفیتی دستی بر آتش دارد؛ شاطری که از کاهش سبوس می نالید، گفت: قبلا به ازای 100 کیسه نان سبوس بیشتری می دادند اما کاهش این میزان باعث بی کیفیتی نانی که او دست مشتریان می دهد شده و مجبور است که به سراغ نانوایی های دیگر برود و سبوس مورد نیاز خود را تامین کند.
نان هایی که رنگ سبوس به خود نمی بینند
متولیان صنعت تولید آرد دلیل افزایش سبوس گیری از آرد نان ها را این طور توجیه می کنند که مردم نان سفید را بیشتر می پسندند اما آیا دلیل واقعی این است؟
شیخ الاسلام رییس انجمن علمی غذا و تغذیه در مورد علت واقعی کاهش سبوس نان گفت: دولت وسازمان استاندارد تعیین می کنند که صنعت آرد تا چه درصدی از سبوس آن را بگیرند. دولت سبوس آرد گرفته و آن را به کارخانه هایی که دامداری دارند تحویل داده و ازاین راه درآمدی خوبی به جیب می زند.
زهرا عبدالهی مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت درباره پیامدهای کاهش میزان سبوس و استفاده از جوش شیرین گفت: در طی دو سال گذشته میزان سبوس گیری آردها بدون توجه به پیامدهایی که برای سلامتی مردم دارد تا 18 درصد افزایش پیدا کرده است.
از جمله پیامدهای که به دلیل نبود استاندارد در نان بروز می کند، می توان به بیماری هایی مانند چاقی، دیابت، بیماری های قلبی عروقی، سرطان های دستگاه گوارش مثل سرطان کلون اشاره کرد.
وی یکی از دلایل افزایش میزان سبوس گیری آرد را منافع اقتصادی برخی افراد دانست و گفت: اکنون آرد سبوس گیری شده و سبوس جدا به فروش می رسد و مجددا نانوا به دلیل استقبال مردم سبوس را خریده و به نان اضافه می کند که این یک چرخه نادرست بوده و باید از ابتدا میزان سبوس گیری کمتر شود.
عبدالهی درباره اقدام وزارت بهداشت برای دفاع از سلامتی مردم و افزایش سبوس آرد اظهار کرد: از ابتدای امسال یک کارگروه تخصصی متشکل از وزارت بهداشت، سازمان غذا و دارو، سازمان ملی استاندارد و اداره کل غله تشکیل شده و تا پایان سال جاری استانداردهای نان از جمله میزان سبوس گیری آرد مشخص، بازنگری و و تحت نظارت وزارت بهداشت اجرایی می شود.
دوسال است كه سبوس گيري نان از ١٥ درصد به ١٨ درصد افزايش پيداكرده و وزارت بهداشت و مسئولان اقدامي در اين دو سال براي بهبود كيفيت نان و پيامدهاي كم بودن سبوس براي سلامتي مردم نكردند.اما آیا پس از 2 سال پیگیر شدن برای افزایش میزان سبوس آرد نانوایی ها کمی دیر نیست؟ مردم انتظار دارند همانطور که قیمت نان هر سال افزایش پیدا می کند کیفیتش هم بالاتر برود.
گزارش از هانیه جلیل نژاد
انتهای پیام/
موفق باشید...
ومتاسفانه بعلت بی کفیت چقدرحیف ومیل می شود