به گزارش خبرنگار حوزه آموزش و پرورش گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، با شروع تابستان، دغدغه ثبت نام دانش آموزان هم برای والدین شروع میشودT دغدغهای که اغلب با تفکر پرداخت هزینه بیشتر برای تحصیل بهتر فرزندان همراه میشود. اما آنچه در این میان جلب توجه میکند شهریههایی است که از والدین دانش آموزان مطالبه میشود. شهریههایی که حتی با مبلغ سال قبل همان مدرسه هم همخوانی ندارد.
آمارها نشان می دهند بیش از 17 درصد دانش آموزان کشور در مدارس غیردولتی تحصیل میکنند و این میزان بر اساس تبلیغات و دغدغه والدین روز به روز بیشتر میشود، به گونهای که والدین تحصیل فرزندشان در این مدارس را تضمینی برای ورود آنها به دانشگاه و موفقیت تحصیلی میدانند.
اما آنچه مهم است این مبالغ هنگفت تحت چه عنوانی اخذ میشوند؟ در بررسیهایی که به صورت سرزده از تعدادی از این مدارس داشتهایم، عمده مبالغ در جهت فعالیتهای فوق برنامه گرفته میشود فعالیتهایی که استاندارد معینی برای آن وجود ندارد و در واقع کسی نمیداند پشت این واژه چه اهداف و تفکری جای دارد.
تفاوت کیفی بین مدارس دولتی و غیر دولتی
یکی از والدین با بیان اینکه هیچ تفاوت چشم گیری بین مدارس دولتی و غیر دولتی مشاهده نمی شود، اظهار داشت: بنده به دلیل اینکه در محدوده سکونت ما مدرسه دولتی وجود ندارد به اجبار فرزند خود را در یک مدرسه غیرانتفاعی ثبت نام کرده ام که برای پرداخت آن در طول سال با مشکل مواجه هستیم.
وی گفت: اگر مدارس دولتی از کیفیت مطلوبی برخوردار بوده و بتوانند از امکانات و تجهیزات مناسب و معلمان مجرب بهره بگیرند خانواده ها مجبور نمی شوند فرزندان خود را با شهریه های بالا در مدارس غیر دولتی ثبت نام نمایند.
رقابت شهریه مدارس با تورم
در حالی که شهریه های سر به فلک کشیده با شروع هر سال تحصیلی باعث اعتراض والدین می شود اما مديركل سازمان مدارس غيردولتي وزارت آموزش و پرورش درباره جزئيات افزايش شهريه مدارس غيردولتي به همشهري اينگونه توضيح ميدهد: براساس ماده 15و 16تاسيس مدارس غيردولتي، الگوي شهريه از 2سال پيش تدوين شده بود و سال گذشته نيز بهطور آزمايشي اجرا شد اما امسال بهطور رسمي به همه مدارس ابلاغ شده است.
مجتبي زينيوند با توضيح اينكه نحوه تعيين شهريه براساس 7سرفصل دورههاي تحصيلي، سطح فعاليتهاي آموزشي و پرورشي، برنامههاي مدارس طي سال تحصيلي، فعاليتهاي فوقبرنامه، فضاي فيزيكي و تجهيزات و نرخ تورم كشور تعيين ميشود، ميگويد:«شهريه متناسب با ساعات ارائه شده مدارس در قالب فعاليتهاي مدارس، ساعات فوقبرنامه آموزشي و پرورشي است كه از سوي مؤسسان مدارس ارائه و اعلام ميشود. بهطور كلي شاخصهايي شامل ساعت آموزشي، تعداد كلاس، تعداد دانشآموز، ظرفيت نوسازي، ميانگين حقوق، اجاره بها، تعداد عوامل اجرايي، ماههاي پرداخت حقوق به معلمان و كاركنان، بيمه كاركنان، تعداد نيروهاي آزاد و ساير هزينهها و شاخصهاي آموزش و پرورش در فرم مشخصي تعيين شده و اين شاخصها به علاوه 7 سر فصل الگو شهریه مدارس را تعیین می کند.
کمبود نظارت بر شهریه های نجومی
مجتبی زینیوند مدیر کل مدارس غیر دولتی در خصوص شهریه مدارس گفت: در سالهای گذشته الگوی شهریه وجود نداشت و برخی مدارس مبالغ غیر متعارفی را به خانوادهها اعلام میکردند اما امسال شهریه مصوب بر اساس هفت سرفصل قانونی مشخص شده که مدارس طبق آن میزان شهریه را اعلام میکنند و موظفند پوستر شهریه به همراه مستندات آموزشی را در معرض دید اولیا قرار دهند.
مدیر کل سازمان مدارس غیر دولتی در خصوص فعالیتهای فوق برنامه عنوان کرد: در سالهای گذشته فعالیتهای تابستانی در برخی از مدارس اجباری بود ولی از این پس برنامه فعالیتهای آموزشی باید به آموزش و پرورش ابلاغ شود تا مورد تأیید قرار بگیرد، ستاد نظارت بر ثبت نام و شهریه مسائل مربوط را بررسی میکند.
زینیوند در ادامه گفت: تیمهای مدارس غیر دولتی به صورت هفتگی از مدارس بازدید کرده تا کیفیت آموزشی مدارس را کنترل کنند و مشاوران تربیتی و مربیان پرورشی موظفاند وضعیت آموزشی دانشآموزان را به اولیا آنها اعلام کنند.
وی در خصوص نظارت و بازرسی مدارس غیر دولتی اظهار داشت: امسال برخورد با مدارس متخلف سختگیرانهتر است، لغو ابلاغ، توقف موقت و تذکر کتبی از جمله این برخورد است، چنانچه تذکر مجددا تکرار شود لغو مدیریت را به دنبال دارد.
بهانه ای به نام خدمات ویژه بر اخذ شهریه های هنگفت
با وجود سازوکارها ی مختلفی که برای اخذ شهریه مبتنی بر قوانین مدارس غیردولتی تعیین شده است اما باز هم والدین از مبالغ هنگفتی که برای ثبت نام در مدارس غیردولتی طلب می شود، می نالند.
خدمات ویژه عنوانی است که راهی برای سواستفاده موسسان مدارس غیردولتی ایجاد کرده تا از این طریق سرپوشی بر دریافتی های غیر معقول خود بگذارند و با ارائه خدماتی که فقط نامی از آن ها وجود دارد،راهی برای فرار از نظارت بازرسان ایجاد کنند.
زینی وند در این باره گفت: با توجه به نظارت شدیدی که مسئولان مدارس غیر دولتی برای سال تحصیلی جدید در نظر گرفتند و همچنین الگوی تعیین شهریه به طور رسمی در تمامی مدارس غیر دولتی اجرایی می شود موسسان متخلف نمی توانند به این بهانه شهریه هایی بیش از نرخ مصوب از خانواده ها دریافت کنند.
گزارش از بهاره درویشی
انتهای پیام/