سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می‌دهد:

تاریخچه «روز دروغ آوریل» یا «سیزده‌ به‌در ایرانی‌ها»/جالب‌ترین شوخی‌های دروغ آوریل در تاریخ+تصاویر

به گزارش گروه بین الملل باشگاه خبرنگاران جوان؛ اولین روز ماه آوریل (12 یا 13 فروردین)، همه‌ساله در بسیاری از کشورهای جهان با گفتن دروغ‌هایی به شوخی، جشن گرفته می‌شود. این روز بخصوص به «روز دروغ آوریل» معروف است. در این روز، میلیون‌ها نفر در سراسر جهان با گفتن دروغ‌هایی جالب یکدیگر را سرِ‌کار گذاشته و لحظاتی شاد در کنار خانواده، همکاران و همکلاسی‌هایشان سپری می‌کنند.

رسانه‌های دیداری و شنیداری و همچنین مطبوعات نیز تلاش می‌کنند با انتشار اخبار تقلبی جالب سهمی در شوخی‌های «روز دروغ آوریل» داشته باشند. افرادی که شوخی‌های دروغین این روز را باور کنند، «احمق آوریل» (April Fool) لقب می‌گیرند. دروغ‌گویی در این روز از صبح تا ظهر ادامه پیدا می‌کند و شخصی که پس از این زمان دروغی بگوید نیز احمق آوریل نامیده می‌شود. روز دروغ آوریل از قرن نوزدهم به بعد دیگر جزء تعطیلات ملی کشورهای غربی محسوب نمی‌شود. با این وجود، مردم این کشورها هر ساله، به طور پرشوری مراسم این روز را برگزار می‌کنند.   

تاریخچه «روز دروغ آوریل»:  

درباره منشأ و دلیل نامگذاری چنین روزی اتفاق نظر وجود ندارد. بسیاری معتقدند تلاش «پاپ گریگوری سیزدهم» در سال 1582 برای جایگزینی «تقویم ژولین» با «تقویم گریگوری» منجر به پیدایش روز دروغ آوریل شد. طبق تقویم جدید، قرار شد آغاز سال نوی میلادی به جای پایان مارس (اوایل فروردین) در اولین روز ماه ژانویه (اوایل دیماه) جشن گرفته شود. برخی بدون آگاهی از قانون جدید، آغاز سال نو را همچنان در اولین روز آوریل جشن می‌گرفتند. گریگوری سیزدهم بین سال‌های 1572 تا1585 یکی از پاپ‌های کلیسای کاتولیک رم بود.

برخی نیز معتقدند منشأ پیدایش روز دروغ آوریل به دورانی بازمی‌گردد که در آن مردم جشنواره‌های بهاری به نشانه پایان زمستان، تاریکی  و ظلم حکومت‌های استبدادی برگزار می‌کردند. در روم باستان نیز مردم با برگزاری جشنواره‌ «شادی» (هیلاریا) رستاخیز «آتیس،» خدای حاصلخیزی رومیان، را با پوشیدن لباس‌های مبدل، جشن می‌گرفتند. این روز در فرهنگ‌های دیگر نیز جشن گرفته می‌شود. قدمت این جشنواره‌ها به سده 16 میلادی بازمی‌گردد. 

آنچه به طور قطع می‌توان گفت این است که تا پیش از قرن 18 میلادی، جشنواره «شادی» در سراسر انگلیس به صورت یک مراسم ملی برگزار می‌شد. جالب اینجاست که در هیچ یک از نمایشنامه‌های «شکسپیر،» شاعر و نامیشنامه‌نویس معروف انگلیسی، اشاره‌ای به «روز دروغ آوریل» نشده است. با این وجود، در بیشتر آن‌ها شخصیت‌های زیرکِ به‌ظاهر احمق ، وجود دارند؛ رعایا و افرادی عامی که برای مقابله با طبقه اشراف، هوش سرشارشان را پشت نقاب بلاهت پنهان می‌کنند. 


مردم بسیاری از کشورهای جهان از جمله لهستان، اسکاتلند و ایران، اولین روز آوریل را جشن می‌گیرند. روز دروغ آوریل در اسکاتلند به «روز شکار فاخته» معروف است. این پرنده در اسکاتلند، سمبل حماقت است.

قدمت شوخی‌های روز اول آوریل در ایران به 536 سال پیش از میلاد مسیح بازمی‌گردد. سیزدهمین روز «سال نوی فارسی» در ایران، «سیزده‌ به‌در» نامیده می‌شود. ایرانیان عصر این روز را در کنار دوستان و خانواده‌هایشان و در طبیعت سپری می‌کنند و بدین‌گونه فصل جدید را جشن می‌گیرند. هندی‌ها روز 31 آوریل، با شوخی کردن، پاشیدن رنگ بر روی دیگران و نقاشی صورت و بدن‌هایشان، به فصل بهار خوش‌آمد می‌گویند. مردم پرتغال نیز در این روز بر سر و صورت یکدیگر «آرد» می‌پاشند.      

روز اول آوریل در فرانسه به روز «ماهی آوریل» معروف است. کودکان فرانسوی در این روز، عکس ماهی را بر پشت دوستان خود - طوری که آن‌ها متوجه نشوند - می‌چسبانند. ایتالیایی‌ها نیز این روز را جشن می‌گیرند. مردم فنلاند، دانمارک، ایسلند، نروژ و سوئد نیز پایان فصل سرما و آغاز بهار را جشن می‌گیرند.  
 
رسانه‌ها نیز در این میان با انتشار اخبار دروغ و گاهی بسیار جالب، مخاطبان خود را سرِکار می‌گذارند. 

دیلی تلگراف و وب‌سایت «استار» با انتشار گزارشی به مناسبت فرا رسیدن روز دروغ آوریل، فهرستی از جالب‌ترین شوخی‌های رسانه‌ای را در طول تاریخ، منتشر کرده‌اند.  

جالب‌ترین شوخی‌های رسانه‌ای «روز دروغ آوریل»  در تاریخ: 

1- شبکه تلویزیونی «بی‌بی‌سی» سال 1957، فیلمی را  با عنوان «فصل برداشت اسپاگتی» پخش کرد که چند کشاورز سوئیسی را در حال چیدن اسپاگتی‌های تازه از درخت نشان می‌داد. بسیاری از بینندگان پس از پخش این برنامه برای خرید گیاه اسپاگتی با دست‌اندرکاران بی‌بی‌سی تماس گرفتند.  



2- رسانه‌ها از سال 1986، اخبار و گزارش‌های مربوط به راهپیمایی «روز دروغ آوریل» در شهر نیویورک را هر ساله در روز اول آوریل، به طور گسترده‌ای پوشش می‌دهند. این در حالی است که چنین راهپیمایی اصلاً وجود خارجی ندارد. 


3- رستوران زنجیره‌ای «برگر کینگ» سال 1998، با چاپ آگهی تبلیغات دروغین خود درخصوص نوع جدیدی از همبرگرهای مخصوص افراد چپ‌دست در روزنامه «یو‌اِس‌اِی تودی،» مشتریان خود را سرِکار گذاشت. در متن این آگهی ادعا شده بود برگر کینگ با چرخش 180 درجه‌ای محتویات همبرگرهای بزرگ، موفق به تولید همبرگرهای مناسب افراد چپ‌دست شده است. این رستوران زنجیره‌ای سپس در اطلاعیه‌ای با رد چنین ادعایی نوشت: همه می‌دانند که برای نگه داشتن یک همبرگر بزرگ باید از هر دو دست استفاده کرد. 



4- بی‌بی‌سی سال 2008 با پخش ویدیویی از پنگوئن‌هایی که پرواز می‌کردند، مدعی شد این پنگوئن‌ها برای فرار از سرمای طاقت‌فرسای قطب جنوب به جنگل‌های قاره آمریکای جنوبی کوچ می‌کنند.

5- اهالی منطقه‌ای در ایالت «کالیفرنیای جنوبی» یک‌شبه، 50 هزار پرتقال را بر روی شاخه‌های درختان کاج و سدر اطراف یک بزرگراه چسبانیدند که تعجب و شگفتگی رانندگان عبوری از این بزرگراه را در صبح روز اول آوریل به دنبال داشت. کاریکاتوریستی به نام «فرانک آدام» مغز متفکر چنین اقدامی بود. 




6- یک شبکه تلویزیونی سوئیسی با پخش برنامه‌ای در سال 1962، ابتکار جدیدی برای تبدیل فوری تلویزیون‌های سیاه-سفید به تلویزیون‌های رنگی معرفی کرد. در این برنامه ادعا شد با پوشاندن صفحه پخش تلویزیون‌ها با جوراب رنگی می‌توان براحتی تصاویر سیاه-سفید را رنگی کرد. 



7- شبکه تلویزیونی بی‌بی‌سی سال 1965 مصاحبه‌ای با یک استاد دانشگاه لندن پخش کرد. این استاد مدعی شد موفق به ابداع تکنولوژی جدیدی شده است که بوسیله آن می‌توان رایحه‌های موجود در استودیوهای ضبط برنامه‌ها را از طریق مونیتورهای تلویزیونی به منازل مخاطبان انتقال داد. 

8- بی‌بی‌سی سال 1980، با پخش خبر جعلی دیجیتالی کردن ساعت معروف «بیگ بن» در لندن، خشم مخاطبان خود را برانگیخت. کارکنان این شبکه روزهای پس از دروغ آوریل را صرف پاسخگویی به سیل تماس‌های افراد نگران و عذرخواهی بابت این شوخی نامناسب کردند. 




9- سوپرمارکت زنجیره‌ای معروفی در انگلیس سال 2002، با چاپ یک آگهی تیلیغاتی مدعی شد با اصلاح ژنتیکی هویج موفق به تولید هویجی شده است که با سوت کشیدن زمان پخته شدنش را اعلام می‌کند. 


10- گوگل نیز سال 2011 با انتشار خبری دورغین کاربران اینترنتی را سرِکار گذاشت. در این خبر ادعا شده بود گوگل به تکنولوژی جدیدی دست‌ یافته است که به کاربران «جی‌میل» (gmail) این امکان را می‌دهد با حرکات دست خود بتوانند پست‌های الکترونیکی را بنویسند، ارسال کنند و بخوانند.      

برخی افراد در ایام پیش از «روز دروغ آوریل» به محض شنیدن یا خواندن خبری عجیب - اما واقعی- به صحت آن‌ شک می‌کنند. به طور مثال، برخی از کاربران اینترنتی با به اشتراک گذاشتن مطالبی درخصوص «دونالد ترامپ،» نامزد افراطی حزب جمهوری‌خواه در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، اظهار امیدواری کرده‌اند کاندیداتوری وی تنها یک شوخی احمقانه باشد و این میلیاردر جنجالی پس از «روز دروغ آوریل» اعلام کند در تمام این مدت، آمریکایی‌ها را سرِکار گذاشته بوده است.           
  




انتهای پیام/

منابع: دیلی تلگراف
وب سایت استار

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۳
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۲۳:۱۷ ۱۳ فروردين ۱۳۹۷
من اصلا از سیزده بدرد خوشم نمیاد
ناشناس
۰۹:۱۵ ۲۷ شهريور ۱۳۹۵
آیین‌های باستانی ایران همگی به کشاورزی مرتبطند. چراکه در اوستا و حتی در سیره پادشاهان هخامنشی و ساسانی کشاورزی بهترین و مهمترین کار بشمار میرفته. جشن مهرگان ، نوروز ، سده و... همگی به تغییرات هوا- روز و شب و ... بستگی دارد که همگی موثر در کشاورزی چه زمان برداشت و چه زمان کاشت و ... هستند.

ویل دورانت نویسنده کتابهای تاریخ تمدن، واژه‌ی آریا را بمعنی کشاورز میداند و این از آن جهت که اولین نشانه‌های کشاورزی در جهان مربوط به کوهپایه‌های زاگرس در ایران است قابل اثبات می‌باشد.
ناشناس
۲۲:۳۶ ۱۳ فروردين ۱۳۹۵
به لقمان گفتند ادب از که اموختی ? گفت از بی ادبان . در حدیث یا روایتی از یکی از معصومین ع نقل شده است : شما شنونده را می پرستید اگر از حق ( خداوند ) بگویند خدا را پرستش و اگر از غیر خدا بگوید غیر خدا را پرستش کرده اید ( این حدیث شامل خواندن و دیدن هم میشود ) . شنونده ، مطالعه کننده و بیننده هم باید عاقل باشد .
ناشناس
۲۰:۲۷ ۱۳ فروردين ۱۳۹۵
اینطورکه متوحه شدم انکارشمابا هرچه مظاهرخوبی است مشکل دارید .به یکی گفتن تو عمرت حرف راستم زدی کفت آره وقتی می خواهم برم خونه ....عزیزم ایرانی کجادروغ کجا....این چندتا دروغی هم که می بینی تداخل نژادشده.ازشماخواهش می کنم اینقدرباهرچیزی بازی نکن.بفرض یکی یه شکری خورد ولش کن....
ناشناس
۱۹:۲۵ ۱۳ فروردين ۱۳۹۵
باشگاه باشگاه باشگاه..
ناشناس
۱۷:۱۷ ۱۳ فروردين ۱۳۹۵
من فک کردم باشگاه خبرنگاران اسلامی هستش
فک نمیکردم ترویج دهنده دروغ هستش
درو غ دروغه چه راستش چه شوخی
ناشناس
۱۷:۱۰ ۱۳ فروردين ۱۳۹۵
واقعا واسه خودم متاسفم که اطرافی با این طرز فکر دور ورم هستند.مگه این خبر گفته پاشو برو دروغ بگو؟این هم یک روزیه که اونا دارن که به نظر من حتی جالب هم هست و این دلیلی نداره من ترقیب به دروغگویی بشم.یا اصلا این روزشون چه ربطی داره که میاین به 13بدر وصلش میکنین.یکم فکر کنین بعد نظر بدین لطفا
ناشناس
۱۷:۰۷ ۱۳ فروردين ۱۳۹۵
سلام
در اسلام از دروغ به شوخی هم نهی شده
(خوب البته که کسی ازنشاط وتفریحات سالم و لذت های حلال که زیاد هم هستند نهی نکرده. )ولی دروغ حتی به شوخی منفور است.
عادی سازی نکنید لطفا.
ناشناس
۱۶:۱۹ ۱۳ فروردين ۱۳۹۵
واقعا که خود این وای جی سی هم تبلیغ چه چیزایی روکه نمیکنه بسه دیگه حکایت اخبار کشتار این داعشی های لعنتیه که همه رو از کمو زیاد نشون میدید اونا هم همینو میخان که وحشت بندازن توسراسر عالم شما هم همین کارو براشون راحت کردین لطفا ترویج منکر نکنید
ناشناس
۱۶:۱۹ ۱۳ فروردين ۱۳۹۵
بنازم بابا برا جلب مخاطب هر کاری میکنید فرهنگ اصیل ایرانی زیرسوال نبریده
ناشناس
۱۶:۱۸ ۱۳ فروردين ۱۳۹۵
سیزده به در روز جشنه از چند صد سال قبل از میلاد مسیح ،مربوطه ب حضرت سلیمان و انگشترش ک در شکم ماهی پیدا کرده :/
ناشناس
۱۳:۵۸ ۱۳ فروردين ۱۳۹۵
هدف شما از این مطلب بی اهمیت نشان دادن تاریخ و تمدن باستانی ایران است شما نویسنده این مطلب اصالتا عرب البته عزیزان هموطن ما عرب زبان هستند اما عرب نیستند -و یا غیر ایرانی هستید و از ایرانی و تمدن اصیل ایران زمین متنفرید!! بیاد داشته باش دروغ بسیار پدیده زشت غیر اخلاقی است کوروش کبیر گفته خدایا مملکت مرا از دروغ و خشکسالی در امان فرما پس تاریخ کشورما رو به دروغ وصل نکن !
ناشناس
۲۱:۰۳ ۱۳ فروردين ۱۳۹۵
بي شعور منافق تو از تاريخ عرب هاي ايراني چه می داني....
اصالت ما از تو هم بيشتره بي اصل ونسب ما عرب ها اصالتا عرب و نه اينكه فقط عرب زبان باشيم
ناشناس
۲۱:۲۴ ۱۳ فروردين ۱۳۹۵
به جاي اظهار نظر و نقل قول از كوروش بهتر است حديث و يا روايتي از پيامبر و دوازده امام كه هم عرب هستند استفاده كني بي دين
رسول
۲۲:۴۸ ۱۳ فروردين ۱۳۹۵
دمت گرم کا.اینا احمقن فکر میکنین شما عربین نه شما ایرانی عرب زبان هستین.برین تاریخ بخونین قبل از حمله ی عمر همه ی شما به زبان کهن و شیرین فارسی حرف میزدین حتی عراقی ها و سوری ها و لبنانی ها هم عربی حرف نمیزدند.بلکه بعد از حمله اعراب اونا یک فردوسی نداشتند که زبانشان را حفظ کنه ناچار زبان عرب به انها تحمیل شد.شما عرب زبانید و ایرانی.نه عرب.و شما هم که میگید به جا کوروش از امام ها بگو.مگر هرکی از کوروش حرف بزنه بی دینه.اخه نفهم چرا اصالتت یادت رفته کورش پدر این سرزمینه کوروش افتخار هر ایرانی هست بفهم.
ناشناس
۱۳:۵۴ ۱۳ فروردين ۱۳۹۵
دروغ گفتن حتی بشوخی هم زشت است
ناشناس
۱۳:۴۲ ۱۳ فروردين ۱۳۹۵
نکنه اینم چاخان13 باشه؟
ناشناس
۱۳:۱۳ ۱۳ فروردين ۱۳۹۵
خب میشه بگی این مراسم ها چه ربطی به فرهنگ ما دااااشت؟ مثلا کار خیلی خوبی میکنن جشن میگیرن برای انجام یک گناه کبیره؟ !!!!!
ناشناس
۱۳:۰۹ ۱۳ فروردين ۱۳۹۵
دروغ را ترویج ندهيد
ناشناس
۱۳:۰۸ ۱۳ فروردين ۱۳۹۵
این راه جذب بازدید کننده درست نیست
رسانه ملی از فرهنگ دیگه ملتها میگه و خودشو فراموش کرده
دروغ را ترویج ندهيد
ناشناس
۱۲:۵۴ ۱۳ فروردين ۱۳۹۵
دروغ گو دشمن خداست
کجای فرهنگ ما دروغ گویی جا داره که تازه بخوایم جشن هم بگیریم
13 به در هیچ ربطی به دروغ . دروغ گویی نداره
این فرهنگها و سنتهای مسخره مال غربیهاست نه ما
ناشناس
۱۱:۵۹ ۱۳ فروردين ۱۳۹۵
من که پنجاه شصت سال از عمرم میگذره چیزی به اسم دروغ سیزده نشنیده بودم .ما چیکار رسم رسوم و لوسبازیهای غربی داریم که از اونها تقلید میکنید .
ناشناس
۱۱:۴۹ ۱۳ فروردين ۱۳۹۵
چرا الکی جو میدین؟ توی این مقاله هیچ استدلالی مبنی بر اینکه سیزده به در به روز دروغ متصل باشه وجود نداره. شما الکی فرهنگی رو به سمت فرهنگ غربی هول میدین.....
ناشناس
۱۱:۴۸ ۱۳ فروردين ۱۳۹۵
واقعا متاسفم ازشما انتظار نداشتم بعد خوندن پيام ترغيب شدم که ي دروغي بسازمو همه رو سرکاربذارم ولي نظرات رو که خوندم به خودم اومدم اينکار ضد فرهنگو اعتقادات ماست خواهشا بردارينش تا بقيه که مثه من بيخبرن جذب همچين کارغيراخلاقي نشن
ناشناس
۱۱:۳۵ ۱۳ فروردين ۱۳۹۵
ما دروغ آوریل رو چشن نمیگیریم
در فرهنگ و دین ما دروغ نهی شده
ما روز طبیعت داریم
متاسفانه برخی از رسانه ها خیلی دلشان می‌خواهد که دروغ گویی رو در این روز جا بیندازند
ناشناس
۱۱:۱۹ ۱۳ فروردين ۱۳۹۵
چه جالب
دروغگویی برا شوخی کردن
ناشناس
۱۱:۱۱ ۱۳ فروردين ۱۳۹۵
دروغ گفتن کجای فرهنگ ملی و مذهبی جا داره در فرهنگ ملی و ایرانی گفته شده خدایا سرزمین ما را از دروغ و خشکسالی نگه دار و بسیار مورد نکوهش بوده و فرهنگ مذهبی و اسلام دروغ گو را دشمن خدا و در روایات دروغ را کلید همه بد ها معرفی کرده اند
این بی اخلاقی بسیار بد را ترویج ندهید
ناشناس
۱۰:۳۸ ۱۳ فروردين ۱۳۹۵
جقدر احمقانه
ناشناس
۱۰:۲۷ ۱۳ فروردين ۱۳۹۵
واقعا ممنونم چقدر در مورد منشا تاریخی روز سیزده بدر ایرانی اطلاعات دادید!!!
ناشناس
۰۹:۵۱ ۱۳ فروردين ۱۳۹۵
سیزده بدرحرامه اقا هههه
ناشناس
۰۹:۲۸ ۱۳ فروردين ۱۳۹۵
دروغ آوریل رو وصل کردید به سیزده بدر..دستتون دردنکنه..کاش درمورد خود سیزده بدر و جشن هامان کشی تو اسراییل و قتل چند هزار ایرانی با حیله گری استر و مردخای تو روز سیزده فروردین میگفتید که منشا اصلی بیرون رفتن سیزدهم فروردین ایرانی است.
علی
۰۰:۵۲ ۱۴ فروردين ۱۳۹۵
این مزخرفات چیه منتشر می کنی برادر . کدوم نسل کشی . میخواین یه کاری کنین که بلایی که بر اثر بی توجهی به سر مراسم چهارشنبه سوری اومده سر سیزده بدر بیاد . این روز فرخنده اس و ما در کنار خانواده سالی یک بار میخواهیم بریم تو سبزه زار ناهار بخوریم و همونجا نماز ظهر و عصر رو بخونیم برگردیم خونه . همینو میخواین با این مزخرفات از ما بگیرین
ناشناس
۰۹:۰۹ ۲۷ شهريور ۱۳۹۵
این اراجیف را یک پانعربیست بیسواد و کمونیست سابق سرهم کرده تا همزمان هر دو دشمن مکتب نژادپرستی پانعربیسم رو آسیب بزنه. هم یک آیین ایرانی رو تخریب کنه و هم یهودیان رو .

استر و مردخای! ایشتار و مردوخ خدایان بابل بودند که وجود خارجی نداشتند
قبری هم در همدان از همسر یهودی یک پادشاه ساسانی هست که به نام استر معروف شده.