در ابتدای این برنامه حمیدرضا حاجی بابایی نماینده منتخب مردم همدان در مجلس دهم در ارزیابی توافق برجام و جهت گیری های گروه های مختلف سیاسی در این رابطه اظهار داشت: برجام موضوع مهمی در کشور بود که دارای نکات مثبت و منفی است، اتفاقی که افتاد موافقت و مخالفت عده ای را به همراه داشت و نظر بنده در این رابطه این است که اکثریت قریب به اتفاق این افراد تفکرشان این بود که با موافقت یا مخالفت خود به کشورشان خدمت می کنند.
وی با بیان این که اختلاف نظر به نوع بینش افراد برمی گردد بنابراین صادقانه است گفت: در توافقی که صورت گرفت برخی ها کمی تا قسمتی به آمریکا اعتماد کردند و برخی ها اعتماد نکردند و گرنه در صداقت تیم مذاکره کننده هسته ای و افرادی که مخالف توافق برجام بودند شکی وجود ندارد بنابراین تنها بحث کلیشه اعتماد به آمریکا باقی می ماند که به آمریکا اعتماد کنیم یا نکنیم.
تحریم ها در رابطه با نفت دو برابر افزایش پیدا کرده است
وی با تاکید بر این که واقعاً نمی شود به آمریکا اعتماد کرد گفت: آمریکا در رابطه با برجام با ما صادقانه رفتار نکرد، روزی که ما گفتگوها را برای رسیدن به یک توافق شروع کردیم قیمت نفت حدود 80، 90 دلار بود و 800 تا 1 میلیون بشکه نیز صادرات نفت داشتیم و در میانه گفتگوها آمریکا می بایست در 26 دی ماه تحریم ها را برمی داشت و شرایط را به گونه ای آماده می کرد که ما بتوانیم 2 میلیون و 300 هزار بشکه نفت با قیمت 80، 90 دلار بفروشیم.
حاجی بابایی ادامه داد: اما آمریکا قبل از این که به 26 دی ماه برسیم با همکاری عربستان و کشورهای منطقه قیمت نفت را به یک باره به 30 و زیر 30 دلار رساند و زمانی که می خواستیم 2 میلیون و 300 هزار بشکه نفت صادر کنیم گفتند که امکان این کار نیز وجود ندارد در واقع در رابطه با نفت آن چه که در برجام اتفاق افتاد این بود که تحریم ها دو برابر افزایش پیدا کرده است ولی نوع تحریم ها با قبل متفاوت شده و تحریم ها به حوزه کاهش قیمت نفت برمی گردد.
متعاقب توافق برجام، کشور از شرایط روز خارج شد
در ادامه این بحث محمدرضا تابش نماینده منتخب اردکان در مجلس دهم نیز در ارزیابی توافق برجام بیان داشت: متعاقب توافق برجام کشور از شرایط ریسک خارج شد، تحریم ها هزینه ها مادی و معنوی زیادی را به کشور تحمیل می کرد و مشکلات اقتصادی زیادی ایجاد شده بود.
وی تصریح کرد: جامعه ای که احساس مخاطره کند محل آسیب های مختلف است، بحران های ناشی از تحریم ها مثل بیکاری و فقر ناامنی در جامعه است لذا پس از بحث های طولانی و موافقت و مخالفت های بسیار زیاد در این رابطه رهنمودهای مقام معظم رهبری تدبیر دولت و ورزیدگی تیم هسته ای توانست قدرت مذاکره کنندگان ما را نشان دهد تا آن ها بتوانند از منافع ملی ما دفاع کنند.
با اجرای برجام سایه تهدید از سر کشور برداشته شد
این نماینده منتخب مجلس دهم با بیان این که مذاکره عرصه بده بستان است گفت: به اعتقاد بنده در توافق صورت گرفته داده های ما کمتر از ستانده های ما است و منافعی که برجام در عرصه های مختلف فرهنگی، سیاسی و اقتصادی برای ما داشت افزون تر از چیزی است که پرداخت کردیم.
تابش اظهار داشت: ما به واسطه 6 قطعنامه ای که بر علیه ما تصویب شده بود ذیل فصل هفتم منشور سلزمان ملل متحد قرار گرفته بودیم و هر آن امکان اعمال هر گونه تهدیدی علیه ما می توانست عملیاتی شود ولی با اجرای برجام سایه تهدید از سر کشور برداشته شد.
وی با بیان این که برجام منافع اقتصادی بسیار زیادی برای ما به همراه داشت گفت: تا کنون 6 میلیارد دلار از دارایی های بلوکه شده ما به کشور برگشته و شرایط صادرات و واردات کالا با سوئیفتی که گشایش پیدا کرده بسیار متفاوت از قبل است ضمن این که دیگر راه برای سوء استفاده کاسبان تحریم برداشته شده است البته باید یادآور شوم در قضیه تحریم هزینه هایی که در تولید متراتب می شد حدود 20 درصد افزایش داشت.
تابش در ادامه برنامه با اشاره به این که حساب منافع ملی در میان است گفت: باید همه با هم پیوند بخوریم همان طور که رئیس مجلس شورای اسلامی در روز تصویب برجام کاری کلان و ملی انجام دادند.