سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

گزارش/

"نوروز و فلسفه هفت‌سين"؛ ديرينه يادگار فرهنگ ايران

در سین های سفره هقت سین که از ساعاتی پیش از تحویل سال نو به مدت 13روز گسترانده می شود رازهای نفهفته وجود دارد.

به گزارش خبرنگار کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران؛ آیین‌ها و برگزاری‌ آنها برخاسته از باورها، فرهنگ، تاریخ، مکتب، شیوه‌ زندگی، شرایط جغرافیایی، اسطوره‌ها و نیز نشان از خواست و آرزوهای خفته مردم هر سرزمین‌ است که باید فلسفه زیبای آیین‌های خود را بدانیم چرا که همین آیین‌ها به جامعه سربلندی و به مردم سرزندگی می‌دهند.

جشن نوروز از آیین های باستانی و ملی ایرانیان است که یکی از مقدمات مهم و اصلی آن، گستراندن "سفره هفت سین" از هفت نعمت خداوندی است که ساعاتی پیش از تحویل سال نو گسترده شده و در مدت سیزده روز نوروز نگه می‌دارند و در پایان این دوره، سبزه ی سفره هفت سین را به آب می‌دهند.


درواقع از مشهورترین مراسم نوروزی ایرانیان، گستردن سفره هفت سین است. این سفره را با هفت چیز که نام آنها با حرف «سین» آغاز می شود، تزیین می کنند. با ظهور اسلام در ایران زمین، سفره هفت سین ایرانی‌ها به قرآن مجید مزین شده و آغازین ساعات سال نو را با دعای معروف تحویل سال و خواندن آیاتی از قرآن جشن می گیرند.


چرا"هفت"؟
عدد هفت در زبان باستانی به نام ” امرداد” است. امرداد معنای جاو دانگی و بی مرگی نام داشت و از آنجائی که این عدد معنای زیبای زندگی و جاودانگی را می‌داد هفت واژه را به نشانه آن گزینه کرده و بر خوان نوروزی می‌چینند.

به روایتِی هفت "سین"، نشانه هفت دانه گیاهی است که می‌توان با آن سبزه نوروز را تهیه کرد: جو، ماش، عدس، ارزن، لوبیا، نخود و گندم.

زمان پارسیانِ کهن، مردم از هر هفت دانه، سبزه می پروراندند (10 روز قبل از نوروز) و ظروفِ آنرا بر سر درِ خانه های خود می‌گذاشتند و هر کدام بیشتر و بهتر سبز می‌شد، نشانه پر ثمریِ آن محصول برای کاشت در آن سال بود.

هفت در میان اعداد از اهمیت و ارزش خاصی برخوردار است. هفت برای ایران و ایرانیان باستان مقدس بود و از آن برای مفاهیم مثبت، خوش یمنی و فال نیک استفاده می‌شد. مانند؛ هفت رنگ رنگین کمان، دوران کودکی 7 سال است، هفت خان رستم در شاهنامه، هفت آسمان، هفت اقلیم، هفت روز هفته، هفت فرشته، هفت شهر عشق در عرفان، هفت پیکر و...


مهر پیروزی بر زندگی با ماهی گلی
ماهی ‌قرمز نماد برج «حوت» یا «برج ماهی» در « گاهشماری شمسی بُرجی» است که سال ها در ایران رواج داشت. در برخی ار کتاب‌های ایران باستان مثل کتاب پهلوی «بندهش» نام پهلوی این برج‌های دوازه‌گانه آمده و نام برج دوازدهم سال «ماهی» یا «دو‌ماهی» نوشته شده است.

در فرهنگ ایران «ماهی قرمز» به عنوان نشانه‌ای از «برج حوت» بر روی بسیاری از آثار برجامانده از دوره‌های مختلف تاریخی مثل دوره ساسانی در ارتباط با نوروز و سال نو دیده می‌شود. ایرانیان ماهی را هنگام حلول سال نو بر سر سفره هفت‌‌سین می گذارند تا سال از «برج حوت» به «برج حمل» تحویل شود. البته نمونه قرمز رنگ این ماهی در چند دهه اخیر به خاطر اصلاح‌نژاد فراوان شده و به نشانه مهر، پیروزی، شادی، سرزندگی و برکت معنا می‌یابد.


دیوان را فراری دهید
سیر نماد میکروب زدایی و پاکیزگی محیط زیست و سلامت بدن و نیز زدودن چشم زخم است که باید حتما بر سر سفره نهاده شود.به اعتقاد زرتشتیان بوی سیر دیوان را می‌گریزاند. درخصوص سکه هم همانند سیرباید گفته شود که نمایانگر پاکی محیط، زدودن آلودگی و باطل کردن سحر و جادو است.
  
سیب سلامتی می آورد
سیب، نمادی از تندرستی و زیبایی است. سیب را مادر یا پدربزرگ خانواده بر سفره هفت سین می چیند شاید به آن خاطر که همه ما بارها شاهد دلواپسی و نگرانی مادر خانواده برای حفظ سلامتی اعضای خانه بوده ایم.

  
به یکدیگر عشق هدیه کنید
سماق نماد عشق مهر و پیوند دلها است که بر سر سفره هفت سین نهاده می‌شود و سنجد که عطر برگ و شکوفه‌های آن محرک عشق و مهر است و از مقدمات اصلی زایندگی به شمار می‌آید، باید بر سر خوان نوروزی نمایان باشد. وجود سنجد در سفره نوروزی انگیزه زایش کیهانی است. گاه زرتشتیان دانه‌های سنجد را با آویشن در هم می‌آمیزند و همراه با نقل و سکه بر سر سفره نوروزی می‌گذارند.
  
سینی برای خالی نبودن سفره یک ساله
سمنو که از جوانه‌های تازه رسیده گندم تهیه می‌شود، نماد فراوانی خوراک و غذاهای خوب و پر نیرو و نیز نمادی برای زایش گیاهی و بارور شدن گیاهان است.


این گونه دلهایتان را پر از شادی کنید
شاید زیباترین ویژگی سفره هفت سین را می‌توان به وجود سبزه آن دانست، به این دلیل که سبزه با رنگ و طراوت خود دلها را شادمان می سازد و با نگریستن به آن طلوع سال جدید را زیباتر می‌کند.
   
سالی از جنس آیه های نور
یکی دیگر از چیدنی‌های خوان نوروزی وجود کتاب مقدس به عنوان نماد اهورا مزدا است. در دوران ساسانیان کتاب اوستا را برخوان می گذاشتند و قبل از فرا رسیدن سال قسمتی از آن را که معمولا "فروردین یشت" است، می خواندند و از فرورهای شاهان، پاکان، ‌پارسایان، دلاوران و شهسواران که در "فروردین یشت" نام آنها آمده، یاد می‌کردند.


امروز بر سر سفره نوروزی ما مسلمانان قرآن و بر سر خوان نوروزی کلیمیان تورات گذاشته می‌شود و هر کس قسمتی از کتاب دینی خود را می‌خواند تا سال نو را با آیه‌های مبارک الهی شروع کرده باشد.
  
نان برکت هرسفره 
نان که نمادی از برکت است، چه در گذشته و چه در حال بر سر سفره نوروزی می‌گذاشتند و اکنون نیز یا نان سنگک بزرگی می پزند و برای برکت سفره بر آن می‌گذارند یا اینکه نان را به صورت کماج شیرین درآورده بر خوان نوروزی می‌نهند. 
 
نمادی از آسمان و زمین در یک سین
تخم مرغ بن مایه خوان نوروزی است و به صورت رنگ کرده می‌بایست بر سر سفره هفت سین جلوه نمایی کند، زیرا که تخم و تخمه نمادی است از نطفه و نژاد و در روز جشن تولد آدمیان که تخمه و نطفه پدیدار می‌گردد تخم مرغ تمثیلی است از نطفه باروری که به زودی باید جان بگیرد و زندگی یابد و زایش کیهانی انجام پذیرد. پوست آن هم نمادی است ازآسمان و طاق کیهان.

    
هر فرزند یک شمع 
آیینه‌ای در بالای سفره نهاده می‌شود و در اطراف آن شمع یا چراغی می‌گذارند. اغلب تعداد شمع‌ها با تعداد فرزندان خانواده ارتباط دارد و نیز آیینه‌ای دیگر در زیر تخم مرغ گذاشته می‌شود تا انعکاس وجود آدمی در آیینه دیده شود و نیز آیینه زیر تخم مرغ هم نمایانگر تحویل سال است.
  
سفره را به رنگی پاک مزین کنید
خوان نوروزی (سفره هفت سین) باید سفید باشد چرا که نشانه پاکی و سفید بختی و روشنایی است و نیز نشانه جهان بی پایان است که بارگاه یزدان در آن است.


گزارش از محیامعصومی

انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۵
در انتظار بررسی: ۰
ایرانی
۱۲:۰۹ ۲۹ اسفند ۱۳۹۷
سلام
عیزیزان یکسری واقعیات وجود دارن که نباید انکار کرد مثلا این عید سال(ایل بایرامی) که بعدها تو ایران نوروز خونده میشه از آذربایجان به نقاط دیگه رفته یعنی یک سنت و جشن مخصوص تورک ها بوده و این هفت سین که الان مد شده اصلا منظور این نبوده که هفت تا شی سر سفره بذاریم که با حرف "س" شروع بشه بلکه منظور 7 شی بوده که نماد سرزندگی تازگی و برکت بوده اند و تورک ها وقتی وقتی 7 تا از یک چیزو میخوان اشاره کنند میگن "یئددی سین" و حالا این که هفت تا چیز رو سر سفره میذاشتن خودش فلسفه تاریخی خودش رو داره و در این مجال نمیگنجه توضیح بدم. خلاصه فلسفه اینه حالا هر کسی هرجور میخواد تفسیر کنه! معنی نداره زمان قدیم هفت تا عنصر تو سفره میذاشتن که با سین شروع میشده! حالا اگه فلسفه هفت سین که الان مد شده را قبول کنیم اونوقت برای چی ، ماهی، آینه سر یفره میذارن من موندم! بهتره به واقعیات تاریخی توجه داشته باشیم و با علم و منطق سخن بگوییم و از تعصی بیجا بپرهیزیم. مهم اینه که ما ایرانی ها سال جدید رو با چیدن سفره خوش آب و رنگ جشن میگیریم و شادیم.
ناشناس
۱۰:۳۸ ۰۱ فروردين ۱۳۹۵
درود بر ایران و ایرانی
ناشناس
۰۷:۱۴ ۰۱ فروردين ۱۳۹۵
فرهنگ ایران چقدر زیباست. ولی افسوس الان بعضیاش موندن.
ناشناس
۰۱:۰۵ ۰۱ فروردين ۱۳۹۵
عیدنوروزرابرتمام هم میهنان عزیزم تبریک عرض میکنم
آرزومندان سالی زیباوپرازخیرورحمت اللهی باشد انشالله
اینجانب مشکلات زیادی دارم

عاجزانه ازشماهم وطنان عزیز التماس دعا دارم
ناشناس
۰۱:۰۵ ۰۱ فروردين ۱۳۹۵
عیدنوروزرابرتمام هم میهنان عزیزم تبریک عرض میکنم
آرزومندان سالی زیباوپرازخیرورحمت اللهی باشد انشالله
اینجانب مشکلات زیادی دارم

عاجزانه ازشماهم وطنان عزیز التماس دعا دارم