سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

اردبیل؛

بقعه شیخ جبرائیل کلخوران از مهمترین بناهای تاریخی کشور

معاون میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان اردبیل گفت: بقعه شیخ جبرائیل کلخوران یکی از آثار تاریخی و بناهای قدیمی کشور است که در روستای کلخوران اردبیل واقع شده است.

به گزارش گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل؛ بقعه شیخ كلخوران، آرامگاه پدر شيخ صفي‌الدين اسحق اردبيلي جد سلاطين صفوي است و در روستاي كلخوران در سه كيلومتري اردبيل واقع شده‌است. روستاي كلخوران نيز گاه به نام اين بقعه «كلخوران شيخ» خوانده مي‌شود.

بناي بقعه مربوط به اوايل قرن دهم هجري قمري است. اين بنا در محوطه مشجري به ابعاد ۱۵۰ در ۲۰۰ متر قرار دارد كه مقبره سيد امين‌الدين جبراييل به صورت يك هشت ضلعي در وسط باغ قرار گرفته‌است.
19 میلیون تومان اعتبار برای احیا، مرمت و نگهداری بقعه شیخ جبرائیل

مدیرکل میراث فرهنگی،‌ صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل گفت: برای مرمت، احیا و نگهداری مجموعه تاریخی بقعه شیخ جبرائیل در کلخوران اردبیل تنها 19 میلیون تومان اعتبار اختصاص یافته است.

حاجی زاده اظهار کرد: این رقم حتی جوابگوی تامین هزینه‌های نگهبانان و حافظان این مجموعه تاریخی نیست.

وی گفت: در سال جاری اعتبار مصوب این پروژه 50 میلیون تومان بود که با تخصیص 38 درصدی رقم تخصیصی به 19 میلیون تومان رسید که یک تخصیص عجیب برای این مجموعه تاریخی عظیم به شمار می‌رود.

مدیرکل میراث فرهنگی،‌ صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل یادآور شد: باید زیبایی این بنای تاریخی که اجداد و نیاکان شیخ صفی‌الدین در این مکان آرمیده‌اند به قدری افزایش یابد که این مکان تاریخی به مکان دیدنی با حضور گردشگران و مسافران ورودی به استان تبدیل شود.

حاجی زاده تصریح کرد: تلاش خواهیم کرد تا در سال آینده با تامین اعتبار مناسب این پروژه را احیا و مرمت این مجموعه تاریخی را آغاز کنیم که در همین زمینه 1.5 میلیارد تومان اعتبار پیش‌بینی کرده‌ایم.

وی ادامه داد: با توجه شورای برنامه‌ریزی استان و شهرستان انتظار می‌رود این رقم تامین شود تا بنای تاریخی شیخ جبرائیل در اردبیل که از شاخصه‌های تاریخی و تمدنی با خلق آثار هنرمندانی همچون رضا عباسی و تزئینات روی گچ و نقاشی‌های آن بی‌نظیر است احیا شده و نمودی زیباتر پیدا کند.

مدیر کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل افزود: امیدواریم این حرکت‌ها و اقدامات با یک پیش‌بینی مناسب اعتبارات در این مجموعه فضایی را به وجود آورد تا از این اثر تاریخی بی‌نظیر گردشگران و بازدیدکنندگان متعددی دیدن کنند.

قدمت بقعه شیخ جبرائیل مربوط به دوران صفوی است

حاجی زاده مدیر کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان گفت: قدمت بقعه شیخ جبرائیل مربوط به دوره صفویه و قرن دهم هجری قمری است و این بقعه به شماره 65 در تاریخ 1310 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

کلخوران از زمان حیات شیخ صفی الدین بر او و اولادش وقف شده و مهمتر آنکه واقفان به استناد کتاب تاریخی و مستند "اردبیل در گذرگاه تاریخ" نوشته بابا صفری از نوادگان چنگیز و فرزندان هلاکو خان مغول بوده اند که بر ممالک ایران سلطنت می کردند.

معماری و تزئینات داخلی بقعه شیخ جبرائیل از ارزش و اهمیت ویژه ای برخوردار است

بقعه شیخ جبرائیل به دلیل معماری و تزئینات داخلی بسیار ارزشمند و مورد توجه است، چراکه سبک معماری دوره صفوی و پیش از آن را در همان نگاه اول متجلی می سازد، اما کاشیکاری ها و مقرنسهای گچی این بنای ارزشمند هم اکنون به دلیل بی توجهی و عدم رسیدگی از بین رفته و تنها نشانی از آثار باقی مانده است.

محوطه این بنا که محل تاریخی و مکان دفن اجداد و بزرگان صفویان محسوب می شود مملو از سنگ قبرهای قدیمی با سنگ تراشی و نقوش زیباست که به حال خود رها شده است.

موزه های فرانسه مزین به گنجینه های شیخ کلخوران

معاون میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان با بیان تاسف به دلیل ازدست رفتن گنجینه های این بقعه و اینکه امروز به یک بنای متروکه تبدیل شده است، گفت: درب ورودی ایوان اصلی این بقعه از طلا و با نقوش زیبایی مزین بوده که به همراه گلدسته های طلایی در گذشته غارت و هم اکنون زینت بخش موزه های فرانسه است.

وی افزود: شمعدانهای نفیس، چراغهای شیشه ای و لامپهای آویزان طلاکاری که دیگر اثری از این آثار باقی نمانده و تنها حسرت آن به دل شهروندان و علاقمندان نشسته است.

بی شک اگر این بنا در سایر استانهای کشوربود امروز شکوه و جلال گذشته خود را بازیافته و در بهترین شرایط در معرض دید بازدیدکنندگان و علاقمندان به تاریخ و تمدن غنی و کهن ایران قرار می گرفت اما مجموعه آثار تاریخی و باستانی این استان امروز در شرایط مناسبی به سر نمی برند و امید است با توجه مسئولان چنین بناها و مکان های تاریخی بازسازی شده و برای آیندگان حفظ شود.

انتهای پیام/


برچسب ها: اردبیل ، بقعه ، شیخ ، جبرائیل
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.