سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

داستان پرتکرار سمفونی آتش در نیستان تالاب انزلی/پشت‌پرده آتش سوزی عمدی در نیزارهای انزلی چیست؟

سوختن نیزارهای تالاب انزلی در آتش، خبری تاسف آور بود که یقینا ضروزت برخورد با آن برای پیشگیری از تکرار چنین مواردی اجتناب ناپذیر به نظر می رسد.

به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،تالاب انزلی به عنوان تالابی بین المللی نقش بسزایی در حفظ حیات ایفا می کند زیرا این محدوده فارغ از ثمرات زیست محیطی متعدد،در عرصه میزبانی از هزاران پرنده مهاجر و آبزیان موجود در آن نیز بسیار حائز اهمیت است.

حال به این محسنات بیفزایید بازدید خیل عظیمی از گردشگران که در صورت برنامه ریزی مدون و اصولی می تواند در عرصه ارز آوری به توفیقات هر چه شایسته تری در حوزه مذکور نائل شد،اما با همه این اوصاف طی هفته های گذشته شاهد آتش سوزی نیزارهای این خطه بوده ایم که به عقیده کارشناسان محیط زیست، متاسفانه تعمدی بوده است.

خسارت این حادثه تلخ در چهار مرحله(روستای شانگهای پرده سه هکتار،نیزارهای منطقه سیاه کشیم ده هکتار و نیزارهای روستای سیاه خاله سر قریب تا دو هکتار برآورد می شود).

البته آتش سوزی مورد اشاره تنها آسیب و تهدید این خطه ارزشمند و کم نظیر در کشور محسوب نمی شود بلکه معضلات زیست محیطی دیگری همچون رسوبات فاضلاب های شهری و صنعتی،پسماند سموم کشاورزی بار مشکلات و تهدیدات این ظرفیت عظیم و بالقوه در کشور را سنگین تر و جراحات و خسارات این تالاب برجسته را عمیق تر کرده است.

طبق اظهارات اکبر میغی رئیس اداره محیط زیست انزلی،آتش سوزی هفته گذشته به دلیل وجود آبراهه هاخود به خود مهار شده اما نکته قابل توجه عمدی بودن این حادثه است که عقیده وی به دلیل همجواری نیزارها با زمین های کشاورزی،احتمال آن دور از ذهن نیست.

وی با انتقاد از عدم همکاری دهیاری ها در معرفی افراد خاطی و عوامل این حادثه عنوان می کند که از سوی دادستان انزلی،دستورهای لازم به بخشداری و دهیاری ها صادر شده تا در خصوص معرفی و دستگیری افراد خاطی نهایت همکاری صورت گیرد.

**تخریب و آتش سوزی 107 هکتار از نیزارهای تالاب انزلی در طول یکسال


طبق اظهار رییس اداره محیط زیست انزلی،از ابتدای سال جاری تاکنون قریب به 107 هکتار از نیزارهای این خطه در آتش سوخته اند که لزوم برخورد جدی با مجرمان سودجو در این عرصه اجتناب ناپذیر است تا درس عبرتی برای دیگران شود.

یکی دیگر از عوامل تشدید آتش سوزی مذکور در مرداب انزلی،وزش بادگرم بود که 6 هکتار از اراضی این خطه را درگیر خود ساخت و به دلیل فقدان جاده و دسترسی مناسب،تلاش آتش نشانان برای مهار این حادثه بی نتیجه ماند اما خوشبختانه آبراه های موجود در این محدوده به مهار شعله های سوزان آتش در نیزارها کمک شایانی کرده است.

**هدف از آتش سوزی عمدی در نیزارهای انزلی چیست؟

برخی منابع  ریشه آتش سوزی های عمدی را در این خطه،طمع و انگیزه برای تصاحب و تصرف زمین عنوان می کنند که البته محسن سلیمانی روزبهانی مدیر ملی طرح حفاظت از تالاب های ایران در این خصوص معتقد است با سوزاندن و خشکاندن نیزارهای تالاب کسی نمی تواند مالک این امر خطیر شود.

وی در ادامه از برخورد قاطع با عامل و مجرمان این واقعه خبر داد و عنوان کرد: در صورت اثبات تعمدی بودن این امر اعمال برخورد های جدی در دستور کار قرار می گیرد.

روزبهانی ،مدیرملی طرح حفاظت از تالاب های ایران معتقد است حفاظت از تالاب ها،مستلزم همگرایی است و تبدیل این معضل به یک خواست عمومی و اجتماعی توام با  همیاری تمامی دستگاه های ذیربط نقش موثری در دستیابی به موفقیت های هر چه بیشتر در این حوزه ایفا خواهد کرد.

مدیرملی طرح حفاظت از تالاب های ایران حفظ و صیانت از تالاب ها را مستلزم همکاری و تعامل هر چه بیشتر عموم مردم عنوان می کند و می افزاید : در همین راستا رویکرد سازمان حفاظت از محیط زیست بر این اساس استوار است که موانع پیش روی مردم  و جوامع محلی را در عرصه حفاظت و بهره برداری پایدار از تالاب ها هموار سازد و برای حفظ تالاب ها به مردم نقش و مسئولیت بدهد که البته تحقق این امر مستلزم برنامه ریزی بلندمدت برای حصول موفقیت سازنده خواهد بود.

طبق اظهارات سلیمانی روزبهانی،برنامه ریزی ها و تلاش برای تدوین برنامه جامع مدیریتی حفاظت از تالاب های کشور با یاری و حمایت عوامل ذینفع در حال پیگیری است که ظاهرا در مرحله نخست برنامه ریزی برای 12 تالاب کلید خورده که در آینده ای نزدیک 9 برنامه پایان یافته پس از تصویب در شورای استان،وارد فاز اجرایی می شود.

این طرح مشارکتی،از مصادیق اصل پنجاهم قانون اساسی است که پیرو آن تصریح شده تمامی مردم،مسئولان و آحاد جامعه نسبت به محیط زیست مسئول هستند و امید آن می رود در آینده ای نزدیک با اتخاذ تصمیمات مستمر و اصولی و تقویت چنین رویکردهایی از بروز مجدد صدمات و تخریبات اینچنینی جلوگیری شود.

انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.