اندیشکده سلطنتی انگلیس:
به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان؛
اندیشکده سلطنتی انگلیس موسوم به «موسسه خدمات متحد سلطنتی» در گزارشی به تشریح برخی چالشهای احتمالی برای ایالاتمتحده و ایران در دوره پس از «روز اجرای» برجام اشاره کرد.
در این گزارش آمده است: شش ماه پس از توافق درباره طرح جامع اقدام مشترک (برجام)، 1+5 به توافق در زمینه اجرای مرحله بعدی آن دست یافتند. شنبه 16 ژانویه بعنوان «روز اجرا» نامگذاری شد که در آن فرآیند لغو تحریمهای هستهای اعمال شده علیه ایران آغاز شده است.
لغو تحریمها بخشی مهم در توافق صورت گرفته میان ایران و 5+1 بوده و موفقیت توافق مشروط به چگونگی این لغو خواهد بود. نقض آشکار یا ضمنی «برجام» توسط ایران احتمالا سرعت این فرآیند را کاهش میدهد. همزمان اگر رفع تحریمها برای ایران منافعی اقتصادی به همراه نیاورد زمینه عدم اجرای توافق از سوی ایران فراهم خواهد شد.
گرچه سطح انطباق عملکرد ایران با برجام در ماههای نخست تحقق توافق دلگرمکننده بود اما مجموع توافق همچنان شکننده محسوب میشود. بنابراین دولتها باید برای پیشگیری از معضلات بالقوه دست بکار شوند.
نویسنده این گزارش ادامه داد: توافق ژوئیه 2015 و سطح تعهد به اجرای آن تاکنون، بعنوان نمونهای از روابط نهچندان دور میان دولت ایران و دولت اوباما قابلتامل است. علیرغم برخی تنشها، مشارکتها بخصوص در میان وزرای خارجه در خنثینمودن تهدیدات ضدبرجام موفقیتآمیز بوده است.
این موفقیت در ایجاد نتایج مثبت در سایر حوزهها نیز بیتاثیر نیست. توافق در خصوص تبادل زندانیان میان ایران و آمریکا یکی از حوزهها به شمار میآید. با این حال، توافق و این روابط دیپلماتیک بهبودیافته که زیربنای توافق میباشد همچنان شکننده باقی مانده است.
طی چند ماه آینده، بازیگران داخلی مخالفت قاطع خود را با توافق اعلام کرده و پیامدهای آن در داخل ایران و آمریکا قابل مشاهده خواهد بود.
انتهای پیام/