به گزارش
حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از ادارهکل روابط عمومی و امور بینالملل کانون؛ اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده حوزه کودک و نوجوان، در چهل و ششمین نشست تخصصی ترویج خواندن کتابخانه مرجع کانون، با موضوع «نقد شعر و ترویج خواندن»، با بیان این مطلب افزود: من معتقدم شعر باید اول شعر باشد و در کنار آموزش بتواند به ذوق هنری بچهها بپردازد یعنی هدف شعر یاد دادن نیست؛ آموزش درون شعر است. آموزش، دور از ادبیات نیست بلکه بحث من جدا کردن این دو مقوله است.
وی گفت: زبان شعر در ترجمه و معرفی به اقوام و سرزمینهای دیگر با مشکل بزرگی مواجه است. اگر دقت کنید تاکنون هیچگونه معرفی از شعر کودک در سطح جهان وجود ندارد. چون هنوز چند مترجم توانا که زبان مبدا و مقصد را خوب بداند این کار را انجام نداده است.
وی ادامه داد: ای کاش میشد مترجمانی پیدا شوند و بسیاری از کارهای خوب و درخشانی که در زمینه شعر کودک و نوجوان انجام گرفته، ترجمه و معرفی کنند.
این شاعر و نویسنده گفت: توقع ما از کانون و شورای کتاب کودک هم همیشه این بوده که اگر چه برای ادبیات کودک، در بخش داستان گامهای خوبی برداشتند برای معرفی شعر کودکان هم برنامهریزی کنند.
وی افزود: در حال حاضر هم خرسندم با فجایعی که دور و بر ما هست. هنوز کشور ما مردم با فرهنگی دارد هنوز تاریخ ما پیش چشم همه هست. مردم ایران بسیار بافرهنگ و با وجود ناهمواریها و ضعفهای مدیریتی همچنان با کتاب و با فرهنگ هستند.
شعبانی با اشاره به اینکه برای شعر کودک و ترویج خواندن باید آسیبشناسی کنیم گفت: بخش بزرگی از نظام آموزشی کشور متاسفانه با ذهنیت 70 سال پیش به شعر کودک نگاه میکنند. هنوز فکر میکنند که وظیفه شعر یاد دادن و آموختن است. هنوز فکر میکنند که شعر ابزار آموزشی است. ما باید ذهنیت آموزش محور در شعر کودک را به حاشیه بزنیم.
شاعر مجموعه شعر «پرچم سبز درخت»، اضافه کرد: شعر قبل از اینکه آموزش دهد، اول شعر است. شعر زبان ویژه خودش را دارد داستان هم زبان ویژه خودش را دارد هر نوع ادبی، زبان خاص خودش را دارد ما اول باید به این چارچوب پایبند شویم و بعد در مسیر گسترش کتابخوانی از این امکانات و از این گونهی ادبی استفاده کنیم.
وی تصریح کرد: کودکان ما باید یاد بگیرند که شعر برای لذت بردن و ایجاد حرکت، شور و انگیزه است و امکانی ایجاد میکند تا کودک و نوجوان بتواند علم را خوب یاد بگیرد و تفکر بهتری داشته باشد.
شعبانی یادآور شد: اشتباه ما در آموزش، این است فکر میکنیم با خواندن شعر بچهها چیزی یاد میگیرند که این ذهنیت برای 75 سال پیش است. در کتابهای درسی ما مسالهای که لازم است رعایت کنیم این است که شعرها و نوشتههایی به ترتیب در کتابهای درسی چیده میشود قبل از اینکه به بچهها به روز بودن را آموزش دهد، بچهها را به گذشته میبرد.
وی افزود: شعر کودک و شعر بزرگسال باید رنگ و بوی امروز را داشته باشد و بچهها آن را زمزمه کنند تا بتوانند با این شعرها زندگی کنند و لذت ببرند.
انتهای پیام/