سایر زبان ها

صفحه نخست

انتخابات

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

تبریز؛

ترویج کشت پسته به عنوان محصول جایگزین درحاشیه دریاچه ارومیه

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی کشت درخت پسته را جایگزین مناسبی برای دیگر محصولات حاشیه دریاچه ارومیه برشمرد .

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز؛ ابوالفضل شکوری با اشاره به مزیت های پسته از جمله مقاومت در خاک های شور و آهکی وکم آب، و با بیان محدودیت های منابع آبی استان و اهمیت تغییر الگوی کشت افزود:

کشت پسته در زمینهای شور حاشیه دریاچه ارومیه که امکان کشت سایر محصولات وجود ندارد منطقی و اقتصادی است .

وی با بیان جایگاه محصول پسته از نظر اقتصادی گفت :: شکوری تصریح کرد: بیشتر باغ های بارده پسته در استان جوان هستند بنابراین میانگین تولید پسته زیاد نیست و متوسط تولید پسته دراستان 683 کیلوگرم در هر هکتار که کل تولید حدود 120 تن است.

شکوری همچنین افزود: سطح زیرکشت پسته درآذربایجان شرقی 493 هکتار است که 308 هکتار آن نهال و 175 هکتار بارور است به طوریکه باغ های پسته هم بصورت درختان پراکنده و هم بصورت یکجا ازقدیم در استان کشت می شده و از سال 1383 با استفاده از تسهیلات طرح طوبی باغ های پسته در استان توسعه یافته و بیشترین سطح زیرکشت آن را باغ های جوان تشکیل می دهند.

مدیر باغبانی جهاد کشاورزی استان با اشاره به شهرستان های تولید کننده پسته در استان، عنوان کرد: شهرستانهای مرند با 145 هکتار ،آذرشهر 117 هکتار ،اسکو 85 هکتار ، بناب 3 هکتار ، تبریز 31 هکتار ، جلفا 35 هکتار ،شبستر 42 هکتار ، عجب شیر 18 هکتار ، ،میانه 16 هکتار و هریس 1 هکتار از شهرستان های عمده تولیدکننده پسته در استان هستند که شهرستان مرند بیشترین سطح زیر کشت پسته را به خود اختصاص داده است.

شکوری همچنین در خصوص ارقام مورد کشت پسته دراستان گفت: از جمله ارقام موردکشت درحاشیه شرق دریاچه ارومیه بعنوان الگوی جدید جایگزینی احمد آقایی، حسینی، اکبری، اوحدی و کله قوچی است که علاوه بر این حوزه توسعه کشت پسته در ارتفاعات پائین تر از 1300 متر در شهرستانهای جلفا، میانه و مرند فراهم شده که ارزیابی های میدانی بر روی ارقام مختلف پسته نشان می دهد که ارقام احمد آقایی و اکبری تولید و سازگاری مناسبی در شرایط آذربایجان شرقی دارند.

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی گفت: همکاری سازمان جهاد کشاورزی با مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی از برنامه هایی است تا اراضی مناسب برای کشت محصولات کم اب متناسب با شرایط بحران کم ابی در استان را شناسایی و گزینه مناسب برای توسعه و کشت این محصولات را انتخاب کنند.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی نیز همچنین با اشاره به وجود سم آفلاتوکسین در محصولات خشکبار از جمله پسته افزود:سم آفلاتوکسین در پسته بسیار ناچیز بوده و تا حدی که گفته می شود از اهمیت خاصی برخوردار نیست.

نگاهبانی، رئیس اداره برنامه ریزی و آمار سازمان صنعت، معدن و تجارت استان آذربایجان شرقی نیز با اشاره به ﺟﺎیﮕﺎه پسته در ﺑﺎزرﮔﺎﻧیﺧﺎرﺟی کﺸﻮرﺑﻪﻟﺤﺎظ ﺳﻬﻢ درسال جاری، بیان کرد: ﺳـﻬﻢپسته به عنوان محصول ﺻﺎدرات ﻏیﺮﻧﻔﺘی در کﺸﻮربا ارزش اقتصادی660 میلیون دلار به کشورهای امارات متحده، ترکیه، آلمان، روسیه، هند و ترکمنستان صادر شده که از این مقدار شش میلیون دلار سهم گمرکات استان آذربایجان شرقی بوده است

قائم مقام معاون غذا و دارو و مدیر نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی استان آذربایجان شرقی نیز در خصوص سرطانزا بودن مواد آلوده به سم قارچ آفلاتوکسین گفت: آفلاتوکسین‌ها سموم قارچی طبیعی هستند که از گونه‌های قارچ آسپرژیلوسمانند آسپرژیلوس فلاووسو اسپرژیلوس پارازیتیکوس منشا می‌گیرندچنانچه این سموم اگر از راه مواد غذایی وارد بدن شوند می‌توانند سرطانزاباشند که آفلاتوکسین ها دارای انواع مختلفی شامل G2,B2 ,G1,B1بوده ووآفلاتوکسین های M2,M1 به ترتیب از افلاتوکسین های B2,B1 حاصل می گردند این درحالیست که آفلاتوکسین های M1و M2 برای اولین بار از شیر دامهایی که با خوراک آلوده تغذیه شده بودند، جدا شدند .

دکتر نعمتی با بیان ضرورت چاره اندیشی درخصوص کنترلسموم قارچی به خصوص آفلاتوکسین ها هشدار داد و گفت: آفلاتوکسین B1 قویترین ماده سرطانزای شناخته شده در مواد غذایی می باشد که در انسان هم سرطانزا است به طوری که آفلاتوکسین M1 موجود در شیر، حتی در برابر استرلیزاسیون و پاستوریزاسیون هم مقاوم می باشد و این موضوعات ضرورت چاره اندیشی در خصوص کنترل سموم قارچی به خصوص آفلاتوکسین ها را صد چندان می کندبطوریکه این سموم بیشتر در غلات و حبوبات، مغزها و خشکبار و شیرو لبنیات یافت می شوند.

وی همچنین تصریح کرد: کنترل مواد غذایی تولیدی، وارداتی و صادراتی از نظر آلودگی با آفلاتوکسینها یکی از وظایف معاونتهای غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی تبریز است که گندم و برنج، آجیل و خشکبار بسته بندی شده و مورد مصرف به عنوان ماده اولیه در تولید محصولات غذایی، شیر وفراورده های لبنی از جمله مواد غذایی هستند که در مورد آنها آزمایشات مربوطه به تعیین مقدار آفلاتوکسین انجام می گیرد.

قائم مقام معاون غذا و دارو استان آذربایجان شرقی درادامه گفت: خوشبختانه در سالهای اخیر با اطلاع رسانی مناسب و تمهیدات قانونی و کنترلهای انجام شده در خصوص تغذیه دام و طیور آلودگی در محصولات غذایی به صورت مناسبی کنترل شده و در مورد بیش از 500 نمونه آزمایش شده در معاونت غذا و داروی تبریز در سال جاری بسیاری از آنها در حدود مجاز اعلام شده ملی و بین المللی بودند

به رغم اعلام رییس حفظ نباتات جهاد کشاورزی استان مبنی بر سالم بودن خشکبار و آجیل های وارداتی برخی از کارشناسان می گویند واردات غیر قانونی این محصولات می تواند منجر به شیوع بیماریهای سرطانی در مصرف کننده ها باشد چرا که مبادی غیر قانونی از کنترل مراکز بهداشتی و مراجع ذیصلاح خارج است.
 
انتهای پیام/ف
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.