سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

شیراز؛

ناله های نخستین کاخ گنبددار ایرانی به گوش می رسد+تصاویر

کاخ اردشیر بابکان نخستین کاخ گنبددار ایرانی با دیرینگی تاریخی 1 هزار و 800 سال روزگار خوشی ندارد.

به گزارش خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جواناز شیراز؛ سیاوش آریا پژوهشگر تاریخ و فرهنگ ایران می گوید: آتش زدن پوشش گیاهی کنار کاخ، ساخت و سازها در حریم درجه یک و دفن مردگان در عرصه این یادمان ملی نشان از روزگار پر درد و رنج این کاخ ساسانی دارد.


وی می افزاید: انبوه رستوران ها، کبابی، چای خانه و فروشگاه های بی شمار در اطراف این کاخ، چشم انداز آن را خدشه دار کرده است.

این کنشگر میراث فرهنگی و گردشگری بیان می کند: کاخ اردشیر بابکان به همراه بیشاپور کازرون و کاخ ساسانی سروستان بنا است با نام محورساسانی فارس در سازمان یونسکو به ثبت جهانی برسد، اما با وجود چنین شرایط و ساخت و سازها، ثبت جهانی این یادمان تاریخی امکانپذیر نخواهد بود.


آریا ادامه می دهد: با این که قانون های محکمی مبنی بر ممنوع بودن هر گونه ساخت و سازی در حریم یادمان تاریخی اردشیر وجود دارد، اما در سال های گذشته ما بیننده گسترش بی رویه روستا و ساخت و سازهایی در حریم این اثر تاریخی بوده ایم که همه این خانه ها دارای خدمات زیربنایی همچون آب، برق، گاز و تلفن نیز هستند.


وی اظهار می کند: اما با یک حرکت مدیریتی فراگیرانه و ملی و پدیداری زیر ساخت های زیبنده می توانیم روستا را در جای دیگری بیرون از محدوده حریم کاخ اردشیر برده و بر پا کنیم، این کمترین انتظاری است که می تواند برای نگهداری از کاخ اردشیر صورت گیرد تا دیگر بیننده گسترش بی دفاع خانه ها در حریم این یادمان تاریخی نباشیم و این موضوع  پدید نخواهد آمد جز با اراد ملی و همکاری و خواست همه نهادهای دولتی.


این پژوهشگر تاریخ و فرهنگ ایران تصریح می کند: باید همه نهادها و دستگاه های دولتی به کمک میراث فرهنگی آمده و با این سازمان همکاری کنند و جز این اگر باشد نه تنها این یادمان ها به ثبت جهانی نمی رسند، بلکه پاسداری و نگهداری از آنان نیز به درستی صورت نخواهد گرفت.


سیاوش آریا می افزاید: معاون میراث فرهنگی کل کشور در بازدیدی که بهار امسال از فیروزآباد برای آماده سازی ثبت جهانی آن داشته است، ماندگاری روستای آتشکده را پیشنهاد داده است هرچند که این پیشنهاد خود جای بررسی و تامل دارد، ولی نخست باید دید که آیا این پیشنهاد پذیرفته می شود و دیگر این که باید از ساخت و سازهای جدید پیشگیری کرد و روستا همین گونه ماندگار شود.


 همچنین ساخت و سازهای دو طبقه بر اساس قانون و ضوابط میراث فرهنگی ممنوع است، ولی در همین زمینه نیز تخلف صورت گرفته است.
 با وجود این مشکلات باید دید که آیا این یادمان ارزشمند ساسانی جهانی می شود یا این که باید آن را به دست فراموشی سپرد!


گفتنی است کاخ اردشیر بابکان شاهکار معماری ایرانی مربوط به 1 هزار و 800 سال پیش است این یادمان تاریخی در 100 کیلومتری جنوب شرقی شیراز قرار دارد و در 15 دی ماه 1310 با شماره 89 در فهرست یادمان های ملی ایران به ثبت رسیده است.



برای آگاهی از آخرین اخبار و پیوستن به کانال تلگرامی باشگاه خبرنگاران جوان اینجا کلیک کنید.
انتهای پیام/ب
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.