سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

عباسی در گفتگوی ویژه خبری:

دغدغه رهبر انقلاب بیشتر بر نفوذ در نهادهای تصمیم‌گیر و تصمیم‌ساز متمرکز است/ لزوم تبدیل "نفوذ" به گفتمان عمومی

ابعاد مختلف نفوذ در گفتگوی ویژه خبری امشب با حضور حسن عباسی کارشناس مسائل راهبردی بررسی شد.

به گزارش خبرنگار گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان حسن عباسی کارشناس مسائل راهبردی امشب 11 آذر در برنامه گفتگوی ویژه خبری  به بررسی ابعاد مختلف نفوذ پرداخت.

در ابتدای برنامه عباسی در پاسخ به سؤالس مبنی بر اینکه چرا در این برهه زمانی تاکید خاصی بر واژه نفوذ شده است، گفت: در سیاست خارجی عزت، حکمت و مصلحت و در دکترین سیاست داخلی عزت، اقتدار و مصلحت همواره مطرح است.

وی با بیان اینکه عزت یعنی "نفوذناپذیری"، افزود: در دکترین‌های سیاست خارجی و داخلی  عزت ثابت است و این امر همان نفوذناپذیری است.

عباسی با بیان این که این دو دکترین همواره مورد تاکید مقام معظم رهبری بوده است، بیان کرد: پدیده نفوذناپذیری یعنی مقابله با منفعت‌هایی که می‌تواند زمینه ساز نفی عزت باشد.

این کارشناس مسائل راهبردی افزود: خوشبختانه ما در سیاست داخلی و سیاست خارجی شرایط را توانستیم به گونه‌ای فراهم سازیم تا درهای کشور در حوزه‌های مختلف اقتصادی، سیاسی اجتماعی و فرهنگی بسته بماند و مانع از نفوذ دشمن شود.

وی با تاکید بر اینکه دشمن در قدرت سخت نتوانست به ما ضربه وارد کند عنوان کرد: مشکل اصلی در نیروی نافذ نیست بلکه بر منفذهایی است که می‌تواند در پیکره جامعه وجود داشته باشد به طوری که دشمن بتواند از زوایای مختلف نفوذ کند.

عباسی با تاکید بر اینکه عزت همواره مسئله و دغدغه رهبر معظم انقلاب بوده است،  افزود: مقام معظم رهبری بر مسئله نفوذ تاکید فراوانی داشته‌اند البته تفاسیر و تعابیر مختلفی از نفوذ می‌شود اما تاکید رهبر انقلاب بر مقابله با نفوذ اقتصادی و امنیتی است.

عباسی با اشاره به تلاش دشمن برای نفوذ در نهادهای تصمیم‌گیری و تصمیم سازی افزود:  اگر ملتی هر روز اولویت‌هایش در سیاست خارجی تغییر پیدا کند به این معنی است که در 5 الی 10 سال آینده اولویت‌ها به ردیف آخر منتقل می‌شود و ساز و کارهای اصلی مغفول می‌مانند همین امر باعث می شود که ملتها در نهایت عقب‌افتاده می‌شوند.

وی با اشاره به دغدغه مقام معظم رهبری در مورد نهادهای تصمیم‌گیری و تصمیم سازی افزود: نفوذ در نهادهای تصمیم ساز و تصمیم گیر منجر به این مسئله می‌شود که در درازمدت اولویت‌های یک ملت تغییر کند.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، در ادامه این برنامه سید جلال دهقانی فیروزآبادی عضو هیئت‌علمی دانشگاه علامه طباطبایی که طی گفتگوی زنده تلفنی در این برنامه حضور پیدا کرده بود درباره این که  چرا بر کلمه نفوذ در این مقطع زمانی تاکید می‌شود اظهار داشت: نفوذ مستلزم حضور است ؛ حضور به دو گونه فیزیکی یا سخت‌افزاری و همچنین نرم‌افزاری و مجازی نمود پیدا می‌کند و یکی از دلایلی که بحث نفوذ امروزه بیشتر مطرح می‌شود به دلیل این است که بعد از فروپاشی شوروی ما شاهد یک معارضه گفتمانی بین اسلام سیاسی و انقلاب اسلامی و به تعبیر دیگر گفتمان انقلاب اسلامی و لیبرالیسم هستیم و با توجه به شرایط ویژه‌ای که جمهوری اسلامی ایران در آن قرار دارد یک نوع تقابل گفتمانی بین ایران و آمریکا و به بیان عام تر بین گفتمان لیبرالیسم و انقلاب اسلامی در جریان است.


وی ادامه داد: با توجه به اینکه در زمان تعامل ممکن است  امکان نفوذ بیشتر شود بنابراین در زمان‌هایی که تماس‌ها بیشتر می‌شود  و تعامل در جریان است احتمال امکان نفوذ نیز افزایش می‌یابد.

دهقانی با بیان اینکه  تعریف عام نفوذ عبارت است از تأثیرگذاری و شکل‌دهی به رفتار، افکار، آرمان و خواسته‌ها و هویت‌های طرف مقابل برای ایجاد نتایج مطلوب، اظهار داشت: به طور مثال  در حوزه فکری، نظری و فرهنگی یکی از حوزه‌های نفوذ، هنجارسازی و اسطوره‌سازی است که در این حوزه تعریف یک نوع از سبک زندگی می‌تواند یک راه برای نفوذ باشد.

وی اضافه کرد: در این راستا سبک زندگی سنتی تبدیل به سبک زندگی ترجمه نشده‌ای می‌شود که در آن ارزش‌ها و هنجارهای ملی و بومی مخدوش می‌شود.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، در ادامه این گفتگو، عباسی نیز در تشریح واژه ضریب نفوذ اظهار داشت: آمریکا 4 دسته اندیشه و 4 دسته مرکز تحقیقات استراتژیک دارد که در صدها مجموعه‌ای که در ذیل این اندیشکده ها و مراکز تحقیقات استراتژیک کار می‌کنند به طور مشخص میزهایی برای بررسی تحولات ایران وجود دارد که تصمیم‌هایی را در مورد ایران می‌سازد.

وی گفت: برای اعمال این تصمیمات در داخل ایران، مهم‌ترین ابزاری که برای ضریب نفوذ وجود دارد سازمان ملل است  و به این ترتیب سازمان ملل مهم‌ترین ابزاری است که آمریکا و اتحادیه اروپا از آن  برای فشار  به مردمی مثل ایران و اعمال نفوذ خودشان استفاده می‌کنند که نمونه شاخص آن را می‌توان بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول اشاره کرد.


در ادامه این بحث، دهقانی عضو هیئت دانشگاه علامه طباطبایی با تاکید بر اینکه نفوذ یک حوزه فراگیر است و همه ابعاد زندگی را در بر می‌گیرد خاطر نشان کرد: بر این اساس سرمایه‌گذاری در حوزه مقابله با نفوذ نیز باید به شکل همه‌جانبه صورت گیرد.

وی با بیان این که ضریب نفوذ در حوزه‌های مختلف متفاوت است گفت: تردیدی نیست که در برخی حوزه‌ها ضریب نفوذ بیشتر است لذا در آن حوزه‌ها سرمایه‌گذاری بیشتری نیز انجام می‌شود که در این رابطه می‌توان به تغییر شکل سبک زندگی اشاره کرد.


این عضو هیئت‌علمی دانشگاه علامه طباطبایی با تاکید بر این که سازمان‌ها، نهادها و رژیم‌های بین‌المللی یکی از کارگزاری‌های اعمال سلطه مراکز قدرت بین‌المللی هستند گفت: علی‌رغم این امر ممکن است یکی از مراکزی که می‌توان برای مقابله با نفوذ از آن‌ها استفاده کرد همین مراکز باشد.

وی در پاسخ به این سؤال که گمان می‌کنید مسئولان تا چه اندازه موضوع نفوذ را جدی گرفته‌اند گفت: همه کسانی که به نظام جمهوری اسلامی تعلق خاطر دارند توجه ویژه‌ای به موضوع نفوذ دارند و مسئله نفوذ و تأثیرگذاری را جدی می‌گیرند.

وی تاکید کرد: در روابط بین‌الملل تصریح شده که کشورها باید وابستگی خود را کاهش دهند چرا که وابستگی متقابل نیز می‌تواند آسیب‌پذیری ایجاد کند.

در خاتمه این گفتگو عباسی کارشناس مسائل راهبردی با اشاره به مسئله وابستگی متقابل اظهار داشت: متأسفانه در کشور ما برخی‌ها معتقدند که در عصر جهانی شدن استقلال معنی ندارد در صورتی که سیاست رسمی کشور استقلال و خودکفایی است.

وی ادامه داد: ما در ساخت درونی نظام نیاز داریم که اولاً مستقل باشیم و ثانیاً تا جایی که می‌توانیم خودکفا باشیم چرا که وابستگی می‌تواند ضریب آسیب‌پذیری ما را افزایش دهد.

عباسی تصریح کرد: اگر پدیده نفوذ به گفتمان عمومی تبدیل شود جامعه نسبت به آن حساس خواهد شد و قطع به یقین می‌توان مانع نفوذ شد.


انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.