سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

از هر 4 زن ایرانی بالای 50 سال، یك نفر به پوكی استخوان مبتلاست

عضو شورایعالی نظام پزشکی با هشدار نسبت به اینکه طبق برخی مطالعات، از هر 4 زن ایرانی بالای 50 سال، یك نفر به پوكی استخوان مبتلاست، گفت: همچنین میزان ویتامین "د" در آزمایش بسیاری از دختران جوان از میزان نرمال بسیار پایین‌تر است.

دکتر فرجود شکوهی عضو شورایعالی نظام پزشکی در گفتگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان  گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان با اشاره به تعریف سازمان بهداشت جهانی از پوکی استخوان، مبنی بر اینکه این بیماری یک اختلال اسکلتی است که بیشتر در دوران کهنسالی بروز می کند (همان بیماري خاموش قرن)، اظهار داشت: زنان تقریبا 8 برابر بیش از مردان در معرض خطر ابتلا به پوکی استخوان هستند.

وی خاطرنشان کرد: در این بیماری تراکم و قدرت استخوان‌ھای بدن کاهش یافته و بیمار دچار دردهای کهنه بیشتر در ناحیه کمر و گردن و بدنبال آن افزایش احتمال شکستگی استخوان‌ ھا می‌شود. 

افزایش شیوع پوکی استخوان در خانم‌ها 
عضو کمیته طرح تحول نظام سلامت با بیان اینکه طبق پیش‌بینی سازمان بهداشت جهانی، این بیماری در سراسر دنیا در حال افزایش است، افزود: متاسفانه این بیماری بدون علامت بوده و شیوع آن در خانم‌ها بیشتر است. 

وی با ابراز تاسف از اینکه بیشتر خانم‌ها به علت درگیر شدن در مسائل و مشکلات زندگی، توجه کمتری به سلامت خود دارند، تصریح کرد: این درحالی است که پر رنگ‌ترین و کلیدی‌ترین نقش در سلامت خانواده بر عهده آنهاست لذا هر گونه ناتوانی و بیماری آنان، بر جنبه‌های مختلف سلامت و رفتار اعضاء خانواده تاثیر منفی مستقیم دارد. 

شکوهی از علل بروز پوکی استخوان به داروهایی چون کورتن، داروهای ضد صرع، سرطان و غیره اشاره کرد و ابراز داشت: همچنین بیماری‌هایی نظیر پرکاری تیروئید، دیابت وابسته به انسولین و یا شیوه‌های غلط زندگی اعم از تغذیه نامناسب، عدم تحرک و استفاده از آفتاب از عوامل متعدد دیگری است که در این زمیه تاثیرگذار است. 

 وی با تاکید بر اینکه پوکی استخوان جزء بیماریهای بدون علامت است و زمانی فرد متوجه آن می‌شود که شکستگی اتفاق افتاده باشد، خاطرنشان کرد: معمولا بیشتر شکستگی‌ها در پوکی استخوان در ناحیه گردن، مچ دست، استخوان ران و در ستون فقرات ناحیه کمر که معمولا وزن بدن را تحمل می‌کند، رخ می‌دهد. 

به گفته عضو شورایعالی نظام پزشکی پوکی استخوان در زنان از سن ۳۵ سالگی آغاز و با افزایش سن و یائسگی تشدید می‌شود. 

افزایش قیمت مواد لبنی موجب افزایش پوکی استخوان می‌شود
وی از راههای تشخیص پوکی استخوان به عکس رادیولوژی، سنجش تراکم استخوان و اسکن استخوان اشاره کرد و اظهار داشت: مصرف شیر و ترکیبات تخمیر شده شیر (مانند ماست، کشک، دوغ، پنیر)، ماهی، ویتامین «د» و منیزیوم در رژیم غذایی افراد و قرار گرفتن در نور مستقیم آفتاب خصوصا خانم‌ها و دختران جوان (که مادران نسل فردای ما هستند) و نرمش روزانه برای پیشگیری از پوکی استخوان موثر است. 

عضو کمیته طرح تحول نظام سلامت با انتقاد از افزایش قیمت مواد لبنی، اذعان داشت: متاسفانه این امر موجب شده بسیاری از خانواده‌ها بالاجبار مواد لبنی را از سبد غذایی خود حذف یا کاهش دهند که این امر باعث افزایش آمار پوکی استخوان در کشور شده است. 

خطر پوکی استخوان دردختران جوان (نسل مادران آینده) جدی است! 
وی بالا‌ترین میزان رشد استخوان را در سنین بین ۱۱ تا ۱۷سالگی عنوان کرد و ابراز داشت: باید در سنین نوجوانی برای جلوگیری از پوکی استخوان دختران نوجوان فکری شود و برنامه‌های حمایتی تغذیه شیرغنی شده با ویتامین «د» و بسته‌های تغذیه‌ایی رایگان با نظر متخصصین مربوطه در مدارس دخترانه اجرا کرد. 

شکوهی تصریح کرد: در این راستا باید ارزیابی‌های سالیانه توسط فیزیوتراپیست‌ها جهت بررسی اختلالات ستون فقرات و تمرینات اختصاصی بر طبق پروتکل پیشنهادی انجمن فیزیوتراپی ایران در مدارس دخترانه اجباری شود. 

وی در خصوص نسل آینده دختران نوجوان و جوان که زمان بیشتری را با کامپیو‌تر و موبایل‌ها سپری می‌کنند، افزود: متاسفانه نسل آینده به علت کم تحرکی، بیشتر در معرض ابتلا به پوکی استخوان و تغییر شکل اندام‌ها به ویژه ایجاد قوز پشتی هستد. 

لزوم ایجاد برنامه‌های آموزشی مجازی برای مقابله با پوکی استخوان
عضو شورایعالی نظام پزشکی ادامه داد: باید این اطلاعات در قالب (اپ) برنامه‌های آموزشی موبایلی ساخته شود و از طریق فضاهای مجازی در اختیارشان قرار بگیرد. به طور مثال می‌توان در برنامه‌های آموزشی تاثیر مخرب کشیدن سیگار و خصوصا این روز‌ها قلیان را در سلامت ظاهری (پیری زودرس پوست – خرابی و سیاه شدن لب و دندان و غیره) و سلامت باطنی (آسیب به قلب، ریه، کلیه و غیره) پوکی استخوان را به تصویر کشید. 

وی اضافه کرد: در این خصوص می‌توان برنامه‌هایی درباره تاثیر مستقیم و مخرب مصرف الکل و نوشابه‌های گاز دار بر پوکی استخوان نیز ساخته شود. 

شکوهی با اشاره به اینکه تمرینات درمانی به خصوص فعالیت‌های فیزیکی که موجب تحمل فشار توسط استخوان‌ها یا باعث افزایش تاثیر نیروی جاذبه بر آن‌ها می‌شود، به حفظ توده استخوانی کمک می‌کنند، خاطرنشان کرد: برخی از فعالیت‌های ورزشی مانند کار با کش‌های ورزشی و وزنه‌ها و همچنین پیاده روی معمولی، باعث تقویت استخوان می‌شوند. 

وی از نرمش کردن بعنوان یک اقدام پیشگیرانه برای جلوگیری از کاھش توده‌ھای استخوانی نام برد و تصریح کرد: تمرینات تخصصی مناسب، تحت نظارت متخصصین فیزیوتراپیست به افزایش استحکام استخوان کمک کرده و سلامت بیشتر فرد را تضمین می‌کند. 

 عضو کمیته طرح تحول نظام سلامت در پایان گفت: متخصصین فیزیوتراپی با نظارت و برنامه ریزی دقیق و تمرینات ویژه می‌توانند بهترین و بیشترین تاثیر را داشته باشند. دراین زمینه انجام صحیح کارهای درمانی با توجه به سن، وزن و عوامل بسیار دیگر برای جلوگیری از آسیب ضروری است.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.