سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

مناظره پزشکیان و زاکانی در راهروی مجلس؛

زاکانی: گزارش کمیته سیاسی کمیسیون برجام سروته نداشت/ پزشکیان: مزایای برجام در گزارش کمیسیون ویژه دیده نشد

مناظره زاکانی و پزشکیان در حاشیه مجلس شورای اسلامی برگزار شد.

به گزارش حوزه مجلس گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران؛  راهروی مجلس، امروز پس از اتمام جلسه علنی پارلمان شاهد مناظره علیرضا زاکانی و مسعود پزشکیان به عنوان رئیس و یکی از اعضای کمیسیون ویژه بررسی برجام بود، مناظره‌ای که به صورت اتفاقی رخ داد به طوری که زاکانی در حاشیه نشست امروز مشغول پاسخگویی به دوربین صدا و سیما بود ، که با ورود پزشکیان به راهرو مجلس عملا فضا برای بحث و تبادل نظر میان این دو نماینده درباره گزارش نهایی کمیسیون برجام و حرف و حدیث‌های پیرامون آن فراهم شد.

زاکانی در دفاع از عملکرد کمیسیون برجام در تدوین گزارش نهایی، گفت:‌ از آغاز نیز قرار بود که روش و نحوه بررسی برجام و تدوین گزارش، با پیشنهاد اعضای کمیسیون تعیین و تکلیف شود، اما متأسفانه پیشنهادی از سوی آقایان مطرح نشد، از طرف دیگر همین روش‌بندی را بنده نوشته و سپس در کمیسیون به تصویب اعضا رسید.

نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر در مجلس شورای اسلامی، ادامه داد: در این روش‌بندی مشخص شد که برای تدوین گزارش باید چه گام‌هایی برداشته شود تا این گزارش در تاریخ 8 مهر ماه به صحن علنی ارائه شود که خوشبختانه کمیسیون مربوط عین همین روش را اجرایی کرد.

زاکانی ادامه داد: گزارش کمیته سیاسی کمیسیون که منصوری آرانی آن را به کمیسیون تحویل داده بود نه سر و ته داشت و نه با ادبیات مناسب تنظیم شده بود که این امر باعث شد تا همه در هیات رئیسه کمیسیون به آن می‌خندیدند. 

وی ادامه داد: اگر کمیسون برجام از تیم‌های دانشگاهی در بررسی برجام و تدوین گزارش دعوت کرد، برای این بود که بر اساس روش‌بندی ما می‌خواستیم از عقلای دانشگاهی هم استفاده کنیم، چرا شعارهای خوبی در این رابطه مطرح می‌شود، اما از ظرفیت حدود 80 هزار استاد دانشگاه غفلت می‌شود.

زاکانی با بیان اینکه منتقدان گزارش نهایی برجام، آسمانی و بسیار فرا واقعی نگاه می‌کردند، افزود:‌ دکتر پزشکیان در روزهای آخر اعلام می کرد که ما باید دقت کنیم، که از کجا آمده‌ایم، کجا هستیم و به کجا می‌خواهیم برویم، که ما نیز از این مطالب استقبال کردیم، اما اسن سؤال بود که این مطالب مطلوب چه نسبتی به هدف و کار ما داشت، زیرا ما در این رابطه با یک سند مواجه بودیم، که در صورت غفلت امکان داشت در این مسائل در دادگاه‌های بین‌المللی علیه ما استفاده شود، از این‌رو نمی‌توانیم با آرزوهای خودمان زندگی و کار کنیم.

این نماینده مردم در مجلس نهم، ادامه داد: برخی اعضا به متن سند برجام دقت نمی‌کردند، از طرف دیگر دکتر پزشکیان هم صحبت‌های خود کرده و می‌خواهند با این موضوعات مشکلات جهان را در یک کمیسیونی که یک ماه تشکیل شده، حل کنند.

وی افزود: ما موظف بودیم که برجام را بررسی کنیم، اما برخی دوستان اصرار داشتند که ما متن برجام را کاری نداشته باشیم.دوستان می‌گفتند که بیاییم درباره روند و تبعات تحریم‌ها صحبت کنیم. به طور مثال آقای تاجگردون اعلام می‌کرد که نباید درباره متن صحبت شود، البته گزارش تاجگردون و گزارش کمیته سیاسی هم وجود دارد، که من این گزارش را روز شنبه منتشر می‌کنم.

زاکانی گفت: این 165 موضوعی که دوستان در بیانیه آورده‌اند، موضوعاتی است که برخی‌هایش را اصلا نخوانده‌اند، از این‌رو برخی از این محورها خنده دار بوده و با برجام نسبتی نداشته و متن مربوط به توانمندی‌های نظام اسلامی و انقلاب بود.

وی ادامه داد: کمیسیون برجام یک گروه حقیقت‌یاب بود که مسیرش بر اساس یک روش دقیق تنظیم شده بود تا ظرف یک ماه به نتیجه برسیم. از طرف دیگر در روز اول ما اعلام کردیم که هر یک از نمایندگان اگر درباره برجام تحقیق کرده‌اند، مسائل خود را ارائه کند، در این رابطه حقیقت پور گفت که حتی یک برگ در کمیسیون امنیت درباره برجام وجود ندارد.

این نماینده مردم در مجلس نهم، با یادآوری اعطای فرصت 14 ساعته به تیم سابق مذاکره کننده هسته‌ای و فرصت 24 ساعته به تیم فعلی جهت اظهارنظر درباره برجام در کمیسیون ویژه گفت: همچنین ما 65 سوال درباره متن برجام استخراج کرده و برای وزارت خارجه فرستادیم، اما متأسفانه دولت به پاسخ‌ها جواب نداد، اما سازمان انرژی اتمی به سؤالات مطروحه پاسخ داد که ما از آن‌ها تشکر کردیم و این سوالات را حتی بر روی پایگاه اطلاع رسانی خود هم گذاشتیم و از اساتید دانشگاهی خواستیم درباره آن نظر دهند.

زاکانی ادامه داد: نظرات اساتید استماع و به چاپ رسید و تمام آن‌ها در اختیار تمام اعضا قرار گرفت، بعد این نظرات دولت و تحقیقات صورت گرفته و گزارش مشروح و 50 ساعته جلسات و گزارش کمیته‌ها را کنار هم گذاشته و آن را تبدیل به متن کردیم، بعد از آن روز چهارشنبه پیش نویس گزارش را به کمیسیون آوردیم و تنها 9 نفر از اعضا حضور داشتند.

وی گفت: در این نشست تمام سؤالات و متون در اختیار اعضا قرار گرفت و قرار شد تا روز شنبه اعضا گزارش را خوانده و نظرات خود را ارائه کنند، البته دوستان به متن ارائه شده معترض شدند که من در جواب روش و مسیر طی شده برای تدوین متن را مطرح کردم.

زاکانی افزود: حتی من گفتم که شما فرصت دارید که هم‌اکنون اصلاحات خود را به متن وارد کنید تا متن به صورت بند به بند رأی گیری شود، که پس از آن دوستان ناراحت شده و جلسه را ترک کردند و اصرارشان بر این بود که گزارش اولیه کمیته ها در گزارش مدنظر قرار گیرد، که من ان شاء الله روز شنبه گزارش کمیته آن‌ها را منتشر می‌کنم.

این نماینده مردم در مجلس نهم، ادامه داد:  این جلسه تا پاسی از شب طول کشید و در این نشست که با حضور 12 نفر از اعضا برگزار شد، کلیات و جزئیات مورد به مورد بررسی و رأی گیری شد و بعد با رأی اعضا، هیأت رئیسه موظف به تنظیم نگارشی و انشایی موارد و گزارش شد.

وی گفت: وقتی که مباحثی همچون داده‌ها مطرح می‌شود، در این رابطه با مسئولانی مواجه می‌شویم که آمارهای متناقض و گاه اشتباه می‌دهند، از این‌رو در بررسی مباحث نباید به داده‌ها تکیه کرد.

زاکانی ادامه داد: من در اینجا اعلام می‌کنم که تمام گزارش کمیته‌ها در گزارش نهایی آورده شده، از طرف دیگر زمانی که گزارش کمیته سیاسی در صحن کمیسیون قرائت شد، اکثر اعضا نسبت به نوع نگارش و متحویات آن خندیدند، از این‌رو پس از آن این گزارش در اختیار کارشناسان حاضر در جلسه قرار گرفت و آن‌ها از دل این گزارش چندین بند را تدوین کردند که همگی این موضوعات در گزارش نهایی آمد.

وی افزود:‌ از طرف دیگر گزارش حقیقت‌پور درباره کمیته امنیتی بیشتر در قالب پیشنهاد بود، که به وی گفتم که این گزارش نیز باید تبدیل به چندین بند پیشنهادی شود که در نهایت این موضوع نیز انجام شد و بندها در آخر گزارش نهایی آورده شد.

این نماینده مردم در مجلس نهم، درباره آینده طرح برجام، ادامه داد: تمام نمایندگان مجلس نسبت به اینده کشور مسئولیت دارند، بنده معتقد هستم کار کارشناسی در این حوزه صورت گیرد.

در این رابطه مسعود پزشکیان نیز گفت: برای تدوین دستور العمل و روش‌بندی هیچ دستوری از سوی هیأت رئیسه کمیسیون برجام به من داده نشد، از این‌رو آقای زاکانی از من درخواستی در این رابطه کرد، اما در نشست بعدی دیدیم که دستور العمل بدون مشورت روی میز قرار داده شده است.

نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس شورای اسلامی، ادامه داد: قرار بود در کمیسیون برجام تمام محورهای این سند از جمله تحریم‌ها، آثار این معضل و پسا تحریم مورد بررسی قرار می‌گرفت.از طرف دیگر من بارها گفته‌ام که قبول برجام یک معایب و یک مزایایی دارد، از این‌رو معایب آن موضوعاتی است که برادران آن را دیده و در گزارش نهایی آن را بزرگنمایی کردند، اما مزایای آن اصلا دیده نشده بود.

وی ادامه داد: به طور حتم باید این موضوع مطرح می‌شد که عدم تحقق برجام و شکست توافق، چه شرایطی برای کشور ایجاد می شد و چه هزینه را کشور متمل می‌شد، این موضوعات عدد و رقم است و نمی‌توان آن را با رأی‌گیری تعیین و تکلیف کرد.

این نماینده مردم در مجلس نهم، گفت: قطعا اینکه تحریم‌ها علیه ایران چه هزینه‌هایی را ایجاد کرده را می توان به وسیله عدد و رقم محاسبه کرد، حال نمی‌شود برای انجام امور و تعیین و تکلیف موضوعات رأی‌گیری کرد، بنابر این همین استاد دانشگاه هم می‌تواند بگوید که از تحریم‌ها و از دست دادن بازار نفت کشور چقدر ضرر کرده است. می‌تواند بگوید که وقتی ذخایر پارس جنوبی به‌علت نبود امکانات برداشت نمی‌شود، به چه میزان ضرر کرده‌ایم.

وی گفت: هر کدام از این تحریم‌ها  و اثار آن مانند بروز رانت‌خواری و فروش محصولات کشور با قیمت پایین یک بار عددی برای کشور به‌دنبال دارد. من در روز جمع‌بندی گزارش‌ها هم اعلام کردم که باید مشخص شود که جمع‌بندی با چه فرمت و روش صورت می‌گیرد.ما قرار نیست که با هم دعوا و بی احترامی کنیم، اگر روش مشخص باشد، من می‌روم داده‌ها و اطلاعات خودم را جمع می‌کنم و آن‌ها را برای تدوین گزارش ارائه می‌کنم، بنابر این وقتی داریم سر مسائل دعوا می‌کنیم، به این معنی است که روش‌ها کنار گذاشته شده و هر کسی از دید خود نظر داده و عمل می‌کند.

پزشکیان ادامه داد: متأسفانه در کمیسیون برجام، روش اندازه‌گیری و ارزیابی مشخص نبود، از این‌رو مسائلی که از سوی کمیسیون مطرح شد، روش نبود بلکه سؤالاتی بود که به‌دنبال پاسخ‌های آن بودند.


پزشکیان در ادامه این مناظره در واکنش به اظهارات زاکانی بیان داشت: برجام مزایا و معایبی دارد که معایب آن همان است که برادران ما در کمیسیون آن را  عنوان کردند، اما سوال این است که مزایای برجام چه‌ می‌شود؟

وی گفت: به هیچ وجه درست نیست که ما خارج از برجام صحبت کرده‌ایم، زیرا موضوعاتی مانند تحریم‌های بانکی در برجام آمده و باید این موارد مورد بحث و بررسی قرار گیرد، همچنین برای بررسی وضعیت موجود از نظر علمی ابزاری دارد و هر یک از محورها باید با روش و ابزار خود رسیدگی شود.

این نماینده مردم در مجلس نهم، ادامه داد: کار علمی را نمی‌توان با رأی‌گیری به پایان رساند، بلکه این امور و داده‌ها و مزایا و معایب آن را باید بررسی می‌کردیم، از این‌رو در غیر این صورت کارها با دید افراد صورت گرفته و چیزی را که می‌خواهد می‌بیند و چیزی را که مایل نیست، نمی‌بیند.

عضو کمیسیون ویژه بررسی برجام، افزود: متأسفانه در تدوین گزارش برجام هیچ روش علمی وجود نداشت ، از این‌رو وقتی راه را اشتباه طی کنیم، نتیجه اشتباه و غلط نیز به دست می‌آید.

پزشکیان درباره آینده طرح برجام، گفت:‌کلیت نظام نسبت به این موضوع به نظر واحد رسیده‌اند و این طرح نیز در مجلس به تصویب خواهد رسید.

انتهای پیام/
 

برچسب ها: زاکانی ، پزشکیان ، برجام
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۶:۳۳ ۱۴ مهر ۱۳۹۴
بدانیم اقتدارکشوردراجرای سیاستهای اقتصادمقاومتی است دیپلماسی کارخود راانجام داده ومیدهد