امیر شکری رئیس سازمان تولید اسکناس و مسکوک بانک مرکزی در گفتگو با
خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان در خصوص اخبار منتشر شده در خصوص ایران چکهای ۵۰۰ هزار ریالی طرح جدید و ضرایب امنیتی آن اظهار داشت: ایران چکهای جدید نسبت به نسل قبلی خود حائز مجموعهای از ویژگیهای کارآمدتر هستند. به طور کلی میتوان گفت ایران چکهای جدید از نظر امنیت و بهینهسازی تولید، در شرایط بهتری قرار دارند.
وی در خصوص میزان تقلب آنها توضیح داد: در درجه اول باید به تعریفی واحد از جعل و تقلب برسیم زیرا هر کپی رنگی که از اسکناس تولید میشود را نمیتوان جعل دانست. همانطور که میدانید این کپیها به راحتی در همه جای دنیا قابل انجام است، اما جعل اقدامی است که جاعل بتواند کلیه یا بخش عمدهای از ویژگیها و ضرایب امنیتی اسکناس را شبیهسازی کنند که غالب آنچه در جامعه به عنوان اسکناس جعلی شناخته میشود در دامنه این تعریف نمیگنجد و فقط یک کپی ساده است. بطور قطع میتوان گفت جاعلین امکان گنجاندن همه ضرایب امنیتی اسکناس و ایران چکها را در کارهای خود ندارند.
شکری در ادامه افزود: سازمان به موردی برخورد نکرده است که حتی بخش عمدهای از ویژگیهای امنیتی جعل شده باشد و باعث تاسف است، که موارد منعکس شده به سازمان تنها کپی سادهای است که بعضا شامل یک شبیه سازی ابتدایی از برخی المانها نیز میشود ولی تعدادی از هموطنان به دلیل عدم توجه مورد سوءاستفاده قرار میگیرند.
توصیه امنیتی به مردم
رئیس سازمان تولید اسکناس و مسکوک بانک مرکزی تصریح کرد: در زمینه ایران چکهای جدید همواره توصیه ما به مردم این است که به عنوان متقاضی اصالت کالا را احراز کنند، به عنوان مثال اگر لوازم خانگی خریداری میکنید حتما اصالت آن را پیگیری میکنید پس خواهش من از مردم در خصوص اسکناس هم همین است و اینکه حتی برای یک بار نسبت به شناسایی و مطالعه ویژگیهای امنیتی متداول در اسکناسهای کشور اقدام کنند تا نه تنها فرد مورد سوءاستفاده قرار نگیرند بلکه از رواج اقدامات جاعلانه هم جلوگیری کنند. ضمن اینکه توصیه میکنیم نسبت به اسکناسهایی بطور غیر عادی مخدوش یا چسب خورده هستند حساسیت بیشتری داشته باشند.
بسیاری از هموطنان دقت و اطلاعات لازم را ندارند
وی با بیان اینکه در ایران چکهای جدید سعی شده یک سری ویژگیها و ضرایب امنیتی که مهمتر هستند و شبیهسازی آنها غیر ممکن یا بسیار دشوار است را افزایش و ارتقاء دهیم، گفت: به عنوان مثال تعداد تصاویر ناقص یا سیترو را در ایران چکهای جدید افزایش دادهایم به گونهای که دو طرح ناقص در دو طرف اسکناس وجود دارد که اگر در برابر نور قرار گیرد یک طرح کامل را تشکیل میدهد یا به عنوان مثال عدد ۵۰ که در ایران چکهای جدید مشاهده میشود یک سیترو است و یک بخشی از این عدد به صورت ناقص در یک طرف اسکناس و بخشی دیگر از آن در روی دیگری از ایران چک قرار دارد.
شکری افزود: این ویژگی که در ظاهر بسیار ساده است در صنعت چاپ شبیهسازی آن بسیار دشوار است اما مشکل اینجاست که غالب هموطنان دقت و اطلاعات لازم را در این حوزه ندارند.
همچنین واتر مارک یا همان طرحی که در خمیره کاغذ قرار دارد یک ویژگی امنیتی قابل اتکاست که در ایران چک جدید با طرح پرنده مشاهده میشود.
تشخیص اسکناس تقلبی، تنها با حس لامسه
وی در خصوص روشهای متداول میان مردم برای تسخصی اسکناس تقلبی گفت: برخی از ویژگیهای امنیتی در ایران چکها بدون هیچ ابزار کمکی قابل تشخیص و شناسایی است اما برخی دیگر نیازمند ابزارهای کمکی، بزرگنمایی و... هستند که طبیعتا همیشه در دسترس همهٔ مردم نیست پس باید به ویژگیهایی که نیازمند ابزار اضافی نیست توجه شود مثل چاپ برجسته روی اسکناس و ایران چک که تنها ابزار تشخیص آن حس لامسه افراد است.
شکری رئیس سازمان تولید اسکناس و مسکوک گفت: تصویر مخفی ویژگی دیگری است که امکان جعل آن وجود ندارد و مردم میتوانند بدون ابزاری خاص آن را تشخیص دهند، به عنوان مثال اگر ایران چک را به صورت افقی در راستای چشم و در مقابل نور مشاهده کنید روی گلدستههای حرم امام رضا (ع) عدد ۵۰ را میتوانید مشاهده کنید و این ضرایب امنیتی به گونهای است که به راحتی قابل شناسایی است.
ایران چکهای قبلی، معتبر است
وی در ادامه با بیان اینکه ایران چکهای ۵۰۰ هزار ریالی تولید شده و همچنان فرآیند تولید آن ادامه دارد و در حال حاضر در شعب مرکزی بانکهای کشور توزیع شده و در سطح شهر وجود دارد، تصریح کرد: ایران چکهای قبلی جمعآوری نخواهد شد اما به طور کلی ایران چک یا اسکناس یک عمر مفید مشخصی دارند که پس از آن باز به سازمان تولید اسکناس و مسکوک بازگردانده و امحا میشوند پس تا پایان این چرخه این ایران چکهای فعلی معتبر هستند.
شکری در ادامه گفت: نکته مهمی که وجود دارد این است که ضرایب امنیتی ایران چکهای جدید به قدری بالا است که امکان جعل آن در کشور وجود نخواهد داشت و با اندک دقت از سوی مردم امکان سوء استفاده به حداقل میرسد. باید توجه داشت، در سمت عرضه اسکناس سازمان تولید و اسکناس و مسکوک نهایت ظرفیت خود را در بکارگیری مطمئنترین ضرایب و مختصات امنیتی بکار میگیرد و انتظار این است که مردم نیز که در سمت تقاضا قرار دارند با دقت و توجه خود امکان سوء استفاده را از جاعلین سلب نمایند.
میزان اسکناس ۱۰ هزار تومانی جعلی یا کپی در دست مردم
رئیس سازمان تولید اسکناس و مسکوک بانک مرکزی در پایان گفت: ممکن است بسیاری از کپیهای در دست مردم تا مدتها درگردش باشد و متأسفانه به دلیل ناآگاهی دست به دست شود و این اسکناسها تا هنگامی که به سازمان تولید اسکناس و مسکوک برنگردد هیچ ارگان و نهادی از تعداد آنها، آمار دقیقی ندارد اما آن میزان از موارد فوق که در خلال چرخه عمر خود به سازمان باز میگردد رقمی بسیار ناچیز و غیر قابل قیاس با حجم تولید است. باید توجه شود که تقلب در حوزه اسکناس و ایران چک هم مثل هر حوزه تولیدی دیگری محتمل است و مثل هر کالای دیگری مردم نقش مهمی در تشخیص اصالت اسکناس و ایران چک و مسکوک دارند.
انتهای پیام/