به گزارش گروه بین الملل باشگاه خبرنگاران جوان؛ رئیسجمهور آمریکا پس از حصول توافق هستهای با ایران اعلام کرد؛ این توافق نشان می دهد دیپلماسی آمریکایی می تواند تغییری واقعی و معنادار را به وجود آورد. تغییراتی که کشور ما و دنیا را امن تر میکند. این توافق، هماهنگ با سنت رهبری آمریکا در جهان است. 50 سال پیش بود که پرزیدنت کندی در مقابل مردم آمریکا ایستاد و گفت: هرگز از سر ترس مذاکره نکنیم؛ ولی هرگز از مذاکره کردن هم نترسیم. او درباره لزوم مذاکره با شوروی صحبت میکرد.
اوباما گفت: آن مباحث در آن زمان در خصوص تکثیر سلاح های هسته ای مطرح می شد. در آن زمان، خطر در خصوص احتمال وقوع جنگ میان دو ابرقدرت وجود داشت. در دوران ما خطر این است که سلاح های هسته ای میان کشورهای بیشتر به ویژه در خاورمیانه پخش شود. آن هم در منطقه ای حساس؛ حساسترین منطقه جهان. امروز به این دلیل که آمریکا از موضع قدرت و اصول مذاکره کرد، ما جلوی گسترش سلاح های هسته ای را در خاورمیانه گرفتیم. به خاطر این توافق، جامعه بین الملل قادر خواهد بود از اینکه جمهوری اسلامی ایران سلاح هسته ای تولید نمی کند، اطمینان حاصل کند. این توافق، تمام خط قرمزها و تمام پارامترهایی را که ما مد نظر داشتیم، رعایت کرده است.
وی اعلام کرد؛ تمامی راه های رسیدن به سلاح هسته ای مسدود شده است. تمام ساز و کارهای راستی آزمایی برای اطمینان حاصل کردن از این موضوع، به اجرا گذاشته خواهد شد. ایران دیگر قادر نخواهد بود پلوتونیومی را که لازمه ساخت سلاح هسته ای است، تولید کند. بر اساس این توافق، ایران دو سوم از سانتریفیوژ های خود را ذخیره خواهد کرد و تحت نظارت بین المللی در خواهد آورد. ایران از سانتریفیوژهای خودش برای تولید اورانیوم غنیشده در 10 سال آینده خودداری خواهد کرد. ایران 98 درصد از اورانیوم غنی شده خود را کنار خواهد گذاشت. ایران در حال حاضر، ذخایر اورانیومی دارد که می تواند 10 سلاح اتمی تولید کند. بر مبنای این توافق، حجم این اورانیوم به شدت کاهش خواهد یافت و به کمک آن نمی تواند سلاح تولید کند. این ذخیره تا 15 سال آینده به همین مقدار باقی خواهد ماند. ایران نخواهد توانست به کمک تأسیساتش در اراک، پلوتونیوم تولید کند.
رئیس جمهور آمریکا افزود؛ ایران توافق کرده است سوخت نیروگاه ها را از کشور خارج کند؛ آن هم برای 15 سال آینده. ایران هیچ تأسیسات آب سنگینی را نیز نخواهد ساخت. به کمک این توافق ما نخستین بار در موقعیتی خواهیم بود که می توانیم تمامی تعهدات ایران را در معرض راستی آزمایی قرار دهیم. یعنی مبنای کار ما صرفاً اعتماد نبوده و راستی آزمایی بوده است. بازرسان، 24 ساعته به تمامی تأسیسات هسته ای ایران دسترسی خواهند داشت. به تمامی چرخه سوخت ایران، معادن اورانیوم، مراکز غنی سازی و به تمامی تأسیسات ذخایر و تولیدش دسترسی خواهند داشت. تا اطمینان حاصل کنند ایران نتواند مواد خود را از تأسیسات شناخته شده به تأسیسات شناخته نشده و زیر زمینی منتقل کند. برخی از این تدابیر تا 25 سال اعمال خواهند شد. بر مبنای این توافق، بازرسان قادر خواهند بود به هر جایی ظنین هستند، از آن بازرسی به عمل آورند. سازمان مسئول این بازرسی ها، آژانس بین المللی انرژی اتمی، امکان دسترسی به هر جایی را که لازم باشد، هر زمان که لازم باشد خواهد داشت. اینها دائمی خواهد بود. آژانس بین المللی انرژی اتمی با ایران به توافق رسیده است که بتواند تحقیقات خود را درباره ابعاد احتمالی نظامی برنامه ایران تکمیل کند.
وی در ادامه گفت: بنابراین ایران انگیزه دارد به تمامی تعهداتش عمل کند و اجرای آنها را ادامه دهد. اگر هم ایران از توافق تخطی کند، با پیامدهایی جدی روبرو خواهد شد. جامعه بین الملل از این توافق حمایت می کند. کنگره حالا فرصت دارد جزئیات این توافق را بررسی کند. دولت من می تواند به طور کامل، اطلاعات لازم را در اختیار کنگره قرار دهد. وقتی مردم و کنگره آمریکا این توافق را بررسی کنند، لازم است نگاه کنند و ببینند چه گزینه های دیگری موجود است. یعنی بدون این توافق، چه جهان دیگری در اختیار ما بود؟ بدون این توافق، سناریویی نداشتیم که جهان برای تحریم ایران با ما همراه شود تا برنامه هسته ای خود را کنار بگذارد. گروهی تصور می کردند دولت ایران تحت چنین فشاری تسلیم می شود؛ اما دنیا حاضر نخواهد بود از تحریمهای نامحدود حمایت کند تا ایران تحت فشار قرار گیرد.
اوباما گفت: بدون این توافق، هیچ توافقی بر سر برنامه هسته ای ایران و محدود کردن آن وجود نمی داشت. ایران می توانست سانتریفیوژهای بیشتری تولید و آزمایش کند. ایران می توانست تأسیساتی بسازد که پلوتونیوم کافی را برای ساخت بمب، تولید کند. اما بازرسی هایی نداشتیم تا بتوانیم از ابعاد نظامی برنامه هسته ای ایران آگاه شویم. به دیگر سخن، بدون توافق هیچ محدودیتی بر برنامه هسته ای ایران اعمال نمی شد. چنین وضعی این احتمال را تقویت می کرد که سایر کشورهای منطقه هم حس کنند باید به دنبال برنامه هسته ای خودشان بروند. این وضع می توانست یک رقابت هسته ای را در حساسترین منطقه جهان به وجود آورد. این وضع می توانست به کاهش گزینه های آمریکا در جلوگیری از دسترسی ایران به سلاح هسته ای منجر شود.
وی تاکید کرد؛ 6 سال است که رئیس جمهور و فرمانده کل قوای آمریکا بوده ام. بارها و بارها این تصمیم را بررسی کردم که آیا به اقدام نظامی متوسل شوم یا خیر. این تصمیمی بزرگ برای یک رئیس جمهور است. در کشورهای مختلف و در چندین نوبت از زور استفاده کردم. هر جایی نیز که لازم باشد و به نفع منافع ملی آمریکا باشد، این کار را انجام می دهم. اما قویاً معتقدم منافع ملی ما امروز به این نکته وابسته است که بتوانیم جلوی دسترسی ایران را به سلاح هسته ای بگیریم. یعنی بدون یک راه حل دیپلماتیک، چه من و چه یک رئیس جمهور آینده آمریکا مجبور می شد با تصمیمی بسیار بزرگ روبرو شود: آیا بگذارد ایران سلاح هسته ای داشته باشد یا برای مقابله با ایران، از ارتش آمریکا استفاده کند. بدون توافق، احتمال جنگ در خاورمیانه بیشتر می شد.
اوباما افزود: بدون این توافق، هیچ توافقی بر سر برنامه هسته ای ایران و محدود کردن آن وجود نمی داشت. ایران می توانست سانتریفیوژهای بیشتری تولید و آزمایش کند. ایران می توانست تأسیساتی بسازد که پلوتونیوم کافی را برای ساخت بمب، تولید کند. اما بازرسیهایی نداشتیم تا بتوانیم از ابعاد نظامی برنامه هسته ای ایران آگاه شویم. به دیگر سخن، بدون توافق هیچ محدودیتی بر برنامه هسته ای ایران اعمال نمی شد. چنین وضعی این احتمال را تقویت می کرد که سایر کشورهای منطقه هم حس کنند باید به دنبال برنامه هسته ای خودشان بروند. این وضع می توانست یک رقابت هسته ای را در حساسترین منطقه جهان به وجود آورد. این وضع می توانست به کاهش گزینه های آمریکا در جلوگیری از دسترسی ایران به سلاح هسته ای منجر شود.
وی گفت: علاوه بر این، ما با بررسی احتمال حل این موضوع به شکل صلح آمیز، چیزی را از دست نداده ایم. اگر در بدترین وضع ایران از این توافق تخطی کند، گزینه هایی که امروز در دسترس من است، در دسترس تمامی رؤسای جمهور آینده آمریکا هم خواهد بود. شک ندارم در 10- 15 سال آینده هر فردی که رئیس جمهور آمریکا باشد، در موقعیت بسیار قویتری قرار خواهد داشت؛ وقتی ببیند ایران با تولید سلاح هسته ای فاصله زیادی دارد. اینها همه به دلیل شفافیتی است که حالا به ما اجازه می دهد برنامه هسته ای ایران را بررسی کنیم. فکر می کنم غیر مسئولانه است اگر بخواهیم به این توافق، پشت کنیم. لازم است در موضوعی به این اندازه دشوار، مردم آمریکا و کنگره برای بررسی توافق، از فرصت کافی برخوردار باشند. به هر حال، جزئیات از اهمیت زیادی برخوردارند و ما از برخی از بهترین دانشمندان هسته ای خودمان استفاده کردیم تا جزئیات را بررسی کنند.
رپیس جمهور آمریکا اعلام کرد؛ با کشوری روبرو هستیم که بیش از 35 سال، دشمن قسمخورده آمریکا بوده است. بنابراین، از ورود فعالانه کنگره به این موضوع و بررسی جزئیات توافق استقبال می کنم. ولی مایلم به کنگره یاد آوری کنم که شما نمی توانید با دوستانتان به چنین توافقی برسید. ما با شوروی پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای را امضا کردیم؛ آن هم زمانی که شوروی به نابودی ما متعهد بود. در نهایت، همان قرارداد ها به امنتر شدن ما منجر شد. اطمینان دارم توافق امروز، بر اساس منافع ملی آمریکا و متحدان ما خواهد بود. بنابراین، هر قانون کنگره را که بخواهد مانع اجرای موفقیت آمیز این توافق باشد، وتو خواهم کرد. ما نباید به یک چرخه اجتناب ناپذیر درگیری تن دهیم. به هیچ وجه نباید به دنبال آن باشیم و به خاطر بالا بودن هزینه های پشت کردن به این گزینه ها، زمانی برای سیاسیکاری باقی نمی ماند. اینجا محلی برای بر زبان آوردن حرفهای تند و اتخاض مواضع تند نیست. دیپلماسی، آن شیوه از رهبری که قدرتهای بزرگ جهان را متحد کرده، راه بهتری را برای راستی آزمایی و حصول اطمینان از دوری ایران از سلاح هسته ای ایجاد کرده است. این بدان معنا نیست که توافق ما همه اختلافهایمان را با ایران حل می کند. ما همان نگرانیهایی را داریم که دوستان ما در خاورمیانه دارند. کشورهای عرب خلیج فارس و اسرائیل. این که ایران به تروریسم متوسل می شود و از گروه های تروریستی استفاده می کند. به همین دلیل است که این گامها را بر می داریم. زیرا ایران مسلح به سلاح هسته ای برای ثبات خاورمیانه و متحدان ما خطرناکتر خواهد بود.
وی گفت: در همین حال، همچنان تحریم های خود را علیه ایران حفظ خواهیم کرد: تحریم هایی که به نقض حقوق بشر در ایران و سیاست این کشور در خاورمیانه مربوط می شود. تلاش خواهیم کرد امنیت اسرائیل را تقویت کنیم. اقدامی که ما انجام دادهایم، بیشتر از کارهایی بوده است که تمامی دولتهای آمریکا در زمینه امنیت اسرائیل انجام داده اند. همان کاری که ما در کمپ دیوید انجام دادیم، تقویت همکاریهایمان با کشورهای خلیج (فارس)، تا بتوانیم به توانایی های آنها برای مبارزه با سلطه گری ایران و یا گروه داعش کمک کنیم. همچنان معتقدم باید ببینیم آیا می توانیم در این دوران، در این منطقه که تا این اندازه متحمل رنج و مصیبت شده، در مسیر دیگری حرکت کنیم؟ بارها و بارها به مردم ایران به روشنی گفته ام همیشه آماده تعامل با شما هستیم. تعاملی که بر اساس احترام باشد. با وجود جدی بودن اختلافهایمان و با وجود ناتوانی در نادیده گرفتن اختلافهای تاریخی دو کشور، تغییر امکانپذیر است. راه ایدئولوژی های بسته، خشونت، سیاست هایی که بر مبنای تهدید همسایه ها یا نابودی اسرائیل استوار باشد، به بن بست می رسد. باید راهی جدید پیدا کنیم: شکیبایی و راه حل صلح آمیز مسائل. تا ایران بتواند با جهان، تعامل بیشتری داشته باشد و در نظام اقتصادی جهان، ادغام شود. تا ایران بتواند این توانایی را برای پیشرفت، در اختیار مردمش قرار دهد. این توافق، فرصتی را برای حرکت در مسیری جدید به وجود می آورد. باید از این فرصت استفاده کنیم. برای رسیدن به این نقطه، مسیری طولانی را طی کرده ایم. ایران دهه ها برنامه هسته ای داشت. سالها ایران را تحریم کردیم و ماه ها مذاکرات دشوار را پشت سر گذاشتیم. امروز می خواهم از تمامی اعضای کنگره از هر دو حزب کمک بگیرم چون اجازه دادند تا تحریم هایی تا این اندازه مؤثر را بر ضد ایران اعمال کنیم. کشورهای دیگر هم با ما همراه بودند. مایلم از آنها هم تشکر کنم. از بریتانیا، فرانسه، آلمان، روسیه، چین و اتحادیه اروپا هم به دلیل اتحادی که در این کارزار به نمایش گذاشتیم، تشکر کنم. تا به دنیا نشان دهیم اگر جهان بخواهد مشکلی را به شکل صلح آمیز حل کند، می تواند آن را انجام دهد.
اوباما در پایان گفت: نشان دادیم وقتی از هم جدا نمی شویم، می توانیم چه کارهایی انجام دهیم. در پایان مایلم از تیم مذاکره کننده آمریکا تشکر کنم. تیمی از کارشناسان را داشتیم که چندین هفته به طور مستمر روی این موضوع کار می کردند. در این تیم وزیر انرژی ما، ارنی مونیز حضور داشت. می خواهم به خصوص از جان کری، وزیر خارجه مان تشکر کنم. فردی که خدمتش را به این کشور بیش از 4 دهه پیش آغاز کرد؛ وقتی لباس نبرد پوشید و به جنگ رفت. او حالا این کشور را با تعهد به یک دیپلماسی قوی و منظم آمریکایی، ایمنتر می کند. تاریخ نشان می دهد که آمریکا نباید تنها با قدرت ما، بلکه با اصول ما به پیشتاز باشد. تاریخ نشان می دهد ما وقتی تنها هستیم، نیرومند تر نیستیم؛ بلکه با متحد کردن جهان قدرتمند تر می شویم. اعلام امروز، فصلی دیگر است از این هدف: جهانی امن تر، مؤثر تر و امیدوار تر.
برای مشاهده فیلم سخنرانی رئیس جمهور آمریکا اینجا را کلیک کنید.
انتهای پیام/
مثه اینکه یادتون رفته با کیا مذاکره کردید با کسانی که به خون ایرانی تشنه ان.
اما در مورد صحبت های رئیس جمهور امریکا:
بهتره ایشون حواسش پی انجام تعهداتش باشه چون ما دیگه ماهیگیری بلدیم.
تا روحانی است او هرگز خوی وحشیگری ندارد
او مرد گفتگو است و منطقی رفتار می کند
پس یه شما اطمینان می دهم که جلو تندرو های وحشی را می گیرد که بمب اتم نسازند
هنوز هم باید بگیم مرگ بر امریکا