سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

حاشیه نگاری نمایشگاه قرآن 94؛

از جابجایی ناگهانی غرفه‌ها تا پخش موسیقی نامتناسب با نمایشگاه قرآنی

نمایشگاه قرآن امسال با حاشیه های بسیاری همراه است، از فقدان دستگاه های تهویه مناسب در غرفه ها گرفته تا تداخل مراسم شب های شیدایی با برنامه های قرآنی که باعث گلایه بازدیدکنندگان و غرفه داران شده است.

به گزارش خبرنگار حوزه قرآن و عترت گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران - محمد لطفی‌زاد؛ بیست و سومین دوره نمایشگاه بین المللی قرآن کریم از روز چهارشنبه سوم تیر با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حالی در باغ موزه دفاع مقدس آغاز به کار کرد که محل کانون پرورش فکری کودکان و‌نوجوانان و پس از آن مصلی تهران، محل برگزاری دوره های قبلی نمایشگاه بین المللی قرآن کریم بوده و حالا دو سالی می شود که این نمایشگاه به محل جدیدش انتقال یافته و خبرها از تثبیت این مکان بعنوان محل دائمی نمایشگاه قرآن حکایت دارد.

 از همان دوره قبل نیز که نمایشگاه به این محل انتقال یافت، عده‌ای مخالف این طرح بودند و عده‌ای هم موافق اما گذشته از نظرات موافق و مخالف اما نمی توان از فضاي باز و سرسبز و آرامگاه 9تن از شهداي گمنام در باغ موزه دفاع مقدس چشم پوشی کرد. مزیت‌هایی که براي دست‌اندرکاران برپايي نمايشگاه قرآن امکان اجرای برنامه‌هاي جنبي مختلفي را به وجود آورده و این درحالیست که فضای معنوی مصلی نیز برای برپایی نمایشگاه بسیار مناسب بود. 

علی رغم وعده ها، ون های نمایشگاه بازدیدکنندگان را جابجا نمی کنند

باغ موزه دفاع مقدس در کنار پارک طالقانی تهران واقع شده و عده ای از افراد با مترو به نمایشگاه می آیند که اگرچه باید مسیری طولانی را برای رسیدن طی ‌کنند اما شاید مشکلات آنان به مراتب کمتر از کسانی باشد که با خودروهای شخصی آمده اند.

خیابان مجاور پارک که به نمایشگاه منتهی می شود این روزها تغییر کاربری داده و به پارکینگی تبدیل شده که پس از اذان مغرب مملو از ازدحام جمعیت است. به همین خاطر پلیس راهور بعد از ساعت 20 ورودی خیابان را مسدود می کند که این مسئله منجر به ایجاد ترافیک در اتوبان حقانی می‌شود، چرا که به نظر بسیاری از بازدیدکنندگان راه دیگری که آنان را به پارکینگ می رساند بسیار دور است.

باغ موزه دفاع مقدس علاوه بر فضای گسترده، چشم‌اندازی زیبا برای مردم دارد و وجود ادوات نظامی می تواند فضای قرآنی نمایشگاه را با حال و هوای جبهه‌ پیوند دهد اما نباید از این نکته غافل شد که در گرمترین فصل سال، روزه داران توان چندانی را برای طی مسافت طولانی میان بخشهای پراکنده نمایشگاه را ندارند.

اگرچه در خبرها گفته شد که تعدادی خودروهای ون برای جابجایی بازدیدکنندگان بین پارکینگ های اطراف نمایشگاه تا باغ موزه در نظر گرفته شده است اما ما هیچ گونه خدمت رسانی و فعالیتی از ون‌های ابتدای خیابان مجاور پارک مشاهده نکردیم و این وسایل بازدیدکننده ای را حمل نمی کردند. حتی وقتی از راننده یکی از ون‌ها خواستیم که ما را جابجا کند با بیان اینکه "هنوز زود است" خدمت‌رسانی را به زمانی دیرتر موکول کرد. 

استقبال گسترده از غرفه های عفاف و حجاب نمایشگاه قرآن

با ورود به نمایشگاه به سراغ بخش اطلاع رسانی رفتیم  و از آنها پرسیدیم، بازدیدکنندگان بیشتر سراغ کدام بخش نمایشگاه را از شما می‌گیرند که پاسخ آنها غرفه‌های عفاف و حجاب بود.
  
البته در این غرفه ها علاوه بر چادر و مقنعه انواع دیگری از پوشش بانوان نیز ارائه می شود. از شال و روسری گرفته تا ساق، جوراب و مانتو که در میان طیف‌های گسترده ای از طرح و رنگ اما مانتوهایی نیز به چشم می خورد که طراحی آن چندان اسلامی نیست. این مانتوها به صورت جلوباز و بدون دکمه‌ بوده و این در حالیست که از نمایشگاه قرآن و بخش عفاف و حجاب انتظار می رود مروج پوشش هایی مطابق با شأن و منزلت بانوان مسلمان باشند.

بخش انتشارات به دلیل جذابیت قرآن‌های عرضه شده یکی از پرمخاطب‌ترین بخش‌ها محسوب می‌شود البته تخفیف 20 تا 50درصدی محصولات هم در استقبال از آن بی تأثیر نبوده است. در نزديكي این بخش مزار شهدای گمنام و 2 شهید شناسایی شده باغ موزه دفاع مقدس قرار دارد كه معنويت فضا را بيشتر كرده است. 

از یکی از فروشندگان قیمت اجاره غرفه ها را جویا شدیم و او درحالی از مبلغ 700 هزارتومانی برای اجاره غرفه 9 متری گفت که غرفه ای با همین وسعت در بخش عفاف و حجاب یک میلیون و نیم اجاره داده شده بود.

پخش موسیقی نامتناسب با فضای نمایشگاه قرآنی!

بخش انتشارات را که طی کردیم به تابلویی رسیدیم که ما را به محل مراسم شب‌های شیدایی هدایت می کرد. مراسمی که هر ساله در شب‌های ماه رمضان از ساعت 22 الی 24 در باغ موزه دفاع مقدس برقرارمی شود. برنامه‌ای که بنرهای تبليغاتی آن حتی بيش از خود نمايشگاه قرآن در سطح شهر و بعضا بزرگراه‌ها وعده‌ی دیدن "آنچه نادیدنیست" را می‌دهد.


برای استفاده از برنامه های جذاب شب های شیدایی چون اجرای آتش بازی، آبنما و همچنین دعوت از خوانندگان و بازیگران محبوب به همراه پخش آهنگ می توان به محل مخصوص این مراسم که در پایینترین سطح باغ موزه قرار دارد رفت و یا آنکه حین عبور از پلی که شما را به سایر بخشهای باز موزه می برد کمی توقف کرده و مراسم را از بالا تماشا کرد.

البته برای شنیدن موسیقی ویژه برنامه شب های شیدایی لازم نیست زحمت چندانی به خود بدهید چراکه این صدا اجباراً تا چند صد متری قابل شنیدن است. اما نظر تعدادی از بازدیدکنندگان را که جویا شدیم معتقد بودند این آهنگ‌ها تناسب چندانی با فضای نمایشگاه قرآن ندارد، اگرچه همه آهنگ های استفاده شده در این برنامه دارای مجوز هستند.

در همین راستا گفتگویی داشتیم با حجت الاسلام حشمتی معاون قرآن و عترت وزارت ارشاد که البته او به جهت آنکه ماه رمضان به نوعی جشن محسوب می شود چنین آهنگ‌هایی را متناسب با فضای قرآنی نمایشگاه دانست و تصریح کرد: ما این برنامه را اجرا نمی کنیم و این برنامه سالهای زیادی است که در باغ موزه توسط افرادی که همگی از سرداران سپاه هستند برگزار می شود.

وی با لحنی که شاید با کمی مزاح آمیخته بود گفت: شما که مجتهد نیستید چرا می‌گویید چنین آهنگ‌هایی اشکال دارد؟ ما مجتهد هستیم و می گوییم اشکالی ندارد.

غرفه های خالی بخش دانشجویی نمایشگاه قرآن

غرفه های کانون پرورش فکری کودکان بخش دیگر نمایشگاه قرآن است، جایی که برنامه‌های متنوعی را توسط روحانیون اجرا می کند و سعی شده فضایی شاد و آموزنده را برای کودکان ایجاد کند. غرفه کاردستی، نقاشی، خطاطی، بازی و سرگرمی مخصوص خردسالان وغرفه مسابقه و جدول قرآنی هم میزبان نوجوانانی است که از این برنامه ها لذت می برند.


والدین هم از بخش کودک و نوجوان نمایشگاه راضی هستند، نظر مادری را پرسیدیم که اینگونه پاسخ داد: این برنامه‌ها جالب است و باعث می‌شود بچه‌ها خاطره خوبی از قرآن داشته باشند. بازدیدکننده دیگری هم این برنامه‌ها را در آموزش نماز و مسایل دینی موثر می دانست.

کمی جلوتر به غرفه‌های دبیرخانه دانشجویی می رسیم. ویژگی خاص این قسمت چراغ برق‌های لوکس و کلاسیکی است که آنرا از سایر بخشهای باغ موزه متمایز کرده است. با اینکه چند روزی از افتتاح نمایشگاه می گذرد اما هنوز بسیاری از غرفه‌ها آماده نشده به طوریکه بعضی از آنها کاملا خالیست.

قسمت عمده بخش دبیرخانه دانشجویی را غرفه های هنری و صنایع دستی چون سفال، گرافیک ، نقاشی، حصیر و تابلوهای منبت کاری به خود اختصاص داده  است. در این غرفه ها چند دار قالی و  ساخته‌هایی از گل توجه بازدید کنندگان را به خود جلب می کرد چرا که هنرمندان با بافتن تابلو فرش و ایجاد آثار تجسمی به صورت زنده علاوه بر این آثار، هنر خود را نیز در معرض تماشا قرار می‌دادند.

در جای‌جای این نمایشگاه از هواپیما و چرخ بال‌های نظامی گرفته تا ماکت ناو، تانک و نفربر از جمله ادوات و ابزارهای جنگی است که به نمایش گذاشته شده و بسیاری از بازدیدکنندگان پس از مشاهده این ادوات به اتفاق خانواده وهمراهان چند عکس‌ یادگاری هم می گیرند. اما حضور در یادمان شهدای گمنام و قرائت فاتحه بر مزار میزبانان اصلی نمایشگاه شیرینی دیگری دارد.



جابجایی ناگهانی غرفه ها در فضای نمایشگاه و گلایه‌های غرفه داران

روبروی ساختمان شیشه ای که تنها بخش سرپوشیده نمایشگاه است چند چادر برپا شده است. روز دوم که آمده بودیم این چادرها متعلق به عفاف و حجاب بود. 

داخل چادرها که شدیم متوجه غرفه دارانی مواجه شدیم که مجبور به جابجایی غرفه هایشان شده بودند. خانمی که بسیار خسته و ناراحت بود می گفت: مسئولان نمایشگاه به صورت یک شبه و ناگهانی تصمیم گرفته اند سه سالن را تخلیه کنند و غرفه های حجاب و عفافی که از روز اول قرار بود در این مکان باشد تا جلوی چشم بازدیدکنندگان قرار بگیرد را به بخش دیگری منتقل کرده اند. ما با زبان روزه مجبور به جابجایی وسائل در این مسافت طولانی هستیم.

اگرچه تغییر تصمیمات با توجه به شرایط پیش آمده حق هر مدیریست اما بی شک اعمال تدابیری در راستای رفع زحمت‌های حاصله برای غرفه داران روزه‌دار بخش عفاف و حجاب شاید کمترین وظیفه برگزارکنندگان نمایشگاه باشد خصوصا اینکه اکثر این غرفه داران را بانوان تشکیل می دهند.

قیمت محصولات نمایشگاه باید حداقل 10 درصد ارزان تر از بیرون باشد

نوبت قبلی که به این قسمت آمدیم بازدید کننده‌ای به ما گفت که قیمت محصولات این غرفه‌ها نه تنها با بیرون فرقی ندارد بلکه در برخی موارد گرانتر هم هست. غرفه داری هم که سخنان مشتری را رد نمی کرد از اجاره بهای یک ونیم میلیونی برای غرفه ی 9متریش گفت و تاکید داشت در صورتی که نصف این مبلغ را از او می گرفتند می توانست 15 تا 20 درصد محصولاتش را ارزانتر ارائه دهد.

این موضوع را هم از معاون قرآن وعترت وزارت ارشاد جویا شدیم. که وی اگرچه از قیمت اجاره بها اظهار بی اطلاعی کرد اما احتمال می داد مبلغ یک و نیم میلیونی صحیح نباشد و به هر حال قول بررسی داد و تاکید کرد محصولات ارائه شده در نمایشگاه باید حداقل 10 درصد ارزانتر از بیرون باشد.

8 هزار مترمربع از ساختمان شیشه ای باغ کتاب میزبان بخش‌های مهمی از جمله بخش‌ حوزه، دانشگاه، مکتوب، هنری، آموزش و پرورش و بانوان شده و این در حالیست که بخش مسقف باغ کتاب برای اولین بار و به خاطر نمایشگاه قرآن شروع به فعالیت کرده و رونمایی شده است.

باغ کتاب از دو طبقه مجزا تشکیل شده است. در طبقه همکف بخش‌های دانشگاهی، حوزوی، آموزش و پرورش قرار گرفته و در طبقه اول هم بخش‌های مکتوب، هنری و بانوان مستقر شده‌اند.

امسال بخش حوزوی میزبان 80 مؤسسه در قالب 23 غرفه نمایشگاهی است. 22 غرفه هنرهای تجسمی، هنرهای سنتی و صنایع دستی در این بخش فعالیت می‌کنند. نمایش آثار هنری 60 دانشجو در رشته‌های مختلف هنری و همچنین برپایی 22 غرفه در بخش دانشجویی برای ارائه  آثاری با مضامین قرآنی و دینی دیگر غرفه‌های این بخش هستند. بخش آموزش و پرورش هم با 11 غرفه در باغ کتاب قرار گرفته است.

باغ کتاب نسبت به مصلی برای برگزاری نمایشگاه قرآن بسیار مناسب‌تر است

برای مجموعه باغ کتاب درب‌های متعددی تعبیه شده است که بازدید‌کنندگان به راحتی بتوانند از سمت‌های غربی، شرقی و جنوبی به این محل دسترسی داشته باشند. پله‌های برقی هم رفت و آمد را از طبقه اول به همکف آسان کرده است.

هر کدام از این بخش‌ها هم به صورت فضایی بسیار مناسب با سیستم تهویه خوب به بازدید‌کنندگان خدمات ارائه می‌دهند. تمام غرفه‌ها به صورت یکدست موکت شده و پیاده‌روی را هم آسان‌تر کرده است. امکانات این مجموعه نسبت به فضای مصلی هم در برگزاری یک نمایشگاه مناسب قابل تأمل است. همچنین فضای مسقف و بلندی که در باغ کتاب وجود دارد یکی از ویژگی‌های خوب این محل است. به جرئت می‌توان گفت که ویژگی‌های باغ کتاب نسبت به مصلی برای برگزاری نمایشگاه‌هایی مانند قرآن بسیار مناسب‌تر است.

اگرچه اکثر غرفه‌داران از امکاناتی شامل سیستم تهویه خوب و نورپردازی مناسب احساس رضایت دارند، اما غرفه‌داران سایر بخش‌های نمایشگاه که در فضای باز و غیر مسقف قرار دارند از گرمای هوا و نبود امکانات تهویه و خنک کننده شکایت داشتند. خصوصا اینکه وزش بادهای شدید نیز گه گاه برای غرفه هایی که در چادر برگزار میشود مشکلاتی را به وجود آورده است.

یکی از غرفه داران بخش دیجیتال از نامه‌ای گفت که سال گذشته تهیه شده و طی آن امضا کنندگان خواستار بازگشت نمایشگاه به مصلی شده بودند. وی همچنین پراکندگی سالن‌ها در فضای گسترده ی باغ موزه را از جمله معایب نمایشگاه دانست و محل غرفه اش را بسیار پرت و دور از دسترس خواند.

حجت الاسلام حشمتی، معاون قرآن و عترت وزارت ارشاد در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران به این انتقادات اینگونه پاسخ داد: بخاطر برگزاری نمازجمعه در مصلی امکان برپایی نمایشگاه قرآن در آنجا وجود ندارد و علاوه بر آن نه تنها شهرداری برای باغ موزه مبلغی را دریافت نکرده بلکه امکاناتی را نیز به صورت رایگان در اختیار ما قرار داده است.

معاون قرآن و عترت وزارت ارشاد با اشاره به اینکه تازه دومین سالیست که نمایشگاه به باغ موزه منتقل شده، مشکلاتی چون تهویه را به سادگی قابل رفع دانست.

وی همچنین انتقاد نسبت به پراکنده بودن بخش‌های مختلف نمایشگاه را رد کرد و گفت: ما به عمد سالن‌ها را در یک نقطه متمرکز نکردیم چرا که می‌خواستیم بازدیدکنندگان از کل فضای زیبای باغ موزه استفاده کنند.

وی تاکید کرد: از کل 370 غرفه نمایشگاه تنها دو بازارچه، فروش دارند و درآمد حاصله از اجاره غرفه‌ها مبلغ قابل توجهی نیست چرا که اینگونه نمایشگاه‌ها هزینه‌ای در حدود سه و نیم میلیارد تومان دارد به طوریکه غرفه هایی هستند که از آنها اجاره بها دریافت نمی شود و کل بودجه اختصاص یافته توسط وزارت ارشاد هم صرف هزینه‌های آب و برق، داربست، پرسنل، ارائه محصولات و مواد نمایشگاهی و همچنین هزینه برگزاری نشست‌ها می شود و ما در نمایشگاه بدنبال سود کردن نیستیم .

گفتنی است، اجراي نمايش خيابانی با مضامین دینی و قرآنی در فضاي باز از دیگر برنامه های نمايشگاه قرآن است که هر شب با استقبال خوبی مواجه می شود. در مدت برپایی این رویداد مذهبی تاکنون چند تئاتر از جمله داستانی براساس سوره مبارکه «فیل» اجرا شد که مورد توجه ویژه بازدیدکنندگان نمایشگاه قرآن قرار گرفت.

پیشنهاد چاپ ادعیه و سایر کتب مذهبی ویژه روشندلان

در غرفه مؤسسه فرهنگی قرآنی روشندلان ، قرآن‌، مفاتیح و نهج‌البلاغه‌هایی با خط بریل برای نابینایان عرضه شده که البته به گفته یکی از بازدیدکنندگان نابینا جا دارد تا ادعیه و اذکار مذهبی نیز ویژه این افراد طراحی و چاپ شود . جاذبه‌های ديدني بسیاری از جمله برگزاری نشست های علمي ، انتخاب دلنشين‌ترين آيه قرآن،‌ حضور نمايشگاه قرآن در شبكه های اجتماعي، فضايی برای ارتباط صميمي گروههای مختلف و متنوع مردم با روحانيت در نمایشگاه قرآن امسال وجود دارد. 


لازم به ذکر است که بیست و سومین نمایشگاه بین المللی قرآن،که از سوم تیرماه جاری فعالیت خود را آغاز کرد تا 23 تیرماه جاری پذیرای بازدیدکنندگان خواهد بود.



انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۰۱:۲۸ ۱۱ تير ۱۳۹۴
برگزاری نمایشگاه قرآن در مصلی بسیار متطقی تر بود و مسلما بهتر انجام می پذیرفت.
سودای گل
۰۹:۲۸ ۱۰ تير ۱۳۹۴
من خودم تو نمایشگاه قسمت نهادها و موسسات غرفه دار هستم ...
با اینکه برنامه شب های شیدایی فاصله زیادی با قسمت ما داره، ولی صدای آزار دهنده ش باعث میشه ما با افراد مراجعه کننده با صدای فریادگونه صحبت کنیم تا بلکه صدامونو بشنون ...
در ضمن اون آرامش معنوی ای که باید، در نمایشگاه نیست. آدم دائم عذاب وجدان میگیره که به جای شنیدن صدای قرآن مجبور به شنیدن صدای ناهنجار موسیقی هست. و جالب این جاست که مثلا اونجا نمایشگاه قرآنه !!!!
ما به حراست شکایت کردیم، ولی گفتن اون قسمت به نمایشگاه ارتباطی نداره ...
حداقل نمی کنن موسیقی رو طوری پخش کنن که فقط افراد که تو قسمت شب های شیدایی هستن از موسیقی استفاده کنن. مسئولین خواهشا رسیدگی کنند ...