سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران گزارش می‌دهد؛

شیر، سنتی یا صنعتی/ چرا گرایش به مصرف شیر سنتی بیشتر است؟

با توجه به کاهش گرایش مصرف شیرهای صنعتی و عدم نظارت برعرضه شیرهای سنتی، در صورت عدم جلوگیری از عرضه شیر خام و محصولات لبنی غیر پاستوریزه، فروش سایر محصولات غذایی غیر بهداشتی نیز افزایش خواهد یافت.

به گزارش خبرنگار حوزه کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، شیرهای سنتی پرچرب در حالی در بازار عرضه می‌شوند که از نظر استاندارد و آزمایشات کیفی کنترل و بررسی نمی‌شوند.

تخلف برخی تولیدکنندگان در عرضه شیرهای بی‌کیفیت با افزایش قیمتی خودسرانه، سایه‌ای از بی‌اعتمادی را در کاهش گرایش به مصرف شیرهای صنعتی رقم زد که این امر تولید شیر پاستوریزه را با کاهش تولید و تقاضا مواجهه خواهد کرد.

بدلیل باورهای نادرست، تبلیغات و برخی شایعات نادرست در راستای مصرف محصولات لبنی کارخانه‌ای بویژه در دو سال گذشته و حتی طرح غیر واقعی وجود مواد افزودنی غیر مجاز در شیر تولیدی صنایع لبنی، متاسفانه بخش قابل توجهی از هموطنان به مصرف لبنیات سنتی روی آورده که این روند، سلامت جامعه را به شدت تهدید می‌کند. پرچرب بودن شیرهای سنتی به معنای خالص بودن آن نیست کما اینکه کم چربی دلیلی بر بی‌کیفیت بودن محصول نیست.

محمدرضا اسماعیلی مدیر عامل اتحادیه صنایع لبنی پاستوریزه ایران تفاوت بین شیرسنتی و صنعتی را انجام نشدن آزمایشات کنترل کیفی دانست و افزود: در تهیه شیرهای سنتی استانداردهای لازم رعایت نمی‌شود و با انجام نشدن آزمایشات کنترل کیفی تب مالت و بسیاری از بیماری‌های میکروبی به انسان انتقال خواهد یافت.

مدیر عامل اتحادیه صنایع لبنی اظهار داشت: پرچرب بودن شیرهای فله‌ای به معنای خالص بودن شیرهای سنتی و ناخالص بودن شیرهای صنعتی نیست چرا که شیرهای صنعتی هم از درصد چربی کم و بیشتر برخوردار هستند .

وی با بیان اینکه سلامت محصولات لبنی از ارزش و اهمیت بسزایی برخوردار است، تاکید کرد: شیرهای صنعتی قبل ورود به کارخانجات از طریق آزمایشگاه‌های کنترل کیفی بررسی می‌شود و درصورت تایید سلامتی محصول اجازه تولید و عرضه خواهند داشت .

اسماعیلی میزان تولید شیر 5 تا 6 میلیون تن در سال دانست و خاطر نشان کرد: در سال گذشته حدود 550 میلیون دلار ارزآوری از صادرات شیر به کشورهای عراق، افغانستان و ترکیه برآورد شده است.

مدیر عامل اتحادیه صنایع لبنی پاستوریزه ایران با بیان اینکه خرید شیر خام به قیمت 1400 تومان برای کارخانجات صرفه ندارد، چرا اینکه مردم قدرت خرید ندارد اظهار داشت: در سال جاری افزایش قیمتی درشیر نداشته ایم و هر کیلو شیرخام برای کارخانجات 1250 تومان است.

وی تصریح کرد: جوشاندن شیرهای سنتی تاثیری در افزایش کیفیت و کاهش آلودگی میکروبی موجود در شیر ندارد و این تصور اشتباه است.

ناصر استاد احمدی مدیر عامل شرکت تعاونی گاوداران محاد در ادامه خاطر نشان کرد: شیرهای سنتی زیر نظر اتحادیه کنترل کیفی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی رسیدگی و نظارت نمی‌شوند و سالم و بهداشتی بودن این محصولات کاملاٌ مبهم است .

احمدی گفت: قیمت شیر صنعتی و شیر سنتی تفاوت چندانی ندارد و در برخی مواقع شیر سنتی بدون کنترل کیفی با قیمت بیشتری نسبت به شیرهای صنعتی عرضه می‌شود و در حال حاضر قیمت یک کیلو شیر سنتی 1800 تومان است.

وی افزود: در گاوداری‌های سنتی شیر با قیمت کمتر از 1000 تومان خریداری و در نتیجه با قیمت کمتر به مصرف کننده عرضه می‌‌شود که تضمینی در سلامت تولید و مصرف آن وجود ندارد.

مدیرعامل شرکت تعاونی گاوداری محاد فرهنگ‌سازی یکی از مهم ترین روش افزایش سرانه مصرف شیر دانست و تاکید کرد: تنها با فرهنگ سازی می‌توان سرانه مصرفی شیر را در کشور افزایش و این ماده غذایی ارزشمند را میهمان سبدهای خرید مصرفی کرد.

وی با بیان اینکه افزایش کیفیت و کاهش قیمت تمام شده شیر در افزایش قدرت خرید تاثیر گذاراست به پرداخت یارانه دولتی در حمایت از تولیدات داخلی و دامداران تاکید کرد.

سید راضی نوری عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی حمایت از تولید و مصرف کننده را لازم و ضروری دانست و تاکید کرد: با تعدیل در قیمت شیر و سایر فرآوردهای لبنی بایستی تولید و مصرف دوسویه حمایت شوند.

رحمت الله نوروزی نماینده مردم علی آباد کتول در مجلس شورای اسلامی پرداخت یارانه شیر را حمایت از مصرف کننده و افزایش سرانه مصرفی دانست .

در تحلیل این گزارش باید افزود: پس از اجرای قانون هدفمند سازی یارانه‌ها و آزاد سازی قیمت شیر و سایر فرآورده‌های لبنی صنعت شیر در سایه بی‌توجهی مسئولین در سال گذشته ،تعهد خود را اثبات کرد و با کمتر از 4 درصد سود این محصول تولید شد.

اگرچه دولت از نظر تامین درآمدها با مشکل مواجهه است اما بی‌توجهی به کاهش میزان سرانه مصرف شیر و عدم حمایت از تولید کننده داخلی منجر به افزایش چند برابری هزینه‌های درمانی در چند سال آینده خواهد شد چرا که میزان مصرف شیر در ایران کمتر از دیگر کشورهای اعلام شده است، اما خوشبینانه‌ترین حالت میزان مصرف سرانه شیر در ایران حدود 85 کیلوگرم و بر حسب محاسبات کمتر از 70 کیلوگرم برآورد شده است.

با افزایش قیمت شیر و سایر فرآورده‌های لبنی قدرت خرید مردم کاهش خواهد یافت و با ورشکستگی کارخانجات صنایع شیر پاستوریزه تولید و صادرات به افول خواهد رفت و درآینده علاوه برتهدید سلامت جامعه، با مشکلات بیشتری مواجهه خواهیم شد .

گزارش : مریم جلیلی پور

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۰
لیلا
۱۳:۵۸ ۲۶ خرداد ۱۳۹۴
ما از بچگی شیر سنتی میخوردیم وتا الان الحمدلله هیچ مشکلی نبوده . شیرصنعتی اما.... پارسال روغن پالم و وجود وایتکس در شیر و خدامیدونه از این ببعد چی میشه .
سجاد
۱۰:۱۹ ۲۵ خرداد ۱۳۹۴
همه دکترهامیگن شیرروبجوشونیدمیکروباش ازبین میره!ماخودمون لبنیاتی داریم شیرپرچرب مستقیم ازدامداری میادمیدیم دست مشتری 1500تومن توکاشان.هه!2300 کجامیفروشن مام ببریم اونجااااا
ناشناس
۰۸:۵۵ ۲۵ خرداد ۱۳۹۴
باسلام وقتی شیر صنعتی با افزودنی های مجاز و غیر مجاز رو به نرخ های گزاف به خورد ما میدن چرا شیر سنتی رو استفاده نکنیم