سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

از نگاه امام خمینی (ره) احزاب تا چه میزان در فعالیت خود مجاز و آزاد بودند؟

نکته مهم در مورد حزب در دیدگاه امام(ره) که البته حق آن با یک جمله ادا شدنی نیست اینکه: آیا اصالت با هدف است و به تبع آن تشکیل حزب؛ یا اصالت به حزب داده می‌شود و به تبع آن هدف تعیین می‌گردد؟ در مورد دومی است که نظر ایشان موافق نبوده و با برخی احزاب نیز به همین دلیل برخورد کرده‌اند.

به گزارش باشگاه خبرنگاران به نقل از پورتال پژوهشی و اطلاع‌رسانی موسسه تنظیم و نشر اثار امام خمینی(ره)، دیدگاه امام(ره) نسبت به موضوعاتی نظیر احزاب بسیار متفاوت خواهد بود با موضوع فعالیت مجاز و غیر مجاز و حدود آزادی آنها در کشور. زیرا در اندیشه امام کشف قانون یا وضع قوانین موضوعه جزو وظایف نهادهایی قانونگذاری است که حوزه فعالیت احزاب و جواز و حدود فعالیت‌های آنها را تعیین می‌نماید و نه نظر رهبری.

حتی مسائل مهمتری هم هست که دیدگاه های حضرت امام مبنای عمل قرار نمی گیرد. مثلا امام از لحاظ اعتقادی یک مسلمان شیعه دوازده امامی بوده اند و به اعتقادات خود سخت پایبند اما نمی‌توان به مسلمانان سنی مذهب و اقلیت‌های مذهبی گفت چون رهبر انقلاب در مورد نبوت و امامت چنین اعتقادی دارند، شما هم باید همان اعتقادات را داشته باشید.

در برخی مسائل جزئی تر نیز چنین است. مثلا در مورد کثرت و وحدت فلسفی. در امور کشورداری نیز ممکن است مثلاً نظر امام این باشد که فلان شخص برای ریاست جمهوری مناسب تر است اما این را حق مردم می دانستند که اصلح را خود تشخیص دهند.

بنابراین حدود آزادی‌های احزاب را قانون تعیین می کرده و نه نظر امام خمینی(س) اما به طور طبیعی نظرات بنیانگذار در برخی امور از جمله نگاه به احزاب تاثیرگذار بوده است و چون احزاب در ایران نه در زمان مشروطه و نه در دوران ملی شدن نفت و نه در قیام پانزده خرداد و نه در زمان شکل گیری انقلاب با همه فراز و نشیب هایش چندان موفق نبوده به رغم آنکه ایشان شخصیتی حزبی مانند مرحوم مهندس بازرگان را به عنوان رئیس دولت موقت برگزیدند در حکم ایشان چنین مرقوم داشتند: «جنابعالى را بدون در نظر گرفتن روابط حزبى و بستگى به گروهى خاص، مأمور تشکیل دولت موقت مى‏ نمایم.»

نکته مهم در مورد حزب در دیدگاه امام که البته حق آن با یک جمله ادا شدنی نیست اینکه: آیا اصالت با هدف است و به تبع آن تشکیل حزب؛ یا اصالت به حزب داده می‌شود و به تبع آن هدف تعیین می گردد؟ در مورد دومی است که نظر ایشان موافق نبوده و با برخی احزاب نیز به همین دلیل برخورد کرده اند. البته ایشان حتی با گروه اول که اصالت را به هدف داده‌اند، هر گاه از اهداف عدول کرده اند برخورد کرده‌اند. مثلاً افرادی خوشنام و معتقد به مبانی اسلام با اهدافی نسبتا روشن نهضت آزادی را تشکیل دادند اما در جایی که به خلاف هدف اولیه در مورد لایحه قصاص با جبهه ملی هم موضع شدند، امام شدیداً با آنها برخورد نمودند. 

انتهای پیام/
برچسب ها: امام ، خمینی ، احزاب ، قانون ، وظایف
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.