وی در ادامه افزود: آن چیزی که در یک جامعه وجود دارد مدیریت و سیاست است، حق ملت صدقه نیست که کدخدا بخواهد آن را بدهد.
دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی در پاسخ به سوالی مبنی بر این ادعا که امروز آقایان ظریف و عراقچی در مجلس اعلام کردهاند که این اجازه داده شده که بازرسان از مراکز نظامی ایران به صورت مدیریت شده بازدید کنند و آیا این موضوع خلاف خطوط قرمزی نیست که مقام رهبری در ارتباط با مذاکرات مشخص کرده است؟ خاطرنشان کرد: من این صحبت را از شما میشنوم. البته رهبری چارچوب و خطوط قرمز در مذاکرات و سیاست خارجی را مشخص کردهاند. هر کشوری در سیاست خارجی خود بر اساس ارزشها و منافعاش یک چارچوب و خط قرمزی دارد و دولتها موظف هستند که این خطوط قرمز را رعایت کنند و سقف پروازشان در همین چارچوب باشد.
دبیر پیشین شورای عالی امنیت ملی در این زمینه به ارائه مثالی پرداخت و گفت: در این شش سالی که ما گفتوگو میکردیم در کشورهای طرف مذاکره کننده انتخاباتی برگزار میشد و مقامات این کشورها تغییر میکردند و شاید بتوان گفت در طول این شش سال تقریبا در همه این کشورها یک بار با توجه به انتخاباتی که برگزار میشد مقامات ارشد آنها تغییر کردند و حتی حزب رقیبشان سر کار میآمد که برخی از آنها شعار تغییر نیز میدادند. مثلا در آمریکا جورج بوش رفت و اوباما آمد ولی در تمام این گفتوگوها نمایندگان آنها یک اپسیلون در مواضعشان تغییری ایجاد نکردند و روی حرف خود میایستادند.
جلیلی تصریح کرد: این چارچوبها در همه کشورها تعریف میشود و دولتها بر اساس قابلیت و توانمندیشان در این چارچوب عمل میکنند بنابراین تاکید بر این است که چارچوب باید حفظ شود.
وی به صحبتهای اخیر مقام معظم رهبری در 21 اردیبهشتماه اشاره کرد و افزود: ایشان در سخنانشان شش خواسته جدی را مطرح کردند که باید حفظ شود. از جمله این که تاکید کردند باید دستاوردهای هستهای حفظ شود و پیشرفت هستهای در کشور متوقف نشود. اگر امروز نظام ایستاده و در دفاع از حقوق به ملت هزینه میدهد؛ این دفاع در جهت دفاع از حق تحقیق و توسعه در دانشگاه است و این که کسی اجازه نمیدهد از اساتید دانشگاه این مملکت بازجویی صورت گیرد.
نماینده مقام معظم رهبری در شورای عالی امنیت ملی با بیان این که اصل مترقی ولایت فقیه همین است، ادامه داد: بر اساس همین چارچوب به کسی اجازه داده نمیشود که به حقوق ملت تعرض کند و مانع فعالیت و تحقیق در دانشگاهها شود.
مسوول پیشین تیم مذاکراتی ایران با 1+5 همچنین به بحث دفاع از امنیت کشور اشاره کرد و گفت: در همین چارچوب اجازه داده نمیشود که آنها وارد مراکز نظامی شوند.
جلیلی با بیان این که خود آنها میگویند که امنیت ایران ستودنی و مثالزدنی است، در پاسخ به سوالی که برخی از بزرگان میگویند که ما باید با آمریکا و غرب مذاکره کنیم تا از طریق این مذاکره برای مبارزه آمادگی پیدا کنیم و آیا این سخن درست است؟ گفت: ما از یک حقانیت و منطق روشنی برخورداریم و آن را کاملا قابل دفاع میدانیم. ما گفتوگو میکنیم به این خاطر که به حقانیت خود باور و اعتقاد داریم و میخواهیم بگوییم که حرف آنها غلط است. مبنای گفتوگوی ما در دفاع از حقوق ملت است و در گفتوگو نباید این موضوع برعکس شود و طرف مقابل این اهرم در مذاکره را بخواهد از ما بگیرد.
در ادامه این برنامه که در آمفی تئاتر مرکزی دانشگاه امیرکبیر برگزار شده بود جلیلی در پاسخ به این سوال که آیا درست است که از مردم انتظار آرمانگرایی داشته باشیم و از سوی دیگر در برخی از مواقع گفته میشود که به خاطر مردم حاکمیت باید در جاهایی از آرمانهاعقبنشینی کند؟ گفت: اگر مردم در جاهایی مشکل دارند و نارساییها و نگرانیهایی وجود دارد باید دید که کدام یک از این مشکلات ناشی از آرمانگرایی است و کدام یک ناشی از ضعف است. اگر در طول سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی بررسی کنیم میبینیم که بسیاری از موفقیتها و پیروزیهای ما زمانی حاصل شده که ما بر اساس آرمان عمل کردهایم که مهمترین آن دفاع مقدس است که در واقع سختترین عرصه بود.
در این برنامه دانشجویی خطاب به دبیر پیشین شورای عالی امنیت ملی گفت شما میگویید فنآوری هستهای حق مسلم ماست و نباید از آن عقبنشینی کرد و این که کدخدا نباید برای ما مشخص کند که چه چیزی داشته باشیم و چه چیزی نداشته باشیم ولی شما در مذاکرات آلماتی 2 میخواستید که سوخت 20 درصد را بدهید و در برابرش دو تحریم برداشته شود؛ پس شما نیز در آن دوره میخواستید که بخشی از حقوق ملت را به آنها بدهید. پس فرقی وجود ندارد، حال ممکن است در دوره شما امتیاز کمتری داده می شد و در دورهای امتیازات بیشتری که جلیلی تصریح کرد: یکی از مباحث اساسی که وجود دارد این است که آیا باید کسی حقوق یک ملت را تعریف کند؟ و یا این که یک ملت حقوقی دارد که باید از آن دفاع کند؟ برخی میخواهند این حقوق را برای ما تعریف کنند و مثلا می گویند که بیایید صحبت کنیم تا فلان سهم را به شما بدهیم.
نماینده مقام معظم رهبری در شورای عالی امنیت ملی ادامه داد: دفاعی که ما از حقوق هستهای می کنیم فقط دفاع از این موضوع نیست؛ دفاع از تمام حقوق ماست و اگر دشمن توانست در یک حق شما خللی ایجاد کند به آن بهانه تلاش میکند که در سایر حقوق شما نیز این خلل را ایجاد کند. در مقطعی یکی از مباحث اساسی که مطرح شد این بود که چرا ما باید گفتوگو کنیم؟ در زمان آقای لاریجانی که دبیر شورای امنیت ملی بودند این چند کشور میگفتند که ما میخواهیم با شما صحبت کنیم. در آن زمان این مبحث مطرح بود که آنها چه کاره هستند که این موضوع را مطرح میکنند؟ آنها به ما میگفتند که مشکلات اساسی در فعالیت هستهای شما وجود دارد و به خاطر همین موضوع این را مطرح میکنیم. ما یک عضو ان.پی.تی هستیم و با اختیار خود در این مناسبات قرار گرفتهایم و طبیعی است که یک حقوق و یک تکالیفی داریم که باید متوازن باشد و تمام بحث این است که ما قبول نمیکنیم که یک استثناء باشیم و این که حقوق کمتری داشته باشیم ولی تکالیف بیشتری.
جلیلی به چگونگی تدوین مدالیته و روندی که این موضوع طی کرد اشاره کرد و افزود: در مدالیته شش مسأله مد نظر بود و در واقع آژانس اعلام کرده بود که از نظر آن سازمان این شش مسأله مانده است که باید حل شود. ما نیز گفتیم یک بار برای همیشه هر چه مسأله هست بگویید که ما حل کنیم و بر اساس همین مدالیته در شش ماه این شش مسأله حل شد که البته عدهای میگویند در آن زمان بیانیه خوانده شد در حالی که این شش مسأله حل شد. آژانس در آن مقطع گفت که از نظر ما این شش مسأله حل شده است. چهار روز بعد غربیها قطعنامهای صادر کردند.
وی در بخشی ازصحبتهایش در این زمینه گفت: در آن زمان آنها وقتی دیدند این مسائل حل شده بار دیگر مسأله گفتوگو را مطرح کردند. ما نیز گفتیم که به ادعای خود شما ایران یک قدرت مهم در سطح منطقه است. ما دارای یک نگاهی هستیم و بر اساس همین نگاه و چارچوب با شما صحبت میکنیم و همین فرایند منجر به ارائه بسته پیشنهادی از سوی ما شد و این که هفت کشور بنشینند و در مورد موضوعات مشترک صحبت کنند که یکی از مباحث مشترک هستهای بود . مثلا گفتیم شما نگران بمب اتم هستیم پس چرا خودتان خلع سلاح انجام نمیدهید؟ یکی دیگر از موضوعات، همکاریهای صلحآمیز بود.
جلیلی ادامه داد: آنها وقتی بسته پیشنهادی را مشاهده کردند به موضع انفعال روی آوردند و سپس توسط سولانا یک بسته پیشنهادی از طرف آنها ارائه شد. ما در آن مقطع اعلام کردیم از گفتوگو نگران نیستیم و حاضریم بر روی مشترکات دو بسته صحبت کنیم و این بود که گفتوگوها شکل گرفت. در آن مقطع آمریکاییها اول می گفتند چون ایران قطعنامههای شورای امنیت را اجرا نمیکند ما در مذاکرات شرکت نمیکنیم ولی اتفاقا سراسیمه در این مذاکرات شرکت کردند.
وی با اشاره به مذاکراتی که در این زمینه صورت گرفت و توافقی که دو طرف برای گفتوگو حول مسائل مشترک کردند، ادامه داد: در سال 88 سوخت 20 درصد راکتور تهران تمام شده بود. راکتوری که یکی از مصارف آن تامین دارو برای هزاران نفر بیمار بود. در آن مقطع که بحث بر روی گفتوگو در مورد مسائل مشترک بود ما اعلام کردیم که نیاز به سوخت 20 درصد داریم ولی بعضا با توجه به زیادهخواهیهای آنها احساس کردیم که آنها دارند این نیاز را به عنوان یک اهرم فشار علیه ما استفاده میکنند. به همین بابت تصمیم بر این گرفته شد که سوخت در داخل کشور تولید شود و موضوعی که آنها میخواستند تبدیل به یک اهرم فشار علیه ما بکنند برعکس شد و یک امکان برای ما ایجاد شد.
دبیر پیشین شورای عالی امنیت ملی با تاکید بر این که طبق ان.پی.تی غنیسازی و داشتن چرخه سوخت حق هر کشوری است و محدودیتی در این ارتباط وجود ندارد، ادامه داد: البته دو شرط وجود دارد یکی این که این فعالیتها زیر نظر آژانس باشد و از طرف دیگر کاربرد آن در راستای مصارف صلح آمیز باشد.
وی به ارائه توضیحاتی درباره مذاکرات آلماتی 2 اشاره کرد و گفت: آنها به ما گفتند که نیاز شما در ارتباط با سوخت 20 درصد تامین شد و دیگر آن را ادامه ندهید. ما گفتیم که این میتواند در چارچوب همکاری باشد نه این که شما برای ما تعیین تکلیف کنید. بلکه شما باید دشمنیها و تحریمها را بردارید و باید همکاریها در این زمینه متقابل و متوازن باشد. آنها به ما گفتند در ازای همکاری مثلا ممنوعیت صادرات محصولات پتروشیمی شما را رفع میکنیم . قبل از نشست آلماتی، نشستی با صاحبان پتروشیمی برگزار کردیم و آنها به ما گفتند که ما در همین منطقه خودمان به قدر کافی مشتری داریم و اگر شما میخواهید به ما کمک کنید کاری کنید که دولت جلوی صادرات ما را نگیرد.
جلیلی با تاکید بر این که در همکاریها باید گامها متوازن باشد، در بخشی از سخنان خود گفت: حق قابل گفتوگو نیست و ما در دفاع از حقوق خودمان جدی هستیم.
مسوول پیشین تیم مذاکراتی ایران با گروه 1+5 در ابتدای حضور خود در جمع دانشجویان و پیش از پاسخ به سوالات آنها در صحبتهای ابتدایی خود با اشاره به این که بر روی پوستر این برنامه نوشته شده بود خرمشهر را خدا آزاد کرد نه کدخدا، تصریح کرد: بحث خدا و کدخدایی که شما در تبلیغات خود مطرح کردهاید یک بحث قدیمی است و شاید بتوان گفت به قدمت تاریخ انبیاء دارای گستره زمانی است. این نزاعی است که انبیاء در برابر کسانی که در مقابل آنها ایستادهاند داشتهاند. مهم این است که بررسی کنیم که ریشه این نزاع چیست و چه موضوعی باعث این نزاع میشود.
وی با اعتقاد بر این که علت اصلی این نزاع بر سر ربوبیت است، گفت: شاید از سیاسیترین مفاهیمی که در قرآن چندینبار به آن اشاره شده مفهوم ربوبیت است.
جلیلی ادامه داد: دعوا بین پیامبران و مخالفانشان بر سر این نبوده است که چه کسی خالق است بلکه بحث بر سر این بوده که چه کسی باید سیاست کند و در جایگاه ربوبیت قرار بگیرد. امروز هم دعوا سر همین است که چه کسی در جایگاه ربوبیت قرار بگیرد و این که عدهای ادعا میکنند که آنها باید کدخدایی کنند به جای خداوند در جایگاه ربوبیت قرار بگیرند.
وی به موضوع جاهلیت مدرن اشاره کرد و در بخشی از سخنانش به تشریح سند استراتژی ملی آمریکا که در آن بر کدخدا بودن آمریکا تاکید شده پرداخت و گفت: کسی که برای خود حق کدخدایی قائل است معتقد است که ما باید اجازه دهیم که چه کسی چه کاری باید بکند و چه کاری نکند.
دبیر پیشین شورای عالی امنیت ملی با تاکید بر این که برخی میگویند که سیاست خارجی جای ارزشها نیست و جای واقعیتهاست ادامه داد: این در حالی است که در همین سند مورد اشاره تاکید شده که اقدامات متناسب با ارزشهای موردنظر آنها باید صورت بگیرد و این که این ارزشها منبع قدرت و امنیت آنها هستند.
جلیلی با بیان این که آنها تلاش دارند نظمی که در طول سالهای گذشته ایجاد کردهاند به هم نخورد و از بین نرود، در بخشی دیگر از صحبتهایش ادامه داد: جاهلیت مدرنی که ما در حال حاضر با آن روبهرو هستیم فقط با سختافزار کار نمیکند بلکه با نرم افزار و ابزارهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی تلاش میکند که مانع رشد و پیشرفت ملتها شود.
وی با اشاره به بحث حقوق ملتها گفت: باج دادن نیست که مثلا بگویند این چندتا چیز را بگیر و این دو سه سانتریفوژ را بده. این حقوق یک ملت است. این گونه نیست که آنها مناسباتی را بخواهند تعریف کنند و بر اساس آن بخواهند به ما بگویند که مثلا این حق شماست و حق ما را بخواهند تعریف کنند.
مسوول پیشین تیم مذاکراتی ایران با گروه 1+5 با طرح این پرسش که چرا امروز طرف غربی آن قدر نگران است و مقامات این شش کشور حاضرند 9 روز کارهایشان را رها کنند و بیایند با ایران مذاکره کنند، افزود: آنها نگران چند تا سانتریفیوژ نیستند چرا که خود آنها چندین کلاهک هستهای دارند. آنها میبینند که یک قدرت در برابر آنها ایستاده است و به دنیا نشان داده که میتوان مقاومت کرد، پیشرفت کرد و تکثیر شد. میبینند که پنج قرن یک تمدن پوشالی ایجاد کرده بودند و رقیبی نداشتند ولی اکنون یک رقیب جدی در برابر آنها ایجاد شده است و قدرتش از جنسی است که نمیتوانند آن را برتابند.
جلیلی با بیان این که آنها در واقع متوجه شدهاند که شجره و قدرت جدیدی شکل گرفته، افزود: آنها از این که نوعی جدیدی از مناسبات وارد مناسبات قدرت شده که در حال تغییر روندهاست، نگرانند.
وی به سخنان مقام معظم رهبری در ارتباط با بیاعتمادی ملت ایران به آمریکا اشاره کرد و گفت: این موضوع یک منطق روشن دارد.
مسوول پیشین تیم مذاکراتی ایران با گروه 1+5 با بیان این که طرف مقابل سعی میکند که مردم ایران را از دستاوردهای مهم و بزرگی که داشته و از اصل مبارزه منصرف کند تا در آن تردید ایجاد کند، ادامه داد: آنها وقتی دیدند که در عرصه سخت افزاری موفق نشدهاند وارد عرصههایی مانند عرصه اقتصادی شدند.
جلیلی تصریح کرد: ما در کشور توانمندی هستیم و پتانسیل زیادی داریم که هنوز شکوفا نشده ا.ست با وجود این موضوع توانستهایم که مقاومت کنیم و به موفقیت دست پیدا کنیم و اگر این پتانسیلها شکوفا شود چه موفقیتهای بزرگی که ملت ایران به آن دست پیدا میکند. این یک کشتی است که متوقف نیست و حرکت میکند. موجهای سنگین را پشت سر گذاشته و میگذارد و به پناهگاه امن میرسد.
دبیر سابق شورای امنیت تاکید کرد: حق قابل گفتوگو نیست و دشمن باید بفهمد که ما در دفاع از حقوق هستهای خود و سایر حقوقمان جدی هستیم و اجازه نمیدهیم که به هیچ یک از حقوق ما تعرضی صورت بگیرد.