در رونمایی از کتاب «انقلاب و دیپلماسی در خاطرات سید محمد صدر» مطرح شد
به گزارش
خبرنگار ادبیات باشگاه خبرنگاران حاضر در محل برگزاری مراسم رونمایی از کتاب انقلاب و دیپلماسی در خاطرات سید محمد صدر که امروز در سالن مهر حوزه هنری برگزار شد هدایت الله بهبودی مدیر دفتر ادبیات انقلاب اسلامی گفت: من به سهم خود خوشحالم که از این کتاب رونمایی می شود و امیدوارم که کتاب انقلاب و دیپلماسی در خاطرات سید محمد صدر یکی از مصادیق این حرف مقام معظم رهبری باشد که فرمودند اینها بچههای انقلاب هستند.
همچنین مرتضی سرمدی قائم مقام وزیر امور خارجه در بخش دیگری از مراسم رونمایی از این کتاب عنوان کرد: کتاب خاطرات دکتر صدر را خواندم و در رابطه با بخشی از خاطرات این کتاب که مرتبط با وزارت خارجه است باید بگویم سید محمد صدر شاید یک ماه جلوتر از من وارد وزارت خارجه شد و از همان زمان باهم همکار شدیم و به خاطر برخی از اشتراکات این همکاری ما به یک دوستی صمیمی تبدیل شد.
وی ادامه داد:اگر بخواهم یک ویژگی برای دکتر صدر بگویم باید به صراحت کلام و شهامت وی در بیان دیدگاههایش اشاره کنم زیرا برخی افراد ملاحظاتی دارند اما سید محمد صدر با حفظ چهار چوبها به بیان نظرات خود میپردازد و فکر میکنم افرادی که در مدیریت وزارت امور خارجه مشکل داشتند برای بیان نظرات خود از دکتر صدر کمک میگرفتند.
قائم مقام وزیر امور خارجه اظهار داشت: سید محمد صدر از آغاز فعالیت خود در وزارت خارجه مدیر کل بخش آمریکا اروپا بوده و از همان ابتدا من با وی آشنا شدم و همکاری نزدیک ما آغاز شد.
سرمدی ادامه داد: سید محمد صدر شاید میتوان گفت که در بیان خاطرات آمده در کتاب انقلاب و دیپلماسی در خاطرات سید محمد صدر به هیچ وجه توجیهگر اقدامات خود در آن زمان نبوده و با پختگی و تبحر خود، تلاش نمیکند که فعالیتها و تصمیمات خود در سالهای اول انقلاب را توجیه کند.
قائم مقام وزیر امور خارجه اظهار داشت: کتاب انقلاب و دیپلماسی در خاطرات سید محمد صدر روایت صادقانهای از آنچه در آن زمان رخ داده است و به گونهای به نگاه فعالان وزارت خارجه در آن زمان پرداخته است.
وی افزود: نگاه فعالان وزارت امور خارجه در سالهای 1360 تا1364 به هیچ وجه تصنعی نبود و در آن زمان شائبه منافع فردی مطرح نبوده است.
سرمدی تصریح کرد: همه فعالان وزارت امور خارجه در سالهای اول انقلاب به واقع از صمیم قلب کار میکردند و این باعث میشودکه زمانی که ما کتاب انقلاب و دیپلماسی در خاطرات سید محمد صدر را میخوانیم به هیچ وجه با آن احساس غریبگی نکنیم.
قائم مقام وزارت امور خارجه گفت: بین همان برخوردهایی که در آن زمان بدون وجود شائبههای ناشی از منافع فردی وجود داشت در کتاب انقلاب و دیپلماسی در خاطرات سید محمد صدر دیده می شود و خاطرات آمده در این کتاب روال خاصی از دیدگاههای وزارت خارجه سالهای اول انقلاب را دنبال نمیکند بنابراین هرگز نباید برای ارزیابی نقد فعالیتهای این وزارت خانه در سالهای 1360 تا1364 این کتاب را بطور کامل در نظر گرفت.
سرمدی ادامه داد: فکر میکنم که با گنجینه ذی قیمت وزارت خارجه و انتشار انها در مرکز اسناد این وزارت خانه به نکات خوبی دست پیدا کنیم که به روشنگری زوایای تاریک فعالیت وزارت خارجه در سالهای اولیه انقلاب کمک میکند.
وی خاطر نشان کرد: سید محمد صدر یکی از چهرههای بسیار موثر در وزارت خارجه بعد از انقلاب بوده و من میگویم که اگر دوستان کتاب انقلاب و دیپلماسی در خاطرات سید محمد صدر را نخواندهاند با خواندن این کتاب میتوانند به دلایل تصمیمات ما در سالهای 1360 تا1364 پی ببرند.
همچنین هادي سليمان پور، رييس مرکز آموزش و پژوهشهاي بينالمللي وزارت امور خارجه در بخش دیگری از مراسم رونمایی از کتاب انقلاب و دیپلماسی در خاطرات سید محمد صدر گفت: نگارنده تاریخ شفاهی باید فاصله معقول با حادثه را طوری حفظ کند که از طرفی باعث غرض ورزی نشود و از طرف دیگر با گذر زمان غبار فراموشی بر خاطرات نپاشد.
وی ادامه داد: با این پیچیدگی نگارش تاریخ شفاهی برای ما (نسل میانی انقلاب) کاری بسیار سخت و دشوار است اما از آنچه سید محمد صدر را به سمت تدوین تاریخ شفاهی عصر انقلاب اسلامی گرایش داده چیزی جز یادآوری فداکاریها نبوده است.
رييس مرکز آموزش و پژوهشهاي بينالمللي وزارت امور خارجه اظهار داشت: در تدوین جلد اول خاطرات سید محمد صدر محمد قبادی تحقیقی عالمانه را شکل داده زیرا شناخت شخصیت نیاز فوری تدوین تاریخ شفاهی است و قبادی در این شناخت سید محمد صدر را نقادی ظریف و فردی صادق و ساده زی یافته است.
سليمان پور افزود: تکنیک تنظیم و تالیف خاطرات آمده در کتاب انقلاب و دیپلماسی در خاطرات سید محمد صدر نیز عالمانه است و فصل بندی خاطرات نیز بر جذابیت این کتاب افزوده است.
وی گفت: فصول اول دوم و سوم این کتاب به ریشه های خانوادگی و تحصیلات سید محمد صدر پرداخته و فصول چهارم پنجم و ششم آن روایتگر وقایع پس از انقلاب مشارکت دکتر صدر در انقلاب و سالهای پس از آن و شکل گیری انقلاب اسلامی است.
سليمان پور اظهار داشت:بخش هفتم کتاب انقلاب و دیپلماسی در خاطرات سید محمد صدر گویای حد فاصل بهار 1360 تا پاییز 1364 در وزارت خارجه بوده و مرور فصول ششم و هفتم این کتاب برای ما یاد آور دوران فداکاری و شور و شهامت و برای همکاران جوانمان به معنای چشیدن طعم آن روزهاست.
وی گفت: جلد دوم خاطرات سید محمد صدر که مختص به بخشی از زمان فعالیت او در وزارت امور خارجه بوده زیر چاپ است و امیدواریم که در طی برگزاری نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران رونمایی شود.
سليمان پور در پایان به بیان خاطراتی از دوران همکاری خود با سید محمد صدر پرداخت.
همچنین سید محمد صدر مشاور ارشد وزیر امور خارجه گفت: صحبتهای دوستان را که شنیدم یاد یک جمله امام خمینی افتادم که در ملاقات با فخرالدین حجازی یکی از سخنرانان درجه یک کشور و در پاسخ به صحبتهای در حدی بلوف آموزی وی برای اولین بار سخنان خود را بدون ذکر بسمالله شروع کرد و گفت: خدا نکند که این حرفها باورم بشود.
وی ادامه داد: انشاالله خداوند متعال در روز قیامت همانگونه که دوستان به من نگاه میکنند مرا ببیند البته خداوند بر همه چیز آگاه است.
صدر اظهار داشت: من خوشحالم که چنین برنامهای در روز اول ماه رجب و همزمان با شب تولد امام محمدباقر انجام میشود و آرزو میکنم که تفوقه و تدبیر را از امام محمد باقر (ع) یاد بگیرم.
مشاور ارشد وزیر امور خارجه ادامه داد: اگر چه چاپ کتاب انقلاب و دیپلماسی در خاطرات سید محمد صدر حدود 18 سال طول کشید اما نقش مجموعه حوزه هنری در چاپ و انتشار آن مهم و قابل توجه است.
وی افزود: مکتوب کردن خاطرات در جمهوری اسلامی جدید است و هدفی جز استفاده هر چه بیشتر جوانان از این خاطرات ندارم.
وی گفت: من کسی نیستم اما موقعیت ها و مسئولیتهای حساس و مهمی داشتم بنابراین این نوع گفتار و شنیده ها میتواند برای افراد بعنوان یک تجربه یا حتی آموزش مورد استفاده قرار بگیرد زیرا یک سری موارد وجود دارد که حتما باید تجربه کرد بنابراین استفاده از تجربیات دیگران باعث می شود که دستاوردهای ما افزایش پیدا کند.
وی در پایان به بیان خاطرهای از شهید رجایی و دوران همکاری با وی اشاره کرده و گفت: در مورد عکسی که هم اکنون بر روی سکوی برگزاری این مراسم قرار گرفته باید بگویم براستی زمان دقیق گرفتن این عکس را نمیدانم اما فکر میکنم که آن را 32 سال قبل در کنار دوستان گرفتم
همچنین محمد قبادی تدوینگر کتاب انقلاب و دیپلماسی در خاطرات سید محمد صدر در بخش پایانی رونمایی این کتاب گفت:خوشحالم که امروز به بهانه تولد یک کتاب در عرصه خاطره نگاری در خدمت شما هستم و به بهانه آن نام من با نام انسانی گره خورده که منصوب به خاندانی شریفالنسب است.
وی ادامه داد: در سال 1390 اولین دیدار من با سید محمد صدر صورت گرفت و وقتی خاطرات ایشان را خواندم حس کردم که لازم است با وی در باره توضیح و اصلاح بعضی خاطرات گفتگو داشته باشم.
قبادی اظهار داشت: این سوالات و گفتگوها از دو منظر برایم اهمیت داشت اول انکه در کار تدوین خاطرات احساس نیاز میکردم و دومین منظر نیز این است که طرح سوال د ر یک گفتگوی 2 طرفه لازم بوده زیرا پیش از ا ین توسط سید محمد صدر تاکید شده بود که رعایت امانت در خاطرات را داشته باشم و من نیز این امر را رعایت کردم و ترجیح دادم که کتاب را در قالب گفتگو بنویسم.
وی تصریح کرد: از نظر من باید در خاطرات شفاهی مرزی بین مصاحبهگر و مصاحبه شوند وجود داشته باشد و حاصل کار همان است که شما پیش رو دارید.
تدوینگر کتاب انقلاب و دیپلماسی در خاطرات سید محمد صدر بیان کرد:حاصل کار برای من چیزی نیست که در دست شماست من در این سالهای تجربیات زیادی کسب کردم.
گفتنی است که؛ ظریف وزیر امور خارجه کشورمان به دلیل یک ملاقات کاری نتوانست به مراسم رونمایی از کتاب انقلاب و دیپلماسی در خاطرات سید محمد صدر بیاید. البته از مهمانان ویژه این مراسم میتوان به حجت الاسلام سید یاسر خمینی یادگار رهبر انقلاب اسلامی اشاره کرد.
انتهای پیام/