سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

میدل ایست آنلاین:

احتمال بروز جنگ‌های بی‌پایان در منطقه در صورت تداوم مناقشه فلسطین

میدل ایست آنلاین در گزارشی نوشت: سیر تحولات دو هفته اخیر بین اسرائیل و حزب الله قابل پیش بینی بود. با اینکه عوامل نامعلومی در حمله هوایی هجدهم ژانویه اسرائیل به کاروان حزب الله در جولان، دخیل بوده، تحولات پس از این حمله به خوبی قابل پیش بینی بود.

به گزارش سرويس بين‌‌الملل باشگاه خبرنگاران، حزب الله بیست و هشتم ژانویه با حمله به یک خودروی گشتی ارتش اسرائیل در منطقه اشغالی شبعا - که در امتداد مرز اسرائیل با لبنان و سوریه قرار دارد، به حمله اسرائیل در بلندی های جولان پاسخ داد. اسرائیل نیز در همان روز سلسله مناطقی را در جنوب لبنان گلوله باران کرد که به کشته شدن یک عضو اسپانیایی نیروی موقت سازمان ملل در جنوب لبنان(یونیفل) منجر شد. 

چهارشنبه گذشته در عرض یک نیم روز، گمانه زنی های گسترده ای در بخش عمده کشورهای جهان در این باره شد که آیا این حملات تلافی جویانه از کنترل خارج می شود ، و همانگونه که سال های اخیر بارها رخ داده است، به جنگی تمام عیار بین اسرائیل و حزب الله تبدیل می شود. اینکه چنین جنگ تمام عیاری در نگرفت، حاکی از شرایط جدید بازدارندگی متقابلی است که روابط خصمانه دو طرف بر اساس تعریف می شود. 

حملات تلافی جویانه اسرائیل و حزب الله به دو دلیل عمده، منجر به جنگ تمام عیار نمی شود: دلیل نخست این است که این حملات در حالی انجام می شود که اسرائیل و حزب الله در سال های گذشته آموخته اند چگونه به حملات متقابل واکنش نشان دهند. دلیل دیگر این است که این حملات نشان دهنده بازدارندگی چشمگیر دو طرف در برابر جنگ تمام عیار و گسترده ای است که سال 2006 درگیر آن شدند. 

در یادداشت تفاهم 1996 و قطعنامه 1701 شورای امنیت سازمان ملل در سال 2006 ، محدودیت هایی در خصوص حملات نظامی دو طرف قید شده بود تا دو طرف بتوانند اهداف یکدیگر را به شیوه ای محدود و بدون تخریب تاسیسات غیرنظامی یا کشتن غیرنظامیان در مناطق مسکونی هدف حمله قرار دهند. این روند این بار کاملاً مؤثر بود. 

شاید علت، فشارهای ناشی از بازدارندگی گسترده ای باشد که اسرائیل و حزب الله را از راه اندازی جنگ تمام عیاری که اهداف نظامی و غیرنظامی را در بر می گیرد، باز می دارد. اسرائیلی ها می دانند که اقدام حزب الله در بهبود مداوم توانمندی های راکتی، حفاظت از سامانه های موشکی و تجهیزات ارتباطی و مناطق نظامی خود به این معناست که بروز یک جنگ تمام عیار برای بخش هایی از اسرائیل بسیار هزینه بر خواهد بود -برای مثال ممکن است مانند جنگ غزه موجب اختلال در فعالیت فرودگاه  اسرائیل شود- . همچنین بعید است با توجه به ماهیت حزب الله به عنوان نیروی مبارزی که در سرزمین خود فعالیت می کند و از پایگاه مردمی برخوردار است، بروز جنگ تمام عیار  موجب نابودی این گروه یا از بین رفتن توانمندی های نظامی آن شود. همچنین مردم اسرائیل از جنگی که برای تضمین حفظ اسرائیل در برابر تهدیدی واقعی ضرورت ندارد، حمایت نخواهند کرد. 

همچنین بروز جنگ بین اسرائیل و حزب الله، این فرصت را در اختیار گروههای تکفیری همچون داعش و جبهه النصره خواهد داد تا به مرزهای شمال شرقی لبنان حمله کنند که ضربه ای فاجعه بار به این کشور خواهد زد. 

مسئله ای که تازه ترین دور حملات تلافی جویانه اسرائیل و حزب الله را جالب توجه ساخته است، این است که اسرائیل این حملات را در بلندی های جولان سوریه آغاز کرد - که همواره آرام ترین مکان از نظر فعالیت های اسرائیل بوده است-. 

هنوز این امکان وجود دارد که حل نشدن مناقشه اسرائیل و فلسطین موجب بی ثباتی و تشدید هر چه بیشتر تنش ها در منطقه شود و به بروز جنگ های بیهوده بیشتر در منطقه منجر شود. اگر به علل اصلی رویارویی های اسرائیل با حزب الله و فلسطین رسیدگی نشود، شرایط بازدارندگی بین حزب الله و اسرائیل تنها بروز جنگ را به تعویق خواهد انداخت، اما از آن جلوگیری نخواهد کرد. 


انتهای پیام./.
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.