سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

ساختار دولت وحدت ملی "افغانستان"

کارشناسان افغان در رابطه با ساختار دولت جدید افغانستان نظرات گوناگون دارند، برخی آن را گامی به سوی پیشرفت و از نگاه قومی وسیاسی متعادل دانسته اند و برخی دیگر شماری ازنامزدها را از نظر کارایی و تخصص، ضعیف و فاقد توان لازم برای مدیریت یک وزارت خانه توصیف کرده اند.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران ،  عزیز رفیعی کارشناس مسائل سیاسی و فعال جامعه مدنی افغانستان به این باور است که معرفی اعضای دولت وحدت ملی افغانستان گامی بزرگ برای موفقیت دولت وحدت ملی تلقی می شود و دولت پس از این می تواند روی برنامه های اقتصادی سیاسی و امنیتی تمرکز کند.

وی ترکیب قومی کابینه را چندان مهم نمی داند ولی می گوید با وجود این، کابینه اعلام شده از ترکیب خوبی برخوردار است و از تمام اقوام در این کابینه حضور دارند . در این کابینه 10 وزیر از قوم پشتون، 8 وزیر تاجیک، 4 وزیر ازبک، 4 وزیر از هزاره ها و یک وزیر هم از اسماعیلی ها حضور دارند.

وی با اشاره به کارایی و تخصص اعضای کابینه جدید افغانستان، تاکید کرد که وزرای بخش امنیتی افرادی شایسته بنظر می رسند اما تعدادی از این افراد توانایی مدیریتی لازم برای وزارت خانه های پیشنهادی را ندارند.

رفیعی در ادامه سخنانش با اشاره به اینکه برخی از وزرای پیشنهادی از نگاه سیاسی به قدرت های خارجی وابسته اند گفت: دولت کنونی افغانستان وابسته به غرب است و نباید از چنین دولتی انتظار داشته باشیم که افرادی را با گرایش ها و وابستگی به شرق به کابینه راه دهد.

حفیظ منصور عضو مجلس نمایندگان و از رهبران سابق مجاهدین در رابطه با استقلال و یا وابستگی وزرای پیشنهادی گفت: تمایل به قدرت های خارجی در وزرای جدید فعلا قابل سنجش نیست و همگی از استقلال و نبود وابستگی دم می زنند.

وی افزود: بدون شک کشورهای مختلف در تلاش هستند تا افرادی وابسته به خود را در کابینه جدید افغانستان داشته باشند.

منصور با نگاهی انتقادی به اعضای کابینه جدید گفت: افراد وابسته به حزب دموکراتیک خلق از احزاب پیشین این کشور به صورت بی سابقه ای به قدرت راه یافته و اسامی آنها در بین اعضای کابینه دیده می شود، این افراد از اقوام گوناگون هستند و از دید مجاهدین این کار نقض جدی دولت وحدت ملی است.

وی گفت: با توجه به اینکه هدف مردم افغانستان از انقلاب و جهاد رفع بی عدالتی اجتماعی در این کشور بوده و دولت جدید نیز نام وحدت ملی را با خود یدک می کشد باید زمینه مشارکت تمام اقوام افغانستان در آن فراهم باشد اما این نقص در کابینه وحدت ملی بچشم می خوردکه این نکته کامل در آن رعایت نشده است.

فرامرز تمنا رییس مرکز مطالعات راهبردی وزارت امور خارجه افغانستان، وجود 25 وزارت خانه در دولت افغانستان را نقض ساختاری می داند و می گوید دولت وحدت ملی باید وزارت خانه های موازی را که وظایف مشابه دارند در هم ادغام کند یا انها را به سطح مدیرتی انتقال دهد تا در بودجه کشور نیز صرفه جویی صورت گیرد.

"میراحمد جوینده"معاون واحد تحقیق و ارزیابی افغانستان در باره کابینه جدید می گوید: ما انتظار داشتیم دولت جدید اصلاحاتی در کابینه صورت می داد، اما مقامات افغان کابینه کنونی را بر اساس خواست طرفداران شان در زمان تبلیغات انتخاباتی ساخته و بربنیاد آن عمل کرده اند، ما انتظار نداشتیم که دولت با کابینه ای بزرگ در افغانستان کوچک آغاز بکار کند.

عارف رحمانی عضو مجلس نمایندگان افغانستان معرفی کابینه را گامی مثبت برای دولت وحدت ملی می خواند و می گوید: بر اساس بررسی ها، کابینه معرفی شده متشکل از 3 دسته افراد است. دسته اول افراد متخصص، عالم و داناهستند، دسته دوم کسانی هستند که هیچ شناختی نسبت به آنان وجود ندارد و دسته سوم نیز افرادی هستند که شایسته وزارت نیستند و صلاحیت های لازم را ندارند.

وی ابراز امیدواری کرد که مجلس به دسته سوم رای ندهد.

براساس گزارش های منابع خبری افغانستان، 12 نفر از وزرای پیشنهادی دولت جدید از طرف عبدالله عبدالله رییس اجرایی دولت معرفی شده اند که اسامی برخی از آنها عبارت است از: نورالحق علومی، صلاح الدین ربانی، سردار محمد رحیمی، احمدسیر مهجور، گل زلمی یونسی، نجیبه ایوبی، برنا کریمی، محمود صیقل، سید حسین عالمی بلخی، سردار محمد الرحمان اوغلی، فیروزالدین فروز است.

برپایه این گزارش ها، شیر محمد کریمی، غلام جیلانی پوپل، شاه زمان میوندی، سادات نادری، خاطره افغان، عباس بصیر، فیض الله ذکی، آی سلطان خیری، فیض محمد عثمانی، نصیر احمد درانی، فیض الله کاکر، یعقوب حیدری، داود شاه صباح، قمرالدین شنواری و خلیل صدیق از سوی رییس جمهور معرفی شده اند.

گزارش رسانه های افغان حاکی است که شیر محمد کریمی، صلاح الدین ربانی، غلام جیلانی پوپل، سادات نادری، برنا کریمی، محمود صیقل و احمد سیر مهجور از جمله وزیران پیشنهادی هستند که تحصیلات عالی خود را کشورهای غربی به پایان رسانده اند.
/انتهای پیام
منبع:ایرنا
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.