سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

قانون نانوشته‌ای که گلوی بیماران را می‌فشارد

حتما برای شما هم اتفاق افتاده که با جواب آزمایش به مطب دکتر خود مراجعه کرده‌اید و درست زمانی که توقع ندارید ویزیت مجدد بپردازید،منشی از شما خواسته که حق ویزیت فراموش نشود.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران، حتماً یک بار تجربه کرده‌اید که وقتی برای نشان دادن جواب آزمایش، MRI، یا نسخه دارویی خود دوباره به پزشک مراجعه کرده‌اید در مقابل چشمان بهت زده شما پاسخ می‌شنوید که لطفاً ویزیت را پرداخت کنید.

ویزیت متخصصان حداقل 25 هزار تومان و گاهی تا 50 هزار تومان هم می رسد و برای بیماری که در شرایط سختی از نظر روحی و مالی قرار دارد و گاهی از شهرستان به تهران آمده تا فقط از نتیجه آزمایش خود مطلع شود بسیار سخت است که بخواهد برای درمان یک بیماری دوبار و حتی چند بار هزینه ویزیت بپردازد.

از نظر بسیاری از این بیماران ویزیت مجدد به ناحق از آنها گرفته می‌شود چرا که پزشک برایشان وقتی را لحاظ نکرده است.یکی از بیماران می گفت: وقتی که برای درمان به پزشک مراجعه کردم، پزشک بدون معاینه سریعاً چند تا آزمایش و MRI نوشت، چند روز طول کشید تا این آزمایشگاه را بدهم و جوابش را بگیرم اما وقتی به پزشک رفتم تا نتیجه این آزمایشگاه و عکسها را نشان بدهم، د وباره از من ویزیت گرفت.

بیمار دیگری می گوید: بعد از تجویز پزشک نسخه دارویم را از داروخانه گرفتم و برای اطمینان از چگونگی مصرف آن به پزشک مراجعه کردم اما منشی دوباره از من هزینه ویزیت گرفت.

جالب اینکه برخی مسئولان معتقدند که هیچ قانون و آیین نامه‌ای در این زمینه وجود ندارد و هربار مراجعه بیمار به پزشک منوط به دریافت ویزیت است.

سجاد رضوی، مشاور وزیر بهداشت در امور بازرسی و رسیدگی به شکایات نیز به فارس می‌گوید: در حال حاضر هیچ قانونی در این زمینه وجود ندارد که بتوان به آن استناد کرد.اگر پزشکی ویزیت مجددی را برای دیدن نتایج آزمایش و MRI جدید بنویسد برای بیمار وقت گذاشته است و بیمار نیز به زور اجبار به این پزشک مراجعه نکرده است.

وی ادامه می‌دهد: اگر پزشک برای بیمار وقت نگذارد و بگوید فقط نتیجه آزمایش را بیاور، می‌توانیم بگوییم دریافت ویزیت مجدد نادرست بوده اما اگر یک ربع یا 20 دقیقه پزشک برای بیمار وقت بگذارد باید ویزیت مجدد بگیرد دریافت ویزیت مجدد در چنین شرایطی برای این است که پزشک برای بیمارش وقت گذاشته است.

رضوی می افزاید: استانداردی که وجود دارد ویزیت 8 نفر در یک ساعت است اما در بعضی از رشته‌های فوق تخصصی به 4 نفر می‌رسد.با این وجود تلاش می کنیم تا این موضوع را با سازمان نظام پزشکی حل و فصل کنیم.

اما سید حسن هاشمی وزیر بهداشت از خلاف بودن گرفتن حق ویزیت مجدد پزشکان برای ادامه درمان سخن گفته است. به نظر او، اگر درمان بیمار تمام نشده و فرد برای ادامه درمان و مشاهده عکس و آزمایش مراجعه می‌کند، نباید دوباره حق ویزیت بپردازد.

وزیر بهداشت افزود: این موضوع به ارتباط بین پزشک و بیمار برمی‌گردد اگر درمان نیمه‌کاره مانده نیازی به دریافت مجدد ویزیت نیست اما اگر مراجعه جدید باشد، بیمار باید حق ویزیت را بپردازد چنانچه نسخه یا آزمایشی نوشته شده و خدمت به بیمار تمام نشده، باید بدون هزینه خدمت‌رسانی انجام شد.

با وجود اظهارنظر صریح وزیر بهداشت،مدیرکل استانداردهای درمان این وزارتخانه اعلام کرد که اگر پزشک برای ملاحظه نتیجه آزمایشها و رادیوگرافی، بیمار را معاینه یا درمان مختصر کند، برای دریافت ویزیت مجاز است.

علیرضا اولیایی منش، گفته است که هیچ بخشنامه جدیدی در خصوص دریافت ویزیت مجدد از سوی پزشکان صادر نشده است.بخشنامه وزارت بهداشت در این خصوص مربوط به سال 79 و از طرف معاون درمان و دبیر شورای عالی بیمه خدمات درمانی وقت است که بر اساس آن بخشنامه نیز برای ملاحظه صرفاً نتیجه آزمایش و رادیوگرافی ویزیت جداگانه‌ای از بیمار دریافت نمی‌شود.

وی معتقد است که ویزیت مطب، شامل خدماتی است که توسط پزشک در مطب وی یا به طور سرپایی در درمانگاه یا اتاق معاینه یا در بیمارستان انجام می‌شود و چنانچه پزشک برای ملاحظه نتیجه آزمایشها و رادیوگرافی، حداقل بیمار را مورد ارزیابی، معاینه یا درمان مختصر قرار دهد، برای دریافت ویزیت مجاز است ولی در صورت ملاحظه صرفاً نتیجه آزمایشها و رادیوگرافی و بدون ارزیابی و معاینه مجدد بیمار، امکان اخذ حق الزحمه ویزیت وجود ندارد.

احمد تارا، مدیرکل دفتر مدیریت بیمارستانی و تعالی خدمات بالینی وزارت بهداشت نیز در این رابطه می گوید: ویزیت شامل مجموعه خدمات معاینه، بررسی شواهد آزمایشگاهی، تنظیم برنامه دارویی بیمار، آموزش بیمار و مددکاری است و منطقی نیست که ویزیت را صرفاً به دیدن جواب آزمایش محدود کنیم.

وی می گوید: پزشک برای هر بار ویزیت بیمار، وقت می‌گذارد و در نهایت، مجموعه برنامه‌های درمانی و تشخیصی را انتخاب می‌کند استاندارد ویزیت تعریف مشخصی دارد یعنی پزشک بر اساس آن استاندارد بیمار را ویزیت می‌کند.

این مقام مسئول معتقد است که در حال حاضر هزینه ویزیت متخصص در بخش دولتی 3 هزار تومان و هزینه ویزیت فوق تخصص نیز 3 هزار و 600 تومان است که مبالغ فوق‌الذکر و پرداختی مردم از جیبشان در بخش بستری که با اجرای طرح تحول سلامت محقق شده است، بسیار ناچیز است و صحیح نیست با این گونه خبرسازی ها منجر به بی‌اعتمادی مردم از یک برنامه ملی که نتایج مثبتش را به خوبی لمس کرده‌اند، شویم.

علیرضا زالی رئیس کل سازمان نظام پزشکی نیز در این باره معتقد است: اگر یک بیمار برای بار دوم به پزشک مراجعه کند و پزشک بر مبنای تصویربرداری یا آزمایش نسخه بنویسد و برنامه درمانی برای بیمار طراحی کرده و بر اساس ویزیت دوم راه اصلی درمان را روشن کند، در اینجا ویزیت مجدد باید پرداخت شود و منع قانونی ندارد. اما اگر صرفاً بیمار به منشی پزشک مراجعه کند و آزمایش را نشان دهد، در اینجا نباید ویزیت مجدد داده شود.

وی می گوید: این موضوع در کتاب تعرفه‌گذاری ارزش نسبی خدمات هم دیده شده است و مشکلات ما در این مورد به تقسیم‌بندی ناقص ویزیت برمی‌گردد، چراکه "ویزیت مجدد" قابل تعریف است و معنای ویزیت یعنی اینکه بیمار به پزشک مراجعه کرده و مجدداً معاینه و رویت شده و دوباره مورد قضاوت بالینی پزشک قرار گرفته است، اما گاهی بیمار آزمایش قند خون را به پزشک نشان دهد و در صورتی که خود بیمار هم به پزشک مراجعه کند، همراه او می‌تواند این کار را انجام دهد و این مراجعه اصلاً ویزیت مجدد تلقی نمی‌شود و نباید دریافتی صورت گیرد.

زالی معتقد است: روشی که در ارتباط با ویزیت وجود دارد، روش غیرعلمی، غیراستاندارد و منسوخ شده است و باید روش ویزیت و تعرفه‌گذاری و نرخ‌گذاری ویزیت مانند کشورهای پیشرفته تغییر کند.

محمدحسین قربانی، سخنگوی کمیسیون بهداشت مجلس د راین باره به فارس می گوید: قانونی برای این موضوع وجود ندارد اما عرف حکم می‌کند پزشکان و متخصصان ما و نیروهای تخصصی برای دیدن آزمایش بیماران مجدداً حق ویزیت نگیرند چون اگر امکان آن وجود داشت باید در مرحله اول پزشک آن را تشخیص و تجویز لازم را انجام می‌داد.

وی ادامه می‌دهد: بنابر این قانون به شفافیت اعلام نکرده که اگر پزشکی برای دیدن آزمایشی مجدد ویزیت دریافت کرد از نظر حقوقی و قانونی می‌توان اقامه دعوی کرد.

قربانی می‌افزاید: نگاه ما هم همین است در وزارت بهداشت و نظام پزشکی با توجه به هزینه‌های بالایی که در بخش خصوصی وجود دارد و به بیمار تحمیل می‌شود و از طرفی بسیاری از بیماران دفترچه بیمه ندارند در نتیجه تحت فشار زیادی هستند و دریافت مجدد ویزیت برایشان سخت است.

عضو کمیسیون بهداشت مجلس ادامه می‌دهد: باید در قالب تعاملی این موضوع حل شود و باید پزشکان برای بیمار وقت بگذارند چرا که این از حقوق بیمار است. حتی در تعرفه‌گذاری هم کارشناسان به این نتیجه رسیدند که باید حداقل وقت برای بیمار گذاشته شود و به نتیجه درستی در درمان برسند و این حق برای بیمار محفوظ است.

قربانی می‌افزاید: آنچه معتبر است این بوده که همکاران پزشک باید پای‌بند به حق و حقوق بیمار و مسائل اخلاقی باشند اما نباید فراموش کرد که اگر پزشکی ویزیت مجدد دریافت کرد بیمار نمی‌تواند از آن شکایت کند چون در قانون نیامده است.

برچسب ها: قانون ، گلو ، بیماران
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.