به گزارش
گروه استانهای باشگاه خبرنگاران، فرزام معماری، اظهار کرد: در حالی که اکثر کشورهای پیشرفته جهان طی چند دهه اخیر مشکل بیماریهای واگیردار را تا حد مطلوبی برطرف کرده و همهی توان را برای مبارزه با بیماریهای غیرواگیر نظیر سرطانها و بیماریهای قلبی عروقی متمرکز کرده بودند در سال 1360 شمسی بیماری عفونی جدید در جهان پدیدار شد و امیدها را برای ریشهکنی بیماریهای واگیر به یأس تبدیل کرد.
وی افزود: شیوع سریع بیماری ایدز در جهان را پس از جنگ جهانی دوم بزرگترین بلای جوامع بشری مینامند.
این کارشناس ارشد امور انتقال خون خاطرنشان کرد: ایدز بیماری است که سیستم ایمنی بدن را از هم میپاشد و بهطور فزایندهای دفاع بدن را در برابر بیماریهای معمول مختل میکند.
معماری تصریح کرد: این بیماری، دوره نهفتگی طولانی دارد و ممکن است از زمان ورود به بدن تا بروز بیماری پنج تا 10 سال به طول بینجامد.
وی ادامه داد: ایدز دومین علت منجر به مرگ در آفریقا و چهارمین علت مرگ و میر در میان همهی بیماریهاست که باوجود اکتشافات نوین در علم پزشکی تاکنون واکسن پیشگیری و درمان قطعی برای این بیماری یافت نشده است و کماکان در شعار روز جهانی ایدز 2014 «پیشگیری کنید، درمان کنید، زندگی کنید» واژهی پیشگیری پیشقراول است.
این کارشناس ارشد امور انتقال خون با اشاره به اینکه در ایران تا پایان تابستان امسال 28هزار و 600 نفر از نظر وجود ویروس در خون شناسایی شده است که از این تعداد 21.5 درصد به مرحله بیماری رسیدهاند، خاطرنشان کرد: بر اساس آمار ارائه شده دانشگاه علوم پزشکی کردستان 480 نفر مبتلا به ویروسHIV در استان شناخته شده است که این آمار نشان از قرارگیری استان در محدودهی سفید خطر دارد.
معماری افزود: در قیاس با کل کشور خوشبختانه آمار ابتلا به ایدز از راه جنسی و تماسهای پرخطر و محافظت نشده در استان کردستان رقم کمتری را نشان میدهد.
وی گفت: فارغ از ارقام بیماران شناسایی شده و بهعلت مشخص نبودن شمار ناقلان، مسأله در خور توجه تغییر الگوی انتقال این بیماری است به گونهای که در سالهای گذشته عمده انتقال بین معتادان تزریقی با استفاده از سرنگ مشترک بوده است اما امروزه در کشور و استان کردستان شاهد موج سوم بیماری که انتقال از طریق تماسهای جنسی است، هستیم.
این کارشناس ارشد امور انتقال خون با اشاره به اینکه انتقال جنسی ایدز شیب ابتلا به آن را تندتر میکند، تصریح کرد: کنترل از ابتدا از طریق ابتلای جنسی در قیاس با منتقل شدن ویروس به وسیله سرنگ مشترک که با توزیع سرنگ رایگان و کنترل جوامع گروههای پر خطر نظیر معتادان تزریقی انجام میشود، دشوارتر است.
معماری یادآور شد: مطالعات نشان داده که آگاهی جوانان خصوصاً از راههای پیشگیری از این بیماری کم است و این عدم اطلاع موجب انتشار بیشتر ویروس در جامعه همچنین تأخیر در تشخیص زودهنگام میشود، با توجه به اینکه جمعیت جوان بخش عمدهای از هرم جمعیتی استان را به خود اختصاص داده است و این گروه بیش از دیگران در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند.
وی در ادامه گفت: آموزش مستمر و مداوم و لزوم توجه جامعگرایانهی بیش از پیش ارگانهایی نظیر دانشگاه علوم پزشکی و ادارهکل انتقال خون کردستان همچنین تشکیل جلسات مشترک و کمیتههای تخصصی توسط این نهادها با معاونت اجتماعی استانداری، شهرداریها، بهزیستی، نیروی انتظامی، سازمان تبلیغات اسلامی، شورای امر به معروف و نهی از منکر و همهی نهادهایی که هریک به نحوی با این مسأله مرتبطند.
این کارشناس ارشد امور انتقال خون خاطرنشان کرد: ضروری به نظر میرسد تا آموزش مستمر و در دسترس برای همهی اقشار جامعه و با شناسایی گروههای هدف، نظیر عموم جامعه، گروههای با ریسک کم، گروههای پرخطر و بیماران در قالب طرحهای نظاممند تببین شود و بر اساس بهترین اصل پیشگیری که آموزش پایبندی به ارزشهای اصیل مذهبی و پرهیز از هرگونه رابطه جنسی خارج از خانواده است اجرا شود.
معماری ادامه داد: نگاه به ایدز و بیمار مبتلا به آن نباید نگاه به جرم و مجرم باشد و انگ فاعل عمل قبح و یا مجرم مخفی به بیمار زده شود، لیکن باید با اشاعهی فرهنگ پایبندی به خانواده و خویشتنداری پیش از ازدواج با تکیه بر آموزههای دینی و اطلاعرسانی صحیح در همهی برنامههای مبارزه با ایدز و دیگر بیماریهای با الگوی انتقال مشابه نشان داد که آنچه فرد را در معرض بیماری قرار میدهد رفتارهای پرخطر است و نه زندگی روزمره در کنار بیماران حاضر در جامعه.
وی تصریح کرد: آموزشهای پیشگیرانه باید در فضا صمیمی و به دور از هرگونه ترس و واهمه باشد تا شاهد مخفی ماندن بیماران نباشیم چون دوری از اجتماع خود باعث بروز رفتارهای مخربتر در فرد میشود.
این کارشناس ارشد امور انتقال خون یادآور شد: اپیدمی ایدز قطعاً تأثیرات منفی بر خانوادهها، نظام سلامت، ثبات سیاسی و اجتماعی و حتی تولید و چرخ صنعت را دارد و این در حالی است که با تلاش برضد ویروس و نه مبتلایان به آن و با آموزش صحیح پیشگیری به سادگی میتوان از ابتلای به این بیماری مصون ماند.
انتهای پیام/م