به گزارش حوزه تئاتر باشگاه خبرنگاران به نقل از ستاد خبری این جشنواره، متن پیام بدین شرح است:
از آن جا که تئاتر، یا به اعتباری نمایش ریشه در آیینها و مناسک مذهبی دارد و آدمی برای غلبه بر مشکلات خود همواره از آیینهای نمایشی یا نمایشهای آیینی بهره میجسته، میتوان گفت این گونه از تلاش و فعالیت بشری ابزاری برای رسیدن به اندیشههای ناب و تقرب به بارگاه ربوبیت بوده. از این رو اهالی فرهنگ و اندیشه و هنر بر این باورند که تئاتر پروازکنندهای است با دو بال شاهینی اندیشه و احساس. پس بر هنرمند و خالق این نوع از فرهنگ است تا با بهرهگیری از توانمندیهای نهفته در هنری زنده و جاری چون نمایش، از تفکرات اصیل الهی انسانی ابزاری مطمئن و سودمند برای تربیت خویش و نوع بشر مهیا سازد.
چرا که تئاتر هنری است که چهره به چهره و نفس به نفس، مخاطباش را در هممسیر شدن همراهی میکند و باید که این نعمت خدادادی را ارج نهد و از این امکان کمنظیر در فرآیندی خلاقانه کامروا شود.
و در این میان تئاتر کودک و نوجوان بیتردید میتواند آیینهی تمامنمای فردای فرهنگی و اجتماعی هر جامعهای باشد. این گونه از نمایش به خاطر ایجاد حس همذاتپنداری با مخاطب ویژهی خود (کودک و نوجوان) تأثیری به سزا در آموزههای روانی، خانوادگی، عاطفی و اجتماعی در تعامل کودک و نوجوان با
پدیدهها و مقولههای مورد نظر برقرار میکند. بنابراین با درایتی لازم و بهرهوری کافی از دانش و توان تولیدکنندگان این نوع از تئاتر، میتوان از تئاتر کودک و نوجوان به عنوان ابزاری شایسته و بایسته در تعلیم و تربیت هدفمنداین قشر آیندهساز جامعه استفاده کرد.
اما آنچه قابل تأمل و دقت لازم در حوزهی آفرینش تئاتر کودک و نوجوان است، شناخت علمی، منطقی و هنری از تئاتر کودک و نوجوان است و نخستیناش تسلط لازم و کافی به علم روانشناسی کودک و داشتن دانش و توان هنر نمایشگری است. که بدون اینها نمیتوان و نمیشود که به خلق اثر یا آثاری محکم، تأثیرگذار و ماندگار در این حوزه دست پیدا کرد.
باید از این آسیب و سهلانگاری، که خلق تئاتر کودک و نوجوان کاری آسان است پرهیز نمود، و این باور را به دور افکند که چون دانایی و آگاهی کودک ـ چنان که ما میانگاریم ـ به رشد کامل نرسیده، پس میتوان هر اثر کمجان و ناتوان و بیرمقی را به نام نمایش کودک به خورد او داد و هر کس را که تجربهای در این وادی ندارد به این شکل از تئاتر گمارد. از اینرو بر برنامهریزان، متولیان و کارشناسان و دستاندرکاران تئاتر کودک و نوجوان است که با درک روانشناسانهی نیازها و ضرورتهای کودک و نوجوان، به کار تولید تئاتر در این وادی همت گمارند و از تکرارهای کسلکننده و کلیشههای نخنما در نگارش متن نمایشی و اجراهای نمایشی جلوگیری کرد. چرا که با توجه به هجوم بیامان و بیوقفهی رسانههای رنگارنگ و وسایل ارتباطی شکل به شکل، آفت تکرار و کهنهگرایی سمیست مهلک بر پیکر نیمهجان تئاتر کودک و نوجوان.
در این میان جشنوارهی بینالمللی تئاتر کودک ونوجوان همدان، با پشت سر نهادن برگزاری سالیان سال در این دیار کهن و تاریخی فرهنگ و ادب و هنر، و بهرهگیری از توان نیروهای مجرب و هوشمند، بستریست مناسب برای تجربه کردن هنرمندان خوش ذوق و فهیم این وادی. تا با اجراهایی متنوع، متفاوت و به دور از کلیشههای تکراری و نخنما، بتوانند در این هیاهوی آشفتهبازار رسانهای و فضای مجازی افسار گسیخته در جهان امروز، ارتباطی باورپذیر و تأثیرگذار بر مخاطب خود داشته باشند؛ و چنان که لازم است با استفاده از علم زیباییشناسی، آثاری خلق نمایند که بتواند علاوه بر تأمین نیازهای زیباییشناسانه و سرگرمیساز کودکان، راهی بگشایند بر بهرهوری آموزشی تربیتی مخاطب خویش. امید که این گونه شود."
گفتنی است؛ بیست و یکمین جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان همدان به دبیری پیام دهکردی از 15 تا 21 مهر ماه در شهر همدان برگزار خواهدشد.
انتهای پیام/