"احمد کاظمزاده "در گفتگو با
خبرنگار سیاست خارجی باشگاه خبرنگاران، با اشاره به تحولات جدید در افغانستان، گفت: این انتخابات با هدف فراهم کردن کشور برای خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان و امضاء موافقتنامه امنیتی بین آمریکا و دولت جدید بوده است.
وی تصریح کرد: دولت جدیدی که در افغانستان شکل گرفته در واقع پیش از آنکه به نوعی تأمینکننده انتظارات داخلی باشد به نوعی پاسخ به نیازهای آمریکا است.
این کارشناس مسائل خاورمیانه افزود: احتمالا تشکیل دولت فراگیر و تقسیم قدرت بین گروهها و قومیتهای مختلف؛ زمینه را برای اجرای عملیات خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان و امضاء قرارداد موافقتنامه امنیتی را پیش از موعد مقرر، محقق میکند، به نظر میرسد تشکیل دولت جدید و تقسیم قدرتی که در چارچوب تشکیل دولت فراگیر صورت گرفته بیشتر با هدف فراهم کردن کشور برای خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان و امضاء موافقتنامه امنیتی بین آمریکا و دولت جدید است.
کاظم زاده افزود: به همین دلیل است که نتیجه دور دوم انتخابات به گونهای برهم خورد که با آمارهای دور اول کاملا متفاوت بود؛ در مرحله اول عبدالله عبدالله آراء بیشتری از احمد زی بدست آورده بود.
وی تصریح کرد: در انتخابات دور دوم نمایندگانی که در مرحله اول رأی کمتری آورده بودند به نفع "عبدالله عبدالله" کناره گیری کردند، در مجموع بر حسب آمارهایی که آمریکا داشت اغلب پیشبینیها حاکی از این بود که در دور دوم عبدالله عبدالله پیروز انتخابات ریاست جمهوری خواهد شد که نتیجه کاملا عکس شد و این موضوع سوالهایی را در ذهن ایجاد کرد.
این کارشناس مسائل خاورمیانه اظهار داشت: در مجموع فرایندی که بعد از ماهها اختلاف از دل این بحثها بوجود آمد این بود که قدرت بین دو طرف تقسیم شد و احمد زی رئیس جمهور باقیماند و در مقابل بخش دیگری از قدرت به عبدالله عبدالله واگذار شد تا هر دو در این قدرت سهیم و شریک باشند.
کاظمزاده گفت: در مجموع، نتیجهای که از دل انتخابات مرحله دوم و بحث جدلهای بعد از آن بیرون آمد تا حدودی توانست دل آندست از بازیگرانی را که می توانستند مانعی بر سرراه اجرای طرح خروج نیروهای آمریکایی ایجاد کنند مانند طالبان، عربستان و پاکستان را آرام و راضی نگاه دارد.
وی بیان کرد: به همین دلیل است که مشاهده میشود این نتیجه بیش از آنکه مطابق با نتیجه طبیعی انتخابات باشد، طوری مدیریت شد که رضایت خاطر بازیگران دخیل در اجرای طرح خروج نیروها را در بر داشت، اگر چنین چیزی صورت نمیگرفت، آنها میتوانستند مانع و اخلالی بر سر اجرای طرح خروج نیروهای آمریکایی ایجاد کنند با توجه به وعدهای که دولت اوباما، جهت خروج این نیروها به دولت افغانستان داده بود.
این کارشناس مسائل خاورمیانه اظهارداشت: با توجه به اینکه درحال حاضر استراژی آمریکا بیشتر متوجه شرق آسیا است و بخصوص مهار کشور چین، لذا این انتخابات به سمت خواستها و نیازهای آمریکا پیش رفت.
کاظمزاده در ارتباط با تأثیر این اتفاق بر روابط خارجی میان ایران و افغانستان اظهارداشت: ایران در این جهتگیری تمام تخم مرغهایش را در یک سبد نگذاشت تا در جریان پیشرو اگر یک طرف پیروز و طرف دیگر بازنده باشد، اختلالی در روابط با ایران ایجاد شود و از این نظر که ایران به کشور افغانستان به عنوان یک همسایه آیینی نگاه میکند و همچنین بیشترین مرزها را با این کشور داراست در این جهتگیری نظر مردم افغانستان را ملاک قرار داده و همیشه به انتخاب و نظر مردم افغانستان احترام گذاشته است.
وی تصریح کرد: دولت ایران با دولتهای قبلی در افغانستان نیز بهترین همکاری را داشته است و با دولت جدید نیز همین رابطه را حفظ خواهد کرد، برای ایران برقراری ارتباط و امنیت و نهادینه شدن دموکراسی در آن کشور حائز اهمیت است.
این کارشناس مسائل خاورمیانه گفت: حال که افغانستان در این مسیر قرار گرفته است و بدلیل اینکه ایران نیز طالب و خواهان خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان بوده و تحولات جدید نیز بر همین منوال رو به حرکت است به نظر میرسد ایران هم از این روند استقبال کرده و میکند به این دلیل که هر قدر اختیارات و مسئولیتهای سیاسی، امنیتی و نظامی به افغانها واگذار گردد تأثیر آن بر تحقق ثبات و امنیت در منطقه کمک خواهد کرد.
کاظمزاده در پایان خاطرنشان کرد: ایران از این روند پیش آمده در این کشور چه در گذشته ،حال و آینده استقبال و حمایت میکند.
انتهای پیام/