به گزارش گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران قانون بخش تعاونی در سال 1370 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید. درسالهای اخیر با اجرایی و تبیین نمودن اصل 44 قانوناساسی، در خصوصی سازی بخشهای دولتی، تعاونیها بعنوان مهمترین و لایقترین بخش خصوصی در این واگذاری مورد توجه قرار گرفتند و مزایای بسیاری را به خود اختصاص دادند.
شرکتهای تعاونی همچنین از مزایای معافیتهای مالیاتی در برخی از انواع تعاونیها برخوردارند.
توسعه از شرکتهای تعاونی مستثنا نیست وهمین باعث شده تا شرکتهای تعاونی انواع خود را داشته باشد که در زیر آنرا بررسی می کنیم :
**انواع شرکت تعاونی از لحاظ نوع فعالیت
1
- شرکت تعاونی تولیدی: شرکتی است که به منظور اشتغال در امور مربوط به کشاورزی، دامداری، دامپروری، پرورش و صید ماهی، شیلات، صنعت، معدن، عمران شهری، روستائی، عشایری و نظایر اینها فعالیت مینماید و مجموعاًَ یک واحد تولیدی را در آن اداره مینمایند.
2- شرکت تعاونی توزیعی: شرکتی است که در امور مربوط به تهیه و توزیع کالا، مسکن، خدمات و سایر نیازمندیهای اعضاء فعالیت مینماید. آن دسته از شرکتهای تعاونی که فعالیت آنان تواماًَ تولیدی و توزیعی باشد را شرکت تعاونی تولیدی و توزیعی نامند.
شرکتهای تعاونی تولیدی مانند دامداران،کشاورزان، پرورش دهندگان زنبور عسل یا صاحبان صنایع و هر گروهی دیگر که در رده تولیدی نام برده شدهاند، در صورت تشکیل تعاونی برای تامین نیازهای خود از نوع تعاونیهای توزیعی (تامین کننده نیازتولید کنندگان) محسوب میشوند.
**انواع شرکت تعاونی از لحاظ نوع عضویت
1
- شرکت تعاونی عام: شرکتی است که عضویت در آن برای همه آزاد میباشد، تعداد اعضاء در این تعاونیها حداقل 500 نفر و براساس نوع تعاونی که وزارت تعاون تعیین کرده مشخص میشود.
2 - شرکت تعاونی خاص : شرکتی است که عضویت درآن برای گروهی خاص مانند کارگران، دانشجویان، کشاورزان، زنان، پزشکان، وکلای دادگستری، اعضاء هر صنف و مشاغل خاص و نظایر اینها با رعایت شرایط آزاد تعیین میشود.
** انواع و اقسام شرکت تعاونی در ایران برحسب گرایش
شرکت های تعاونی بر اساس گرایش به انواع مختلفی از جمله کشاورزی، صنعتی، معدنی، خدماتی، مسکن، فرش دستباف، تامین کننده
نیاز تولید کنندگان، تامین کننده نیاز مصرف کنندگان، اعتبار، حمل و نقل، چند منظوره و منابع طبیعی تقسیم بندی می گردند.
انتهای پیام/