سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

نگاهی به تمام پیمان هایی که کرزی امضا کرد

در دوران زمامداری کرزی روابط افغانستان با برخی از کشورهای جهان تا سطح روابط استراتژیک ارتقا پیدا کردکه نکات عمده پیمان‌های استراتژیک افغانستان با برخی کشورهای جهان در این مطلب آمده است .

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران، کمتر از دو ماه دیگر عمر حکومت دوازده ساله ی حامد کرزی اولین رییس جمهور منتخب تاریخ کشور به پایان می رسد و رییس جمهور جدید جایگزین ایشان می شود.
 
لذا فرصت را مغتنم دانسته و در این مطلب نگاهی می اندازیم به دستاوردهای سیاسی دولت کرزی در 12 سال گذشته
 
اداره موقت به ریاست کرزی وارث وحشت و ویرانی‎های ناشی از سال‎ها جنگ بود که ارثیه انزوای سیاسی بین‌المللی و انزجار داخلی حکومت طالبان نیز به آن افزوده شده بود، اما با این وجود این حکومت با کنش‎ها و کوشش‎های کرزی توانست دستاوردهای قابل اعتنایی در عرصه سیاسی نصیب مردم افغانستان کند.
 
حکومت پس از طالبان به رهبری کرزی موجب شد که کشور روابط خود با برخی از کشورهای جهان را احیا کند و با برخی از کشورهای دنیا روابط تازه و تنگاتنگی را بنا نهند. با این اوصاف، بسیاری از کشورها امکان گشایش دفاتر سیاسی و سفارتخانه در کابل پیدا کرده و با اعزام سفرای سیاسی افغانستان به کشورهای خود موافقت کنند.
 
در دوران زمامداری کرزی روابط افغانستان با برخی از کشورهای جهان تا سطح روابط استراتژیک ارتقا پیدا کردکه نکات عمده پیمان‌های استراتژیک افغانستان با برخی کشورهای جهان به شرح ذیل می باشد:
 
1. پیمان استراتژیک «کابل-دهلی»: نخستین پیمان استراتژیک افغانستان پیمان کابل–دهلی بود که در ماه‎های پایانی سال 2011 از جانب مجلس نمایندگان نیز تایید شد. نکات عمده این پیمان را همکاری در بخش امنیتی، تجاری، فرهنگی و آموزشی تشکیل می‎دهد و بر اساس آن تا امروز هند سالانه با اعطای بورسیه به شمار زیادی از دانشجویان افغانستانی، زمینه تحصیل آنان را در دانشگاه‎های مختلف این کشور را میسر و مساعد ساخته است.
 
2. پیمان استراتژیک «کابل-رم»: این پیمان در اوایل سال 2012 میلادی و در جریان سفر کرزی به ایتالیا به امضا رسید. فشرده محتوای آن را تعهد ایتالیا مبنی بر انجام همکاری با افغانستان در زمینه‎های سیاسی، اقتصادی، مبارزه با مواد مخدر، اجرای قوانین و همچنین بخش‎های فرهنگی و رشد رسانه‎ها تشکیل می‎دهد.
 
3. پیمان استراتژیک «کابل-واشنگتن»: این پیمان اول ماه می سال 2012 بین افغانستان و آمریکا در کابل به امضا رسید. پیمان یادشده دارای 8 بخش بوده و تا سال 2024 م. اعتبار خواهد داشت. موضوع اصلی و اساسی این پیمان استراتژیک را تاسیس پایگاه‎های نظامی دایمی آمریکا در خاک افغانستان تشکیل می‎دهد.
 
5. پیمان استراتژیک «کابل-برلین»: این پیمان در ماه می سال 2012م و در جریان سفر کرزی به کشور آلمان به امضا رسید. مفاد عمده پیمان کابل-برلـین علاوه بر موضوعات امنیتی، در بر گیرنده مسایل اقتصادی، گسترش فعالیت‎های آموزشی، ایجاد زیر ساخت‎ها، کشف و استخراج معادن، کمک به ایجاد دادگستری سالم و قوه قضاییه مدرن می‎باشد.
کشور آلمان پس از امضای این پیمان متعهد شد که جهت تقویت نیروهای نظامی افغانستان (ارتش و پولیس) سالانه بیش از 100 و 90 میلیون دالر به افغانستان کمک کند.
 
6. پیمان استراتژیک «کابل-پاریـس»: این پیمان در جریان سفر ماه ژانویه 2014 م. کرزی به اروپا، در پاریس به امضا رسید. بر اساس این موافقت‌نامه طرف فرانسوی متعهد شد تا در عرصه‎های دفاعی و امنیتی، کشاورزی‎، توسعه روستایی، صحت، معارف، آموزش عالی، فرهنگ و باستان شناسی، دولت‎داری خوب، حاکمیت قانون، تاسیسات زیر بنایی، اقتصاد و امور مالی، تجارت و صنعت با افغانستان همکاری کند. مدت اعتبار این پیمان از تاریخ انعقاد مدت 5 سال تعیین شده و در صورت توافق طرفین قابل تمدید خواهد بود.
 
7. پیمان استراتژیک «کابل-لندن»: این پیمان اوایل سال 2012 میلادی در جریان سفر کرزی به لندن به امضا رسید. بر اساس این پیمان، دولت انگلیس در عرصه‎های امنیتی، حاکمیت قانون، توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی به افغانستان کمک می‎کند. بخش عمده این پیمان را تاسیس یک دانشکده افسری به هدف ارتقای ظرفیت و تقویت مهارت‎های نظامی نیروهای امنیتی افغانستان تشکیل می‎دهد که انگلیس به آن متعهد شده است.
 
8. پیمان «کابل-پکن»: در ماه سپتامبر 2012 میلادی در جریان سفر « زویان کانگ » عضو دفتر سیاسی حزب کمونیست چین به کابل پیمان استراتژیک افغانستان و چین به امضا رسید. مفاد عمده این پیمان را مبارزه با تروریسم، افراط گرایی، تجزیه‎طلبی و مقابله با مواد مخدر تشکیل می‎دهد.
 
9. پیمان استراتژیک «کابل-ورشو»: متن پیش‎نویس این پیمان را کرزی در جریان سفر خود به نیویورک به رییس جمهور پولند سپرد. پس از بررسی‌های طرفین سرانجام این پیمان در پایان سال 2012 میلادی و در جریان سفر وزیر خارجه پولند به کابل توسط وی و همتای افغانستانی‌اش در حضور کرزی به امضا رسید که مفاد عمده آن را همکاری در عرصه‎های مختلف سیاسی، اقتصادی، آموزشی، فرهنگی و امنیتی تشکیل می‎دهد.
 
10. پیمان استراتژیک «کابل-کانبرا»: این پیمان در جریان نشست سران ناتو در شهر «شیکاگو» در مورد افغانستان، بین حامد کرزی و «جولیا گیلارد» نخست وزیر استرالیا به امضا رسید. عمده‎ترین موارد مندرج در این پیمان عبارتند از: توسعه سیاسی، دینی، تجارت، سرمایه‎گذاری، امور مهاجرت، رشد فرهنگی و تقویت ارتباطات.
 
11. پیمان استراتژیک «کابل-اسلو»: این پیمان در جریان سفر کرزی در تاریخ پنجم فوریه 2013 م. بین حامد کرزی و «ینس استولتنبرگ» نخست وزیر ناروی در مقر نخست وزیری این کشور به امضا رسید. مفاد این پیمان را همکاری‎های استراتژیک در بخش‎های نظامی، سیاسی، اقتصادی و خدمات فرهنگی تشکیل می‎دهد. پس از امضای این پیمان، دولت ناروی تعهد سپرد که تا سال 2017 میلادی مبلغ 136 میلیون دالر به افغانستان کمک کند. دولت ناروی برای این کمک دولت‌داری خوب، کاهش فساد اداری و از بین بردن فرهنگ رشوه را از طرف افغانستانی مطالبه کرد.
 
در بخش سیاست داخلی زمامداری کرزی نیز باید یادآور شد که در این دوره برای نخستین بار انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی برگزار شد. تدوین و تصویب قانون اساسی که چارچوب قانونی برای فعالیت ارگان‎های مختلف کشور فراهم آورده و حوزه صلاحیت هریک از قوای 3 گانه دولت(حکومت، پارلمان و قضا) را مشخص کرده، نیز انجام شد.
/انتهای پیام

منبع: فارس
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.