سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

مرکز پژوهش‌های مجلس بررسی کرد

انتخابات پارلمانی عراق؛ شرایط، ائتلاف‌ها و سناریو‌ها

مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، انتخابات پارلمانی عراق را به لحاظ شرایط، ائتلاف‌ها و سناریو‌ها بررسی کرد.

به گزارش حوزه پارلمان باشگاه خبرنگاران به نقل از روابط عمومی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، دفتر مطالعات سیاسی این مرکز با بیان این مطلب که انتخابات پارلمانی در عراق علاوه بر مشخص کردن دولت آینده می‌تواند برای عرصه سیاسی و امنیتی این کشور و موضوعات مختلف و همچنین معادلات منطقه‌ای پیامدهای جدی و تعیین کننده‌ای داشته باشد، افزود: موضوعاتی مانند ثبات سیاسی و ناامنی‌ها و تروریسم به عنوان معضل اصلی یا یکپارچگی و تمامیت ارضی عراق به صورت جدی که به نتایج انتخابات پارلمانی و به خصوص توافقات مربوط به تشکیل دولت در این کشور بستگی دارد.

ظهور و مشارکت ائتلاف‌های مختلف در انتخابات و کسب کرسی‌های خاص توسط هر یک از این ائتلاف‌ها – به گونه‌ای که هیچ گروهی قادر به کسب اکثریت لازم کرسی‌ها برای تشکیل دولت نیست – توافقات و رایزنی‌های بعد از انتخابات را حتی از خود انتخابات مهم‌تر می‌سازد. این موضوع، پیچیدگی‌ها و تعدد احتمالات و سناریو‌ها در مورد دولت آینده را افزایش می‌دهد. 

تعدد جریان‌ها و ائتلاف‌های شیعی و تلاش هر یک از سه ائتلاف دولت قانون، المواطن و الاحرار برای کسب پست نخست وزیری و در نتیجه کوشش برای جذب گروه‌های کرد و سنی در مرحله پس از انتخابات، یکپارچگی جامعه شیعی را مخدوش ساخته است. همچنین فقدان گزینه‌های مقتدر و تعیین کننده برای نخست وزیری در شرایطی که نخست وزیری نوری مالکی با مخالفت‌ها و چالش‌هایی همراه است از موضوعاتی است.

مسئله مهم دیگر آن است که ادامه نخست وزیری نوری مالکی در شرایط فقدان گزینه مناسب دیگر می‌تواند به مفهوم ادامه چالش‌ها و اختلافات سیاسی و مشکلات امنیتی و تروریسم باشد و این موضوع پرسش‌های مختلفی را در مورد آینده عراق مطرح می‌سازد. نتیجه اینکه در حالی که در انتخابات عراق، نخست‌وزیری یا عدم نخست وزیری مالکی به موضوع اصلی تبدیل شده است، می‌توان با طرح اولویت‌های عراق به عنوان موضوعات تعیین کننده در تشکیل دولت، مانند یکپارچگی شیعی و اتحاد و تمامیت ارضی عراق، ثبات سیاسی و افزایش همکاری‌های سیاسی جریان‌های قدرتمند، مبارزه با ناامنی و تروریسم و افزایش کارآمدی و خدمات رسانی دولت به گونه‌ای دیگر به طراحی روندهای جدید سیاسی پس از انتخابات در عراق پرداخت.

در این راستا به جای طراحی سیاست‌ها در قالب‌های حزبی و گروهی یا مبانی فردی و شخصی می‌توان با در اولویت قرار دادن مسائل و چالش‌ها و سپس طراحی انتخاباتی و دولت سازی در راستای این مسائل مبادرت کرد.

انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.