به گزارش
گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران، پس از سقوط طالبان، 12 سال است كه افغانستان با زمامداري كرزی راه خود را در جهت تحول ميپيمايد در اين ميان پيشرفتهاي افغانستان در بخش فناوري اطلاعات و مخابرات محسوستر از هر بخش ديگر بوده است.
به اختصار عمدهترين دستاوردهاي افغانستان در بخش فناوري اطلاعات و مخابرات را شرح ميدهيم:
ميزان پيشرفت و دستاوردهاي 12 ساله افغانستان در عرصه فناوری اطلاعات و مخابرات فراتر از انتظار و پيشبينيهايی بود كه در روزهای آغاز به كار «اداره موقت» به رياست كرزی در اين كشور وجود داشت.
در آن زمان دستگاههای مخابراتی معدودی، آن هم در مراكز شمار محدودی از شهرهای افغانستان وجود داشت و هيچ فردی در هيچ جای افغانستان به تلفن همراه دسترسی نداشت.
از آن جا كه سالها جنگ و وحشت، بيكاری و تهيدستی، مهاجرت در اين كشور را به يك امر معمول و رايج تبديل نموده بود بسياری از خانوادهها دست كم يكي از اعضای خانواده خود را براي كار به خارج از افغانستان فرستاده بودند.
اين خانوادهها به دليل عدم دسترسي به خدمات مخابراتی، مجبور بودند ارتباط خود با عزيزانشان در خارج از افغانستان را به ارسال نامهها محدود كنند نامههايی كه يا اصلا به دست دريافتكننده نمیرسيد و يا هم ديرتر از آن میرسيد كه ارسالكننده انتظار داشت.
خانوادههايی كه ميخواستند صدای عضو مهاجر و دور افتاده از ديار و دوستان خود را بشنوند، مجبور بودند روزها مسافرت كنند تا خود را به مركز يكی از شهرهايی كه دستگاه مخابراتی وجود داشت برسانند.
طبيعي است كه چنين دستگاههای مخابراتی معدودی، مراجعين زيادي داشت و صفهاي طولانی در مقابل ساختمان آن تشكيل ميشد.
هزينه مكالماتي استفاده از اين دستگاهها كه تنها به چند شهر محدود شده بود بسيار گران تمام می شد.
اكنون پس از 12 سال شعاع خدمات مخابراتی نزديك به 90 درصد جمعيت افغانستان را تحت پوشش قرار داده و حدود 21 ميليون شهروند اين كشور تلفن همراه دارند.
دسترسی به اين ميزاني از خدمات مخابراتی، منجر به سهولت و سرعت ارتباط تلفنی در داخل و خارج از اين كشور شد و هر فرد با استفاده از تلفن همراه خود مي تواند تماس گرفته و پيامك بفرستد.
باید درنظرداشت رقابت شركتهای مخابراتی در جهت بهبود خدمات و پايينآوردن هزينه استفاده از تلفن همراه، هزينه مكالمات تلفنی در اين كشور به شدت پايين آمده است.
12 سال پيش هزينه هر دقيقه مكالمه تلفنی به كشورهای همسايه افغانستان 60 افغانی بود و اكنون امكان تماس تلفنی به كشورهای همسايه در برابر 10 افغانی در هر دقيقه ميسر است يعني اكنون 5 برابر ارزانتر از آن زمان است.
امروز محدوديت زمانی و مكانی و از مكالمات افغانها برداشته شده و فرد ميتواند از هر نقطه از مناطق تحت پوشش شبكههای مخابراتی افغانستان با افراد مورد نظر خود در داخل يا خارج از كشور ارتباط داشته باشد.
اكنون در بخش فناوري اطلاعات در اين كشور 5 شركت بزرگ مخابراتی و در حدود 40 تا 50 شركت خدمات اينترنتي فعال است كه جمعاً در اين حوزه 2.1 ميليارد دلار سرمايهگذاری كردهاند.
در بخش خدمات اينترنتی شبكه فيبر نوري در شمار زيادی از ولايات اين كشور فعال شده و مردم آن از اين طريق با كشورهاي همسايه خود مانند جمهوري اسلامي ايران، تاجيكستان، ازبكستان، تركمنستان و پاكستان متصل هستند.
در شرايط حاضر حدود 2 ميليون نفر از جمعيت افغانستان از خدمات اينترنتی استفاده ميكنند در حالي كه 12 سال پيش نه تنها دسترسی به اينترنت وجود نداشت بلكه واژه اينترنت در اين كشور كلمهاي ناآشنا و غريبه مينمود و در گفتوگوهاي روزانه اين مردم هيچ جايگاه تعريف شدهای نداشت.
/انتهای پیام