اسماعیل هنیه
نخست وزیر دولت حماس در نوار غزه در کنفرانس خبری خود با حضور شماری از اعضای ارشد
جنبش فتح از توافق میان حماس و فتح خبر داد.هنیه در منزل خود در غزه از پایان یافتن
اختلافات میان دو جنبش فتح و حماس که نزدیک به ده سال طول کشید خبر داد. دو هیئت
ارشد فتح و حماس در مذاکرات دو روزه خود در غزه توانستند درباره زمان اجرای دو
توافق نامه قاهره و دوحه توافق کنند. بر اساس توافق جدید، دولت یکپارچه فلسطین طی
چند هفته آینده ( پنج هفته ) به ریاست محمود عباس تشکیل ، فعالیت برخی از کمیته های
سازمان آزادیبخش فلسطین آغاز و فعالیت کمیته های آشتی اجتماعی، آزادی و مجلس
قانونگذاری فلسطین از سرگرفته خواهد شد.
هنیه گفت محمود عباس
رایزنی های خود را برای تشکیل دولت توافق ملی آغاز خواهد کرد و این دولت در یک
دوره زمانی مشخص که پنج هفته است اعلام خواهد شد. بر این مسئله تاکید شد که
انتخابات ریاست تشکیلات خودگردان، مجلس قانونگذاری فلسطین و شورای ملی به صورت
همزمان برگزار شود و محمود عباس زمان برگزاری انتخابات را اعلام کند. حداقل
این انتخابات شش ماه پس از تشکیل دولت برگزار خواهد شد.
"عزام الاحمد" که رئیس هیئت جنبش فتح فلسطین در مذاکرات صلح غزه بود نیز گفت: از رسانه های فلسطینی می خواهم نقش مثبتی در حمایت از این توافق داشته باشند. در واقع میزان قدرت اعضای حماس و فتح در پیشبرد اجرای توافق اخیر آزمونی واقعی برای آنان است. ممکن است محمود عباس با سفر به نوار غزه و اعلام ملحق شدن دو جنبش حماس و جهاد اسلامی به سازمان آزادیبخش فلسطین باعث تقویت این توافق شود.
تجربه نشان میدهد که دو جنبش فتح و حماس همواره در امضای موافقتنامه و تفاهم نامه استاد بوده اند ولی کارنامه موفقی در اجرای مفاد مندرج در این توافقنامه ها نداشته اند و هر بار به بهانه های مختلفی و در راس آن دخالت های خارجی عملیاتی شدن آن ها با شکست مواجه شده است. اصولا بین امضا و اجرای توافقنامه ها فاصله ای است که با برداشتن گام های شجاع و محکم از سوی همه طرف های ذیربط این فاصله از بین میرود.
برخی از کارشناسان و ناظران بر این باورند که بین حرف و عمل فلسطینیان فاصله زیادی وجود دارند. گروه های فلسطینی در امضای توافقنامه از تجربه و مهارت زیادی برخوردارند ولی در زمینه اجرای مفاد این توافقنامه ها فاقد تجربه و جرات لازم هستند. بنابراین در مرحله نخست همه گروه های فلسطینی باید منافع حزبی و شخصی و وابستگی های حزبی را به طور کامل کنار گذارند و مجدانه برای تحقق این مهم « آشتی ملی فلسطین » تلاش کنند. همه گروه های فلسطینی باید در این خصوص به معنای واقعی کلمه احساس مسئولیت کنند .و اگر بتوانند هماهنگ و همصدا شوند یقینا می تواند آرزوی چندین ساله مردم مظلوم فلسطین را محقق کنند. از سوی دیگر همه احزاب و گروه های فلسطینی باید رسانه های وابسته به خود را مهار و کنترل کنند و اجازه ندهند با انتشار اخبار واهی و تحریک آمیز به روند مذاکرات صلح فلسطینی- فلسطینی ضربه بزنند.
حقیقت این است که همه گروه های فلسطینی عضو و بخشی از پیکره و ساختار واحدی به نام فلسطین هستند و هیچ یک از آن ها نمی تواند خود را تافته جدا بافته از دیگری بداند. واقعیت امر این است که توافق غزه به چند سال دوری سیاسی و اجتماعی و دینی و اتهام زنی های بی فایده پایان داد و روح امید و تبسم حیات را در میان ملت فلسطین زنده کرد. مردم غزه و کرانه باختری رود اردن و آوارگان فلسطینی سال هاست که منتظر چنین لحظه ای بودند ( ایجاد توافق آشتی جدی ). امروز اشک شوق و شادی را به وضوح تمام می توان در چشمان ملت مظلوم فلسطین دید. این که چرا این توافق در این زمان و به چه دلایلی رخ داد بماند و در شرایط کنونی آن چه مهم است این است که گروه های فلسطینی امروز در مسیر صحیح قرار گرفته اند و نباید از آن منحرف شوند. آری زمانی که می توان ملت بزرگی به نام فلسطین را ظرف یک شبانه روز به وجد آورد و خرسند کرد و کاری کرد که بعد از سال های متمادی ماتم و اندوه از ته دل بخندد یقینا با برنامه ریزی صحیح گروه های فلسطینی می توان این لبخند را به طور دایمی بر لبنان و چهره آنان نگه داشت و حفظ کرد.