سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

پژوهشگران دانشگاه تهران خبر دادند

ساخت انواع نانوکامپوزیت‌ها از ضایعات نیشکر

محققان دانشگاه تهران با استفاده از ضایعات نیشکر، موفق به ساخت فیلم نانوکامپوزیتی شدند. این محصول که دارای ویژگی‌های منحصر به فرد فیزیکی و مکانیکی است.

به گزارش خبرنگار علمی باشگاه خبرنگاران، محققان دانشگاه تهران با استفاده از ضایعات نیشکر، موفق به ساخت فیلم نانوکامپوزیتی شدند. این محصول که دارای ویژگی‌های منحصر به فرد فیزیکی و مکانیکی است، در کاربردهای متعددی از جمله بسته‌بندی، چسب‌سازی، پزشکی و صنایع الکترونیک قابل استفاده خواهد بود. 
 
به گفته معین قادری، دانشجوی دکتری صنایع غذایی، سالانه در حدود ۴/۳ میلیون تن باگاس در ایران تولید می‌شود که اکثر آن بدون استفاده باقی می‌ماند. با استفاده از این طرح می‌توان از این ضایعات استفاده کرد. در این تحقیق، سعی شده است با استفاده از این ماده، نانوفیبرهای تمام‌سلولزی تولید کرده و خواص آن مورد بررسی قرار گیرد. 
 
امروزه بسیاری از مواد بسته‌بندی مورد استفاده، حاصل از مشتقات نفتی و موادی زیست‌تخریب‌ناپذیرند. در دنیا، سالانه بیش از ۱۵۰ میلیون تن زباله پلاستیکی وارد طبیعت می‌شود که می‌تواند بار آلودگی زیادی ایجاد کند. 
نظر به ویژگی‌های منحصر به فرد نانوفیبر‌ها و نانوکامپوزیت‌های تمام‌سلولزی، مانند خاصیت تمام‌زیست‌تخریب‌پذیری، بررسی امکان کاربرد آن در صنایع بسته‌بندی امری ضروری است. یکی از منابع سرشار از سلولز، ضایعات نیشکر یا‌‌ همان باگاس است. 
 
روش تولید این نانوفیبر‌ها نسبت به سایر روش‌های تولیدی، ساده، سریع و کم هزینه است. اندازه نانوفیبر سلولزی تولید شده در حدود ۱۳±۳۹ نانوم‌تر و مقاومت به کشش نانوکامپوزیت تولید شده از این نانوفیبر‌ها در حدود ۱۴۰ مگاپاسکال گزارش شده است. استحکام نانوکامپوزیت تولید شده در مقایسه با اکثر فیلم‌های زیست‌تخریب‌پذیر و زیست‌تخریب‌ناپذیر بیشتر است؛ که به نظر می‌رسد این نانوکامپوزیت، جایگزینی مناسب در راستای حذف پلیمرهای مصنوعی و مشتقات نفتی از مواد بسته‌بندی باشد. 
 
استفاده از منابع عظیم و بلااستفاده باگاس در تولید محصولات بسته‌بندی، سبب ایجاد ارزش افزوده در این صنایع خواهد شد. در راستای دستیابی به این هدف و جهت تجاری‌سازی این طرح، هم اکنون قراردادی با سازمان صنایع کوچک استان البرز بسته شده است. 
 
برای تولید محصول مورد نظر، پس از جداسازی و خالص‌سازی سلولز از باگاس نیشکر، تولید نافیبرهای سلولزی با استفاده از روش آسیاب مکانیکی و سپس نانوکاغذ صورت گرفت. در ادامه با استفاده از فرآیند انحلال جزئی، نانوکامپوزیت تمام سلولزی تهیه و خصوصیات آن مورد ارزیابی قرار گرفت. 
 
این محققان معتقدند، کاهش نقاط عیب (نقاطی که منجر به شکست فیبرهای سلولزی می‌شوند)، افزایش سطح مخصوص و در هم رفتگی نانوفیبر‌ها، دلیل این افزایش است. شفافیت نمونه‌ها نیز، با کاهش اندازه به مقیاس نانو، به میزان معنی‌داری افزایش می‌یابد. توضیح این پدیده، کوچک‌تر شدن ابعاد بخش‌های کریستالی، چسبندگی خوب بین فاز ماتریس و تقویت‌کننده و بسته شدن حفره‌های داخلی در دیواره سلولی است. به عبارتی دیگر، در اثر فرآیند آسیاب و انحلال جزئی، ابعاد اجزای تشکیل‌دهنده نمونه‌ها از مقیاس میکرو به نانو تبدیل می‌شود. 
 
ابعاد این نانوذرات از طول موج نور مرئی- فرابنفش (۲۰۰ تا ۱۰۰۰ نانوم‌تر) کمتر است، لذا مانعی برای عبور نور ایجاد نمی‌کنند و شفافیت افزایش می‌یابد.

انتهای پیام/
برچسب ها: نانو ، نیشکر ، فیبر ، سلولز
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.