سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

سیدمحمد یثربی در گفتگوی تفصیلی با باشگاه خبرنگاران مطرح کرد

توسل در پرواز "لاریجانی" به چین/ناگفته‌هایی از سفر هیئت پارلمانی اروپا به تهران/تحلیف بدون پذیرایی/آمار ملاقات‌ها و سفر‌های خارجی بهارستان نشینان

مدیرکل تشریفات مجلس شورای اسلامی به تشریح فرآیند سفر هیئت پارلمانی اروپا به تهران و ناگفته‌هایی از این سفر، گذرنامه سیاسی، گروه پیشرو، کمیته سفر، آمارملاقات‌ها و سفرهای رئیس و نمایندگان مجلس در سال 92، رابطه تنگاتنگ با وزارت امور خارجه، افزایش حجم کاری با روی کار آمدن دولت یازدهم، خاطرات تلخ و شیرین، 2 اقدام ملی مجلس و ... پرداخت.

به گزارش خبرنگار پارلمانی باشگاه خبرنگاران؛ شروع سال جدید بهترین بهانه‌ای بود تا در مورد روزهای تلخ و شیرین و عملکرد اداره کل تشریفات مجلس شورای اسلامی با سکاندار این اداره کل راهبردی مصاحبه تفصیلی با حال و هوای بهاری انجام دهیم.
 
مصاحبه ما ظهر آخرین چهارشنبه سال در دفتر اداره کل تشریفات مجلس که در یکی از اتاق‌های زیر زمین مجلس قرار دارد، انجام شد.
 
هرچند دفتر مدیر کل تشریفات زیرزمینِِِِِ راهرو مجلس بود  ولی تصمیم‌گیری‌های این دفتر نه تنها روی زمین بلکه خارج از کشور هم اعتبار دارد تا عزت و اقتدار یکی از قوای سه‌گانه نظام جمهوری اسلامی ایران حفظ شود، البته مدیرکل می‌گفت فعلا موقتا اینجا هستیم و در آینده نزدیک به ساختمان جدید اداری مجلس نقل مکان خواهیم کرد.
 
مصاحبه شونده ما که خرداد ماه امسال 40 سالگی‌اش را جشن خواهد گرفت خود را سیدمحمد یثربی متولد شهر مذهبی قم معرفی کرد و گفت در یک خانواده‌ روحانی به دنیا آمده و افردای همچون آیت‌الله گرامی، آیت‌الله مومن، حجت‌الاسلام ری‌شهری و حجت‌الاسلام قرائتی از شاگردان مرحوم پدرشان بوده‌اند.
 
وی به ما گفت لیسانس روانشاسی خود را  از دانشگاه آزاد اسلامی دارد و از سال 1379 به صورت رسمی کارمند مجلس شورای اسلامی شده و کار خود را از اداره کل فرهنگی و روابط عمومی مجلس شورای اسلامی آنهم به صورت سلسله مراتب طی کرده است.
 
یثربی در این گفتگو از توسل جستن در جریان سفر لاریجانی به چین و استرس اختلال در  سیستم ترجمه همزمان و سیستم صوتی اجلاس مجالس کشورهای اسلامی سخن گفت.
 
مدیرکل تشریفات مجلس به سفر هیئت پارلمانی اروپا به تهران و ماجرای دیدار با محکومان فتنه اشاره کرد و در مورد پروتکلی که همواره در مورد آن شنیده می‌‌شود، توضیح داد.
 
یثربی به آمار سفرهای خارجی و دیدارهای خارجی رئیس مجلس اشاره کرد و توضیحاتی در مورد گذرنامه سیاسی، کمیته سفرها، گروه پیش‌رو و ...ارائه کرد.
 
البته وی گفت که وقت کمی برای در کنار خانواده بودن دارد و عید نوروز امسال به قم و شمال مسافرت خواهد کرد.
 
در جریان مصاحبه ما با یثربی، میزان حقوق دریافتی وی نیز کشف شد!
 
در ادامه مصاحبه 127 دقیقه‌ای خبرنگار پارلمانی باشگاه خبرنگاران با سیدمحمد یثربی مدیرکل تشریفات مجلس شورای اسلامی را که از 11 دی‌ماه 91 به این سمت منصوب شده می‌خوانیم:
 
ضمنا این اولین گفتگوی تفصیلی سیدمحمد یثربی است که تاکنون با وی انجام شده است.

 
 
باشگاه خبرنگاران: ابتدا از اینکه وقت خود را در اختیار باشگاه خبرنگاران قرار دادید سپاسگزارم، در صورت امکان قدری خودتان را معرفی کنید
 
یثربی: بسم‌ الله ‌الرحمن الرحیم، سیدمحمد یثربی هستم متولد1353در شهر مقدس و مذهبی قم، ابتدا ایام فاطمیه را خدمت شما تسلیت می‌گویم و همچنین در آستانه سال نو سال 93 را به شما و به همه جامعه رسانه‌ای کشور تبریک گفته و آرزوی سلامتی و تندرستی همراه با موفقیت دارم، در یک خانواده روحانی به دنیا آمده‌ام و اجداد ما همه روحانی بودند، پدر من یکی از مبرزترین مدرسین حوزه علمیه قم بود که اساتیدی هم چون حضرات آیات مومن و گرامی، حجت‌الاسلام قرائتی و حجت‌الاسلام ری‌شهری از شاگردان موجه و مبرز ایشان بودند و پدر من در سال 1384 پس از یک کسالت طولانی به دیدار حق شتافتند. 

در مورد تحصیلاتم باید بگویم لیسانس روانشناسی از دانشگاه آزاد اسلامی دارم.

از دور ششم وارد مجلس شدم

باشگاه خبرنگاران: از چه زمانی وارد مجلس شورای اسلامی شدید؟

یثربی: اواسط دوره ششم مجلس شورای اسلامی بود که به عنوان مسئول دفتر نماینده وقت قم وارد مجلس شدم.
 
باشگاه خبرنگاران: نماینده وقت قم چه کسی بود؟

یثربی: آقای سیدعلی‌محمد یثربی که اصولگرا بودند و آن زمان اصولگراها فراکسیون اقلیت مجلس به شمار می‌رفتند.
 
باشگاه خبرنگاران: با آقای یثربی نماینده وقت نسبتی دارید؟

یثربی: بله، عموی من بود.  
 
باشگاه خبرنگاران: ادامه کارتان به چه صورتی بود؟

یثربی: تا زمانی که آقای یثربی نماینده بود من مسئول دفتر ایشان بودم و بعد از آن وارد بدنه مجلس شدم.
 
باشگاه خبرنگاران: وارد کدام قسمت مجلس شدید؟

یثربی: به اداره کل فرهنگی و روابط عمومی مجلس رفتم.
 
باشگاه خبرنگاران: دقیقا چه سالی بود؟

یثربی: رسمیت کار من در مجلس به عنوان یک کارمند سال 79 بود و قبل از آن مسئول دفتر نماینده بودم.  
 
سلسله مراتب را طی کرده‌ام

باشگاه خبرنگاران: پس سلسله مراتب را طی کرده‌اید

یثربی: بله، سلسله مراتب را از رده پایین شروع کردم ابتدا مسئول دفتر معاون مدیر کل فرهنگی و روابط عمومی مجلس بودم سپس متصدی ارتباطات شدم، بعد از آن کارشناس مسئول سپس کارشناس ارشد و بعد از آن نیز مسئول دایره مراسم در اداره کل فرهنگی و روابط عمومی مجلس و در نهایت معاون اداره روابط عمومی شدم.  
 
باشگاه خبرنگاران: پس شما معاون اداره روابط عمومی آقای کیایی مدیر کل فعلی فرهنگی و روابط عمومی مجلس بودید؟

یثربی: بله، من از زمان آقای کرکه‌آبادی در مجلس بودم که بعد از آن آقایان محمدی‌مبین، سحری، جمشیدیان، رسولی‌زاده و بعد از آن آقای کیایی به سِمت مدیر کلی فرهنگی و روابط عمومی مجلس شورای اسلامی منصوب شدند. 

 



11دی‌ماه91 منصوب شدم
باشگاه خبرنگاران: از چه زمانی مدیر کل تشریفات مجلس منصوب شدید؟

یثربی: دقیق‌تر بگویم 11 دی ماه 1391 به سمت مدیر کلی تشریفات مجلس منصوب شدم.  
 
باشگاه خبرنگاران: از جایگاه و وظایف اداره کل تشریفات مجلس توضیح می‌دهید؟

یثربی: می‌دانید مجلس شورای اسلامی سه معاونت دارد 1. معاونت اجرایی 2. معاونت قوانین و 3. معاونت نظارت  
 
معاونت اجرایی چند اداره کل دارد 1. اداره کل تشریفات 2. اداره کل فنی و پشتیبانی 3. اداره کل فناوری اطلاعات 4. اداره کل فرهنگی و روابط عمومی 5. اداره کل بودجه و مالی 6. اداره کل توسعه منابع انسانی 7. اداره کل  سلامت 8. دفاتر نمایندگان 9. اداره کل معاونت اجرایی و دبیر خانه
 
اداره کل تشریفات مجلس نیز از  یک معاونت و 2 زیر گروه و تشکیل شده است، معاونت مدیر کل و 1. اداره گذرنامه و مسافرت‌ها 2. اداره هیئت‌ها و ملاقات‌ها در این چارت مشخص شده است.
اداره گذرنامه کلیه امور سفرهای خارجی ریاست محترم مجلس و نمایندگان محترم چه در قالب کمیسیونی و چه در قالب گروه دوستی پارلمانی و چه در قالب سفرهای شخصی و یا سفرهایی که از طریق ارگان‌ها و نهادها انجام شود، را انجام می‌دهد.  
 
هم چنین صدور گذرنامه‌های سیاسی و هم چنین اخذ روادید در حیطه کاری اداره گذرنامه و مسافرت‌ها است.  
 
اداره هیئت‌ها و ملاقات‌ها نیز تنظیم و هماهنگی کلیه ملاقات‌های خارجی و هیئت‌هایی که از خارج می‌آیند یا درخواست ملاقات دارند، ملاقات‌های دو جانبه ریاست مجلس نواب رئیس و نمایندگان مجلس و هر ملاقات خارجی که انجام شود را انجام می‌دهد.  
 

تشریفات حدود 30 نیرو دارد
 
باشگاه خبرنگاران: تعداد پرسنل شما در اداره کل تشریفات چند نفر است؟

یثربی: اگر ساختارهای تعریف شده اداره کل تشریفات کامل شود حدود 30 نفر است.


 اداره کل بین الملل زیرنظر حوزه ریاست
 
باشگاه خبرنگاران: جایگاه اداره کل بین‌الملل مجلس کجاست؟

یثربی: این اداره کل مستقیما زیر نظر حوزه ریاست مجلس اداره می‌شود.


 

آشنایی با زبان خارجی الزام تشریفات

باشگاه خبرنگاران: آیا آشنایی با زبان خارجی جزء الزامات اداره کل تشریفات مجلس است؟

یثربی: بله، حتما باید جزو الزامات باشد.
 
می‌توانم گلیمم را از آب  بیرون بکشم

باشگاه خبرنگاران: شما با زبان‌های خارجی آشنایی دارید؟

یثربی: تسلط کامل نه، ولی آن قدری است که بتوانم گلیم خودم را از آب بیرون بکشم اما این مقدار کافی نیست و از زمانی که به اداره کل تشریفات آمده‌ام اولین مقوله‌ای که به آن اهمیت دادم فراگیری زبان انگلیسی به عنوان زبانی فراگیر در دنیاست.
 
آشنایی با زبان‌های خارجی مبنای جذب در تشریفات مجلس

باشگاه خبرنگاران: پس به فراگیری زبان توسط نیروهای اداره کل تشریفات اهمیت قائلید؟

یثربی: بله، از زمانی که به اداره کل تشریفات آمدم مبنای کسانی که می‌خواهند در این اداره کل جذب شوند آشنایی با زبان خارجی است.  
 
باشگاه خبرنگاران: به جز زبان انگلیسی سایر زبان‌ها نیز مورد نیاز است؟

یثربی: بله، سایر زبان‌ها هم مورد نیاز است و ما در اداره کل تشریفات باید کارشناس زبان‌های عربی، فرانسه و .... داشته باشیم چرا که مهمان‌های ما از تمام دنیا هستند.


 
کلاس خصوصی زبان می‌روم

باشگاه خبرنگاران: آیا آموزش خصوصی یادگیری زبان را دنبال می‌کنید؟

یثربی: بله، کلاس خصوصی می‌روم و ادامه دارد، تاسف دارد که نمی‌توانیم ارتباط روان برقرار کنیم
 
باشگاه خبرنگاران: عدم آشنایی با زبان‌های خارجی در این کار شما چه قدر مشکل‌ساز است؟

یثربی: واقعا مشکل دارد و جای تاسف دارد که ما در تشریفات هستیم و نمی‌توانیم به صورت روان با مسئولان سایر کشورها ارتباط بگیریم که این هم به خاطر عدم آشنایی با زبان است.  
 
باشگاه خبرنگاران: آیا تاکنون به خاطر این مسئله مشکلی برای شما پیش آمده است؟

یثربی: به حمدالله مشکلی پیش نیامده چرا که کم و بیش منظور خودم را منتقل می‌کنم ولی سایر کشورها به راحتی ارتباط برقرار می‌کنند و حتی مسئولان کشورهایی که زبان رسمی آن‌ها انگلیسی نیست به راحتی انگلیسی صحبت می‌کنند.  
 
گذرنامه سیاسی چیست
 
باشگاه خبرنگاران: شما از گذرنامه سیاسی سخن به میان آوردید منظور از گذرنامه سیاسی چیست؟

یثربی: گذرنامه سیاسی گذرنامه‌ای است که برای مسئولان سیاسی یک کشور صادر می‌شود که براساس این گذرنامه مسئولین در سایر کشورها از مصونیت سیاسی برخوردارند.
 
باشگاه خبرنگاران: فرآیند صدور گذرنامه سیاسی چگونه است؟

یثربی: گذرنامه سیاسی توسط بخش کنسولی وزارت امور خارجه صادر می‌شود آن هم پس از اخذ مجوز کمیته سفرهای مجلس و با یاداشت تشریفات مجلس.

 
کمیته سفرها چیست
باشگاه خبرنگاران: منظور از کمیته سفرها چیست؟

یثربی: کمیته‌ای است که با دستور رئیس مجلس تحت عنوان کمیته سفرها تشکیل می‌شود و وظیفه آن بررسی ونظارت بر سفرها می‌باشد چه هیئت‌های پارلمانی خارجی که درخواست دارند برای تبادل نظر به کشور ما بیایند و چه سفرهای خارجی نمایندگان محترم در قالب کمیسیون، گروه دوستی، اعضای این کمیته عبارتند از: 1. سه عضو هیئت‌رئیسه مجلس 2. رئیس حوزه ریاست 3. رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس 4. مدیر کل بین‌الملل مجلس و 5.  مدیر کل تشریفات .  
 

اعتبار گذرنامه سیاسی در همه کشورها
 
باشگاه خبرنگاران: گذرنامه سیاسی در همه کشورها اعتبار دارد؟

یثربی: بله، این گذرنامه در همه جای دنیا مسلما اعتبار دارد و نگاه کشورها به این گذرنامه فرق می‌کند همچنان که وقتی یک فرد سیاسی از کشور دیگری با گذرنامه سیاسی آن کشور به ایران می‌آید به عنوان یک دیپلمات او را می‌شناسیم و صدور گذرنامه سیاسی به این معنی است که وقتی مسئولی با این گذرنامه به کشوری سفر کرد کشور مقصد باید تمام مسائل امنیتی و سیاسی و محافظتی را پوشش دهد.  
 
البته برخی کشورها هستند که با گذرنامه سیاسی نیازی به اخذ روادید نیست یعنی گذرنامه سیاسی ویزا نیز محسوب می‌شود.

 
هزینه هر گذرنامه سیاسی 100 دلار

باشگاه خبرنگاران: هزینه گذرنامه سیاسی چه میزان است؟

یثربی: هزینه صدور گذرنامه سیاسی از آن‌جایی که برای مسئولین کشور و افراد دیپلمات صادر می‌شود حدودا 100 دلار است. 

 
گذرنامه خدمت برای خبرنگاران

باشگاه خبرنگاران: آیا برای خبرنگارانی که به همراه مسئولان به سفر خارجی می‌روند گذرنامه سیاسی صادر می‌شود؟

یثربی: خیر، گذرنامه خبرنگارانی که دارای مجوز رسمی از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هستند تحت عنوان گذرنامه خدمت است که معروفند به گذرنامه‌های آبی رنگ.  
 
باشگاه خبرنگاران: ظاهرا حجم کاری شما زیاد است

یثربی: بله، بدون اغراق می‌توان گفت که ما 24 ساعته مشغول کار هستیم.  
 
افزایش حجم کار با روی کار آمدن دولت یازدهم

باشگاه خبرنگاران: آیا با روی کار آمدن دولت یازدهم حجم فعالیت‌های شما تغییری داشته است؟

یثربی: بله، بسیار زیاد شده است چرا که نگاه سیاست خارجی ما تغییر کرده و خیلی از کشورها مایل هستند به ایران سفر کنند. می‌دانید این راه قبلا بسته بود ولی با توافق اولیه هسته‌ای و نگاه مثبت سیاست خارجی در دولت یازدهم کشورهای اروپایی و غربی روزنه امیدی می‌بینند بنابراین به دنبال سفر به ایران هستند که طبعا حجم کاری ما هم زیاد شده است.
 
باشگاه خبرنگاران: پس شما با این توافق زیاد موافق نیستید (خنده)

یثربی: نه اتفاقا موافق هستیم (خنده) ما مایلیم جمهوری اسلامی ایران با همه دنیا تعامل داشته باشد و این همان اصلی است که رهبر معظم انقلاب و سران سه قوه به آن تاکید دارند بنابراین می‌خواهیم به جز رژیم غاصب صهیونیستی با سایر کشورهای دنیا رابطه همراه با عزت داشته باشیم
 

 
کمبود نیرو و فضای فیزیکی داریم

باشگاه خبرنگاران: آیا با 30 نفر نیرو می‌توان جواب‌گوی این حجم کار بالای اداره کل تشریفات بود؟

یثربی: طبیعتا کار سختی است ولی بچه‌های ما تعهد کاری دارند و شبانه روز واقعا کار می‌کنند و دغدغه دارند ولی ما با کمبود فضای فیزیکی و نیرو مواجه هستیم.
 
ساختمان اداری جدید مجلس راه‌اندازی می‌شود

باشگاه خبرنگاران: به دنبال افزایش نیرو و گسترش فضای فیزیکی نیستید؟

یثربی: با توجه به این که در آینده ساختمان کمیسیون‌ها و اداری جدید مجلس که در قسمت جنوب شرق راه اندازی می‌شود فضای فیزیکی اداره کل تشریفات نیز گسترش می‌یابد و فعلا موقتا این‌جا هستیم.
 
در مورد نیرو نیز بچه‌های ما در حال حاضر اغراق نیست اگر بگویم به جای 4 یا 5 نفر کار انجام می‌دهند و در این رابطه نیز باید با بهره‌گیری از پرسنل جوان، کارشناس و اشنا به زبان‌های خارجی کار را تقسیم کنیم تا به بهره وری کامل برسیم. 
 
رابطه تنگاتنگ اداره کل تشریفات و وزارت امور خارجه
 
باشگاه خبرنگاران: با توضیحاتی که از اداره تشریفات ارائه کردید این اداره کل باید رابطه  تنگاتنگی با وزارت امور خارجه داشته باشد آیا با این وزارتخانه موازی‌کاری هم صورت می‌گیرد؟

یثربی: اصلا این گونه نیست ما نه موازی‌کاری داریم و نه بحث‌های اختلافی چرا که اکثر کارهای ما از طریق وزارت امور خارجه انجام می‌شود.  
فرض کنید دعوت‌نامه‌ای برای آقای دکتر لاریجانی و یا برای نواب رئیس و نمایندگان مجلس می‌آید یا این که برعکس دعوتی از رئیس مجلس یا روسا یا گروه های دوستی صورت می‌گیرد که ما این موضوع را از طریق معاونت امور مجلس وزارت‌ امور خارجه پیگیری می‌کنیم.
 
فرآیند درخواست یک سفر
 
باشگاه خبرنگاران: فرآیند درخواست سفر به یک کشور و یا درخواست سفر مقام خارجی به ایران چگونه است؟

یثربی: اگر قرار باشد مسئولی چه رئیس مجلس یا رئیس کمیسیون یا گروه دوستی یا هیئت پارلمانی که قصد سفر به کشور ما دارند یا درخواست ملاقات داشته باشند درخواست خود را از طریق سفارت‌خانه‌هایشان در تهران به وزارت امور خارجه اعلام می‌کند و این وزارتخانه نیز موضوع را با همه جوانب مطرح می‌کند و ما 2 بازه زمانی برای آن سفر اعلام می‌کنیم و وقتی طرف خارجی یکی از زمان‌های پیشنهادی را مورد موافقت قرار داد برنامه‌ریزی‌های خود را شروع می‌کنیم.
 
البته برای دریافت مجوز پروازی، به همراه بردن مترجم، استقرار در سفارت‌خانه کشورمان در کشور مقصد و... با وزارت امور خارجه رابطه تنگاتنگ داریم.  
 
سیاست لاریجانی در مورد سفرهای خارجی
 
باشگاه خبرنگاران: معمولا سفرهای رئیس مجلس اواخر هفته‌ها صورت می‌گیرد آیا این برنامه‌ریزی شده است؟

یثربی: بله، نظر دکتر لاریجانی بر این است که تا حد امکان سفرهای خارجی غیر از روزهای جلسه علنی باشد یعنی جلسات علنی از اهمیت خاصی برای‌شان برخوردار است بنابراین ما سعی می‌کنیم سفرهای خارجی را برای اواخر هفته برنامه‌ریزی کنیم مگر آن‌که موارد خاص پیش بیاید.
 
رایزنی با دولت در مورد سفرهای لاریجانی
 
باشگاه خبرنگاران: آیا سفرهای رئیس مجلس به برخی کشورها با هماهنگی دولت صورت می‌گیرد؟

یثربی: وقتی رئیس مجلس به سفری دعوت می‌شود این سفر در وهله اول پارلمانی است یعنی در مورد مسائل پارلمانی به آن کشور سفر می‌کند و بعد از آن مقوله ملی می‌شود یعنی این که در زمینه‌های اقتصادی، سیاسی، تجاری، فرهنگی، انرژی، علمی، بانکی و ... بحث می‌شود.
 
بعضی اوقات که رئیس مجلس بنا دارد به سایر کشورها سفر کند، جلسات یا کارگروه‌هایی تشکیل می‌شود و تمام ابعاد سیاسی و پارلمانی آن کشور را مد نظر قرار می‌دهیم و اگر وزاتخانه‌هایی بتوانند نقش تاثیرگذاری در کشوری که قرار است سفر انجام شود، داشته باشند با وزرای آن وزارتخانه‌ها تبادل نظر می‌کنیم.
 
مجالس برخی کشورها تاثیر زیادی در سیاست‌گذاری آن کشور دارند بنابراین از طریق رایزنی پارلمانی می‌توان روابط را گسترش داد.
 
12 سفر خارجی داشته‌ام
 
باشگاه خبرنگاران: آقای یثربی شما از 11 دی ماه 91 مدیر کل تشریفات مجلس منصوب شدید از زمان انتصاب چند سفر خارجی با رئیس مجلس داشته‌اید؟

یثربی: تاکنون 12 سفر خارجی داشته‌ام.
 
باشگاه خبرنگاران: به کدام کشورها؟

یثربی:1. سودان 2. پاکستان 3. هند 4. ترکمنستان 5. صربستان 6. سوئیس 7. کرواسی 8. چین 9. عمان 10. تونس 11. آفریقایی‌جنوبی 12. کنگو           
 
باشگاه خبرنگاران: آیا شده تاکنون رئیس مجلس سفر خارجی داشته باشد و شما وی را همراهی نکنید؟

یثربی: از زمان انتصابم به مدیر کل تشریفات مجلس بخاطر وظیفه ذاتی کارم همه سفرها را به همراه آقای لاریجانی رفته‌ام.
 
باشگاه خبرنگاران: ظاهرا  همراهی مدیر کل تشریفات در سفرهای خارجی رئیس مجلس امری ضروری است

یثربی: بله، مسئولیت سفر و کلیه هماهنگی‌ها بر عهده تشریفات است و باید از ابتدا که سفر قطعی و مشخص شد تا انتها مدیر کل تشریفات وظیفه خود را به خوبی ایفا کند.
 
البته برخی از کشورها موضوع را به خوبی دریافته و تشریفات مناسب انجام می‌دهند مثلا وقتی رئیس‌مجلس به کشوری می‌رود تشریفات و پروتکلی در حد یک رئیس جمهور انجام می‌دهند و یا رئیس مجلس آن کشور در فرودگاه حضور پیدا می‌کند و از آقای لاریجانی استقبال می‌شود که این اهمیت نقش مجلس شورای اسلامی و استقلال قوا در کشور ما را نشان می‌دهد.




گروه پیشرو چیست

باشگاه خبرنگاران: ظاهرا گروهی تحت عنوان پیشرو قبل از هر سفری به کشور مقصد رفته و هماهنگی‌های لازم را انجام می‌دهند منظور از گروه پیشرو چیست؟

یثربی: گروه پیشرو از کارشناس تشریفات و دوستان حفاظت تشکیل می‌شود که پیش از سفر رئیس مجلس به کشور مقصد رفته و هماهنگی‌های لازم را با تشریفات آن کشور، وزاتخارجه و سفارت کشورمان انجام می‌دهند.
 
باشگاه خبرنگاران: معمولا این گروه چه هماهنگی‌هایی را انجام می‌دهد؟


یثربی: چک لیست گروه پیش‌رو تعریف شده است و اگر اغراق نباشد حدود 20 الی 30 مورد محور دارد از قبیل استقبال، اسکان، دیدارها، مذاکرات، بازدیدها و کلیه امور و...  
وقتی رئیس‌مجلس به یک کشوری سفر می‌کند این گروه بررسی می‌کند که مثلا چه کسی به استقبال رئیس مجلس می‌آید، نحوه استقبال چگونه است، آیا همتای رئیس‌مجلس به استقبال می‌آید، برخی مواقع استقبال در سطح معاون رئیس و استقبال اصلی جداگانه صورت می‌گیرد، محل اسکان در چه هتلی و در چه سطحی است، آیا آداب و موازین اسلامی رعایت می‌شود؟ و گروه پیشرو همه این موضوعات را بررسی می‌کند.  
 
آمار سفر و ملاقات‌های رئیس و نمایندگان مجلس در سال 92

باشگاه خبرنگاران: آیا آماری از تعداد سفرهای رئیس‌مجلس، ملاقات‌ها و دیدارهای نمایندگان و اعضای هیئت‌رئیسه دارید؟

یثربی: بله، آمار ملاقات‌های صورت گرفته مجلس در سال 92 به شرح زیر است:
 
* ملاقات‌های خارجی رئیس‌مجلس 101 مورد؛ این ملاقات‌ها در سطح روسای مجالس، نخست وزیران کشورها، وزرای خارجه کشورها، گروه‌های دوستی پارلمانی، روسای کمیسیون‌های خارجی پارلمان‌ها، کمیسیون‌های مختلف پارلمان دنیا، نهادها و گروه‌های بین‌المللی بوده است.
* ملاقات‌های خارجی نواب رئیس مجلس 15 مورد.
* ملاقات‌های خارجی روسای کمیسیون‌های تخصصی مجلس به جز کمیسیون امنیت ملی 14 مورد.
* ملاقات‌های نمایندگان و مقامات مجلس 85 مورد.  
* ملاقات‌های خارجی رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس 67 مورد.
* تعداد سفرهای رئیس مجلس از ابتدای دوره نهم تاکنون 15 مورد.  
* تعداد سفرهای کمیسیونی 26 مورد.  
* تعداد سفرهای بین‌المجالس 6 مورد.  
* تعداد سفرهای گروه دوستی 7 مورد.
 
هم‌چنین چند اجلاس در سال 92 داشتیم که به شرح زیر است:
* اجلاس شورای اجرایی مجمع مجالس آسیایی
* برگزاری نشست رئیس مجلس با سفرای کشورهای اسلامی  
* برگزاری مراسم تحلیف ریاست جمهوری
* برگزاری سالروز تاسیس دبیرخانه مجمع مجالس آسیایی
* نشست سفرای کشورهای اسلامی با ستاد برگزاری نهمین اجلاس بین‌المللی مجالس کشورهای اسلامی  
* نهمین اجلاس بین‌المجالس کشورهای اسلامی  
* اجلاس روسای کمیسیون‌های امنیت ملی و سیاست خارجی شش کشور دوست سوریه
 
15 سفر خارجی لاریجانی از ابتدای مجلس نهم

باشگاه خبرنگاران: آقای لاریجانی از ابتدای مجلس نهم تاکنون چند سفر خارجی داشته است؟

یثربی: به صورت دقیق بگویم 15 سفر.  
 
باشگاه خبرنگاران: آقای یثربی علت جابه‌جایی مدیر کل تشریفات مجلس چه بود؟


یثربی: پیش از من آقای رسولی‌زاده مدیر کل تشریفات مجلس بود که در حال حاضر مشاور و  مدیر کل دفتر معاونت اجرای مجلس هستند، بالاخره دور جدیدی ( دوره نهم) از مجلس آغاز و یک سری تغییرات مدیریتی انجام شد و نظر آقای لاریجانی و معاونت اجرایی افزایش راندمان کاری مجلس بود و بنا داشتند از نیروهای جوان استفاده کنند بنابراین این جابه جایی صورت گرفت. 

حتی یکبار هم در سفرها به بازار نرفتم
 
باشگاه خبرنگاران: برخی معتقدند جایگاه مدیر کل تشریفات خوب است چرا که به اکثر کشورها سفر می‌کنند نظرتان در این باره چیست؟

یثربی: بله، در نگاه اول همین‌طور است ولی واقعا این گونه نیست شاید برخی‌ها می‌گویند فلانی به سفر می‌رود و خوش می‌گذرد ولی بدون اغراق می‌گویم که در این سفرها حتی یک بار هم برای خرید به بازار نرفته‌ام یا این که به جاهای تفریحی نرفته‌ایم مثلا در سفر به چین به از دیوار چین بازدید نکردیم، یا در سفر به هند به تاج محل نرفتم.
 
سیاست آقای لاریجانی در سفرها این است که باید منافع کشور تامین شده و بیشترین بهره‌برداری صورت بگیرد بنابراین از زمان ورود به یک کشور تا خروج فقط در حال برنامه‌ریزی ملاقات‌ها و دیدارها هستیم و از ساعت 6 صبح تا 12 شب برنامه داریم و علاوه بر آن بعد از اتمام ملاقات‌ها با بچه‌ها اقدامات همان روز را رصد می‌کنیم و برای روز بعدی برنامه‌ریزی می‌کنیم. 

اصطلاح تشریفاتی 1+2
 
باشگاه خبرنگاران: اصطلاحی در تشریفات وجود دارد که می‌گویند هزینه 1+2 را قبول می‌کنیم این اصطلاح به چه معنی است؟


یثربی: یعنی این که هزینه هیئتی که می‌خواهد به ایران بیاید را در حد سه نفر قبول خواهیم کرد یک نفر رئیس و دو نفر همراه و البته این متغییر است که شاید برخی مواقع بیشتر و کمتر شود.  
مثلا در برگزاری نهمین اجلاس مجالس کشورهای اسلامی ما اعلام کردیم هزینه 1+2 را در صورتی پرداخت می‌کنیم که روسای مجلس بیایند در غیر این صورت 1+1 خواهد بود که فقط 29 کشور در سطح رئیس مجلس آمدند و مابقی در سطح پایین‌تر و ما هزینه را بر این اساس اعمال کردیم.  
 




معیار انتخاب هتل برای مهمانان خارجی

باشگاه خبرنگاران: یکی از موضوعاتی که همواره در این سفرها مطرح می‌شود انتخاب هتل برای اسکان مسئولان خارجی است و ظاهرا هتل‌داران تمایل زیادی برای انعقاد قرارداد دارند چرا که سود خوبی برای آن‌ها دارد معیار شما برای انتخاب هتل‌ها چیست؟

یثربی: مهمترین موضوع برای ما این است که هتلی انتخاب شود تا عزت جمهوری اسلامی نشان داده شود یعنی هتل در بهترین سطح بوده و از مرکزیت خوبی هم برخوردار باشد این که وقتی میهمان وارد هتل می‌شود همه چیز فراهم باشد و آرامش خاطری هم داشته باشد بنابراین ما در تهران بهترین هتل‌ها را در نظر می‌گیریم.
  
 
پروتکل تشریفاتی چیست
 
باشگاه خبرنگاران: آقای یثربی واژه پروتکل اخیرا خیلی مورد استفاده رسانه‌ها قرار گرفت مخصوصا پس از سفر هیئت پارلمانی و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به تهران که با محکومین فتنه دیدار کردند و بعد اعلام شد که این دیدارها در پروتکل بوده یا نه، منظور از پروتکل چیست؟

یثربی: پروتکل در زبان انگلیسی به معنای همان تشریفات است، براساس پروتکل وقتی قرار است هیئتی به تهران سفر کند اقداماتی که لازم است انجام شود در آن پروتکل به آن اشاره می‌شود ولی این گونه نیست که بگوییم پروتکل یک سند مکتوب بوده و پس از امضا بین طرفین رد و بدل می‌شود .
 
تشریح فرآیند سفر هیئت پارلمانی اروپا به تهران و ناگفته‌های این سفر

باشگاه خبرنگاران: به صورت مصداقی بخواهیم بگوییم پروتکل سفر هیئت پارلمانی اروپا به تهران چگونه بود؟

یثربی: هیئت پارلمانی به دعوت آقای کاظم جلالی صورت گرفت چرا که آقای جلالی رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و اتحادیه اروپا بود و دعوت‌نامه از طریق وزارت امور خارجه به پارلمان اتحادیه اروپا انجام شد.
 
شرایط هیئت پارلمانی برای سفر به  تهران

البته پیش از آن 2 یا 3 بار دعوت صورت گرفته بود ولی آن‌ها یک سری شرایطی داشتند که خارج از چارچوب و مواضع نظام بود.
 
باشگاه خبرنگاران: مثلا چه درخواستی؟

یثربی: من آن موقع مدیر کل تشریفات نبودم نمی‌دانم ولی بالاخره درخواست‌هایی آن‌ها دارند که از نظر نظام ما به مصلحت نمی‌باشد و هر هیئتی هر چه می‌گوید نباید فراهم کنیم.
 
باشگاه خبرنگاران: یک وقت خواسته‌ها به لحاظ شرعی غیرقابل قبول است و یک وقت خواسته آن‌ها برخلاف حاکمیت و اقتدار نظام ملی ماست کدام یک از این‌ها مورد نظر شماست؟

یثربی: منظورم بحث شرعی نبود بلکه بیشتر در چارچوب مسائل سیاسی است که مورد موافقت قرار نگرفت یا مثلا اتفاقات منطقه‌ای و سیاسی می‌افتاد که به هر دلیلی این سفر را به تاخیر می‌انداخت.
 
باشگاه خبرنگاران: شما فرمودید بیش از این 2 یا 3 بار دعوت شده بودند که آن‌ها پیش شرط داشتند، چه ضرورتی داشت که ما پس از 2 یا 3 بار دعوت به آن‌ها دعوتنامه ارسال کنیم؟


یثربی: درخواست از طرف آن‌ها هم بود و فکر کنم بیشتر درخواست‌ها از طرف آن‌ها صورت می‌گرفت و وقتی دعوت‌نامه ارسال می‌شود دو طرف پیگیری می‌کنند مخصوصا هیئتی که می‌خواهد سفر انجام دهد.

باشگاه خبرنگاران: اولین درخواست سفر به تهران از طرف ایران بود یا پارلمان اروپا؟

یثربی: عرض کردم آن زمان مدیر کل تشریفات نبودم ولی فکر کنم اولین درخواست حضور در ایران از طرف پارلمان اروپا بود.  
 
باشگاه خبرنگاران: این درخواست‌ها که فرمودید دو یا سه بار ارسال شده بود آیا در زمان دولت دهم بود یا یازدهم؟

یثربی: فکر کنم در دولت دهم بود.
 
باشگاه خبرنگاران: فرآیند دعوت از هیئت پارلمانی اروپا چگونه بود؟

یثربی: وقتی هیئت پارلمانی اروپا تاریخ سفرشان را قطعی اعلام کردند وزارت‌خارجه نیز نظر خود را در خصوص این سفر مثبت اعلام کرد و سفر انجام شد.
در بحث چرایی ملاقات‌ها و دیدارهایی که صورت گرفت ما فقط کار اجرایی می‌کردیم یعنی فقط پذیرش هیئت با ما بود و امکاناتی که در اختیار آن‌ها قرار دادیم و برنامه‌ریزی‌هایی که صورت گرفت.
 
باشگاه خبرنگاران: آیا دیدار با محکومین فتنه در پروتکل بود؟

یثربی: چنین چیزی مطرح نبود و ما اصلا خبر نداشتیم، وزارت خارجه در برنامه‌های آنها گفت این‌ها می‌خواهند با رئیس‌مجلس، رئیس‌جمهور، وزیر امور خارجه، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام دیدار داشته باشند هم چنین از آخرین اقدامات ستاد مبارزه با مواد مخدر اطلاع یافته و حتی با محمد جواد لاریجانی دیدار کنند چیزی به عنوان این که می‌خواهند با محکومین فتنه دیدار داشته باشند نبود و ما از این کار اطلاع نداشتیم.
 
باشگاه خبرنگاران: پس این دیدارها در پروتکل نبود؟

یثربی: خیر این دیدارها در برنامه‌های اعلامی آنها نبود.
 
باشگاه خبرنگاران: سفر هیئت پارلمانی اروپا ماهیت پارلمانی داشته و به میزبانی مجلس شورای اسلامی بود،  وزارت امور خارجه در این مواقع  چه نقشی دارد؟

یثربی: سفیر ما طی یاداشت رسمی به ما گزارش می‌دهد که با رئیس هیئتی که قرار است ملاقلا شود مذاکره کردم و در خواست‌‌های آنها به در خصوص فلان موارد است.

 
باشگاه خبرنگاران: مگر می‌شود هیئتی از خارج به ایران بیاید و بدون هماهنگی هر جا دوست داشت برود؟


یثربی: معمولا هر هیئتی که به ایران می‌آید سفیر آن کشور به افتخار آن هیئت یک ضیافت شام یا ناهار در سفارت‌خانه خودشان ترتیب می‌دهد.
 
باشگاه خبرنگاران: این موضوع در مورد هیئت پارلمانی اروپا نیز صدق داشت؟

یثربی: وقتی هیئت پارلمانی اروپا آمد چون ریاست دوره‌ای اتحادیه اروپا برعهده یونان بود بنابراین سفیر یونان در سفارت‌خانه این کشور ضیافت ناهار داشت و بعد از آن نیز این دو نفر یعنی جعفر پناهی و نسرین ستوده به آن‌جا رفتند.
 
باشگاه خبرنگاران: پس می‌شود گفت هر هیئتی که به تهران می‌آید می‌تواند در سفارتخانه خود هر کاری که دوست داشت انجام دهد و ما هم کاری از دستمان برنیاید که انجام دهیم؟

یثربی: وقتی هیئتی وارد سفارت‌خانه خودشان می‌شوند آن سفارت به عنوان خاک حاکمیتی این کشور است ما نمی‌توانیم ورود کنیم مگر این که خودشان بگویند شما هم بیایید بنابراین ما نمی‌دانیم در آن سفارت‌خانه چه اتفاقی می‌افتد.  
ولی مسئولین حفاظتی اطلاعاتی و امنیتی بالاخره جوانب امر را در نظر می‌گیرند و حدسیات و اتفاقات پیش رو را در نظر می‌گیرند و این که به یقین برسد این کار انجام می‌شود یا نه آن‌ کارها دیگر کارهای اطلاعاتی است.  
 
باشگاه خبرنگاران: مجلس در جریان دیدار هیئت پارلمانی اروپا با محکومان فتنه تا چه میزان مقصر بود؟


یثربی: مجلس میزبان بود ولی چیزی به عنوان این دیدارها پیش‌بینی نشده بود و یک کار غیرمتعارف و خارج از تشریفات پروتکل انجام شد.
 
باشگاه خبرنگاران: آقای لاریجانی در این رابطه اصطلاحی دارد که می‌گوید دیدار دزدانه ... 

یثربی: بله، من هم می‌توانم بگویم این دیدار دزدانه و خلاف آداب تشریفات بود مثل این که ما به کشور دیگری برویم و خارج از عرف آن کشور عمل کنیم. 


 
 
خبری از سفر مجدد هیئت پارلمانی به تهران ندارم

باشگاه خبرنگاران: ظاهرا گفته شده هیئت پارلمانی اروپا مجددا می‌خواهد باترکیب جدید به ایران سفر کند صحت دارد؟

یثربی: من چیزی در این رابطه نشنیده‌ام.
 
باشگاه خبرنگاران: اگر هیئت پارلمانی اروپا بخواهد مجددا به ایران بیاید باز هم موافقت می‌شود؟

یثربی: بالاخره حساسیت‌ها بعد از دو سفری که در تهران صورت گرفت بیشتر شده است منظورم هیئت پارلمانی اروپا و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا است، قطعا دقت بیشتری در این زمینه صورت خواهد گرفت و شروطی هم گذاشته خواهد شد.  
 
ضرورت ایجاد شروط برای سفر هیئت های خارجی به تهران

باشگاه خبرنگاران: پس می‌شود از هر اقدامی که می‌خواهند انجام دهند جلوگیری کرد؟

یثربی: مسئولین وزارت خارجه و اطلاعات تدبیر مناسب و حساسیت بیشتری انجام دهند و ما هم باید برای سفر آن‌ها شروطی بگذاریم.
 
فضای سفر استراو به ایران

باشگاه خبرنگاران: در مورد سفر آقای جک استروا به تهران چه فضایی وجود داشت؟

یثربی: دعوت از آقای استروا به دعوت آقای منصوری آرانی رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و انگلیس بود که بعد از سفر هیئت پارلمانی اروپا به تهران صورت گرفت بنابران حساسیت وجود داشت البته حساسیت سفر جک استروا برای مراسم تحلیف وجود داشت ولی بعدا بخاطر موضع گیری‌های مناسبی که نسبت به کشورمان داشت فضا برای سفرشان به تهران تلطیف شد.
 
اشتون به این نتیجه رسیده بود که باید با لاریجانی دیدار کند

باشگاه خبرنگاران: هماهنگی‌های دیدار اشتون با لاریجانی چگونه بود؟

یثربی: از یک هفته قبل وزارت خارجه به ما اعلام کرد که اشتون در فلان تاریخ می‌خواهد با آقای لاریجانی دیدار کند که مثل همه دیدارها هماهنگی‌ها صورت گرفت و دیدار خوبی هم بود البته خود خانم اشتون به این امر واقف بود چون کلیه مراحل توافق هسته‌ای باید با اطلاع و نظارت مجلس شورای اسلامی باشد به این نتیجه رسید باید با آقای لاریجانی در این خصوص رایزنی و دیدار داشته باشد.
 
2 اقدام ملی مجلس در سال 92

باشگاه خبرنگاران: مجلس شورای اسلامی در سال 92 دو کار مهم و ملی انجام داد یکی برگزاری مراسم تخلیف رئیس‌جمهور یازدهم و دیگری نهمین اجلاس مجالس کشورهای اسلامی بود نظرتان در این باره چیست؟

یثربی: بله، من هم معتقدم مجلس دو کار ملی در سال 92 انجام داد مراسم تحلیف رئیس‌جمهور یازدهم مراسمی بود که دیگر تکرار نخواهد شد و کشور ما برای اولین بار چنین مراسم باشکوهی را برگزار کرد.  
در این مراسم تحلیف حدود 50 کشور در سطوح رئیس‌جمهور، نخست وزیر، وزیرخارجه، هیئت‌های سیاسی شرکت داشتند که 10 رئیس‌جمهور بین آن‌ها بود
 
از بُعد معنوی رمضان 92 چیزی متوجه نشدم
باشگاه خبرنگاران: مراسم تحلیف ماه رمضان برگزار شد....

یثربی: بله، من شخصا از ماه رمضان سال 92  در بُُعد معنوی چیزی متوجه نشدم چرا که این مراسم اواخر ماه مبارک رمضان بود و دو هفته قبل به ما اعلام کردند که این مراسم در چنین سطحی برگزار خواهد شد بنابراین درگیر برنامه‌ریزی بودیم.
 
مخالف برگزاری تحلیف در اجلاس سران بودم

باشگاه خبرنگاران: برخی معتقد بودند ای کاش چنین مراسم باشکوهی در سالن اجلاس سران برگزار می‌شد چرا که گنجایش مجلس پایین بود، البته اگر منع قانونی نداشت باید این کار صورت می‌گرفت چرا که طبق قانون اساسی باید مراسم تحلیف در صحن مجلس برگزار شود

یثربی: حتی اگر منع قانونی نداشت باز هم می‌گفتم نباید در سالن اجلاس برگزار می‌شد، هر چند برگزاری این مراسم باشکوه در مجلس برای ما زحمت داشت ولی اگر این مراسم در هر جای دیگری به جز مجلس برگزار می‌شد آن ابهت لازم را نداشت و حتی ممکن بود بعدا بگویند در هشت دوره گذشته مراسمات تحلیف در مجلس بوده ولی آقای روحانی نمی‌خواهد با مجلس تعامل کند بنابراین مراسم خود را جابه جا کرده است.  
 
روحانی هم راضی نبود تحلیف جای دیگر برگزار شود
 
باشگاه خبرنگاران: آیا آقای روحانی موافق بودند که مراسم تحلیف در جای دیگری برگزار شود؟

یثربی: فکر می‌کنم آقای روحانی هم راضی نبودند تا مراسم تحلیف در جای دیگری به غیر از مجلس برگزار شود.
 
هزینه تحلیف؟

باشگاه خبرنگاران: هزینه برگزاری مراسم تحلیف چه میزان بود؟

یثربی: نمی‌دانم.
 
باشگاه خبرنگاران: آیا مهمانی بود که دعوت شده باشد ولی در این مراسم حضور نیابد؟

یثربی: آن طور که می‌دانم دعوت برای حضور در مراسم تحلیف به روسای جمهور همه کشورها به جز رژیم غاصب صهیونیستی و آمریکا ارسال شد.


 
تحلیف بدون پذیرایی

باشگاه خبرنگاران: یکی از نکاتی که در این مراسم وجود داشت به دلیل مقارن بودن با ماه مبارک رمضان پذیرایی صورت نگرفت

یثربی: بله، خیلی از کشورهایی حضور داشتند که شاید مسلمان نبودند و عدم پذیرایی از میهمانان در چنین مراسم باشکوهی برای ما سخت بود ولی طبق وظیفه شرعی و اینکه ما جزء کشورهای اسلامی هستیم این کار را انجام ندادیم و برای اولین بار تحلیف بدون پذیرایی صورت گرفت یعنی هیچ اقلام خوراکی را در نظر نگرفتیم.
یکی از دلایلی که برنامه‌ریزی کردیم که مراسم تحلیف بعدازظهر صورت بگیرد همین بود معتقد بودیم اگر قرار است از مهمان‌هایی که روزه نیستند پذیرایی شود در هتل‌های خودشان این اتفاق بیفتد ولی بجای آن همه مهمانان در ضیافت افطار رئیس جمهور شرکت کردند.
 
توجیه مهمانان تحلیف

باشگاه خبرنگاران: آیا مهمانان توجیه شدند که ماه رمضان است و عدم پذیرایی به این دلیل بوده است؟

یثربی: بله، کشورهایی که اسلامی بودند طبیعتا می‌دانستند و به کشورهای غیراسلامی نیز توضیح داده شد.  
 
دست دادن دیپلمات‌های زن و مرد و گروه پیشرو
 
باشگاه خبرنگاران: یکی از موضوعاتی که بین دیپلمات‌ها مطرح بوده و بعضا در خاطرات خود به آن اشاره می‌کنند موضوع دست دادن زن و مرد دیپلمات‌ها به هنگام ملاقات است اما دیپلمات‌های ما به دلیل آموزه‌های شرعی از این کار امتناع می‌ورزند آیا این مسئله دردسرساز است؟


یثربی: همان گونه که به گروه پیشرو اشاره کردم این موضوع نیز یکی از مواردی است که در خصوص آن تبادل نظر می‌شود و گفته می‌شود وقتی رئیس مجلس ما می‌آید اگر رئیس‌مجلس آن کشور زن  است و به استقبال آمد چگونه رفتار کند مثلا می‌گوید رئیس مجلس و هیئت همراه ایران طبق موازین شرعی دست نمی‌دهند.
 
باشگاه خبرنگاران: از زمانی که شما مدیر کل تشریفات شدید آیا اتفاق خاصی در این رابطه افتاده است؟

یثربی: خیر، به حمدالله چنین اتفاقی پیش نیامده و هیئت‌ها به صورت دو طرفه موضوع را رعایت کردند. 


 
توفیق اجباری اجلاس مجالس کشورهای اسلامی

باشگاه خبرنگاران: اجازه دهید به نهمین اجلاس مجالس کشورهای اسلامی که اخیرا نیز برگزار شد اشاره کنم هماهنگی‌های برگزاری این اجلاس چگونه بود؟

یثربی: می‌دانید بنیانگذار این اجلاس ایران است یعنی در زمان ریاست مجلسی آقای ناطق نوری مطرح شد و دبیرخانه این اجلاس نیز در تهران قرار دارد.
در اجلاس گذشته کشورهای اسلامی که در سودان برگزار شد قرار بر این بود تا اجلاس بعدی در کشور بورکینافاسو برگزار شود اما سه ماه قبل از برگزاری این اجلاس کشور بورکینافاسو اعلام کرد به دلیل مشکلات مالی نمی‌تواند این نشست را برگزار کند.
طبق آیین نامه برگزاری این اجلاس اگر کشوری نتواند میزبانی اجلاس را انجام دهد و سایر کشورها نیز اعلام آمادگی برای برگزاری اجلاس نکنند باید اجلاس در کشوری که دبیرخانه در آن قرار دارد برگزار شود بنابراین قرار شد این اجلاس در تهران برگزار شود.  
 
باشگاه خبرنگاران: یعنی برگزاری نهمین اجلاس کشورهای اسلامی در تهران از سر اجبار بود؟


یثربی: بله، این گونه بود.
 
باشگاه خبرنگاران: آیا ایران از این اتفاق پیش آمده استفاده کرد یا اینکه از چنین پیش آمدی ناراحت بود؟

یثربی: نه اتفاقا ما به نحو احسن استفاده کردیم چرا که ایران بنا دارد با کشورهای اسلامی تعامل داشته باشد و در شرایط فعلی منطقه که سوریه، افغانستان، عراق و سایر کشورها درگیرند نیاز بود رایزنی پارلمانی مناسبی با دیگر کشورها در این مورد داشته باشیم هر چند برای ما زحمت داشت ولی ره آورد مناسبی هم در برداشت.  
برای اولین بار 28 رئیس مجلس، 13 نایب رئیس و 11 کشور در سطح نمایندگان مجلس و هم چنین 15 مجمع و اتحادیه‌ و نهادهای مردمی به عنوان ناظر در این اجلاس شرکت کردند.
از زمان پایه‌گذاری اجلاس مجالس کشورهای اسلامی این اولین بار بود که 28 رئیس مجلس در اجلاس تهران شرکت کردند و در نوع خود رکوردزنی بود چرا که بالاترین حضور روسای مجالس 14 رئیس مجلس بوده است.
الحمدالله اداره کل تشریفات مجلس توانست سربلند بیرون بیاید و ما به تنهایی بار تشریفات این اجلاس را به دوش گرفتیم هر چند وزارت امور خارجه و نهاد ریاست جمهوری همکاری مناسبی با ما داشتند ولی نظر ریاست محترم مجلس، معاونت اجرایی و آقای بروجردی به عنوان رئیس اجرای اجلاس این بود که تشریفات مجلس محور برگزاری باشد و برای بنده و همکارانم یک تجربه خوبی بود.  
 
بازدید مهمانان اجلاس از اصفهان و مشهد

باشگاه خبرنگاران: آیا مهمانانی که به منظور شرکت در اجلاس مجالس کشورهای اسلامی به تهران آمدند از سایر شهرهای ایران نیز بازدیدی داشتند؟

یثربی: بله، برخی از کشورها درخواست دادند که از اصفهان و مشهد بازدید کنند که این هماهنگی صورت گرفت.
 
خاطره تلخ سیستم صوتی اجلاس

باشگاه خبرنگاران: آقای یثربی شما حدود 14 ماه است که مسئولیت تشریفات مجلس را برعهده دارید قطعا در این بازه زمانی اتفاقات ناگوار و خوشایندی رخ داده است در بخش پایانی این گفتگو در صورت امکان یکی دو مورد از خاطرات شیرین و تلخ خودتان را بگویید.

یثربی: یکی از خاطراتی که به یاد دارم و به خاطر استرسی که به ما وارد شد در همین اجلاس اخیر مجالس کشورهای اسلامی بود، وقتی سخنرانی آقای رئیس‌جمهور پایان یافت و نوبت به سخنرانی روسای مجالس رسید یک لحظه دیدم میکروفن‌های میهمانان چشمک می‌زند البته حواسشان نبود، فورا خودم را به اتاق کنترل رساندم و دیدم مسئول اتاق کنترل گفت لاین1 سیستم صوتی از کار افتاده است و این بخاطر این بود که 6 کانال ترجمه همزمان از سیستم صوتی استفاده می‌کردند.
 
مسئول اتاق کنترل از من درخواست کرد تا 20 ثانیه فرصت دهیم سیستم صوتی را خاموش و روشن کند تا سیستم بعدی روی مدار قرار گیرد، موافقت با این درخواست سخت بود چرا که قرار بود 20 ثانیه سیستم صوتی کل مجموعه قطع شود و این اصلا خوش آیند نبود و استرس داشت در همین فکر بودم و می‌خواستم به آقای لاریجانی اعلام کنم که ایشان به طریقی تنفس اعلام کنند تا ما سیستم صوتی خودمان را درست کنیم.
 
قصد رفتن به پیش آقای لاریجانی و گفتن موضوع را داشتم که در این حین آقای لاریجانی اعلام کرد سخنرانی رئیس‌مجلس چاد یا نیجر (یکی از این دو کشور) به پایان رسیده و از رئیس بعدی درخواست کرد تا پشت میکروفن قرار گیرد، بچه‌های اتاق کنترل زرنگی کردند و در فاصله‌ای که رئیس بعدی می‌خواست پشت میکروفن قرار گیرد سیستم را فورا روشن و خاموش کردند و سیستم بعدی فورا در مدار قرار گرفت و به حمدالله مشکل به خیر و خوشی پایان یافت.  
 
باشگاه خبرنگاران: البته آقای لاریجانی معتقد است مشکل صوت در نظام جمهوری اسلامی ایران حل نخواهد شد (خنده)

یثربی: (خنده) واقعا همین گونه است ما بارها سیستم صوتی اجلاس را چک کردیم ولی باز هم چنین مشکلی رخ داد.
 
البته همزمان شش زبان ترجمه می‌شد یعنی انگلیسی، عربی، فرانسه، اسپانیایی، ترکی و فارسی و اگر سیگنالی به هم می‌خورد کار ما سخت می‌شد که برای لحظاتی این اتفاق افتاد.
 
سیستم ترجمه همزمان که در سالن اجلاس نصب کرده‌اند سیستم جدیدی است که باید چشمی دستگاه ترجمه باید با چشمی دستگاه اصلی که در سالن تعبیه شده ارتباط کامل برقرار کرده و سپس دستگاه ترجمه قادر به استفاده باشد ما حتی راه‌های دیگر را پیش‌بینی کرده بودیم مثلا میکروفن دستی در کنار جایگاه هیئت‌رئیسه اجلاس تعبیه کرده بودیم که در صورت قطع احتمالی کل سیستم صوتی حداقل رئیس‌مجلس از آن استفاده کند.
 
توسل برای پرواز هواپیمای لاریجانی به چین
 
باشگاه خبرنگاران: خاطره دیگری هم به یاد دارید؟

یثربی: بله، یک خاطره‌ای که خیلی جالب بود مربوط به سفر آقای لاریجانی به چین است.  
قرار بود آقای لاریجانی به چین سفر کند و می‌دانید برای سفر به یک کشور باید مجوزهای پرواز گرفته شود و این کار را وزارت امور خارجه انجام می‌دهد، شب قبل از پرواز برای آخرین بار با وزارت امور خارجه صحبت کردم و گفتند مجوز همه کشورهای مسیر عبوری گرفته شده الا 2 کشور که مقداری زمان لازم است ولی انجام می‌شود،  ساعت 5 صبح مجددا با وزارت خارجه تماس گرفتم که گفتند یکی از مجوزها در حال صدور است و دیگری فعلا آماده نشده است ولی تا ساعت 6 صبح آماده می‌شود.
 
ساعت 6 صبح مجددا تماس گرفتم خبری نشد، 6:30 دقیقه تماس گرفتم باز هم خبری نبود، مرتب با وزارت امور خارجه تماس می‌گرفتم، ساعت 7 تماس گرفتم وزات امور خارجه گفت یکی از مجوزها صادر شده ولی دومی صادر نشده است، استرس داشتم، آقای لاریجانی وارد پابیون شدند، بازهم از مجوز دومی خبری نبود،  آقای لاریجانی مصاحبه خود را انجام دادند، هیئت‌ همراه آقای لاریجانی سوار هواپیما شدند باز هم خبری از مجوز دومی نشد، آقای لاریجانی مراحل تشریفات (کوچه‌وش) را انجام دادند، شدید استرس داشتم ولی موضوع را کسی نمی‌دانست فقط من، خلبان هواپیما و وزارت امور خارجه می‌دانستیم، آقای لاریجانی هم سوار شد باز هم خبری نشد، نمیدانستم باید چکار کنم، در این لحظه توسل پیدا کردم به ائمه اطهار(ع)، لحظات پایانی به ما زنگ زدند و گفتند مجوز صادر شده است که به حمدالله به خیر و خوشی گذشت ولی استرس زیادی را متحمل شدم.
 
باشگاه خبرنگاران:آیا پس از آن موضوع را به آقای لاریجانی گفتید؟

یثربی: خیر، تا به حال این موضوع را به هیچ کس نگفتم.


 
هواپیمایی لاریجانی

باشگاه خبرنگاران: در مورد هواپیمایی که آقای لاریجانی با آن سفر می‌کنند توضیح می‌دهید؟
 

یثربی: ما 3 هواپیمای ویژه در کشور داریم که در اختیار آشیانه جمهوری اسلامی ایران و زیر نظر ارتش است که این 3 هواپیمای برای مسافرت‌های مسئولین ارشد نظام است البته یکی از این‌ها برای ریاست جمهوری استفاده می‌شود که زمان آقای خاتمی خریداری شده است و بقیه برای سایر مسئولان است که آقای لاریجانی نیز از آن استفاده می‌کند.
 
چک هواپیما قبل از پرواز

باشگاه خبرنگاران: این هواپیماها قبل از پرواز چک می‌شود؟

یثربی: بله، یک نفر از حفاظت ساعاتی قبل از پرواز به فرودگاه رفته و از هواپیما تست می‌گیرد و حتی پرواز انجام می‌دهد بعد از آن که هماهنگی صورت گرفت پرواز رئیس‌مجلس صورت می‌گیرد.  
 
باشگاه خبرنگاران: ماجرای مخالفت آمریکا با سفر هیئت پارلمانی ایران به کوبا و ونزوئلا چه بود؟

یثربی: این سفر قرار بود از طریق روسیه به هاوانا صورت گیرد که در مسیر باید از بخشی از آسمان آمریکا می‌گذشتند و آمریکا با این موضوع مخالفت کرد، ما حتی بلیط هم دریافت کرده بودیم ولی شرکت ایرفلوت روسیه تماس گرفت و عذرخواهی کرد بنابراین مجبور شدیم از مسیر دیگری از طریق قطر، برزیل، ونزوئلا و کوبا این سفر صورت گیرد که مجموعا 52 ساعت در راه بودند ولی به حمدالله با اقتدار این سفر را انجام دادند. 


 
5ساعت وقت برای خانواده

باشگاه خبرنگاران: آقای یثربی با توضیحاتی که در این گفتگو انجام شد معلوم می‌شود اکثر اوقات شما در مجلس سپری می‌شود، برای با خانواده بودن وقت می‌گذارید؟

یثربی: خیلی کم، معمولا 4 یا 5 ساعت در شبانه روز برای آن‌ها وقت می‌گذارم به دلیل مشغله‌های کاری وقت ما گرفته می‌شود.  
 
باشگاه خبرنگاران: آیا خانواده از این موضوع شاکی نیستند؟

یثربی: چرا، ولی ما را همراهی می‌کنند چرا که مسئولیت ما را درک می‌کنند. 


1 دختر و 1 پسر
باشگاه خبرنگاران: در صورت امکان بفرمایید چند فرزند دارید؟

یثربی: 2 فرزند دارم، 1دختر و 1 پسر
 
باشگاه خبرنگاران: آیا عید امسال به مسافرت خواهید رفت؟

یثربی: بله، ان شالله مسافرت هم می‌رویم.

قم و شما مقصد سفر
باشگاه خبرنگاران: ان شالله مقصد کجا خواهد بود؟

یثربی: چون بچه قم هستم ابتدا قم و سپس به امید خدا به شما سفر خواهم کرد.  
 
حقوق1 میلیون و 950 هزار تومانی

 باشگاه خبرنگاران: آقای یثربی به عنوان آخرین سوال در صورت امکان بفرمایید حقوق دریافتی شما از مجلس چقدر است؟
یثربی: حقوق من 1میلیون و 950 هزار تومان است

باشگاه خبرنگاران: آقای یثربی از این که 2 ساعت و 7 دقیقه از وقت خودتان را در اختیار باشگاه خبرنگاران قرار دادید سپاسگذارم و برای شما سالی خوب آرزو دارم.

یثربی: ممنونم من هم از شما سپاسگذارم که زحمت کشیدید و برای شما نیز سالی خوب آرزو دارم.
 
گفتگو از وحید عظیم‌نیا

انتهای‌پیام/
 
 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.