سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

امروز در تاریخ؛

از تصویب اولین قانون مطبوعات در ایران تا بمباران ویتنام توسط هواپیماهای امریکا

تصویب اولین قانون مطبوعات در ایران، تولد "چارْلْزْ دیکِنْزْ" رمان نویس انگلیسی، بمباران ویتنام توسط هواپیماهای امریکا، آغاز عملیات بزرگ والفجر مقدماتی و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخی امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 18 بهمن 1392 خورشیدی برابر با 7 ربیع الثانی 1435 هجری و 7 فوریه 2014 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخی امروز از این قرار است:

تصویب اولین قانون مطبوعات در ایران (1286 ش)
موافق اصل بیستم از قانون اساسی عامه مطبوعات غیر از کتب ضلال و مواد مضره به دین مبین آزاد و ممیزی در آنها ممنوع است ولی هر گاه چیزی‌مخالف قانون مطبوعات در آنها مشاهده بشود نشر دهند یا نویسنده بر طبق قانون مطبوعات مجازات می‌شود اگر نویسنده معروف و مقیم ایران باشد ناشر و طابع و موزع از تعرض مصون هستند.

 مقرر می‌شود طبع کتب و روزنامجات و اعلانات و لوایح در تحت قوانین مقرره ذیل که از برای حفظ حقوق‌عموم و سد ابواب مضار از تجاوزات ارباب قلم و مطبوعات وضع می‌شود آزاد است هر کس بخواهد مطبعه دایر نماید یا کتاب و جریده و اعلاناتی به‌طبع برساند یا مطبوعات را بفروشد باید بدواً عدم تخلف از فصول این قوانین را نزد وزارت معارف به التزام شرعی ملتزم و متعهد شود.

رحلت فقیه بزرگوار آیت اللَّه "سیدهبة الدین حائری حسینی شهرستانی" عالم بزرگ عراق (1345 ش)
سیدمحمدبن حسین، ملقب به هِبةُالدین معروف به حائری حسینی شهرستانی، در سال 1262 ش در سامرا متولد گردید. آیت اللَّه شهرستانی پس از استقلال عراق از سلطه انگلیس، به وزارت معارف منصوب شد و به اصلاحات امور دینی و مذهبی و مراقبت در حفظ دیانت محصلین پرداخت و مدتی نیز ریاست دیوان عالی آن کشور را به عهده داشت. ایشان مدتی عضو مجلس شورای ملی عراق بود و پس از آن، تمامی اوقات خود را در تألیف کتاب و دفاع از اسلام در مقابل حملات قَلَمی معاندین مصروف داشت. آیت اللَّه شهرستانی جهت بیداری مسلمانان، با اندیشمندان جهان اسلام ارتباط برقرار می‌کرد و در پرورش روح اتحاد و بیداری مسلمین کوشش فراوانی از خود نشان می‌داد. از ایشان آثار ارزنده‌ای بر جای مانده است که فیض الباری، الشَّریعَةُ الطبیعَه و الدّلایل و المسائل از آن جمله‌اند. آیت اللَّه حائری شهرستانی سرانجام در 18 بهمن 1345 ش برابر با 26 شوال 1386 ق در 83 سالگی وفات یافت و در حرم مطهر کاظمین (ع) به خاک سپرده شد.

تظاهراتی از سوی دانشجویان ایرانی در دانشگاه اوکلاهماسیتی، امریکا علیه شاه برپا گردید. (1356 ش)
در این تظاهرات درگیری شدیدی میان تظاهرکنندگان و افراد پلیس به وجود آمد. یکی از مأموران به شدت مجروح و 8 دانشجو دستگیر شدند. حدود صد نفر از دانشجویان نیز ضمن اشغال کافه تریای دانشگاه خواسته های خود را مبنی بر به رسمیت شناختن اتحادیه دانشجویان خارجی و مکانی که بتوانند در آن فعالیت هایشان را انجام دهند، اعلام کردند.

ناصرالملک نایب السلطنه ایران با تشریفات کامل و استقبال فراوان وارد تهران شد (1289 ش)
و عمارت بادگیر را دفتر کار خود قرار داد و دربار باشکوهی برای خویش تدارک دید و از مجلس عنوان «والاحضرت اقدس» گرفت


درگذشت ادیب متکلم میرسید شریف جرجانی (816 ق)
سیدعلی بن محمد بن علی حسینی معروف به میرسید شریف جرجانی استرآبادی الاصل در گرگان به دنیا آمد. وی از بزرگان علما و متکلمین حکمای اهل سنت و دارای فهم عمیق و فکر دقیق است. وی از شاگردان قطب الدین رازی و از معاصرین ملاسعد تفتازانی و دارای تالیفات گوناگونی می‌باشد که الاصول المنطقیه، الترجمان فی لغات القرآن و تعریفات و نیز صرف میر از آن جمله‌اند. سید شریف بعدها از آن همه علوم ظاهری رسمی که داشته، منصرف شد و قدم به دایره‌ی سیر و سلوک گذاشت و در حلقه‌ی درس و تذهیب خواجه علاءالدین نقشبند و دیگر مشایخ آن طریقت جای گرفت. وفات وی در شیراز روی داد.

تولد "ابن ایاس" مورخ مشهور مصری (852 ق)
محمد بن احمد بن ایاس معروف به ابن ایاس مکنی به ابوالبرکات است. او برای نقل اخبار، آن‌ها را با نثر ساده و بدان شکل که در زبان محاوره نقل می‌شد به رشته‌ی تحریر درمی‌آوَرد و قواعد دستور زبان را در آن‌ها رعایت نمی‌کرد. این شیوه، آثار ابن‌ایاس را از لحاظ زبان‌شناسی و مطالعه‌ی تحول زبان عربی حائز اهمیت ساخته است. مهم‌ترین اثر تاریخی او کتاب بدایع الزهور فی وقایع الدهور درباره‌ی تاریخ سرزمین مصر از روزگار کهن تا حدود سال‌های درگذشت مؤلف است. همچنین از شرح احوال سلاطین مصر، تاسیس و افتتاح بناها و بروز بیماری‌های مهلک در این کتاب، مطالب ارزشمندی به چشم می‌خورد.

تشکیل اتحادیه هندوچین توسط دولت استعماری فرانسه (1899 م)
هدف اصلی از ایجاد این اتحادیه جلوگیری از توسعه نفوذ سایر دول جهان در امور سیاسی و اقتصادی هندوچین بود.

تولد "چارْلْزْ دیکِنْزْ" رمان نویس و ادیب بلندآوازه انگلیسی (1812م)
چارلز دیکنز نویسنده شهیر انگلیسی در هفتم فوریه 1812م در خانواده‌ای فقیر در انگلستان به دنیا آمد. در کتاب‌های اولیه دیکنز، خرده‌گیری شدیدی از جامعه عصرملکه ویکتوریا وجود دارد که باعث شهرت پا برجای او شد. هم‌چنین در آثار او، سهل‌انگاری فراوانی نسبت به اصول و قواعد ادب و زبان دیده می‌شود که با قدرت استادیش در ظرافت و بذله‌گویی برطرف شده است. وی به سبب انعکاس حقایق موجود در جامعه در آثار خود، به عنوان بنیان‌گذار سبک رئالیسم شناخته می‌شود که در آن، حقیقت‌جویی و واقع‌بینی به جای خیال‌پردازی و خیال‌پرستی مطرح می‌گردد.

 شهرت آثار دیکنز به سبب قدرت او در مجسم کردن خصوصیات قهرمانان خود و تصویر صحنه‌های زندگی اجتماعی و جنبه احساسی آنهاست. دیکنز علاوه بر واقع‌بینی، لحنی پرجاذبه و مردم پسند دارد و سبک نوشته‌هایش، نافذ، مطایبه‌آمیز، عرفانی، انسانی و خیال‌انگیز است. وی توانسته است به صورتی قانع کننده، بی‌عدالتی‌ها و ستمگری‌هایی را که از طرف بزرگترها بر کودکان وارد می‌شود، در نظر خواننده مجسم سازد. چارلز دیکنز سرانجام در نهم ژوئن 1870م در 58 سالگی درگذشت.

بمباران گسترده ویتنام شمالی توسط هواپیماهای جنگی امریکا (1965 م)
در روزهای 2 اوت و 4 اوت سال 1964 میلادی، دو ناوشکن آمریکایی مادوکس و ترنر جوی وارد آب های مرزی ویتنام شمالی می شوند. آمریکایی ها ادعا کردند که از خاک ویتنام شمالی به سوی این ناوشکن ها شلیک شده است (سال ها بعد، کارکنان این دو ناوشکن این ادعا را تکذیب کردند). حادثه خلیج تونکن این بهانه را به لیندون جانسون داد که علی رغم حضور هزاران مشاور نظامی آمریکایی در خاک ویتنام جنوبی، علنا با ویتنام شمالی وارد جنگ شود. از روز 4 اوت سال 1964 میلادی ابتدا حملات هوایی آمریکا علیه مواضع ویت کنگ ها در خاک ویتنام جنوبی آغاز شدند. لیندون جانسون در روز 7 اوت از کنگره آمریکا اختیارات کامل برای مداخله نظامی علیه ویتنام شمالی را کسب کرد. اعزام صدها هزار سرباز آمریکایی به ویتنام جنوبی آغاز شد. در اوج دوران جنگ ویتنام بیش از 500000 سرباز رسمی ارتش آمریکا در ویتنام جنوبی مستقر بودند. پس از صدور دستور بمباران هوایی گسترده خاک ویتنام شمالی آمریکایی ها امیدوار بودند با این بمباران ها چریک های ویت کنگ و نیروهای ویتنام شمالی که در خاک ویتنام جنوبی می جنگیدند را از رسیدن تجهیزات نظامی و سوخت محروم کنند. اما آنها هرگز موفق نشدند که مسیر مشهور «هوشی مین» که از طریق آن نیروها و تجهیزات از شمال به جنوب ویتنام می رسیدند را قطع کنند.  

روز ملی و استقلال "گرانادا" از استعمار انگلستان (1974 م)
گرانادا، مجموعه‌ای است از جزایر بزرگ و کوچک که در جنوب شرق دریای کارائیب و شمال امریکای جنوبی، واقع است. گرانادا با 344 کیلومتر مربع مساحت و حدود 102 هزار نفر جمعیت در همسایگی ونزوئلا قرار گرفته است. پایتخت گرانادا، سنت جورجز و واحد پول آن دلار کارائیب شرقی است. بیشتر مردم گرانادا سیاه‌پوست بوده، درصدی نیز دو رگه هستند. گویاوه و گِرَنْویل از شهرهای مهم گرانادا هستند. این جزیره قبل از آنکه در اواخر قرن پانزدهم توسط کریستف کلمب کشف شود، محل سکونت بومیان سرخ‌پوست بود اما کمتر از دو قرن بعد و در زمان تسلط فرانسویان، بومیان اصلی جزیره تقریباً نابود شده بودند. در قرن 18 این جزیره به تصرف انگلستان درآمد و بعد از جنگ جهانی دوم ضمیمه فدراسیون هند غربی انگلستان گردید. اما سرانجام در 7 فوریه 1974 م به استقلال رسید که روز ملی این کشور نیز می‌باشد. 

پایان حکومت دیکتاتوری خاندان "دوالیه" در کشور "هائیتی" (1986 م)
خانواده دوالیه، در سال 1957 م، حکومت را در کشور هائیتی به دست گرفتند. ابتدا فرانسوا دوالیه به عنوان رئیس جمهور به قدرت رسید و تا سال 1971 م به مدت 14 سال، یک حکومت دیکتاتوری متکی بر قدرت نظامیان در هائیتی به وجود آورد. دوالیه یکی از خون‌خوارترین دیکتاتورهای امریکای مرکزی بود و همواره سعی کرد با پول و تامین مسائل رفاهی نظامیان، آنان را به خود وفادار نگهدارد. پس از مرگ فرانسوا دوالیه، پسرش ژان کلود دوالیه معروف به بچه داگ در 19 سالگی به حکومت رسید. ژان کلود در طول حکومت 15 ساله خود به حدی به امریکا وابسته شد که هائیتی به ایالت پنجاه و دوم آن کشور معروف گردید. پس از نزدیک به سه دهه تحمل حاکمیت ستمگرانه این خاندان، ابتدا دانشجویان و ساکنان مناطق فقیرنشین علیه حکومت استبدادی دوالیه دست به قیام زدند و سپس همراه با سایر طبقات اجتماعی، این قیام به جنبشی فراگیر تبدیل گردید. در نهایت در هفتم فوریه 1986 م یک شورای ملی متشکل از چهار افسر و دو غیر نظامی، اداره کشور را به دست گرفتند و دوالیه به فرانسه گریخت، با فرار دوالیه، دوران تاریک حکومت خاندان دوالیه به پایان رسید و پس از چندی قانون اساسی جدید تصویب شد.

مرگ "شاه حسین اردنی" پادشاه پیشین اردن (1999 م)
شاه حسین بن طلال پادشاه پیشین اردن در چهارم نوامبر سال 1935 م در اردن به دنیا آمد. وی در سال 1953 م در 18 سالگی به سلطنت رسید. او برای سرکوبی و تضعیف فلسطینیان ساکن اردن، کشتار وسیعی را در 17 سپتامبر 1970 م آغاز کرد و نزدیک به 15 هزار فلسطینی را قتل‌عام نمود. وی در کودتای سال 1979 م صدام حسین، همراه و متحد سیاسی و نظامی او بود و از رژیم بعثی عراق در طول جنگ تحمیلی علیه جمهوری اسلامی ایران، حمایت گسترده‌ای به عمل آورد. در 25 ژوئیه 1994 م از ادعای ارضی خود علیه صهیونیست‌ها چشم‌پوشی کرد و رسماً اسرائیل را به رسمیت شناخت. این امر، خشم مسلمانان و دولت‌های اسلامی را برانگیخت و حسین اردنی را بیشتر از قبل، منفور نمود. شاه حسین مدت کوتاهی قبل از مرگ، برادرش حسن‌بن طلال را که سال‌ها ولی‌عهد وی بود، از این سمت برکنار کرد و فرزند ارشدش، عبداللَّه دوم را به ولی‌عهدی برگزید. ملک حسین بن طلال سرانجام در هفتم فوریه 1999 م پس از 46 سال سلطنت در 64 سالگی پس از یک دوره بیماری، به کام مرگ فرو افتاد.

آغاز عملیات بزرگ والفجر مقدماتی در فکّه به فرماندهی سپاه (1361 ش)
عملیات والفجر مقدماتی با هدف دستیابی به شهر العماره عراق، از 18 بهمن سال 1361 آغاز شد و به مدت چهارماه به طول انجامید. عملیات والفجر مقدماتی را باید جنگ موانع نامید. زیرا دشمن بعثی پس از دریافت ضربات متعدد در عملیات گذشته و وحشت از حملات گسترده ایران، به ایجاد بیش از پانزده نوع مانع در مقابل مواضع خود پرداخت. دشمن در این منطقه نیز با اطلاع از موقعیت عملیات، نزدیک به یک سال برای مستحکم کردن منطقه، فعالیت نمود.

با این حال، به رغم دژهای دفاعی بسیار سنگین دشمن، رزمندگان اسلام موفق شدند تعداد زیادی از جنگ افزارهای بعثیان را منهدم و چند پاسگاه عراقی و ایرانی را آزاد سازند. این علمیات نشان داد که دشمن از عملیات گذشته رزمندگان، تجربه‌ها کسب کرده و به تحکیم مواضع خود از راه ایجاد موانع مختلف پرداخته است. نتایج عملیات بزرگ والفجر مقدماتی عبارت بودند از: 120 نفر اسیر، 4500 نفر کشته و زخمی؛ تامین بخشی از مرز جمهوری اسلامی ایران در شمال چزابه؛ و انهدام 80 دستگاه تانک و نفربر، 5 فروند هواپیما و 120 دستگاه خودرو.

برخی دیگر از رویدادهای 7 فوریه
 1899: با تصویب قرارداد پایان جنگ آمریکا با اسپانیا در سنای آمریکا، میان دو کشور صلح برقرار شد. اسپانیا در این جنگ کوبا، پورتوریکو و فیلیپین را از دست داد.
1940: دولت انگلستان راه آهن این کشور را ملی (دولتی) کرد.
1978: ارتش اتیوپی صحرای «اوگادن Ogaden» را که درقلمرو سومالی بود مورد حمله قرار داد و تصرف کرد. اتیوپی از دیر زمان این صحرا را از آن خود می دانست و مدعی بود که استعمار اروپایی آن را به سومالی داده بود.
1992: پیمانی که به ایجاد اتحادیه اروپا انجامید در شهر Maastricht واقع در جنوب هلند به امضا رسید که به پیمان ماستریخت معروف شده است.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.