سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

امروز در تاریخ؛

از سالروز کشف حجاب تا درگذشت جهان پهلوان "تختی"

سالروز کشف حجاب، درگذشت مشکوک جهان پهلوان "غلامرضا تختی"، درج مقاله توهین آمیز نسبت به "امام خمینی"(ره) در روزنامه اطلاعات و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخی امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 17 دی 1392 خورشیدی برابر با 5 ربیع الاول 1435 هجری و 7 ژانویه 2014 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخی امروز از این قرار است:

توطئه استعماری کشف حجاب توسط "رضاخان پهلوی" (1314ش)

در راستای پیروی از آتاتورک، رضاشاه با مطرح کردن تغییر لباس و کلاه اروپایی (شاپو) و متحدالشکل کردن لباس مردان، اقدام به تغییر لباس اسلامی و کشف حجاب بانوان نمود. وی این عمل شنیع را از خانواده خویش آغاز کرد و سپس به کل جامعه سرایت داد. نخستین گروهی که به این کاروان ضداسلامی پیوست، خانواده وزیران و دست‌اندرکاران نظام استبدادی بودند. در نهایت علی رغم مخالفت‌های فراوان مردم مسلمان وعلما و نیز وقوع حادثه خونین مسجد گوهرشاد مشهد در اعتراض به کشف حجاب، رضاخان در هفدهم دی ماه 1314ش، در جشن فارغ التحصیلی دانشسرای مقدماتی دختران در تهران، قانون کشف حجاب زنان را به طور آشکار آغاز نمود و خود به اتفاق همسر و دخترانش که بدون حجاب بودند در این جشن شرکت کرد.

مأموران رضاخان در راستای اجرای این قانون، شب و روز در کوچه‌ها و خیابان‌ها گشت می‌زدند و هر جا زنِ باحجابی را می‌یافتند با خشونت با او برخورد نموده، چادرش را برمی‌داشتند و مردان را مجبور می‌کردند تا زن‌هایشان را سر برهنه به خیابان‌ها و مجالس ببرند. با این همه، عده زیادی از زنان مسلمان، با به جان خریدن همه خطرات و تحقیرها، تا پایان حکومت رضاخان و پس از آن حاضر به ترک حجاب خود نشدند و با مقاومت، افتخار نسل‌های آینده شدند.

رحلت ادیب محقق و فقیه فرزانه آیت اللَّه "میرزا علی آقا شیرازی" (1334 ش)
آیت‌اللَّه میرزا علی آقا شیرازی در حدود سال 1255 ش در نجف اشرف به دنیا آمد. افکار میرزا در علوم متداول آن زمان تحول آفرید. وی مبنای درس اخلاق و جلسات وعظ خویش را بر محور نهج‌البلاغه قرار داد و گروه کثیری از شهرهای مختلف در محضرش گرد آمدند. در این مسیر شاگردانی پرورش یافتند که: شهید مرتضی مطهری، حاج آقا رحیم ارباب، سید جلال الدین همایی، احمد فیاض، علی مشکوة، سید روح‌اللَّه خاتمی، شیخ عبدالکریم ملکان، شیخ جواد جبل عاملی و حسین عمادزاده و علی شیخ الاسلام و... از آن جمله‌اند. میرزا علی آقا شیرازی به موازات تدریس، از کاوش در منابع قرآنی، رِوایی و نیز آثار گذشتگان غافل نبود و به احیا و چاپ کتبی همچون تفسیر تبیان شیخ طوسی، زادُالمعاد علامه مجلسی و من لایحضُرُهُ الطَّبیب زکریای رازی اهتمام ورزید. سرانجام این استاد فرهیخته در 17 دی ماه 1334ش در 79 سالگی رحلت کرد و در قبرستان شیخانِ قم دفن شد.

اعلام موضع امام خمینی نسبت به سالگرد کشف حجاب (1341 ش)
به دنبال شکست مفتضحانه دولت در جریان لایحه انجمن‌های ایالتی و ولایتی در آذر 1341، رژیم یک بار دیگر قدرت خود را در مصاف با روحانیت آزمود و با استفاده از مناسبت 17 دی 1341، می‌خواست از زنان بی‌حجاب برای رژه خیابانی و تظاهرات که به صورت غیرمستقیم علیه اسلام و روحانیت تمام می‌شد، بهره برداری نماید. حضرت امام خمینی(ره) که با هوشیاری کامل مراقب اوضاع بودند، پس از اطلاع از ماجرا بی‌درنگ طی پیامی به دولت هشدار داد که در صورت وقوع چنین حادثه‌ای، علمای اسلام متقابلاً همان روز را به مناسبت فاجعه مسجد گوهرشاد، عزای ملی اعلام نمایند. ایشان همچنین در این پیام عنوان کردند از عموم ملت خواهند خواست که دست به تظاهرات بزنند و نسبت به عاملین آن ابراز تنفر و انزجار کنند. تهدید رهبر نهضت که عقب‌نشینی رژیم را به دنبال داشت، یکبار دیگر موج وسیعی از امید و پیروزی و معرفت به رهبر را در دل‌های مردمِ به ستوه آمده به وجود آورد و نهضت را به پیروزی دوم خود رساند.

درج مقاله توهین آمیز نسبت به "امام خمینی"(ره) در روزنامه اطلاعات توسط ساواک (1356ش)
رژیم پهلوی که با ترفندهای گوناگون از قبیل زندان و تبعید نتوانسته بود از نفوذ امام خمینی(ره) رهبر روحانی انقلاب مردمی ایران جلوگیری کند، با اقدامی ناپسند و ضد دینی، در هفدهم دی ماه 1356 مقاله‌ای توهین‌آمیز علیه حضرت امام با نام جعلی رشیدی مطلق درج نمود. نویسنده اجیر ساواک در این مقاله با وقاحت کامل سعی کرده بود با اهانت به امام، به زعم خود شخصیت رهبر نهضت را بشکند و امام را به طرفداری از مالکین و شهرت‌طلبی و عامل استعمار بودن متهم نماید. چاپ این مقاله که در آن، حضرت امام را سرسپرده شوروی و کمونیست معرفی کرده بود، با عکس‌العمل شدید مردم و قیام خونین 19 دی مردم قم مواجه گردید. انتشار این مقاله، در سراسر ایران با عکس‌العمل تند و خشم و نفرت عمومی مواجه گردید و بلافاصله، درس‌ها و جماعت‌ها در حوزه علمیه قم به عنوان اعتراض تعطیل شد. به تعبیری دیگر واکنش مردم نسبت به این عمل ساواک به منزله آغاز قیام اصلی مردمی در براندازی رژیم پوسیده پهلوی بود.

رحلت فقیه بزرگوار آیت اللَّه "احمدعلی احمدی شاهرودی" (1375ش)
آیت‌اللَّه شیخ احمدعلی احمدی شاهرودی در سال 1305ش در اطراف شاهرود به دنیا آمد. آیت‌اللَّه احمدی شاهرودی برای طی مدارج عالی علمی رهسپار حوزه علمیه نجف اشرف گردید و از محضر آیات عظام: سید عبدالهادی شیرازی، سیدمحسن حکیم و سیدابوالقاسم خویی بهره‌ها برد. ایشان پس از اخذ اجتهاد، مقیم حوزه علمیه قم گردید و به تدریس و تالیف پرداخت. این عالم ربانی در طول جنگ تحمیلی، علی‌رغم کهولت سن، ماه‌ها در جبهه‌های جهاد دفاعی با رزمندگان اسلام همراه بود و حضوری روحیه‌بخش داشت. از این پژوهشگر معارف اسلامی آثار متعددی بر جای مانده که تقلید الاَعلَم، سیری در عقاید، به سوی خدا بروید و جنگ خیبر از آن جمله‌اند. آیت‌اللَّه احمدی شاهرودی سرانجام در هفدهم دی ماه 1375ش برابر با 25 شعبان 1417ق در هفتاد سالگی در مکه و در جوار بیت‌اللَّه الحرام درگذشت و به موالیان طاهرینش پیوست.

درگذشت مشکوک جهان پهلوان "غلامرضا تختی"(1346ش)
جهان پهلوان غلامرضا تختی در شهریور 1309 ش در یکی از محلات جنوبی تهران و در خانواده‌ای متوسط به دنیا آمد. تختی با وجود قهرمانی در میادین بین‌المللی کشتی، هیچ گاه فروتنی و تواضع خود را در برابر مردم از دست نداد. وی در دوران قهرمانی خود، 9 مدال طلا و نقره جهانی و بازی‌های المپیک را کسب کرد و از جمله ورزشکاران ایرانی است که بیشترین مدال‌های طلا و نقره را در بازی‌های مهم بین‌المللی، به ارمغان آورده‌اند. جهان پهلوان تختی از مریدان آیت‌اللَّه سیدمحمود طالقانی به شمار می‌رفت و در ملی شدن صنعت نفت حضوری فعال داشت. وی هم‌چنین در جمع‌آوری کمک‌های مردمی به زلزله‌زدگان بویین‌زهرا در شهریور 1341، نقش مهمی ایفا کرد به طوری که حساسیت رژیم را دربرداشت.

رژیم که کمابیش از فعالیت‌های سیاسی تختی آگاهی پیدا کرده بود، برای به سلطه کشیدن او، ریاست فدراسیون کشتی کشور را به او پیشنهاد نمود؛ ولی او این پیشنهاد و حتی پیشنهاد برای به دست گرفتن شهرداری تهران یا نمایندگی مجلس را نیز رد کرد. در نهایت، رژیم سفاک پهلوی چون هیچ راهی برای نفوذ به تختی نیافته بود و هم‌چنین محبوبیت روزافزون تختی در میان مردم و مخالفت وی با رژیم وابسته شاه، طاغوتیان را خشمگین کرده بود، سرانجام باعث شد تا عوامل رژیم پهلوی در توطئه‌ای مشکوک، وی را در هفدهم دی ماه 1346 در 37 سالگی به قتل برسانند. هرچند که در آن زمان، مرگ تختی را، خودکشی عنوان کردند، ولی این توطئه رژیم با آگاهی یافتن مردم از اصل ماجرا، نقش بر آب گردید. پیکر جهان پهلوان تختی با حضور خیل دوستداران و مشتاقان، در شهر ری به خاک سپرده شد.

درگذشت محمد عرب از پیشکسوتان سرشناس کشتی (1391ش)
محمد عرب که از هم دوره‌ای‌های جهان پهلوان غلامرضا تختی و از دوستان نزدیک او بود، امروز دار فانی را وادع گفت. عرب حدود 14 سال قهرمان ملی کشتی کشور در هر دو رشته آزاد و فرنگی بود و مدال‌های بی شمار کشوری داشت. عرب در مسابقات جهانی 1966 تولیدو نیز به عضویت تیم ملی کشتی فرنگی ایران درآمد. او از دوستان نزدیک غلامرضا تختی بود که در روز وفاتش به همراه نبی سروری پیکر جهان پهلوان را غسل دادند. عرب به دلیل جراحی قلب مدتی در بستر بیماری به سر می‌برد که سرانجام روز یکشنبه 17 دی ماه 1391 و در چهل و پنجمین سالروز درگذشت تختی، دعوت حق را اجابت کرد.

به مناسبت روز 17 دی در بعضی از شهرها تظاهرات دولتی به عمل آمد.(1356ش)
ولی در شهر مشهد زنان با چادر مشکی و حجاب کامل اسلامی تظاهرات بر علیه رژیم نمودند. این حرکت از انعکاس نسبتاً وسیعی برخوردار گردید. روزنامه رستاخیز این حرکت زنان را در مشهد تظاهری از یک اتحاد نامقدس سرخ و سیاه دانست

مقاله توهین آمیز نسبت به امام خمینی (ره) و مخالفان انقلاب سفید شاه تحت عنوان «ایران و استعمار سرخ و سیاه» با نام مستعار احمد رشیدی مطلق در روزنامه اطلاعات به چاپ رسید(1356ش)

تظاهراتی در مشهد از سوی حدود 4 هزار نفر از زنان و دختران (ساواک در گزارش دیگری، تعداد شرکت کنندگان در این تظاهرات را صد نفر اعلام کرد).(1356ش)
با پوشش کامل در اعتراض به کشف حجاب برپا شد و در پایان حدود 100 نفر از تظاهر کنندگان توسط مأموران دستگیر شدند. روزنامه رستاخیز در واکنشی به این حرکت زنان نوشت : «این تظاهری از یک اتحاد نامقدس سرخ و سیاه است.»

بنابر گزارش ساواک اعلامیه ای در دبیرستان فرخی شهرستان مریوان ـ استان کردستان ـ توسط مأموران مشاهده گردید. (1356ش)
در این اعلامیه چنین آمده بود: «زنده باد آنهایی که هرگز دوستان شهید و ناکام خود را فراموش نمی کنند، زنده باد کسانی که از خود می گذرند و منافع شخصی خود را زیر پا می گذارد و برای پیشرفت مردم می کوشند، بر خیزید، تا کی زیر بار ظلم و ستم مأموران ساواک و شهربانی باشیم.»

وفات حضرت سکینه بنت الحسین(ع) (117 ق)
حضرت سکینه بنت الحسین(ع) از زنان بزرگ اسلام و نوادهٔ امام علی(ع)، در حدود سال 42 هجری قمری در مدینه به دنیا آمد. آن حضرت دارای اخلاقی فاضله، صفاتی حمیده، بلاغت، فصاحت و جود و کَرَم بود. آستان بیانش، مرجع ادبا و فضلا و شعراء و ارباب کمال بود و در شعر و ادب مهارت داشت. او همسر عبداللَّه بن حسن(ع) پسر عموی خود بود و از مادری با نام رباب به دنیا آمد. آن حضرت به همراه پدر، عموها و دیگر اعضای خانواده از مدینه راهی کربلا شد و در نوزده سالگی پدر و بستگان را از دست داد و رنج اسارت کشید. از آن پس راهی مدینه شد تا سرانجام در 75 سالگی در مدینه وفات یافت.

افتتاح مدرسهٔ "دارالفنون" به همت امیرکبیر در زمان "ناصرالدین شاه" (1268 ق)
دارالفنون اولین دانشگاه ایرانی به سبک نوین بود که در زمان پادشاهی ناصرالدین شاه قاجار و به همّت و پشتکار میرزا تقی خان امیرکبیر صدراعظمِ بادرایتِ وی دایر شد. هدف از ایجاد این مدرسه، دستیابی به صنایع و علوم جدید در آن عصر بود. فعالیت علمی مدرسهٔ دارالفنون، در آغاز در رشته‌های پیاده نظام، سواره نظام و سایر رشته‌های نظامی، طبّ و جراحی، معدن‌شناسی و داروسازی بود. مدرسهٔ دارالفنون در ابتدا با هفت نفر معلم اتریشی و عده‌ای مترجم، کار خود را آغاز کرد. این مدرسه طی فعالیت خود، 12 دوره فارغ التحصیل داشت که بسیاری از آنان به مقام‌های بالایی در کشور دست یافتند. دارالفنون با معلمین اروپاییِ آن، عامل بسیار مؤثری در شناساندنِ تمدن اروپا و فرهنگ جدید مغرب زمین بود. فارغ التحصیلان آن که ظرف چهل سال از 1100 نفر تجاوز کردند و اغلب از خانواده‌های مهم و متنفّذ بودند، در نشر این فرهنگ کوشیدند و مطالبی که در آن مدرسه فرا گرفته بودند، در جامعهٔ خود انتشار دادند. تاسیس این مدرسه، نقطهٔ عطفی در تاریخ آموزش در ایران به شمار می‌رود. این مدرسه در حالی افتتاح می‌شد که بانی اصلی آن یعنی امیرکبیر دوران تبعید در کاشان را سپری می‌کرد.

درگذشت حجت الاسلام شیخ "مهدی واعظ خراسانی" (1370 ق)
وی حدود سال ۱۲۸۶ (قمری) در مشهد به دنیا آمد. واعظ خراسانی سالیان متمادی در ایوان رواق دارالسیاده حرم علی بن موسی‌الرضا و زمستانها در شبستان مسجد گوهرشاد منبر می‌رفت و همه ساله در ماه رمضان در زمینه عقاید و تفسیر بحث می‌کرد و منبرهای او توسط طلاب حوزه همچون درس دنبال می‌شد. او بجز مشهد به شهرهای سبزوار، نیشابور، یزد، اصفهان، تهران و کرمانشاه و همچنین بخارا، نجف، کربلا، کاظمین و سامرا سفر کرد و به تبلیغ مبادرت نمود. در واقعه مسجد گوهرشاد مشهد (۱۳۱۴) شب هنگام به کمک اهل خانه و همسایگان از شهر متواری شد و مدت چهار سال زندگی مخفیانه داشت، سپس به اتفاق پسرش محمد واعظ زاده خراسانی به عتبات رفت. آخوند خراسانی در شمار کسانی بود که به سخنرانیهای وی ارج می‌نهاد. وی پس از سقوط رضاخان به اشاره آیت الله سید ابوالحسن اصفهانی، در سال ۱۳۲۱خورشیدی به ایران بازگشت و سرانجام پس از حدود هفتاد سال تبلیغ تشیع، طی سفری به تهران در روز ۲۴ آذر ۱۳۲۹خورشیدی ، برابر ۵ ربیع الاول ۱۳۷۰(قمری) در سن ۸۲ سالگی در این شهر درگذشت. او را پس از تشییع در رواق دارالضیافه حرم علی بن موسی‌الرضا، زیر طاق سمت چپ چسبیده به رواق دارالسیاده و در میان قبرهای قائم مقام و میرزا مهدی اصفهانی به خاک سپردند.

تولد "شارل پگی" ادیب و نویسنده فرانسوی (1873م)
شارْلْ پِگی، شاعر و نویسنده فرانسوی در هفتم ژانویه 1873م در فرانسه به دنیا آمد. پگی برای ادراک عمق و عظمت عالم انسانی و عالم هنر، هم با اشارات و کنایات سمبولیسم و نمادگرایی مخالف است و هم با صراحتِ ناتورالیسم که در آن بیشتر به تقلید دقیق و مو به موی طبیعت پرداخته می‌شود. مذهب پگی، نوعی مذهب شاعرانه بود بدون قید و مستقل از هر نوع قانون خشک مذهبی. مسائل مربوط به خدا در وجود پگی با نوعی عرفان آمیخته بود. آثارش از مهم‌ترین آثار در طول نیمه اول قرن بیستم به شمار آمد. حتی مقامات دانشگاهی و کلیسایی آن را ستودند. شیوه نگارش پگی چنان است که دست یافتن به اندیشه‌هایش را دشوار می‌سازد. نثرش همراه با تکرار خستگی ناپذیری است که تازگی و ابتکار فکری او را از چشم عامه مردم، دور نگه می‌دارد. آثار کامل پگی پس از مرگ او در پانزده جلد منتشر شد و آثار کامل منظوم وی در سال 1941م به چاپ رسید. شارل پگی سرانجام در پنجم سپتامبر 1914م در چهل و یک سالگی درگذشت.

شهادت "سلیمان خاطر" مبارز مسلمان مصری (1986م)
سلیمان خاطر مبارز مسلمان مصری در اکتبر 1985م تعدادی از صهیونیست‌ها را در صحرای سینا به هلاکت رساند. دولت مصر پس از دستگیری سلیمان خاطر، در یک محاکمه فرمایشی، او را به حبس ابد محکوم کرد اما پس از چندی، در هفتم ژانویه 1986م جسد او را در حالی که به دار آویخته شده بود، در درمانگاه زندان یافتند.

دولت مصر ادعا کرد که سلیمان خاطر خودکشی کرده است. پس از اعلام این خبر هزاران تن از دانشجویان مصری راهپیمایی‌های بزرگی برگزار کرده و خشم خود را از اقدام رژیم مصر در به شهادت رساندن سلیمان خاطر اعلام داشتند.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.