سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

تاثیر کافئین بر روی ورزشکاران

بر اساس مدارک موجود، به نظر می رسد که دريافت کافيين در افزايش توان و بهبود عملکرد ورزشی به ميزانی اندک ولی ارزشمند در برخی رشته های ورزشی موثر است.

دکتر محمد حضوری رئیس کمیته تغذیه هیئت پزشکی ورزشی استان قم در مورد مصرف کافئین و تاپیر آن بر روی ورزشکاران به خبرنگار ورزشی باشگاه خبرنگاران گفت: هنوز در خصوص بيان مکانيسم اثر اين ماده بر عملکرد ورزشی توافق نظر وجود ندارد، ليکن احتمال دارد که اين اثرات نتيجه موضوعی باشد که در محافل علمی به نام نظريه متابوليک معروف است (افزايش اکسيداسيون چربی ها و صرفه جويی در مصرف گليکوژن در طی ورزش). همچنين ممکن است کافئین باعث تغييرات در بروز خستگی و يا اثر مستقيم آن بر عضلات اسکلتی شود. اما این نکته را نباید فراموش کرد که اغلب مطالعاتی که به بررسی تاثير دريافت کافيين بر توان ورزشی افراد پرداخته اند، در محيط های آزمايشگاهی صورت گرفته اند و مطالعات در فضای ورزشی معمولی اندک است.

وی ادامه داد:در مطالعات اخيرمدارکی  به دست آمده است که گواه آن است که اثرات سودمند از مصرف کافيين دريافتی در مقادير بسيار اندک 3-1 ميلی گرم به ازای کيلوگرم وزن بدن يا 150-70 ميلی گرم کافيين در صورت مصرف يک ساعت قبل و يا در حين ورزش می تواند بر عملکرد ورزش کاران اثرات مفيد داشته باشد. علاوه بر اين مدارک اندکی در خصوص ارتباط ميزان تجويزی از کافيين با اثرات عملکرد ورزش کاران به دست آمده است. اين به آن معنی است که افزايش کافيين عملکرد ورزشی افزايش نمی يابد. امروزه دستورالعمل مصرف کافيين بدان شکل است که 9-6 ميلی گرم به ازای کيلوگرم وزن بدن يا مصرف 600 – 400 ميلی گرم يک ساعت قبل از ورزش می بايست مصرف گردد.

 تاثیر مکمل کافئین

اثرات مکمل کافيين در بين افراد مختلف متفاوت است. برخی افراد به کافيين پاسخ نمی دهند و برخی ديگر از آن ها عوارض جانبی منفی نظير افزايش ضربان قلب، سردرد و اختلالات خواب می دهد. اين عوارض جانبی به طور معمول در تجويز مقادير بيش از 9-6 ميلی گرم به ازای کيلوگرم وزن بدن روی می دهد و بروز اين عوارض جانبی به طور مستقيم می تواند به عملکرد ورزشی آسيب زند. اين موارد ممکن است به طور غير مستقيم نيز موجب اختلال نتايج ورزش گردد. به طور مثال اختلال الگوی خواب در بین ورزش کارانی که در رقابت هايی که برای چند روز به طول انجاميده و ورزش کاران در روزهای بين مسابقات خويش نياز به استراحت و بازتوانی دارد، به شدت تاثیر منفی بر عملکرد ورزشی وی میگذارد.

قهوه يک نوشيدنی ايده آل جهت تامين کافيين نيست. زيرا محتوای کافيين موجود در آن متغير است و ممکن است واجد ترکيباتی که به عملکرد ورزش کار آسيب وارد نمايد. علاوه بر آن تحقيقات در خصوص ساير منابع در دسترس کافيين، نظير نوشيدنی های ورزشی، کولاها و ... بسيار اندک است. بنابراين تعميم دادن نتايج تحقيقات موجود به زندگی روزمره ورزش کاران، مشکل است. 

برهمین اساس ورزشکارانی که تمایل به مصرف کافئین چه به صورت مکمل دارویی و چه به صورت انواع خوراکی (قهوه،انواع کولا) دارند باید قبل از مصرف با متخصص تغذیه در مورد میزان مصرف مشورت کنند.

انتهای پیام/
برچسب ها: کافئین ، ورزش ، حضوری
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.