سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

امروز در تاریخ؛

روز اولین ها؛ از ورود اولین خودرو به ایران تا اولین مکالمه توسط امواج رادیویی

ورود اولین اتومبیل به ایران در زمان مظفرالدین شاه قاجار، تشنج و درگیری در مسجد بازار تهران، وقوع جنگ نهروان، شهادت "عماریاسر"، مخابره اولین مکالمه توسط امواج رادیویی و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخی امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز ۲۱ آذر ۱۳۹۲ خورشیدی برابر با ۹ صفر ۱۴۳۵ هجری و ۱۲ دسامبر ۲۰۱۳ میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخی امروز از این قرار است:

پیام امام خمینی به مناسبت راهپیمایی مردم در تاسوعا و عاشورای حسینی (1357 ش)
به مناسبت راهپیمایی‌های بزرگ تاسوعا و عاشورای سال 1399 ق که در روزهای 19 و 20 آذر ماه 1357ش صورت گرفت، امام خمینی، رهبر کبیر انقلاب اسلامی، پیامی بسیار مهم صادر کردند و در آن پیام، راهپیمایی‌های اخیر را همه‌پرسی بزرگ ملت ایران بر ضد رژیم شاه نامیدند. ایشان در بخشی از پیام خود فرمودند: "به عموم ملت شجاع ایران صمیمانه درود می‌فرستم.

شما مردم عظیم‌الشأن با اراده آهنین خود و با شعارهای زنده و تعیین کننده به جهانیان ثابت کردید که شاه را نمی‌خواهید. من همزمان با راهپیمایی بزرگ شما در پیامی به تهران، به دولت‌ها ]ی دنیا [اعلام نمودم که رفراندوم این دو روز برای هیچ کس ابهامی باقی نگذاشت که ملت، شاه را نمی‌خواهد و عدم رسمیت او را با اکثریت قاطع قریب به اتفاق اعلام کرد. این تظاهرات، راه عذر را از همه‌کس و همه دولت‌ها سلب کرد و آنها دیگر نمی‌توانند ادعا کنند که شاه، قانونی است".

بروز تشنج و درگیری در مسجد بازار تهران در جریان نهضت مشروطه (1284 ش)
پس از واقعه فلک شدن تجار تهران به دست حاکم شهر در بیستم آذر 1284 ش، قرار بر این شد که مردم در روز بعد برای حل مشکل در مسجد بازار تهران جمع شوند. حضرات آیات: سید عبداللَّه بهبهانی و سیدمحمد طباطبایی و عده بسیاری از افراد سرشناس و مردم درمسجد شاه اجتماع کردند. سید جمال الدین واعظ، که خطیبی متبحر و سخنوری نامدار بود به منظور آگاه ساختن مردم از واقعه روز قبل برفراز منبر رفت و هنوز لحظاتی از سخنرانی او نگذشته بود که امام جمعه، داماد شاه با بهانه کردن قسمتی از سخنان وی، سر به فریاد گذاشت و به اشاره او، تعدادی از گماشتگان با پایین کشیدن سید جمال از منبر، با چوب و چماق بر سر مردم ریختند و جلسه را بر هم زدند. حادثه مسجد بازار، تاثیری شگرف در حرکات انقلابی مردم در آینده گذارد و پس از ناکامی عین الدوله، صدر اعظم برای نزدیکی به بهبهانی و طباطبایی، مهاجرت صغری و هجرت به ری در فردای آن روز روی داد و مسیر نهضت را به نقطه‌ای حساس رساند.

تشکیل حکومت خودمختار فرقه دموکرات در آذربایجان با حمایت ارتش بیگانه (1324 ش)
در گیر و دار حضور نیروهای بیگانه در ایران در جریان جنگ جهانی دوم و در زمان نخست وزیری محسن صدر معروف به صدرالاشراف، در نقاط مختلف کشور اغتشاشاتی بروز کرد که غائله آذربایجان از مهم‌ترین آنها بود. این غائله این‌گونه آغاز شد که سید جعفر پیشه‌وری نماینده اول تبریز پس از رد شدن اعتبارنامه‌اش در مجلس، به آذربایجان رفت و بیانیه‌ای صادر کرد که در آن، خود مختاری آذربایجان و زبان ترکی جزو اصول مسلَّم مرام وی در آذربایجان قید شده بود. وی سپس درتبریز فرقه دموکرات را تاسیس کرد و به ریاست آن برگزیده شد و در همان روز حزب توده آذربایجان، الحاق خود را به فرقه دموکرات اعلام کرد و این دو با هم اعلان خود مختاری نمودند. سرانجام حزب دموکرات آذربایجان، پس از یک سال درگیری با دولت، در آذرماه 1325ش، پس از شکست از قوای دولتی، منحل گردید.

درگذشت "علی اصغر سروش" ادیب و مترجم ایرانی (1361ش)
دکتر علی اصغر سروش در سال 1287 ش به دنیا آمد و پس از اتمام تحصیلات، به کار تحقیق و ترجمه پرداخت. سروش علاوه بر ترجمه کتب از زبان فرانسه به فارسی، به زبان‌های انگلیسی و عربی نیز تسلط کامل داشت. از آثار این مترجم گرانقدر می‌توان به فرهنگ متشابهات زبان فرانسه، امپراتوری روم و آغاز مسیحیت و نیز تمدن‌های باستانی خاور نزدیک اشاره کرد. این نویسنده و مترجم معاصر به هنگام فوت، 74 سال داشت.

درگذشت "غلامرضا قدسی نژاد" شاعر معاصر (1368 ش)
غلامرضا میرزاجانی متخلص به قدسی مشهور به غلامرضا قدسی مشهدی، در سال 1304ش در مشهد به دنیا آمد. از شانزده سالگی به سرودن شعر پرداخت و پس از مدتی با همکاری دوستانش به تأسیس انجمن ادبی فردوسی مشهد اقدام نمود. فعالیت سیاسی قدسی از زمان حکومت دکتر مصدق آغاز شد و با زبان شعر از نهضت ملی ایران حمایت نمود. قدسی پس از کودتای 28 مرداد 32 به مبارزه با رژیم پهلوی پرداخت و در دو نوبت دستگیر و بیش از چهار سال در زندان بود. او پس از رهایی از زندان به ترجمه و تصحیح کتب اشتغال ورزید. استاد قدسی نژاد پس از پیروزی انقلاب به تدریس در دانشکده ادبیات دانشگاه مشهد مشغول بود. یاران پیامبر، شعر امروز و غزل معاصر خراسان از آثار اوست. غلامرضا قدسی سرانجام در 21 آذر 1368ش در 64 سالگی درگذشت و در یکی از غرفه‌های حرم مطهر امام رضا(ع) به خاک سپرده شد.

ورود اولین اتومبیل به ایران در زمان مظفرالدین شاه قاجار (1279ش)
اولین اتومبیل وارد شده به ایران در سال 1279/1900م که مظفرالدین شاه نخستین جفت اتومبیل های رنوی فرانسوی خریداری شده را در پاریس بوسیله راه آهن و کشتی و از طریق روسیه و دریای خزر به ایران فرستاد.

گویا این دو رنو خریداری شده یکی در میانه راه به علت نقص فنی و مشکلات حمل آن برای همیشه می ماند و دیگری و در هنگام ترور نافرجام محمد علی شاه (که در دوشان تپه برای دیدن باغ وحش می رود) با نارنجک منفجر می شود ودر پایان بدون اینکه این اتفاق خسارت جانی بردارد محمد علی شاه با گالسکه به دربار بر میگردد. بعد از مظفرالدین شاه احمد شاه قاجار دومین شاه ایران می باشد که اتومبیلی خریداری می کند وسومین شاه ایران است که سوار شدن بر آن را تجربه نموداست.

سازمان ثبت احوال اطلاع داد که به دنبال سرشماری در ایران، جمعیت کشور به مرز 34 میلیون نفر رسید. (1354ش)


شهادت "عماریاسر" صحابی بزرگ پیامبر در جنگ صفین (37 ق)
رساترین سخن دربارهٔ شخصیت معنوی او حدیث رسول خدا است که فرمود: "عمار، از سر تا پایش آکنده از ایمان است و ایمان با گوشت و خون او عجین گردیده است". هم‌چنین، پیامبر به او فرموده بود: "تو را گروه ستمگری خواهد کشت در حالی که تو آنان را به سوی حق و حقیقت دعوت می‌نمایی". این خبر غیبی که یکی از دلایل نبوت و راستگویی پیامبر(ص) بود آنچنان که فرموده بود نیز اتفاق افتاد و سرانجام عمار در نود سالگی در جنگ صفین در رکاب امام علی به دست هواداران معاویه کشته شد. عمار یاسر از مسلمانان راستین بود که در راه اسلام سختی‌های فراوانی را تحمل کرد و پدر و مادر او اولین شهدای راه اسلام بودند.

درگذشت "ابن مَسکویه" حکیم و فیلسوف اسلامی (421 ق)
احمد بن محمد بن یعقوب مَسکویه از فلاسفه، حکما و مشاهیر اطبّای اسلامی اوایل قرن پنجم هجری است که با ابوریحان بیرونی و ابوعلی سینا، معاصر بود. وی همچنین در لغت، منطق، ادبیات و فنون شعر و کتابت، ریاضیات و انواع فلسفه و حکمت متبحر و صاحب نظر بوده است. تَجارِبُ الاُمَمْ، اَقْسامُ الحِکْمَةِ و الرّیاضی و نیز تَهذیبُ الاخلاق از جمله تالیفات اوست. ابن مسکویه در اصفهان وفات یافت و در تخت فولاد اصفهان مدفون گشت.

درگذشت "ابن رُشدِ اندلسی" فیلسوف و دانشمند مسلمان (595 ق)
ابوالوَلید محمد بن احمد بن رشد معروف به ابن رشد از بزرگ‌ترین فلاسفه و حکمای اسلامی قرن ششم هجری می‌باشد که در فلسفه و حکمت، یگانهٔ روزگار خود بود و در فقه، حدیث، ادبیات، منطق و دیگر علوم متداول نیز تبحّر داشت. وی که در اندلس می‌زیست، نزد ملوک آن سامان مقرب گردید و قاضی یکی از مناطق آن شد. بیشتر از صد کتاب به او نسبت داده شده است که التحصیل، بِدایَةُ المجتهد، فلسفهٔ ابن رشد و الکلیات و... از آن جمله‌اند.

رحلت آیت اللَّه "میرزا عبدالرحیم کَلیبَری" عالم و فقیه اصولی (1334 ق)
میرزا عبدالرحیم بن نصر اللَّه انصاری جابری کلیبری، از علمای امامیه و از فقهای اصولی و ادبا و فُصَحا بوده است. وی از شاگردان آخوند خراسانی و میرزا حبیب اللَّه رشتی و مامقانی بود و سپس سال‌ها در تبریز به تدریس فقه و اصول پرداخت. الاجتهاد و التقلید و قاعدهٔ لاضرر از جمله تألیفات اوست.

وقوع جنگ نهروان بین سپاهیان امام علی(ع) و خوارج (38 ق)
پس از پایان جنگ صفین میان امام علی(ع) و معاویه بن ابی‌سفیان و تحمیل حَکَمیَّت بر امام، کوفیان که خود را بازندهٔ این ماجرا می‌دانستند، امام را برای جنگ دوباره با معاویه، تحریک کردند که با مخالفت آن حضرت مواجه گردیدند. از آن پس عَلَم ناسازگاری با امام را برداشته و پس از ماجراهای فراوان، در مقابل آن حضرت صف آرایی کردند. امام با نصیحت و هشدار، تعداد زیادی از آنان را از جنگ با آن حضرت منصرف ساخته و به بقیه مادامی که دست به سلاح نبرده بودند، اجازهٔ حضور در شهر را می‌داد. ولی از آن زمان که به جنایت و قتل دست زدند، امام به جنگ آنان شتافت و در جنگ نهروان، جز 9 نفر از سپاه چهار هزار نفری آنان، کسی زنده نماند. این افراد را که از دین برگشته و به امام اهانت کردند، خوارج یا خارجی می‌گویند.

مخابره اولین مکالمه توسط امواج رادیویی (1901م)
برای اولین بار در تاریخ ارتباطات بشری، در دوازدهم دسامبر 1901م از طریق امواج رادیویی و بدون استفاده از سیم رابط، یک جمله از منطقه‌ای در ایتالیا به نقطه‌ای دیگر مخابره شد و فصل تازه‌ای در ارتباطات آغاز گردید.

مخابره‌کننده این جمله و مخترع دستگاهی که برای مخابره آن مورد استفاده قرار گرفت، گولیلمو مارکونی فیزیک‌دان ایتالیایی بود که بعدها دستگاه رادیو را هم اختراع کرد. اکنون دستگاه‌های ارتباطی که با امواج رادیویی کار می‌کنند، کاربرد بسیار گسترده و متنوعی یافته‌اند.

برخی از رویدادهای ۱۲ دسامبر
۱۹۳۵: هاینریک هیملر از سران حزب ناسیونال سوسیالیست آلمان، موسس سازمان SS، رئیس گشتاپو، رئیس پلیس، وزیر داخله آلمان واز مشاوران نزدیک به هیتلر از ۱۲ دسامبر ۱۹۳۵ برنامه Lebensborn را در آن به اجرا گذارد. به موجب این برنامه که بعدا اصلاح‌نژاد خوانده شده است بانوان بدون شوهر در آلمان و بعدا متصرفات این دولت تشویق به ازدواج و باردار شدن از مردان سالم (دارای سلامت جسم و روان و بدون نقص ظاهری بدن) و عمدتا از نژاد آرین می‌شدند.
۱۹۳۷: برای نخستین بار از فرستنده سیار تلویزیونی استفاده شد و به این طریق از خیابانهای نیویورک گزارش زنده پخش گردید.
۱۹۴۰: در این روز هم لوفت وافه (نیروی هوایی آلمان) به انگلستان حمله برد و شهر شیفیلد Sheffield را بمباران کرد که بر اثر این بمباران تنها در یک هتل این شهر بیش از هفتاد تن کشته شدند. حملات هوایی روزمره آلمان به جزایر انگلستان بعدا به حملات با موشک و هواپیما تبدیل شد.
۱۹۷۹: زمین لرزه و سونامی ناشی از آن ۲۵۹ و طبق برخی گزارش‌ها ۲۷۰ تن را در کشور کلمبیا واقع در آمریکای لاتین کشت و ده‌ها تن دیگر را مجروح ساخت و صدها میلیون دلار زیان مالی وارد آورد.

برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.