امروز در تاریخ؛
به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 27 شهریور 1392 خورشیدی برابر با 12 ذی القعده 1434 هجری و 18 سپتامبر 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است: انتشار پیام حضرت "امام خمینی" به مناسبت وقوع زلزله طبس (1357 ش)
پس از وقوع زلزله شدید طبس در 25 شهریور 1357، رژیم پهلوی در اقدامی ریاکارانه، به این مناسبت عزای عمومی اعلام کرد. حضرت امام خمینی(ره) پس از این اقدام دستگاه، ضمن صدور پیامی از نجف و ارسال پیام تسلیت و همدردی برای بازماندگان حادثه، نقشه دربار را افشا نمودند.
ایشان در مورد پیام عزای عمومی که از سوی رژیم پهلوی اعلام شده بود گفتند: آنهایی که هزاران نفر از بهترین فرزندان ما را ]در روز 17 شهریور 1357 ]بیرحمانه، قتلعام کردهاند، امروز برای انحراف اذهان، به تعزیهسرایی پرداختند و اشک تمساح برای زلزلهزدگان میریزند. حضرت امام همچنین در این پیام از همه مسلمینِ غیرتمند خواستند که مستقیماً به کمک زلزلهزدگان بشتابند.
عملیات کوچک ظفر 1 در استان دهوک عراق توسط سپاه (1366 ش)
عملیات ظفر 1 در تاریخ 27 شهریور 1366 در عمق دویست کیلومتری خاک عراق در استان دهوک و سلیمانیه عراق با هدف انهدام مراکز نظامی رژیم بعثی عراق به اجرا درآمد. رزمندگان تحت امر قرارگاه رمضان، با حمله به شهرهای این منطقه، موفق به آزادسازی آنها شده و نیروهای دشمن را منهدم ساختند. رزمندگان در ادامه، 60 پایگاه دشمن را به آتش کشیدند و پس از آن، منطقهای به وسعت 30 کیلومتر مربع را تحت کنترل خود درآوردند. رزمندگان اسلام در شب دوم عملیات، مرحله دوم حمله را با یورش به قرارگاهها، پلها و محلهای استقرار دشمن در عمق 200 کیلومتری خاک عراق آغاز کردند و ضربات سنگینی به دشمن وارد نمودند. در این حال نیروهای بعثی برای بازپسگیری مناطق از کف داده، با پشتیبانی تعداد زیادی تانک، هواپیما، هلیکوپتر و بهرهگیری از نیروهای ویژه وارد عمل شدند که با مقابله شدید رزمندگان اسلام، تعداد زیادی کشته و زخمی و اسیر بر جای گذاشتند. در این عملیات علاوه بر انهدام دهها دستگاه تانک و نفربر و تعدادی خورو و انواع سلاح سبک و نیمه سنگین و چندین انبار مهمات، تعداد هزار نفر از نیروهای دشمن کشته و زخمی و پانصد تن دیگر به اسارت قوای اسلام درآمدند.
تولد فیلسوف کبیر و فقیه بزرگ آیت اللَّه "محمدتقی آملی" (1304 ق)
شیخ محمدتقی فرزند ملامحمد آملی در تهران دیده به جهان گشود و در محضر عالمانی چون شیخ عبدالنبی نوری و میرزا حسن کرمانشاهی تلمذ نمود. مدتی در نجف اشرف از محضر درس میرزای نائینی، آقا ضیاء عراقی و آقا سیدابوالحسن اصفهانی بهره گرفت. سپس به تهران بازگشت و به مدت بیش از چهل سال به تصنیف و تدریس اشتغال ورزید. او فقیه و فیلسوفی گوشهنشین بود و از پذیرفتن مسؤولیت ریاست خودداری مینمود. آیت اللَّه محمدتقی آملی، تا پایان عمر از نوشتن رسالهٔ عملیّه خودداری کرد. حاشیه بر شرح اشارات، دُرَرُالفوائد، رسالةٌ فی قاعدةِ لاضَرَر و... از جمله تالیفات این فقیه و عارف بزرگوار میباشند. سرانجام این حکیم الهی در آخرین روز ماه شوال سال 1391 ق در 87 سالگی دار فانی را وداع گفت و در تهران به خاک سپرده شد.
درگذشت شاعر گرانقدر ایرانی "ادیب نیشابوری" (1344 ق)
شیخ عبدالجواد ادیب نیشابوری، شاعر ایرانی در سال 1281 ق در نیشابور به دنیا آمد. در سنین کودکی به علت ابتلا به بیماری آبله، یک چشم او نابینا شد ولی با پشتکار و علاقهٔ فراوان، به تحصیل و فراگیری علم و دانش پرداخت. ادیب، پس از مهارت یافتن در ادبیات عرب ودیگر علوم متداول زمان، به مدت بیش از چهل سال در مدارس مشهد به تدریس پرداخت. ادیب نیشابوری به تدریج شاعری چیره دست و دارای سبکی مخصوص شد. انتخاب الفاظ مناسب و انسجام ترکیبات و معانی دقیق از مزایای شعر اوست. دیوان اشعار ادیب، حاوی اشعار نغز وشیوایی به فارسی و عربی است که در حدود 6 هزار بیت از آن جمع آوری شده است. وی علاوه بر فنون ادبی، از علوم ریاضی، نجوم و فقه و اصول نیز بهره داشت. ادیب نیشابوری سرانجام در 63 سالگی در مشهد درگذشت و در حرم مطهر امام رضا(ع) به خاک سپرده شد.
شروع به کار اولین ساعت "هسته ای" جهان در نیویورک (1957م)
پس از هفت سال تلاش و کوشش شبانهروزی توسط جمع زیادی از برجستهترین ساعتسازان روسی، انگلیسی و امریکایی، اولین ساعت هستهای جهان، در روز هجدهم سپتامبر 1957م در بندر نیویورک امریکا، در یک آزمایشگاه بزرگ این شهر ساخته و مشغول کار شد. این ساعت که از وجود آن در موارد بسیار دقیق و در آزمایشگاههای مختلف استفاده میشود در هر سیصد سال، تنها پنج ثانیه جلو یا عقب خواهد رفت.
درگذشت "لئونارْدْ اولِر" ریاضیدان برجسته سوئیسی (1783م)
لئونارْدْ اولِر ریاضیدان برجسته سوئیسی در پانزدهم آوریل 1707م در شهر بال سوئیس به دنیا آمد. اولر یکی از پرکارترین و پراثرترین دانشمندان زمان بود. او استعداد خود را در تجزیه و تحلیل مسائل نجومی به ویژه چگونگی حرکت زمین، خورشید و ماه، تحت جاذبه مغناطیسی به کار گرفت و به عنوان تنها دانشمند قرن هجدهم، تئوری حرکت موجی نور را، به اثبات رساند. کمکهای اولر به حساب متغیّرها و تئوری اعداد پیچیده، پایه تمامی پیشرفتهای بعدی در آن زمینهها گردید و اندیشه پربار او، نقطه شروع کشفیات ریاضی دانشمندان دیگری را فراهم آورد. وی سرانجام در 18 سپتامبر 1783م هنگامی که مشغول محاسبه مسیر سیاره اورانوس بود، ناگهان با گفتن کلمه "من مُردم" در 76 سالگی در سنپترزْبورْگْ روسیه درگذشت.
درگذشت شاعر معاصر، استاد "محمدحسین بهجت تبریزی" معروف به "شهریار" (1367ش)
سیدمحمدحسین
بهجت تبریزی متخلص به شهریار در سال 1285 ش در تبریز به دنیا آمد. پس از
تحصیل مقدمات حوزوی، به تهران رفت و وارد مدرسه دارالفنون گردید. شهریار
سپس وارد مدرسه طب شد، ولی در پی یک جریان عاطفی و پس از 5 سال تحصیل، بدون
اخذ مدرک دکتری، تهران و دانشکده را ترک گفت و در خراسان وارد خدمت دولتی
گردید. وی همزمان با اوجگیری نهضت اسلامی، با زبان شعر، انقلاب اسلامی را
همراهی کرد. شهریار، به عنوان یکی از مشهورترین غزلسرایان معاصر، معروفِ
خاص و عام است. او غزلهای دلنشینِ بسیاری سروده که یادگار نخستین عشق
آتشین اوست.
شهریار
در سال 1367 در مراسم مجتمع هنر و ادبیات دفاع مقدس به دریافت لوح دست خط
زرین حضرت امام، دیپلم افتخار و سکه یادبود مجتمع به عنوان برگزیده شعر،
نائل آمد. این شاعر شهیر سرانجام در بیست و هفتم شهریور 1367ش در سن 82
سالگی در تهران درگذشت و در مقبرةالشعرای تبریز به خاک سپرده شد. برای
پاسداشت مقام ادبی استاد محمدحسین شهریار و نکوداشت این شاعر پرآوازه،
سالروز درگذشت وی برابر با بیست و هفتم شهریور، به عنوان روز شعر و ادب
فارسی نامگذاری شده است.
روز شعر و ادب فارسی (روز بزرگداشت استاد سیدمحمد حسین شهریار)
برای
پاسداشت مقام ادبی استاد سیدمحمدحسین بهجت تبریزی معروف به شهریار و
نکوداشت این شاعر پرآوازه، سالروز درگذشت وی برابر با بیست و هفتم
شهریورماه، بهعنوان روز شعر و ادب فارسی نامگذاری گردیده است.
کشف جسد عظیم الجثه "ماموت" در شمال سیبری (1797م)
ماموت (به انگلیسی: Mammoth) پستانداران گیاهخوار ومنقرض شده و گونهای فیل فسیل شده هستند که با فیلهای امروزی نسبت دارند و در آغاز دوران چهارم زمین شناسی از ۴/۸ میلیون سال پیش تا ۴۵۰۰ سال پیش بعد از انقراض دایناسورها در اروپا و شمال آسیا همانند سیبری میزیسته و بدنش از موهای بلند پوشیده بوده و عاج طویل و پیچداری داشتهاست.
به تصویر درآمدن اولین فیلم کارتونی و ایجاد پدیده نوین هنر هفتم (1928م)
در سال 1928 دیسنی با ارائه اولین فیلم کارتونی بانام «میکی موس» خود را به تمام جهانیان معرفی نمود. اصلی ترین محصولات والت دیسنی مشتمل بر فیلم های انیمیشن و شخصیت های کارتونی و نیز دنیای والت دیسنی (دیسنی لند) که در سال 1955 گشایش یافت تصویر روشن و واضحی را از فرهنگ قرن بیستم برای ما مشخص می سازد. دیسنی یکی از موثرترین انسانهای زمان خود است.
اشغال سرزمین منچوری در کشور چین توسط ارتش ژاپن (1931م)
اشغال سرزمین منچوری در چین در هجدهم سپتامبر 1931م توسط ارتش ژاپن سرآغاز دومین جنگ چین و ژاپن بود. ژاپنیها، چندی پس از تصرف منچوری که بیش از یک میلیون کیلومتر مربع مساحت دارد، حکومت وابسته "منچکو" را بر سر کار آوردند. تا سالهای اولیه جنگ جهانی دوم، قسمتهای وسیعی از شرق و جنوب چین، در اشغال ارتش ژاپن باقی ماند. در جریان جنگ جهانی دوم، چین در جنگ با ژاپن از حمایت متفقین برخوردار شد و در پی شکست کامل ژاپن در این جنگ در سال 1945، نیروهای ژاپنی، چین را به طور کامل تخلیه کردند.
روز ملی "شیلی"
کشور جمهوری شیلی با 756/626 کیلومتر مربع مساحت در جنوب قاره امریکای جنوبی و در همسایگی آرژانتین، بولیوی و پرو واقع شده است. جمعیت شیلی بیش از 15 میلیون نفر است و اکثریت مردم این کشور مسیحی و عمدتاً کاتولیک مذهبند. بیشتر سکنه شیلی دو رگه )سرخ و سفید( هستند و زبان رسمی آنها اسپانیایی است. پایتخت شیلی سانتیاگو نام دارد. واحد پول آن پزوی شیلی میباشد. از شهرهای مهم آن کونسپسیون، وینیادل مار، و والپا رایزو است. شیلی در سال 1788م تا حدودی از پرو مستقل شد. در هجدهم سپتامبر 1810م، شورای دولتی شیلی، مسئله استقلال این کشور را مطرح نمود. با این حال مبارزات مردمی بر ضد استعمار اسپانیا ادامه یافت تا این که در 12 فوریه سال 1818م شیلی به استقلال کامل رسید و نوع حکومت خود را جمهوری اعلام نمود.
عملیات کوچک شهید مدنی در غرب سوسنگرد توسط سپاه پاسداران (1360 ش)
عملیات شهید مدنی در تاریخ بیست و هفتم شهریورماه ۱۳۶۰ هجری شمسی بهمنظور انهدام توان رزمی دشمن در منطقه عمومی سوسنگرد، بهصورت محدود صورت گرفت. هدف از این عملیات، تحقق کامل اهداف از پیش تعیین شده "عملیات طراح" بوده است که محقق نشده بود؛ بهدلیل آنکه پیشروی عناصر لشگر زرهی ارتش در عملیات طراح ناقص بوده و این نقصان باعث شده بود که قسمتی از جناح جنوبی لشگر ۹۲ زرهی ایران زیر آتش دیدهبانی عراق قرار بگیرد و قدرت هرگونه تحرک از این نیرو گرفته شود و هر روزه تلفات سنگینی به نفرات و تجهیزات تیپ ۳ این لشگر وارد گردد.
این عملیات، آخرین اقدام محوری ایران در سال اول جنگ بهشمار میرفت که طی این یورش کوتاهمدت، نیروهای سپاه و ارتش توانستند با یاری یکدیگر، ضمن ۲ کیلومتر پیشروی و جلو بردن مواضع خودی، ۵۰ دستگاه تانک دشمن را منهدم و ۱۶۹۰ تن از افراد دشمن بعثی را کشته، زخمی و یا اسیر نمایند.
برخی از رخدادهای امروز
1850: کنگره آمریکا قانون «بردگان فراري» را تصویب کرد. طبق این قانون اگر ماموران پلیس در دستگیری بردگان فراری و بازگرداندن آنان به صاحبانشان کوتاهی کنند به هزار دلار جریمه نقدی و چنانچه مردم به این فراریان پناه دهند هرکدام به شش ماه زندان و هزار دلار جریمه نقدی محکوم می شدند. در آن زمان، دلار به صورت سکه طلا بود. سبب تصویب این قانون این بود که بردگان سیاه از ایالات جنوبی (برده دار) فرار می کردند و به ایالات شمالی که برده داری را لغو کرده بودند پناه می بردند.
1919: یک توفان دریایی که از خلیج مکزیک برخاسته بود در سواحل جنوبی ایالات متحده 280 تن را کشت. توفانهای دریایی هر سال در اواخر تابستان و نیز پاییز به سواحل جنوبی و شرقی ایالات متحده وارد می شوند.
1927: سی بی اس ( کلمبیا برادکستینگ سیستم) در نیویورک آغاز بکار کرد که با «ان بي سي» و «ا.بي. سي» سه شبکه بزرگ رادیو تلویزیونی آمریکا هستند. اخبار سی بی اس بیطرفانه تر تنظیم می شود.
1942: کمپانی سخن پراکنی کانادا (سی بی سی) آغاز بکار کرد.
1949: ارزش برابری پاوند انگلستان 30 درصد پایین آمد که سرآغاز سقوطهای سیاسی و اقتصادی دیگری بود که در پی آن آمد.
2044: کوفی عنان دبیر کل وقت سازمان ملل بالاخره 15 سپتامبر 2004 گفت که از نقطه نظر منشور ملل، اشغال نظامی عراق مجاز نبوده و برای این کار (حمله نظامی به عراق) تصویب قطعنامه دیگری لازم بود.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید