این استان از استانهای لرزهخیز ایران است.جمعیت استان قزوین طبق آمار سال ۱۳۸۵ برابر ۱٫۱ میلیون نفر است که از این تعداد ۳۵۰٬۰۰۰ نفر ساکن شهر قزوین هستند.
استان قزوین یکی از مناطق عمده تولید فندق، پسته، زغالاخته (درخت)، انگور و کشمش در ایران است.
**جغرافیای طبیعی
دشت قزوین از نظر پیشینه تاریخی، محصولات کشاورزی و گونههای جانوری، اهمیت اقتصادی و تاریخی بسیار مهمی در میان دشتهای ایران دارد. به گونهای که بسیاری از باستان شناسان ایرانی بر این باورند تمدن کشاورزی از دشت قزوین آغاز و سپس به شرق و قلب فلات ایران گسترش یافتهاست. به همین علت، این منطقه اولین دشت ایران است که دارای ردیف بودجه در کشور میباشد.
**مشکلات خاک در استان
در حال حاضر عوامل مختلفی بر خاکهای استان تأثیر نامطلوب و مخرّب دارد که باعث آلودگی و فرسایش میشود. برخی از این عوامل طبیعی است (مانند بارندگیهای شدید، ساختار زمین، شیب و …) و برخی دیگر غیرطبیعی است و در شکل گیری و تشدید آن انسان دخالت مستقیم و غیرمستقیم دارد .
**پوشش گیاهی
به طور کلی پوشش گیاهی در استان قزوین به دو دسته جنگلی و مراتع تقسیم بندی میشود. منطقه رودبار و الموت عمده پوشش جنگلی استان را تشکیل میدهند و دشت قزوین نیز مهم ترین مرتع در سطح استان است. پوشش درختان در استان قزوین عبارت است از: درختان ارس، تنگس، زرشک، پلاخور، پسته وحشی (بنه) گردو، بلوط، زالزالک، سیاهتلو، بادام کوهی، اسور، یمیشان و اشکه.
**اقتصاد
استان قزوین به علت نزدیکی به پایتخت و دارا بودن بیش از ۳۴۰۰ واحد تولیدی و صادرات غیر نفتی معادل ۴۰۰ میلیون دلار، قدرت تنظیم بازار ۳۲ میلیون نفر یعنی ۴۰ درصد از جمعیت ایران را داراست.[۵۵] بیش از ۱۳۰ هزار نفر در بخش صنعت این استان مشغول به کار هستند. این استان هم چنین چهارمین استان صنعتی ایران در سال ۱۳۸۸ بوده و رتبه نخست تعداد جمعیت شاغل به کل جمعیتش را در کشور داراست.
**دامداری
افزایش سریع جمعیت و نیاز روزافزون به فرآوردههای لبنی، سبب تغییر دامداریهای سنتی به صنعتی طی دهههای اخیر در استان شده است. موقعیت بسیار مطلوب دشت از لحاظ طبیعی و خطوط ارتباطی در کنار بازار فروش بسیار بزرگ (جمعیت میلیونی شهرهای اطراف ونزدیکی به تهران) رشد سریع واحدهای دامداری صنعتی را در دشت قزوین توجیه مینماید. این موضوع سبب شده که استان ما امروزه به عنوان یکی از قطبهای دامداری در کشور مطرح باشد.
**شهرکهای صنعتی
سابقه فعالیت اولین واحدهای صنعتی در قزوین به عصر صفوی باز میگردد؛ در دوره معاصر نیز با ساخته شدن اولین شهر صنعتی کشور (البرز) در سال ۱۳۴۶، قزوین جایگاه ویژهای در بخش صنعتی کشور پیدا کرد. در حال حاضر استان قزوین با دارا بودن ۸ شهرک صنعتی به نامهای البرز، لیا، کاسپین، آبیک، حیدریه، آراسنج، خرمدشت، حکیمیه و دو شهرک در حال احداث به نامهای قزوین۲ و شال و نیز ۳ ناحیه صنعتی به نامهای نیکوییه، الموت و بویین زهرا، ضمن فعالیت بیش از ۸۰۰ شرکت صنعتی این استان از قطبهای اقتصادی کشور محسوب میشود.
**بورس
بورس منطقهای استان قزوین از سال ۱۳۸۴ فعالیت خود را آغاز کرده و هم اکنون دارای ۱۶ کارگزاری فعال میباشد.
**نیروگاه ۲۰۰۰ مگاواتی شهید رجایی
این نیروگاه در آزادراه تهران به قزوین ساخته شدهاست. نیروگاه برق شهید رجایی دارای دو سیکل مجزای بخار و ترکیبی میباشد که مجموعا ۲۰۴۰ مگاوات تولید برق دارد؛ که این میزان، ۸ درصد برق مصرفی در کشور میباشد. سوخت مورد استفاده در این نیروگاه مازوت و گاز طبیعی است.
**سدها
استان قزوین به علت دارا بودن رودخانههای متعدد، وجود دشت حاصلخیز قزوین در منطقه، وجود بیش از ۱۱ شهرک صنعتی و روند رو به رشد شهر نشینی و نیاز به آب شرب دارای پروژههای سد سازی متعددی میباشد. در حال حاضر استان قزوین دارای ۲ سد خاکی-مخزنی به نامهای سد مرتضی آباد (کوثر) در غرب شهرستان قزوین و سد پرسبانج در شهرستان آوج و یک سد بتنی در منطقه زیاران، سد انحرافی زیاران میباشد.
**آزاد راهها و بزرگراهها
استان قزوین با دارا بودن بیش از ۲۱۶ کیلومتر آزادراه در مسیرهای، تهران-قزوین، قزوین-زنجان و قزوین-رشت، ۲۲۱ کیلومتر بزرگراه، ۷۰ کیلومتر راه اصلی و ۲۲۶ کیلومتر جاده بین شهری، یکی از شاهراههای ارتباطی کشور محسوب میشود. استان قزوین ۸ استان کشور را به طور مستقیم پیوند میدهد و ۱۱ استان نیز ارتباطشان از این استان انجام میشود.
**صنایع دستی
قالي بافي وگليم بافي از صنايع اصلي دستي اين استان است .