سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

با چک های برگشتی چه کار کنیم؟

افزایش تعداد چک های برگشتی و برخی نواقص در قانون چک باعث شده خیلی از کسانی که چک برگشتی و بلامحل در دست دارند از وصل مبلغ آن ناامدی باشند. این موضوع خصوصا در چک های با مبلغ پایین بیشتر به چشم می خورد

به گزارش گروه بازار باشگاه خبرنگاران، فرقی نمی کند چک کیفری باشد یا حقوقی؛ دادگاه تنها در صورتی حکم به پرداخت مبلغ چک خواهد داد که دارنده به عنوان شاکی، فرم مخصوص دادخواست را پر کرده باشد
 
افزایش تعداد چک های برگشتی و برخی نواقص در قانون چک باعث شده خیلی از کسانی که چک برگشتی و بلامحل در دست دارند از وصل مبلغ آن ناامدی باشند. این موضوع خصوصا در چک های با مبلغ پایین بیشتر به چشم می خورد.
 
کسانی که در باجه بانک ها منتظر وصول چک هستند وقتی به آنها گفته می شود حساب صاحب چک خالی است احساس می کنند دیگر راهی برای رسیدن به پولشان وجود ندارد. قانون چک چند بار اصلاح شده، اصلاحات جدیدتر هم در راه است. هر چند هنوز مشکلات زیادی در این زمینه وجود دارد اما اگر مراحل پیگیری را درست انجام دهید و از قوانین موجود آگاهی داشته باشید، می توانید به پولتان برسید.
 
 
زمان را از دست ندهید
 

اولین نکته ای که باید در نظر داشته باشید این است که زمان را از دست ندهید. حقوقی شدن چک را بارها شنیده اید اما شاید خیلی ها هنوز نمی دانند مهمترین دلیلی که باعث می شود یک چک حقوقی شود تعلل خودشان است. شما در صورتی که چکی در دست دارید که بلامحل است فقط دو ماه زمان دارید تا نسبت به برگشت زدن آن اقدام کنید.
 
خیلی ها فکر می کنند این زمان شش ماه است در قانون موجود هم روی شش ماه زمان تاکید شده اما در عمل بیشتر از دو ماه نباید صبر کرد چون چک زمانی برگشت خورده به حساب می آید که مراحل مربوط به آن به طور کامل توسط بانک طی شده باشد. بالا رفتن تعداد چک های برگشتی باعث شده بانک ها با تراکم مواجه باشند و در فرصت مقرر نتوانند این اقدامات را انجام دهند.
 
برگشت زدن به معنی شکایت نیست
 
اشتباه دومی که اکثر در این زمینه مرتکب می شوند این است که فکر می کنند همین که چک را برگشت زدند به معنای پایان مراحل شکایت است. برگشت زدن چک به تنهایی نمی تواند برای رسیدن به پولتان کافی باشد. شما بعد از برگشت زدن تنها شش ماه فرصت دارید که به مراجع قضایی شکایت کنید. در صورت ثبت نکردن شکایت در این مدت نمی توانید به دریافت پولتان امیدوار باشید.
 
حقوقی شدن، پایان همه چیز نیست
 
حالا اگر فردی کوتاهی کرد و چکی که در دست دارد حقوقی شد آیا باید قید همه چیز را بزند؟ این تصور که چک حقوقی شده از اعتبار افتاده غلط است. در چک های حقوقی فقط صادرکننده قابل تعقیب و مجازات کیفری نیست اما می توان تقاضای توقیف اموال و دارایی صادرکننده را کرد و دادگاه نیز حکم به پرداخت مبلغ چک خواهد داد مگر آنکه با دفاعیات صادرکننده ثابت شود که به طور کلی طلبی وجود ندارد یا آنکه چک بابت ربا صادر شده باشد یا به هر دلیل دیگر دارنده چک استحقاقی ندارد. پس اگر چکی که در دست دارید حقوقی هم شد از ادامه پیگیری ناامید نشوید.
 
فرم مخصوص دادخواست را فراموش نکنید
 
یک رویه عجیب در شکایت های مربوط به چک در اداگاه ها باب شده است که اگر به آن توجه نکنید ممکن است شکایت تان به هیچ وجه به نتیجه نرسد. وقتی کسی برای شکایت در مورد چک برگشتی به این دادگاه ها مراجعه می کند هیچ کس در مورد فرم مخصوص حرفی به میان نمی آورد و تصور این است که برای وصول وجه چک از طریق دادگاه، فقط برای شکایت کیفری صورت گیرد.
 
در حالی که حتی اگر این شکایت به نتیجه برسد، دادگاه تنها حکم به مجازات حبس خواهد داد و درباره طلب دارنده اظهار نظر نمی کند. هم درباره چک های کیفری و هم چک های حقوقی، دادگاه تنها در صورتی حکم به پرداخت مبلغ چک در وجه دارنده چک را صادر خواهد کرد که دارنده به عنوان شاکی که در اصطلاح حقوقی به آن خواهان می گویند، فرم مخصوص دادخواست را تکمیل و با پرداخت هزینه دادرسی از طریق ابطال تمبر و سایر تشریفات قانونی، آن را تحویل دفتر دادگاه داشته باشد. پس در مراجعه به دادگاه برای شکایت در مورد چک فرم درخواست را فراموش نکنید.
 
حساب های دیگر صادرکننده هم به روی شما باز است

 
یکی از مهمترین منابع وصول چک های برگشتی دیگر حساب های صادرکننده در بانک مورد نظر است. این یکی از مواردی است که به تازگی بانک ها مجاز به استفاده از آن شده اند اما ایراد مهم این است که تا شما درخواست نکنید بانک ها با توجیه عجیب مشتری مداری! این کار را نخواهند کرد. هر چند اگر قرار بر مشتری مداری باشد بانک از طریق پاس کردن چک می تواند به اعتبار صاحب چک کمک بکند.
 
به هر حال یک امکان قانونی خوب برای کسانی که با چک برگشتی مواجه می شوند این است که درخواست کنند از طریق حساب سپرده یا هر حساب دیگری که صادرکننده در بانک مورد نظر داشته باشد مبلغ چک پاس شود. براساس قانون بانک ها ملزم به این کار هستندودر صورت مقاومت به شرطی که از وجود حساب دیگری از صاحب چک مطمئن هستید می توانید از طریق بانک مرکزی موضوع را پیگیری کنید.
 
ممکن است این شبهه پیش بیاید که دارنده چک از کجا بداند که صاحب چک در بانک مورد نظر حساب دیگری دارد یا نه؟ درصورتی که درخواست از سوی دارنده چک صورت بگیرد و بعدا ثابت شود که حسابی در کار بوده و بانک ازز پرداخت وجه خودداری کرده، شعبه مربوطه توبیخ می شود و مجبور به جبران ضررهای دارنده چک خواهد شد اما در صورت نبود درخواست مسئولیتی متوجه بانک نیست. البته قرار است به زودی این اشکال رفع شود و بانک ها طی بخشنامه ای ملزم شوند که در صورت صورت از حساب سپرده و پس انداز صاحب چک، مبلغ را بپردازند. تا آن موقع شما حواستان به درخواست باشد.
 
نکاتی که برای ثبت شکایت باید به آن توجه کنید.
 
برای اینکه شکایت شما زودتر به نتیجه برسد، رعایت چند نکته لازم است. از پشت و روی اصل چک، گواهینامه بانک مبنی بر علت پرداخت نشدن چک، دو نسخه کپی تهیه کنید و کپی های تهیه شده را در مرجع قضایی حل برابر با اصل کند. شکایت را در فرم های چاپی مخصوص تکمیل و امضا کنید و نهایتا اصل چک برگشتی و شناسنامه یا کارت شناسایی را همراه با مدارک به مرجع قضایی تحویل دهید.
 
درچه صورتی نمی توانید به وصول چک امیدوار باشید؟
 
۱- چک وعده دار باشد

 
چک باید به صورت نقد و بدون وعده صادر شود چرا که چک باید همانند اسکناس وسیله پرداخت نقدی باشد بنابراین اگر به فرض مثال، امروز چکی برای تاریخ فردا یا هفته یا ماه یا سال آینده صادر شود، صادرکننده چک مجازات کیفری نخواهد شد. البتهخیلی از چک ها برای مدت زمانی حتی یکساله هم صادر می شود.
 
این موضوع تناقضی با این بند ندارد به شرطی که حواستان به موضوع باشد. وقتی شما از کسی چکی می گیرید که مثلا تاریخش برای شش ماه دیگر است از نظر حقوقی به این معناست شما همان روز و همان تاریخ چک را دریافت کرده اید مگر اینکه در پشت چک یا در دسته چک اصلی به وعده دار بودن اشاره شده باشد.
 
۲- چک تضمینی باشد
 
درصورتی که چکی برای تضمین معامله یا حسن انجام کاری صادر شده باشد، در صورت وجود موجودی با یکسری شرایط قابل وصول است اما درصورت بلامحل بودن نمی توانید شکایت کنید. براساس قانون صدور چک باید به بدهی صادرکننده معادل مبلغ چک باشد، مانند آن که شخصی بابت خرید یک دستگاه اتومبیل یا آپارتمان یک فقره چک برای پرداخت تمام یا قسمتی از وجه معامله صادر کند.
 
۳- چک بدون تاریخ و مبلغ مشخص باشد

 
درصورتی که ثابت شود چک بدون تاریخ صادر شده است، دارنده نمی تواند برای وصول آن شکایت کند معمولا در اینگونه موارد، دارنده چک، قبل از شکایت و قبل از مراجعه به بانک، تاریخ را درج می کند اما چنانچه در مرجع قضایی ثابت شود صادر کننده در هنگام صدور، تاریخ چک را ننوشته است، هیچ مسئولیتی در قبال آن ندارد. همچنین چک سفید امضا هم در صورت خالی بودن موجودی ارزش یک برگه کاغذ بی ارزش را دارد.
 
۴- چک با واسطه به دست شما رسیده باشد
 
در صورتی که چکی در دست دارید و با واسطه به دست شما رسیده باشد یعنی مثلا در قبال یک معامله طرف مقابل چک یکی از مشتریان خود را به شما بدهد، در صورت خالی بودن حساب حق هیچگونه شکایتی نخواهید داشت.

انتهاي پيام/
برچسب ها: چک ، برگشت ، قانون
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۰
در انتظار بررسی: ۰
سیدامیر
۰۱:۳۵ ۰۶ شهريور ۱۳۹۹
من یکدستگاه ماشین فروختم چک برا۱۰فروردین۹۹داده حالا چکش برگشت خورده سند هنوز بنام خودم است با پلاکش.راهنمائیم کنید چیکار کنم.تاریخ چک که میگوین۵ماه بگذره کاغذ بی ارزش میشه خاهش میکنم راهنمائیم کنید.صاحب چک اهل کاشمر مشهد است.ممنون
رضا فیروزفر
۲۳:۳۱ ۲۵ فروردين ۱۳۹۹
سلام ،، چک برگشت زدند ولی عدداش آب ریخته شد
عبدالملک نارویی
۲۲:۱۳ ۲۳ آذر ۱۳۹۸
سلام ببخشیدمن به یک نفرچک دادم وطرف رفته چک هارابرگه زده ومن پول طرف رادادم وطرف چک های منوداده ولی بدون برگه برگشت حالامن به بانک مراجعه کردم بانک میگه همون برگه برگشت رابایدبیاری اون طرف هم میگه من گم کردم ‌میگه به من هم ربطی نداره حالالطفاراهنمایی کنیدمن این چک هاراچه جوری درست کنم ممنون میشم کمک کنید
کامبیز
۲۱:۰۷ ۰۲ مهر ۱۳۹۸
سلام یکی از بستگان من خونه خریده چک 10 روز دیر شده ایا میتونه معامله را فسخ کنه یا نه ترو خدا جواب بدین
پوریا
۱۸:۳۶ ۱۹ شهريور ۱۳۹۸
من دویست برگ چک به وکیلان داد ام ایا وکیلم میتواند چک بکشد اگر بکشد و برگشت بخورد مک من چیست
رسول
۱۵:۳۳ ۱۵ مهر ۱۳۹۷
سلام من جندتا چک برگشت شده از مشتری دارم که شهرستانی هستن ممنون میشم راهنمایی کنید چکار کنم
رحمان
۱۹:۳۴ ۰۷ مرداد ۱۳۹۷
سلام.طورخدا راهنماییم کنیدگیرافتادم.ویزیتورم جنس دادم مشتری چک دروجه شرکت خودم بهم داده.حالا برگشتش زدم پاس نمیکنه.خودم میتونم از دادگاه پیگیریش کنم چون شرکتم بهم معرفی نامه نمیده
ناشناس
۱۷:۴۹ ۲۱ تير ۱۳۹۷
بسیار خوب
خالد پدیسار
۱۷:۴۹ ۲۱ تير ۱۳۹۷
سلام من یک چک دارم که یکبار یک شخص دیگری برگشت داده ایا میتونم جهت انجام کارهای دادگاه دوباره به اسم خودم برگشت بزنم
ملیکا باسمچی
۰۲:۴۸ ۰۹ خرداد ۱۳۹۷
سلام من ازبه کسی چک گرفتم 5 ماه پیش در وجه خودم بدون هیچ خط خوردگی و مشکلی چک تاریخ اخر خرداده میدونم که حسابشو خالی کرده الان که باهم به مشکل خوردیم رفت شکایت کرده خیانت در امانت اگر امانت بود باید در چک ذکر میشد که نشده مبلغ چک 50 میلیون به نظر شما کاری میتونه انجام بده بر علیه من یا نه؟؟؟؟ لطفا جواب بدید
ناشناس
۲۲:۴۶ ۰۶ خرداد ۱۳۹۷
سلام .اگر کسی بابت خرید جنس چک مشتری یا کس دیگر را پشت نویسی کند یا امضا کند و بدهد ودر تاریخ چک موجودی نداشته باشد میشود چک را برگه کرده و شکایت کنیم
محمد
۱۷:۵۶ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۷
با سلام یک عدد چک دارم که برگشت خورده است ومن ان را از شخص دیگری گرفتم .میخواستم بدونم ایا به پولم میرسم
Hamid reza
۰۳:۴۱ ۱۴ دی ۱۳۹۶
ببخشیدمیخواستم بدونم درصورتیکه چک برگشتی را ازطرف فردی که چک رابه او دادم و اونم برگشت زده ولی تفاهم کردیم وچک برگشتی راتحویل گرفتم امااین چک پیش خودم گم شده ومیخوام رفع سوش کنم پیداش نمیکنم،چکاربایدکرد؟باتشکر.
Hamid reza
۰۳:۴۱ ۱۴ دی ۱۳۹۶
ببخشیدمیخواستم بدونم درصورتیکه چک برگشتی را ازطرف فردی که چک رابه او دادم و اونم برگشت زده ولی تفاهم کردیم وچک برگشتی راتحویل گرفتم امااین چک پیش خودم گم شده ومیخوام رفع سوش کنم پیداش نمیکنم،چکاربایدکرد؟باتشکر.
جلیل اقاجانلو
۰۳:۵۵ ۰۱ دی ۱۳۹۶
عجب
علی صالحی
۰۲:۴۵ ۰۶ آذر ۱۳۹۶
با سلام اینجانب به یه شخصی گاو دادم الان یک سال هم است شکایت کردم چکش را هم در همان روز به تارخ برگشتم زدم به مبلغ 60میلیون تومان اما متاسفانه هنوز به نتیجه نرسیدیم درضمن شاکی من یک بارهم تو دادگاه نیامده این همه احضار دادن ایا من به پولم میرسم ؟؟؟ ممنونم از راهنمایتون
بهزهد
۱۹:۵۵ ۲۵ شهريور ۱۳۹۶
سلام من یک چک دارم که پشت اون چک رو یک شخص دیگر به عنوان ضامن امضا کرده...حالا صاحب اصلی چک فرار کرده.میتونم از اونی که پشت چک رو دو امضا زده پولمو وصول کنم.با تشکر
ناشناس
۲۳:۰۶ ۱۸ تير ۱۳۹۶
سلام من یک‌چک دارم طرف پول تو حسابش نیست باید چکار کنم لطفا راهنمایی کنید
جوادسبزعلی
۱۶:۵۳ ۱۸ خرداد ۱۳۹۶
تورو خدا راهنماییم کنید من یه وانت فروختم چک۲۰/۳/۹۶رو بهم داده حالا میگه پاسش نمیکنم باید چکار کنم کی ب پولم میرسم تورو خدا رهنماییم کنید
ساسان
۱۶:۵۳ ۱۴ شهريور ۱۳۹۶
اگه شماره چک وتاریخ چکو در قولنامه درج کردید برو از طریق دادکاه می تونی ماشینتو تحویل بگیری ...
ناشناس
۱۳:۵۲ ۰۴ بهمن ۱۳۹۵
ایا بانک میتواند بدون اطلاع مشتری چک را برگه بزند
ناشناس
۱۱:۴۰ ۲۲ آبان ۱۳۹۵
من یک فقره چک بابت فروش مسکن از شخصی گرفتم حتی سند هم زده بودم خدا رو شکر دستش درد نکنه سر موعد مقرر پاس شد بستگس به آدمی داره که چک صادر میکنه بشخصه ازش ممنونم
ناشناس
۱۳:۴۸ ۰۱ دی ۱۳۹۴
سلام. من یه چک از یه نفر گرفتم که مال یکی دیگه است یعنی با واسطه گرفتم. حالا اونو برگشت زدم و الآن دستمه، میخواستم راهنمایی کنید چی کار کنم ممنون میشم
علی
۱۲:۱۵ ۳۰ تير ۱۳۹۴
خوب بود ممنون
ناشناس
۱۷:۴۸ ۲۴ اسفند ۱۳۹۳
مثلا در قبال یک معامله طرف مقابل چک یکی از مشتریان خود را به شما بدهد، در صورت خالی بودن حساب حق هیچگونه شکایتی نخواهید داشت.
همین بی ارزش بودن چک را ثابت می کند...
ساسان
۲۲:۴۱ ۰۸ اسفند ۱۳۹۳
کاش یه قانونی در می اومد که وقتی یه چکی برگشت خورد معادل 20 درصد به عنوان جریمه دولت و بانک از صاحب دسته چک طلبکار میشدند
منتظر الظهور
۰۹:۲۳ ۰۲ شهريور ۱۳۹۳
صادرکننده چک بی محل یعنی دزدوشایدبدترازدزد قوانین فعلی بجز دوندگی حاصلی نداردبهتراینست شورای عالی بانکها مراجعی مستقل وباحق استفاده از نیروهای قضایی بلافاصله وراسا رسیدگی به چکهای برگشتی راعهده دارشده و در همان مکان واگذاری چک وبادستوراولیه پیگیری چک بهنگام واگذاری به شعبه اقدام نموده تاچک ارزش واعتبارخودرابازیابد.
محمد
۱۹:۳۵ ۱۱ خرداد ۱۳۹۳
مجکرم از راهنمایت
کاوه پارسی
۰۸:۲۹ ۱۸ ارديبهشت ۱۳۹۳
ممنون از مطلب خوبتان، همینقدر کافی بود ولی اگر مستندات قانونی هم بود نور علی نور می شد.
ناشناس
۱۳:۳۲ ۰۶ بهمن ۱۳۹۲
عالییییییییییییی
ممنونننننننننننن
خیر ببینی