سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

امروز در تاریخ؛

از مرگ کاشف جریان گردش خون تا اختراع بیسیم

سخنرانی امام خمینی (ره) در مدرسه فیضیه قم، مرگ کاشف جریان گردش خون، انجام اولین تزریق خون به بدن انسان، اختراع بیسیم، درگذشت «فرانتِس کافْکا» و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخ امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 13 خرداد 1392 خورشیدی برابر با 23 رجب 1434 هجری و 3 ژوئن 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

سخنرانی تاریخی عصر عاشورای امام خمینی (ره) در مدرسه فیضیه قم (1342 ش)
در آغاز محرم سال 1383 ق برابر با خرداد 1342 ش، قم به صورت پایگاه ضد رژیم درآمده و شور خاصی در آن برپا بود. در عصر عاشورای آن سال برابر با سیزدهم خرداد 1342 ش حضرت امام خمینی (ره) با حضور در مدرسه فیضیه، طی سخنان کوبنده‌ای، ضمن انتقاد شدید از رژیم پهلوی و اربابان آمریکایی و اسرائیلی شاهِ ایران، پرده از جنایات طاغوت برداشتند. حضور مردم در سخنرانی به اندازه‌ای بود که تمام صحن فیضیه و دارالشفاء، صحن حرم حضرت معصومه، مملو از جمعیت بود.

در پی سخنرانی افشاگرانه حضرت امام، در سحرگاه پانزدهم خرداد سال 1342، دژخیمان رژیم ستم شاهی به خانه ساده و بی‌آلایش امام در قم یورش برده و امام را دستگیر و دور از چشم مردم به زندانی در تهران منتقل کردند. هنوز چند ساعتی از این حادثه نگذشته بود که فریاد مردم معترض و انقلابی، علیه حکومت دیکتاتوری شاه بلند شد و خواستار برقراری حکومت اسلامی و پایان دادن به رژیم ستم شاهی شدند. به همین جرم بود که گلوله‌های برخاسته از خشم و کینه حکومت ننگین شاه، قلب هزاران مسلمان انقلابی بپا خاسته را در این روز نشانه رفت و با به خاک و خون کشیدن آنان، قیام خو نبار و جاوید پانزدهم خرداد 42 شکل گرفت.

ثبت پل خشتی لنگرود (گیلان) در فهرست آثار ملی ایران
امروزه، از پل خشتی لنگرود که از آجر و ساروج ساخته شده است، به عنوان معروف‌ترین بنای تاریخی و نماد شهر لنگرود یاد می‌شود. این پل تاریخی بر روی رودخانه لنگرود ساخته شده است. در گویش گیلکی لنگرودی، به آن خَشته پٌل و خَشته پو رد می‌گویند. بر اساس اطلاعات کتاب تاریخ خانی تا سال 912 ه. قدر شهر لنگرود، فقط پلی چوبی موجود بود. پل از یک سطح میانی و دو بخش جانبی شیب دار تشکیل شده و طول قسمت اول آن 10/15 متر و دو قسمت جانبی 10 الی 11 متر است. عرض پل در قسمت میانی و بین دو جان پناه 345 تا 350 سانتیمتر و عرض قسمت جان پناه‌ها هر یک 45 و ارتفاع آنها 35 سانتیمتر است.
عرض کلی پل 430 سانتیمتر است. محل عبور عابر پیاده روی پل را در مرمت‌های اخیر با قلوه سنگ مفروش ساخته‌اند. پل دارای دهانه با طاق جناقی نسبتاً کند است. دو فرو رفتگی در پیشانی پل و در فاصله بین دو قوس قرار دارد. هر یک از قوس‌ها در سمت بیرونی دارای یک نوار آجرکاری به عرض 12 سانتیمتر است که حالتی تزیینی و برجسته دارند. علاوه بر آن در کنارهٔ قوس‌ها آجر چینی خاصی نیز انجام شده و حاشیه ای به عرض 60 سانتیمتر را به وجود آورده است. پایه میانی قطور پل 4 متر عرض دارد و دو موج شکن یا سیل برگردان در دو طرف پل برای کاستن از فشار آب در ایام افزایش سطح آب تعبیه شده است. یک دهانه کوچک بین پایه میانی پل و یک طاق نمای جناقی بر بالای آن با عرض 50 سانتیمتر وجود دارد.

رحلت عالم بزرگ «سید حسین کوه کمره ای» (1299 ق)
عالم بزرگ آیت‌اللَّه سید حسین کوه کمره ای از بزرگان علمای شیعه است که نَسَب شریفش با 24 واسطه به امام حسین (ع) می‌رسید. وی پس از فراگیری مقدمات راهی نجف اشرف گردید و سال‌ها در عتبات عالیات از محضر شیخ کاشف الغطاء، شیخ محمدحسن صاحب جواهر و شیخ انصاری بهره‌مند گردید. آیت‌اللَّه کوه کمره ای در فقه و اصول استاد بود و پس از مرحوم شیخ انصاری از زعمای حوزهٔ عراق به شمار می‌رفت و قسمتی از بلاد جهان تشیع از ایشان تقلید می‌کردند. گویند بیش از 800 نفر از فُضلای بزرگ در محضر درس او حضور می‌یافتند.
حضرات آیات میرزا موسی تبریزی و شیخ حسن مامقانی از جمله شاگردان این فقیه فرزانه بودند. آیت‌اللّه کوه کمره ای هم‌چنین رساله‌هایی در باب عبادات، فروع دین و احکام حلال و حرام به رشتهٔ تحریر در آورده است. وفات این عالم ربانی در نجف اشرف واقع شد و در مقبره‌ای که به نام خودش و در مقابل مقبرهٔ استادش، محمدحسن نجفی صاحب جواهر، قرار داشت به خاک سپرده شد.

قتل عام فجیع «کالی کوت» توسط «واسکودو گاما» دریانورد پرتغالی (1502 م)
کالی کوت که امروزه کوزیکود نامیده می‌شود، بندری در مَدرس در جنوب هندوستان است. این بندر اولین محلی بود که واسکودو گاما دریانورد پرتغالی در سال 1498 م به آنجا رسید و آن را اشغال کرد. او نیز مانند سایر استعمارگران، خود را صاحب اصلی هند می‌دانست و از انجام هرگونه جنایتی ابا نداشت. از این رو در سوم ژوئن 1502 م هنگامی که هشت‌صد دریانورد عرب به قصد تجارت برنج وارد بندر کالی کوت شدند، واسکودو گاما دستور داد ابتدا دست‌ها، گوش‌ها و بینی دریانوردان را بریدند و پس از آتش زدن و غارت کشتی‌های آنان، همه را قتل عام کردند.

انجام اولین تزریق خون به بدن انسان توسط «ژان دنیس» پزشک فرانسوی (1667 م)
در سوم ژوئن 1667 مبرای نخستین بار در تاریخ طب و جراحی، عمل تزریق خون به انسان توسط ژان باپتیست دنیس، پزشک فرانسوی صورت گرفت. تزریق خون به بیماران، تحولی عظیم در علم پزشکی ایجاد کرد، زیرا تا آن هنگام، بسیاری از بیماران بر اثر خون‌ریزی‌های شدید و کمبود خون، جانِ خود را از دست می‌دادند. این پزشک فرانسوی در نخستین آزمایش خود، خونِ یک بَره را به بدن انسان تزریق کرد، اما بعدها به بیماران، خون انسان نیز تزریق شد.

مرگ «ویلیام هاروی» کاشف جریان گردش خون و بنیان‌گذار طب نوین (1657 م)
ویلیام هاروی در اول آوریل 1578 م در فولکس تون انگلستان به دنیا آمد و از کودکی به تحصیل پرداخت. وی تحصیلات خود را در رشته پزشکی به پایان برد و به استادی طب دانشگاه کمبریج دست یافت. وی معتقد بود که نمی‌توان شناخت وظایف اعضای بدن را در کتاب‌ها آموخت بلکه وسیله آموختن آن، کالبد شکافی و تجربه است. هاروی در راه شناسایی اعمال بدن تلاش وافری به کار برد تا اینکه پس از سال‌ها مطالعه و تحقیق، در چهارم دسامبر 1619 م موفق به کشف جریان گردش خون گردید. وی هم‌چنین وظایف و عمل قلب را بدون کمک میکروسکوپ کشف کرد.

هاروی در سال 1628 م تمام تجربیات خود را در یک جزوه هفتاد صفحه‌ای منتشر نمود. با انتشار این جزوه، نفرت عجیبی درم ردم به وجود آمد؛ زیرا آن‌ها عقیده داشتند که قلب مرکز و جایگاه روح است و خون در کبد وجود دارد. هم‌چنین مردم زمان بر این باور بودند که غذا بعد از وارد شدن به معده، هضم و به وسیله روده‌ها وارد کبد می‌شود و به صورت خون در می‌آید. ولی هاروی ثابت کرده بود که غذا پس از هضمْ وارد خون شده و خون پس از گردش در قلب، به تمام نقاط بدن می‌رود. ویلیام هاروی سرانجام در سوم ژوئن 1657 مدر شصت و نه سالگی درگذشت ولی افکارش مطرود شد تا اینکه در سال 1661 م، یکی از متخصصان پزشکی در مشاهدات میکروسکوپی، جریان خون را مشاهده کرد و بدین وسیله، کشف بزرگ هاروی مورد تایید پزشکان و مردم قرار گرفت.

اختراع بیسیم توسط «گولیلْمو مارکونی» مخترع معروف ایتالیایی (1898 م)
گولیلمو مارکونی، مخترع معروف ایتالیایی، در 20 سالگی رساله‌ای در باب امواج برقاطیسی مبتنی بر مغناطیس به وجود آمده از جریان الکتریکی، خواند و متعاقباً به این فکر افتاد تا از این امواج، برای انتقال پیام استفاده کند. وی با استفاده از یک مدار و فرستنده، کار را آغاز نمود. این دستگاه اولیه، طی سال‌های بعد تکمیل شد تا اینکه در سال 1895 م، مار کونی دستگاه تلگراف بی‌سیمی را تهیه کرد که فرستنده و گیرنده خاصی داشت. در سال بعد، دستگاه تلگراف وی، توانایی انتشار امواج بی‌سیم را تا چند صد متر پیدا کرد. با تکمیل بیشتر دستگاه، عمل ارسال و گرفتن پیام با سهولت بیشتر و مسافتی دورتر انجام گرفت.
در نهایت، مارکونی به وسیله دستگاه اختراعی خود، در سوم ژوئن 1898 م، پیامی را تا 29 کیلومتری ارسال کرد. هرچند در ابتدا از کار مارکونی استقبال چندانی به عمل نیامد ولی در سال‌های بعد، این اختراع باعث شهرت و ثروت مارکونی شد و وی در راه ساخت دستگاه‌های قوی‌تر تلاش نمود. مارکونی، در نهایت، در 12 دسامبر 1901 م موفق شد نخستین پیام را از فراز اقیانوس اطلس، از انگلستان به کانادا بفرستد و می‌توان تاریخ واقعی اختراع رادیو را این روز دانست این امر، جایزه نوبل را برای مارکونی در سال 1909 م به ارمغان آورد و این مخترع ایتالیایی سرانجام در 20 ژوئیه 1937 مدر 63 سالگی درگذشت.


درگذشت «لی دِ فارِسْتْ» مخترع و صنعت‌گر برجسته امریکایی (1961 م)
لی دِ فارِسْت مخترع امریکایی در 14 اوت 1873 مدر ایالت آیووا در امریکا به دنیا آمد. برای اولین بار در انتقال اخبار مربوط به جنگ روس و ژاپن در سال 1904 م، مورد استفاده قرار گرفت؛ اما بزرگ‌ترین اختراع فارست، تریود یا لوله خلأ بود که برای تولید یا کنترل پیام‌های برقی که در مدارهای گوناگون الکترونی به کار می‌رود، مورد استفاده قرار می‌گیرد و معمولاً آن را لامپ رادیو می‌نامند. بدون وجود تریود، ساخت رادیو، تلویزیون و ارتباط تلفنی از راه دور امکان‌پذیر نیست.
از این روست که گاه، لی فارِست را به دلیل اختراع تریود، پدر و مخترع رادیو به شمار می‌آورند. او در طی سال‌های اولیه قرن بیستم اختراعات متعددی به انجام رساند از جمله اینکه: در سال 1904 م، جریان متناوب برق را به جریان مستقیم تبدیل نمود، در سال 1916 یک دستگاه فرستنده رادیویی ساخت و به وسیله آن، به پخش اخبار مبادرت ورزید. وی هم‌چنین تعبیه‌ای برای انتقال صوت در فیلم تهیه کرد و بدین طریق در سال 1923 م، سینمای ناطق را اختراع کرد. فارست در طول حیات علمی خویش بیش از سی صد اختراع را به ثبت رساند و در بسط و تکمیل تلگراف، بی‌سیم و تلویزیون و... از پی شروان به شمار می‌رفت. لی فارست سرانجام در سوم ژوئن 1961 مدر هشتاد و هشت سالگی درگذشت.

عملیات کوچک نصر 2 در منطقه عملیاتی میمک توسط ارتش (1366 ش)
عملیات نصر 2 در نیمه شب 13 خرداد 1366 با رمز مبارک یا حسین مظلوم (ع) و باهدف آزادسازی ارتفاعات مشرف بر خطوط مواصلاتی دشمن، در منطقه عملیاتی میمک آغاز شد. نیروهای ارتش جمهوری اسلامی ایران در این عملیات با هجوم به گردان‌هایی از دشمن، نیروهای تکاور و زرهی بعثی را در ارتفاعات میمک، درهم کوبیدند و بر برخی از این ارتفاعات تسلط یافتند.

 در این میان، دشمن بعثی با احساس خطر از استقرار رزمندگان ارتش در مواضع و ارتفاعات جدید و نیز زیر دید و تیر قرار گرفتن شهرهای اطراف، اقدام به چند پاتک نمود که با مقاومت ارتشیان سلحشور مواجه گردید و با از دست دادن ده‌ها تانک، ده‌ها قبضه سلاح سبک و نیمه سنگین و تعدادی کشته و زخمی و اسیر، مجبور به عقب‌نشینی گردید.

درگذشت «فرانتِس کافْکا» نویسنده پوچ‌گرا و شهیر اهل چکسلواکی (1924 م)
فرانتس کافکا نویسنده معروف چک، در سوم ژوئیه 1883 مدر خانواده‌ای یهودی در پراگ پایتخت این کشور به دنیا آمد. وی در طی سال‌های بعد آثار متعددی به نگارش درآورد و به شهرت رسید. در همه آثار کافکا، زندگی و خصوصیت‌های روحیش منعکس است، حتی هنگامی که قهرمان داستان، جانوران باشند. کافکا نویسنده بزرگی است که عده‌ای به خاطر پیشگویی‌هایش به وی لقب پیامبر داده‌اند. کافکا جنبه‌های انکار آمیز و منفی عصر خود و حتی عصر بعد از خود را در وجود خویش ارائه می‌دهد. در آثار کافکا دنیایی از پوچی، تناقض، بی‌هدفی و سرشار از امیدهای واهی به چشم می‌خورد.

مسائل خاص کافکا، از میان اشاره‌ها، کنایه‌ها و تمثیل‌هایی به دست می‌آید که با احساس ظریفی از طنز آمیخته است. آنچه در زندگی عادی به چشم ما امری طبیعی جلوه می‌کند، در نوشته‌های کافکا به صورتی مضحک و پوچ نمایان می‌گردد. کافکا در آخرین لحظات زندگی وصیت کرد که همه آثارش را بسوزانند تا در گمنامی بمیرد ولی هم اکنون همه، کافکا را با آثار مهمی هم چون قصر، دیوار چین، گروه محکومین، مسخ و طبیب دهکده، می‌شناسند. فرانتس کافکا سرانجام در سوم ژوئن 1924 مدر چهل و یک سالگی بر اثر ابتلا به سل درگذشت. کافکا تا سی سال پس از مرگ، بر نسل بعد از جنگ جهانی دوم نیز، نفوذ شدیدی داشت.

برخی از رخدادهای امروز
1621: دولت هلند به سبک انگلستان فرمان تاسیس کمپانی هند غربی هلند را برای تصرف و اسثتمار قسمت‌هایی از قاره امریکا صادر کرد. قبلا آن دولت کمپانی هند شرقی هلند را برای بلعیدن اندونزی تا سیس کرده بود، به همان گونه که انگلستان کمپانی هند شرقی را برای تصاحب هندوستان به وجود آورده بود.
1808: جفرسون دیویس که از 1861 تا 1865 رئیس کنفدراسیون آمریکا (ایالات جنوبی) بود متولد شد. هنوز ایالت جنوبی زیا نا مراسم زادروز او را بر گذار می‌کند.
1962: یک جت بوئینگ 707 ارفرانس هنگام برخاستن از فرودگاه او رلی Orly (پاریس) سرنگون شد و 130 تن سرنشیان آن کشته شدند. سال بعد (1963) در همین روز یک هواپیمای دی. سی 7 شرکت نورث و ست آمریکا در نزدیکی بریتیش کلمبیا (غرب کانادا) به اقیانوس آرام افتاد و 101 جان سپردند.
1979: یک چاه نفت در خلیج مکزیگ منفجر شد و در طول چند هفته با خروج 3 میلیون بشکه نفت خام از آن آب‌های این خلیج آلوده شدند.
1999: اسلو بودان میلوشویچ Slobodan Milosevic رئیس جمهور وقت یوگوسلاوی پس از 11 هفته که کشورش زیر حملات هوایی شدید «ناتو» قرار داشت و آسیب فراوان دید حاضر شد به راه حل دولت‌های عضو این پیمان دفاعی غرب برای مسئله کوزوو تن در دهد.

برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.